Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Unohda vaihtelu – tuhannet pienet päätökset tekevät arjesta uuvuttavaa

Arjen pyörteissä voi tuntua siltä, että tekemistä on vain liikaa ja aikaa liian vähän. Varmaan jo tiedätkin, että tavaran vähentäminen auttaa. Ja että vähentämisen jälkeen on helpompi pitää paikat järjestyksessä.

Mutta entä se kaikki muu arjen hässäkkä, miten siihen saisi tolkkua?

Vastaukseni on, että tekemällä arjen toistuvat asiat aina samalla kaavalla. Näin poistat tarpeen niin sanotusti keksiä pyörä aina uudelleen ja itseltäsi päätöksenteon vaivan.

Vielä muutama vuosikymmen sitten ei kysytty “Mitä tänään syötäisiin?” Kuva Pixabay.

Yksi modernin elämän riesoista ja ihanuuksista on valinnanvapaus. Meillä on loputtomasti valittavaa aina siitä, kenet tuhansista Tinder-tarjokkaista otamme kumppaniksi (aiemmin vanhempamme päättivät puolisosta, joka valittiin naapurikylän viidestä mahdollisesta ehdokkaasta), siihen, mitä tänään syötäisiin (vielä muutama vuosikymmen sitten vastaus oli miltei joka päivä: perunaa ja kastiketta).

Kirjassaan Thinking, fast and slow Nobel-palkittu psykologi Daniel Kahneman selittää, miten rasittavaa aivoillemme on tehdä tietoisia päätöksiä (ja että emme itse asiassa ole kovin loogisia päätöksentekijöitä). Joudumme keskittymään ja väsymme.

Miksi emme siis vähentäisi näitä tilanteita karsimalla vaihtoehtoja? Päätösten tekeminen ja vaihtoehtojen paljous nimittäin uuvuttaa ja vie aikaa. Mieti vaikka isoa hypermarkettia, jonka kylmätiskissä on sata erilaista jugurttipurkkia, ja pientä lähikauppaa, jossa on kymmenen vaihtoehtoa. Kummassa teet valinnan tuskattomammin?

Unohda vaihtelu!

Mielesi lepää, jos asiat toistuvat samanlaisina. Valinnan vaivan poistamista voi kutsua myös prosessien systematisoinniksi. Se on siitä helppoa, että yleensä sitä varten ei tarvitse opetella uusia tapoja tai hankkia mitään uutta. Senkun karsii vaihtoehdot minimiin.

Tässä muutama idea arkipäivän asioihin, jotka voit systematisoida. Osa esimerkeistä tuli Paikka kaikelle -uutiskirjeen lukijoilta, kiitos heille niistä!

 • Syö aina sama aamiainen ja iltapala.
 • Ja kuka sanoi, että lämpimän ruuan pitäisi vaihdella päivästä toiseen? Varmaankin joku, joka myy keittokirjoja. Paljastan nyt, että koulun loma-aikoina meillä syödään joka päivä lounaaksi puuroa. Koska se on vaan niin helppoa.
 • Laadi muutaman viikon kiertävä ruokalista (ok, tämä vaatii hiukan vaivaa, mutta valmiita listoja löytyy kyllä googlaamalla) ja poista näin tilanne, jossa roikut jääkaapin kahvassa ihmettelemässä, mitä tänään syötäisiin.
 • Käy aina samassa kaupassa ja osta sama määrä samoja asioita. Pärjäät yhdellä ainoalla ostoslistalla ja päätöksentekotuska, jota koet jugurttihyllyn satojen vaihtoehtojen edessä, lakkaa.
 • Vielä parempi: tilaa ruuat kotiin nettikaupasta, johon olet tallentanut ostoskorin ensimmäisellä kerralla valmiiksi. Klik, klik ja se siitä.
 • Leenan vinkki: Liitä ostoslistan kokoaminen viikoittaiseen jääkaapin siivoamisrutiiniin vaikka aina maanantaisin: tarkasta, mitä jääkaapista löytyy, pyyhkäiset hyllyt ja järjestä. Kun tiedät, mitä kaapista löytyy, viikon ruuat on helppo suunnitella. Ruokahävikki vähenee ja jääkaappi on koko ajan siisti.
 • Katariinan vinkki: Arkikäytössä olevat astiat säilytetään kuivauskaapissa. Syömisen jälkeen jokainen pesaisee astiansa heti ja nostaa ne kuivumaan. Mukinsa voi päivän ajaksi laittaa nimikoituun mukiparkkiin. Näin tiskit eivät pääse kertymään. Ja jos pääsevätkin, kaikki astiat ovat samaa sarjaa, jolloin ne on helppo pinota odottamaan pieneen tilaan. Ei tiskivuoria!
 • Miksi joka päivä pitäisi pukeutua eri asuun? Pääset helpommalla, kun valitset muutaman “univormun”. Tai kokoa vaatteistasi “kapseli” eli joukko luottovaatteita, jotka sopivat keskenään yhteen. Sama lapsille.
 • Maijan vinkki: Lakanoiden vaihto on aina kuun 15. ja viimeinen päivä. Ei tarvitse miettiä.
 • Kehitä kaikkiin toistuviin tilanteisiin kaava, jota noudatat: Laita lapset nukkumaan joka ilta samalla systeemillä, hoida aamulähdöt joka aamu samalla tavalla, siivoa keittiö aina samaa rataa ja prosessoi postit samalla kaavalla, niin laskut eivät koskaan joudu hukkaan.

