Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Parkinsonin laki selittää, miksi vierashuone täyttyy rojusta ja tiski kertyy altaaseen

Tunnetko Parkinsonin lain? Sen muotoili historioitsija Cyril Northcote Parkinson 1950-luvulla ja nykyisessä muodossaan se kuuluu “työ täyttää sille varatun ajan”.

Tavallisin sovellus Parkinsonin laista koskee työtehtävän suorittamista annetun määräajan puitteissa. Lakia voidaan kuitenkin laventaa koskemaan melkein kaikkia ihmiselämän osa-alueita. Myös kodin järjestämiseen sovellettuna se selittää monta asiaa.

Kuva Unsplash.

Kellarin siivoaminen kestää juuri niin kauan kuin aikaa on käytettävissä

Olet vuodesta 2008 aikonut ryhtyä tyhjentämään kellariasi sinne kertyneistä turhista romuista. Jos mitään kummempaa ei satu, on todennäköistä, että tartut toimeen vasta seuraavan muuton yhteydessä. 

Mikäli postiluukusta kuitenkin putkahtaa taloyhtiön ukaasi, että kellarin on oltava tyhjä ylihuomenna kello viiteen mennessä kiireellisiä putkikorjauksia varten, saat kolmessa tunnissa tehtyä homman, jonka hoitamista olet lykkinyt vuosikymmenen.

Tavara täyttää sille varatun tilan

On tavallista, että kotien passiiviset tilat muuttuvat ennen pitkää (tai heti muutossa) varastoiksi. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi työ- ja vierashuoneet, mutta olenpa nähnyt kokonaisia omakotitalojen lisäsiipiä käytettävän lähinnä tavaran säilyttämiseen.

Omassakin kodissani ollut tällainen “romuhuone”: pikkuruinen palvelijanhuone, joka muuton ja sitä puolentoista vuoden kuluttua seuranneen putkiremontin välisen ajan toimi varastona, lastenvaunujen säilytyspaikkana ja pyykinkuivaushuoneena. Putkiremonti yhteydessä se jaettiin osaksi keittiötä ja lopusta tehtiin kodinhoitokomero.

Voilà! Huone tyhjeni ja roinat löysivät paikkansa juuri parahiksi ennen putkiasentajien saapumista.

Ilmiö ei tietenkään koske vain ylimääräisiä huoneita, vaan mitä tahansa säilytystilaa. Tyhjä hylly tai laatikko (tai jopa pöytätaso) vetää tavaraa puoleensa magneetin lailla. Jokainen hukkatilaksi tulkittu kolo täyttyy ennen pitkää.

Yksi tehokkaimpia keinoja välttyä tavaratulvalta on olla vaihtamatta isompaan asuntoon (joka kuitenkin pian tuntuu yhtä ahtaalta kuin vanha) ja jättää lisäkaapit ostamatta (koska kohta niidenkään ovet eivät mene kiinni). 

Kun rajaat käytettävissä olevia säilytyskuutioita, hyllyjä ja laatikoita, kotiisi ei kerta kaikkiaan mahdu niin paljon tavaraa.

Pyykkiä riittää kunnes vaatteet loppuvat

Mitä tapahtuisi, jos kuukausittaisesta ruokabudjetistasi napsaistaisiin kolmannes pois? Joutuisit keksimään keinoja syödä halvemmin.

Sama periaate pätee vaatteiden ja tekstiilien määrään. Kun vähennät tekstiilejä, likaisten ja puhtaiden pyykkien kasat katoavat kuin taikaiskusta.

Olen monesti ajautunut keskusteluun, jossa vastapuolen on vaikea uskoa, että ratkaisu pyykkikaaoksen selättämiseen on näin yksinkertainen. Tuntuu epäloogiselta, että vaatteiden tarve vähenisi vaatteiden määrää vähentämällä – emmekö muka edelleen vaihda asua samaa tahtia kuin aiemmin?

