Haluatko muutoksen kodin ilmapiiriin? Kaikki järjestyy!

Kaikki järjestyy! on yhden päivän valmennus, jossa harjoitusten avulla opitaan viestimään kodin järjestykseen liittyvistä tarpeista ja ratkaisemaan kodin järjestämiseen liittyviä ristiriitoja.

Kaikki järjestyy! -valmennus

Mihin valmennusta tarvitaan?

Kaikki järjestyy! -valmennus syntyi vastauksena tilanteisiin, joita olen kohdannut kotikäynneillä ammattijärjestäjänä.

Asiakkaiden kodeissa pääsen kurkistamaan monien pariskuntien ja perheiden arkeen. Usein näen arjesta sen riitaisan puolen. Tunnistatko tällaiset tai vastaavat tilanteet?

 • Puolisosi ei ymmärrä miksi sinun äänilevykokoelmasi on tärkeä ja säilyttämisen arvoinen vaikka viekin puolet olohuoneen hyllystä
 • Sinä et tajua, mihin puolisosi tarvitsee neljä erilaista pastakonetta
 • Nokittelette toisianne siitä, kumman roina täyttää tilat, kumpi haali enemmän tilpehööriä tai miten ylimääräisistä tavaroista tulisi hankkiutua eroon ja kenen tehtävä se on
 • Valitatte toisistanne selän takana
 • Sinusta tuntuu, että perheenjäsenten pääasiallinen tehtävä on levitellä tavaroita, jotka sinä joudut siivoamaan
 • Koet, että perheenjäsenet eivät arvosta sitä, mitä kodin eteen teet
 • Kodin töiden jako on vinoutunut eikä lapsia ei saa siivoamaan jälkiään
 • Perheenjäsenet soittavat sinulle töihin kysyäkseen, missä heidän tavaransa ovat
 • Pinna on koko ajan kireällä kotitöiden ja epäjärjestyksen takia
 • Tuntuu, että hukut lahjoituksena saamiisi tavaroihin tai toisten kotiisi säilytykseen tuomiin tavaroihin, mutta et tiedä, miten kohteliaasti kertoisit tästä lahjoittajille

Tavarapaljous ja sen aiheuttamat erimielisyydet vievät ilon kodeista.

Ajankäyttötilastojen mukaan kotityöt kasaantuvat etenkin perheiden äideille. Tutkimusten mukaan ne ovat yleisin riidanaihe parisuhteissa.

Jos tilanne on sinulle tuttu, olet ehkä kokeillut seuraavia:

 • Kotityölakko (perheenjäsenet eivät edes huomanneet, että hommat ovat tekemättä)
 • ”Teen sitten itse, kun ei kukaan muu täällä näytä tekevän mitään” -asenne (sisällesi kasautuu kiukkua ja epäoikeudenmukaisuuden tunnetta)
 • Huomauttelu (koet avuttomuutta, kun patistelut ja neuvonta kaikuvat kuuroille korville)
 • Eroaminen (nyt ainakin saat itse päättää, miten asiat hoidat)

Kodeissa tavararistiriitoja syntyy etenkin tavaran määrästä, karsimisen keinoista ja tavaroiden paikoilleen palauttamisesta. Siinä on riidanaihetta kerrakseen, sillä suomalaisella perheellä voi olla kymmeniä tuhansia esineitä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan jokainen lapsi lisää kodin tavaramäärää kolmanneksella.

Oma lukunsa ovat sitten ne tilanteet, jossa esimerkiksi perheen lapset saavat lähisuvulta niin paljon tavaroita ja tarvikkeita lahjoina, tuliaisina tai kierrätyksen nimissä, että siitä alkaa olla haittaa. Asiaa on vaikea ottaa puheeksi, sillä kieltäytyminen voisi aiheuttaa välirikon.

Tavaratulvan keskellä eläminen tarkoittaa jatkuvaa lisätyötä, kun siirtelemme, väistelemme ja käsittelemme tavaroita.

Mietin, miten voisin tässä asiassa paremmin auttaa asiakkaitani. Pian oivalsin, että kyse ei ole tavaroista vaan siitä, miten puhumme toisillemme ja miten kuuntelemme toisiamme. Olen vakuuttunut siitä, että iso osa kotona koetusta hyvinvoinnista liittyy vuorovaikutukseen ja sillä luotuun ilmapiiriin.

Tavaraongelmia voi olla vaikea ratkaista, ellei vuorovaikutustaitoja kohenneta ensin.

pakkaa kevyesti reissulle

Miten kodin järjestystä parannetaan puhumalla ja kuuntelemalla?

Kuuntelemalla voit ymmärtää toisten tarpeita. Puhumalla voit viestiä omista tarpeistasi. Kun molemmat huomioidaan, ristiriidat vähenevät.

Auttaakseni tavararistiriitojen kanssa kamppailevia asiakkaitani aloin opiskella vuorovaikutustaitoja ja kouluttauduin Toimiva vuorovaikutus ja Toimiva perhe -ohjaajaksi.

”Koulutuksessa ensimmäisiä tehtäviä oli ratkaista kuvitteellinen tilanne, jossa kahvimaito toistuvasti jää työpaikan kahvihuoneen pöydälle lämpenemään.

Minua melkein nauratti: tämähän on juuri sellainen ongelma, joita perheissä kohtaan. Tavarat jäävät levälleen eikä kukaan ota vastuuta, vaikka maidon happanemisesta on seurauksia niille, jotka maksavat maidon ja käyvät kaupassa.

Lähdenkö käskyttämään tai nalkuttamaan työtovereille vai vetäydynkö tilanteesta hiljaa mielessäni sadatellen? Jos maidon ostaminen on minun tehtäväni, miten kommunikoin tilanteesta niin, että tulen kuulluksi, mutta en loukkaa?”

Juuri tällaisiin – ja paljon monimutkaisempiin – ristiriitoihin toimivan vuorovaikutuksen menetelmä antaa rakentavia ratkaisuja.

Menetelmän kehitti psykologi Thomas Gordon, ja sitä käytetään perheissä, kouluissa ja työpaikoilla maailmanlaajuisesti.

Kaikki järjestyy! -valmennuksessa yhdistän toimivan vuorovaikutuksen ja muiden vastaavien menetelmien lähtökohtia nimenomaan tavararistiriitojen ratkaisuun. Tiedossani ei ole muita kodin järjestämisen ammattilaisia, jotka ratkaisisivat epäjärjestyksen ongelmia opettamalla viestintää.

Vuorovaikutustaitoja parantamalla voimme vaikuttaa tavaraongelmien ratkaisuun, kodin ilmapiiriin ja yleisesti kokea tulevamme kuulluiksi ja huomioiduiksi.

KJ-Ilana.jpg

Valmennuksen kouluttajana toimii ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto, joka on taustaltaan perhe- ja kulttuurintutkija (FT). Hän on myös Toimiva vuorovaikutus ja Toimiva perhe -ohjaaja. Ilanan motto on: ”Kaikki järjestyy!”

Kun lähdet purkamaan kodin tavararistiriitoja omista tarpeisi käsin, yhteenottoja syntyy vähemmän. Puhumalla omasta puolestasi viestisi menee helpommin läpi. Kuuntelemalla suostut katsomaan asiaa myös toisten näkökulmasta.

Yhteistyössä voidaan ratkaista kaikkia tyydyttävällä tavalla erilaisista tavaratyyleistä kumpuavia ristiriitoja. Esimerkiksi, että yksi haluaa pitää kodin tasot tyhjänä tavaroista, kun toinen viihtyy pinojen keskellä.

Kun tarpeet tulevat ilmaistuksi, työn ja vastuun jakaminen helpottaa.

Jokainen ottaa vastuun omista tavaroistaan ja vain omista tavaroistaan. Kodin työt jaetaan reilusti. Valittujen ratkaisujen tulee palvella kaikkia.

Kaikki järjestyy! -valmennus

Tämä yhden päivän valmennus syntyi halusta välittää eteenpäin kodin järjestämisessä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja ja ristiriitojen ratkaisukeinoja. Ne on helpointa omaksua, kun pääsee harjoittelemaan kasvokkain toisten kanssa.

Mitä saat valmennuksessa?

Valmennus auttaa viemään käytäntöön menetelmät, joista ehkä olet kuullut ja lukenut, mutta jotka eivät ole juurtuneet osaksi arkeasi.

 • Opit viestimään omista tarpeistasi rakentavasti ja saamaan viestisi perille ilman kinaa
 • Opit ratkaisemaan ristiriitoja yhteistyössä siten, että jokainen perheenjäsen voi sitoutua ratkaisuun
 • Saat konkreettisia keinoja jakaa työtä ja saada muut perheenjäsenet omaehtoisesti mukaan
 • Saat paremman ilmapiirin kotiisi
  Valmennuksessa saat turvallisen ympäristön harjoitella ja rohkaistua. Teemme runsaasti vuorovaikutusharjoituksia ryhmässä ja voit itse vetää rajat sille, miten osallistut
 • Voit osallistua yksin tai puolison kanssa. Perheen ilmapiirin vaikuttaa jo se, että yksi perheenjäsenistä omaksuu toimivia vuorovaikutusmalleja.

Kenelle valmennus sopii?

Valmennus sopii sinulle, jos:

 • Haluat lisää harmoniaa ja hyvää mieltä kotiisi
 • Haluat oppia ratkaisemaan kodin järjestykseen liittyviä ristiriitoja
 • Tahdot tasata vastuuta kodin tavaratöistä perheenjäsenten kesken
 • Haluat oppia pitämään rajasi lahjoitustavaran antajien suhteen
 • Olet valmis muuttamaan omaa viestintätyyliäsi
 • Uskot, että muutos on mahdollinen

Milloin ja missä valmennus on?

Jos haluat tilata tämän valmennuksen organisaatiollesi, lähetä tiedustelu osoitteeseen [email protected]

Kiitos, tahdon ensimmäisenä kuulla seuraavasta Kaikki järjestyy! -valmennuksesta

Tästä voit liittyä tapahtuman jonotuslistalle. Se ei sido sinua mihinkään. Saat samalla Paikka kaikelle -uutiskirjeen. Voit poistua listalta milloin vain. 

Mitä valmennukseen aiemmin osallistuneet ovat sanoneet?

”Toivoa on! Tämä kurssi tarjoaa kaikille apua riippumatta lähtökohdista. Kurssilla saa paljon vertaistukea.”

”Teorian lomassa pääsee hyvin harjoittelemaan omaa ilmaisua ja testaamaan näitä keinoja. Ihana ilmapiiri kurssilla ja lämmin henki, jossa uskaltaa kysyä ja kokeilla.” – Noora

”Näitä samoja oppeja voi hyödyntää myös muuallakin kuin kotona. Ei näitä opi muuta kuin käytännössä harjoittelemalla.” – Jaana

”Hyvin järjestetty valmennuspäivä! Ilana, olet niin ihanan rauhallinen ja luonnollinen. Sain paljon ajattelemisen ja harjoittelun aihetta.” – Tea

100 % palautteen jättäneistä suosittelisi kurssia ystävälle. 

”Kaikki hyötyvät vuorovaikutustaitojensa analysoimisesta ja syventämisestä.”