Systematisoinnilla vapautat aikaa ja mentaalisia resursseja juttuihin, jotka ovat sinulle merkityksellisempiä kuin jugurtin valitseminen: lepoon, rentoutumiseen, yhdessäoloon tai vaikka tavaroiden raivaamiseen.

Jos sinulla on huippuvinkki arjen systematisointiin, kerro se kommenteissa!

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

7 kommenttia artikkeliin ”Unohda vaihtelu – tuhannet pienet päätökset tekevät arjesta uuvuttavaa”

 1. Huippu aihe, liputan niin tämän puolesta… jotkut luulee arkeni olevan tylsää, mutta päin vastoin säätämisen sijaan aikaa jää kaikkeen kivaan! Ruuhkavuodet, mitä ne on?
  Meillä ei valmis ruokalista toiminut, mutta meillä on käytössä vakioitu ruuat viikonpäiville… ma jliha, ti kana, ke puuro, to keitto, pe kala… näille on 3-4 eri vaihtoehtoa ja su katsotaan esim. Mikä neljästä puurosta syödään… tarjoukset ja sesonki vaikuttaa. Vinkkejä olisi vaikka kuinka…

  Vastaa
  • Vakiointi! Siinäpä myös hyvä suomenkielinen vastine systematisoinnille! Anna palaa vaan, jos jaksat. Kuulen mielelläni lisää vinkkejä tästä 🙂

   Vastaa
 2. Heh, juuri tätä arjen toimintojen suorittamista autopilotilla olen yrittänyt selittää kaikille heille, jotka kysyivät minulta ikävöimistäni asioista pitkällä reppureissullani kaukomailla: matkalla ja majapaikkaa (&maata) jatkuvasti vaihtaessa menee ihan hirveästi aivokapasiteettia sen miettimiseen, että missä nukut, missä peset pyykit ja missä syöt / mistä ostat tarpeet ja missä voit laittaa ruuan . Kun tähän päälle lisää vielä jatkuvan ”skarppinaolon” (huijataanko minua? Ovatkohan kamani turvassa? Onkohan täällä turvallista? Tälläkö pysäkillä pitää jäädä? Onkohan täällä vessaa jossa on tarpeeksi siistiä kuukupin tyhjentämiseen?), ei minulla ainakaan jäänyt kaistaa melkeinpä edes sudokujen ratkaisemiseen, saati suurten tieteellisten läpimurtojen synnyttämiseen.

  Matkustaminen matkustamisena, mutta itsensä etsiminen ja muut hauskat ja suuret saavutukset hoituvat kyllä parhaiten kun toistuvia arjen rutiineja (esim. sukkapyykkiä) ei tarvitse joka kerta erikseen miettimällä miettiä.

  Vastaa
  • Hyvä esimerkki tilanteesta, jossa arki pitää keksiä koko ajan uudestaan. Maiseman vaihto virkistää, mutta vain rajallisessa määrin.

   Vastaa
 3. Viikon alussa on 1 hengen mummi-talous, viikon lopulla (pe-su) 2-3 henkeä ruokapäydässä, näistä 2 päivänä GL. Laitan viikonlopulla usein isommat annokset, joten pakkaseen päätyy aika monta annosrasiaa, joilla sitten alkuviikolla itseäni ravitsen (ja täydennän kasviksilla). Kauppaostoksia varten excel-taulukkona kotitalouden perustarpeet. Ennen kauppareissua tarkistan nopeasti, mikä on lopussa tai loppumassa, ja rengastan tarvittavat. Kaupassa yliviivaan, kun on pantu ostosvaunuun. Aika harvoin tulee heräteostoksia. Sen olen havainnut, jos johonkin uuteen houkutukseen lankean, sillä on taipumusta jäädä vähälle käytölle, koska peruslista sisältää käytännössä kaiken oleellisen.

  Vastaa
  • Kuulostaa toimivalta! Minulla on myös tämä kokemus, että vähäänkään erikoisemmat uudet kokeilut tuppaavat jäämään yhden maistelun jälkeen kaappiin, koska ne eivät vain taivu mukaan siihen, mitä yleensä syödään.

   Vastaa
 4. Minä liputan arkirutiinien puolesta.
  Kiertävä ruokalista trellossa.
  Kauppalista trellossa.
  Pakastimen sisältö trellossa.
  Trelloon pääsy molemmilla pariskunnan osapuolilla.
  Aina sama aamupala arkena.
  Työpaikalle eväät meal prep periaatteella, valmistus viikonloppuna.
  Viikkosiivouspäivä keskiviikko.
  Pyykkipäivä joka toinen päivä.
  Robottiimuri kulkee päivittäin.
  Kauppapäivä torstai.
  Treeni kalenteri niin tulee treenattua, minulle paras aika on aamuisin.
  Illalla kahvinkeittimen lataus.
  Kapseli vaatteet vuoden aikojen mukaan. Kiertävä lista Milloin mikkin vaate päälle.
  Nämä nyt ainakin minulla käytössä.

  Vastaa

Jätä kommentti