Vastaus on, että emme vaihda. Keksimme keinoja pidentää käyttöväliä, tuuletamme ja poistamme tahroja paikallisesti. Niin kauan kuin on varaa heittää vaate kertakäytön jälkeen pyykkiin, teemme niin.

Vastaavasti puhdas pyykki kertyy sohvalle niin kauan kuin vaatteita löytyy myös kaapista.

Vaatemäärän vähentäminen vähentää myös päätösväsymystä (“mitä ihmettä pukisin päälleni?!”), koska vaihtoehdot vähenevät, mutta se on toisen jutun aihe.

Tiski kasaantuu niin kauan kuin astioita on kaapissa

Tiskiä koskee täysin sama lainalaisuus kuin pyykkiä: Jos käytössä on vain yksi kattila tai kahvikuppi, se on pakko pestä tai edes huuhtaista seuraavaa käyttökertaa varten.

Nyssäköitä kertyy niin kauan kuin kasseja riittää

Jos sinulla on mahdollisuus pakata tavarat uuteen kangaskassiin, jätät edellisen nyssäkän purkamatta. Eräällä kaupparatsulla oli viisi tai kuusi viikonloppulaukkua työmatkoja varten. Yksikään niistä ei koskaan ollut tyhjä.

Kynät katoavat kunnes lakkaat haalimasta uusia mainoskyniä

Ammattijärjestäjäkollegani kertoi, että hänellä on vain kaksi kynää: lyijy- ja kuulakärkikynä. Hän säilyttää niitä käsilaukussaan eivätkä ne ole koskaan kadoksissa.

Arvaat jo varmaan, miten lakkaat kadottamasta kyniä, sateenvarjoja ja hansikkaita?

Vähennä, vähennä, vähennä

Ratkaisu kaikkiin (tai melkein kaikkiin, tosin nyt juuri en pysty keksimään yhtään poikkeusta) tavarapaljouden mukanaan tuomiin pulmiin on vähentäminen, karsiminen, poistaminen ja tilan rajaaminen. Kokeile vaikka!

Ps. Seuraatko minua jo Instagramissa? Tilini @ilanaaalto kohokohdista löydät meillä kotona tehtyjä järjestämisvideoita. Käy kurkkaamassa, mitä tavaroita meillä on sopivasti, mitä taas ihan liikaa…

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

5 kommenttia artikkeliin ”Parkinsonin laki selittää, miksi vierashuone täyttyy rojusta ja tiski kertyy altaaseen”

  1. Juu, oli aika jolloin kippasin narulta ulkoa tuomani pyykin soffan nurkkaan….koko kesän ! syksyn tullen oli pimeää aikaa enemmän ja mankeloin ja silitin kaikki pois. Muita siinä pinossa ei ollut. Kun sain soffan tyhjäksi, pidin visusti huolen, että mankeliin menivät lähes samantien. Ongelma hävisi samalla. siitä on jo monta vuotta….

    Muilla tasoilla ei ole ollenkaan samalla lailla onnistunut….

    Vastaa
  2. Pääsääntöisesti näin. Mulla oli loppuvuoden aikana tilanne, että aloitin uudessa työtehtävässä marraskuussa, ja hoidin myös edelleen vanhaa tehtävääni, jossa onneksi aloittaa sijainen nyt vuoden alussa. Uuden, suht vaativan tehtävän aloittaminen loppuvuodesta ja vanhan tehtävän hoitaminen siinä
    rinnalla oli sen verran henkisiä resursseja sitovaa, että kadotin kolme sateenvarjoa, kahdet sormikkaat, pankkikortin ja sormukset. Yhtään varjoista en ole löytänyt eikä niitä ole enää yhtään jäljellä, toiset sormikkaat ja sormukset löysin. Pankkikortti on jossain kotona, ja löytynee, kun joulu on riisuttu ja kiire taltutettu. Normaalissa arjessa tavarat pysyvät ihan hyvin tallessa ja vähäiset kappaleet riittävät, mutta nyt olisi ollut tarvetta ekstakappaleille tai kenties lisäkapasiteetille 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti