Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: Näin pääset eroon nyssäköistä

On mulla tylsä pulma:
Täyttyy joka huoneen kulma
laatikoista, pussukoista –
aina tiellä joku noista
makkariin kun kävelen
lattiaa mä näe en.
Korit valtaa alaa täällä
pyykkikoppa boksin päällä.
Kaikelle jos olis’ paikka
neulomista voisin vaikka
enemmän mä opetella
taikka esiin pääsis hella
uunissa kun paistuis pulla
kuka vaan vois’ sisään tulla
kahvitella, rupatella,
eikä koskaan supatella
muille: ”kuinka sotkuinen
koti tuonkin naikkosen!” 

– Hanne, Paikka kaikelle -kurssin osallistuja

Mikä on nyssäkkä?

Eräs kodin järjestäjiä piinaava ongelma ovat nyssäkät eli nyssykät eli nyytit, pussit ja kassit, joissa on jotain

Nyssäkkä on petollinen paikka tavaran säilyttämiselle, ellei sinulla ole laserkatsetta. Tavarat katoavat pussiin kuin mustaan aukkoon. Poissa silmistä, poissa mielestä. 

Itse kassi ei sen sijaan katoa mihinkään, vaan jää tupeksimaan eteisen lattialle tai varaston nurkkaan. Joskus pussukoita löytyy kaapeista, autosta tai sohvan takaa.

Eräs seuraajani ehdotti tavaroiden nyssäköimistä läpinäkyviin pusseihin. Hyvä idea, sillä tällasen pussin kanssa pärjää myös, vaikka ei olisikaan varustettu laserkatseella. 

Huono puoli on, että läpinäkyvien nyssäkkäpussien hankkiminen vaatisi suunnitelmallisuutta. Mutta kuka nyt suunnittelisi täyttävänsä kotinsa nyssäköillä! Nyssäköinti on jotain, mikä vain tapahtuu.

Eteisestä löytyneitä jumppakama-, koulujuhlatarvike- ja kierrätysnyssäköitä.

Tunnista nyssäkkälaji

Jotta pääset nyssäköinnistä eroon, sinun pitää ensin tietää, minkä sortin nyssäköitä kylvät ympärillesi. Sen jälkeen voit muuttaa toimintatapojasi.

Paniikkinyssäkkä

Vieraita tulossa vartin päästä ja pinnat pitää nopeasti saada tyhjiksi. Eteisen piirongin päällä olevat roinat tungetaan nopeasti kangaskassiin ja ruokapöydän päässä asuvat paperipinot muovipussiin. Molemmat jemmataan vaatehuoneeseen.

Paniikkinyssäkän isoveli on perhejuhlan tai ikkunaremontin alta Ikea-kassiin kerätty hätäsiivoussaalis, joka tungetaan saunaan lauteiden alle ja toivotaan, ettei kukaan hoksaa avata saunan ovea.

Muuttonyssäkkä

Muuton yhteydessä lipaston laatikot tyhjennettiin pusseihin. Nyt muutosta on kolme vuotta ja ne pussit ovat … jossain. Ehkä varastossa, siellähän niitä purkamattomia muuttolaatikoita muutenkin on.

Varastonyssäkkä

Muutoin kuten muuttonyssäkkä, mutta sisältää löytyy lapsen edellisvuotiset luistimet tai ne jouluvalot, jotka otettiin alas vasta toukokuussa.

Jumppakamanyssäkkä

Tämä nyssäkkä pakattiin lapselle kouluun tai harrastukseen, mutta se jäi purkamatta. Kassista löytyy mustunut banaani ja homehtuneet uikkarit. Jumppakamanyssäkän erityispiirre on, että niitä sikiää joka viikko lisää kunnes pyyhkeet loppuvat.

Vaihtovaatenyssäkkä

Jumppakamanyssykän serkku on vaihtovaatenyssäkkä, joka pakataan lapsen yökyläilyä tai aikuisen lyhyttä mökkireissua varten. Pussi sisältää likapyykkiä ja kadonneen hiusharjan.

Parittomien sukkien nyssykkä

Rattoisan paritteluehtoon puhteeksi kerättyjä jalanlämmittimiä. Toinen pussi, joka sisältää rikkinäisiä sukkia, on matkalla verstaalle rassaustarkoituksiin.

Ostosnyssäkkä

Tuli käytyä kaupungilla ja ostettua yhtä sun toista tosi tarpeellista. Tai ehkei sittenkään, koska ostosnyssäkkä makaa vielä kolmen viikon kulutta eteisen penkillä purkamatta.

Paperinyssäkkä

Seminaaripaperit ja matkaluettava kulkevat kätevästi olalla kangaskassissa, jonka kotiin tultua voi unohtaa eteisen rahin alle. Tässä nyssäkässä voi myös kuljettaa työpapereita kotiin luettavaksi, pöytäkirjoja yhdistyksen kokoukseen tai muistiinpanovihkoja työväenopiston kurssille. Läheistä sukua messunyssäkälle, kuitukassille, johon kerätään esitteitä, joihin ei koskaan palata.

To do -nyssäkkä

Kutsutaan myös nimellä Jatkan myöhemmin -nyssykkä. Tähän sullotaan keskeneräinen käsityö- tai mikä tahansa homma, joka pitää saada äkkiä alta pois, mutta jota on tarkoitus pian jatkaa. Jos vain muistaisi, mihin nyssykän pani.

Kierrätysnyssäkkä

Kaikkien nyssäköiden emo. Sisältää liian pieniä lastenvaatteita tai jotain, mikä pitäisi ilmoittaa netissä myytäväksi, tai ihan vain vanhoja kännyköitä, joista pitäisi ottaa tiedot ulos ennen kierrätystä. Odottaa uskollisesti eteisessä jopa kuukausia, jonka jälkeen kuljetetaan toinen mokoma auton takaluukussa.

Mysteerinyssäkkä

Mikä tahansa edellisistä, kun se on istunut nurkassaan riittävän kauan. Kukaan ei tiedä, mitä se sisältään. Kun se puretaan, se muuttuu Löydä ja ylläty -nyssäkäksi.

Roskisnyssäkkä

Hämäysnyssäkkä, joka ei ole varsinainen nyssäkkä ollenkaan. Sisältää sekajätettä, muovia, pahvia tai paperia, joka on tarkoitus viedä roskiskatokselle tai jätepisteelle. Tomerat puolisot sekoittavat perusnyssäkät helposti roskisnyssäköihin, minkä seurauksena jäteastiaan voi päätyä mitä tahansa viime viikon ostoksista lapsen jumppakamoihin.

Näin lopetat nyssäköiden lisääntymisen

Nyssäköistä pääsee eroon kahdella eri menetelmällä – tadaa – lakkaamalla nyssäköimästä ja purkamalla jo syntyneet nyssäkät. 

Katsotaanpa ensin tarkemmin nyssäköinnin lopettamista:

Käytä kahden minuutin sääntöä

Jokaisella nyssäkällä on syntyhetkensä. Kun tartumme ongelmaan sen alkulähteillä, koko nyssäkkäongelma on mahdollista estää.

Kun tulet kotiin mukanasi potentiaalisesti nyssyköityvä kassi, tsemppaa itseäsi (tai perheenjäsentäsi) purkamaan tavarat heti paikoilleen hokemalla tunnettua aikaansaamissääntöä: “jos siihen menee alle kaksi minuuttia, se kannattaa tehdä heti”.

Lähes kaikki nyssäkät on tuoreeltaan purettavissa parissa minuutissa. Jos et usko, ota aikaa.

Minimoi kassit

Useimpien järjestämisongelmien syynä on paljous. Jos kotonasi ei olisi pusseja ja kasseja, joista muodostaa nyssäköitä, et voisi enää nyssäköidä.

Ratkaisu on siis yksinkertaisesti laittaa kesto- ja kangaskassit kiertoon. Tähtää siihen, että sinulle (ja perheenjäsenille) jää vain muutama mahdollisimma monikäyttöinen kassi.

Kun samaa kassia joutuu käyttämään ostoskassina, harrastuskassina ja paperikassina, sen joutuu pakostakin tyhjentämään jatkuvasti. Et voi käyttää sitä to do -kassina tai paniikkisiivouskassina, koska tarvitset sen aktiivisesti muuhun käyttöön.

Entä sitten muovi- ja paperikassit? Lopeta niiden tuominen kotiin. Käytä loput pois roskiksina tai täytä ne lahjoitustavaroilla ja vie pois. Sen jälkeen siirry rullapusseihin. Ne ovat roskapusseina edullisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin paksut kaupan ostoskassit. Kun olet päässyt tähän vaiheeseen, olet muutenkin jo niin pitkällä nyssäköinninvastaisella polullasi, että tuskin enää alat nyssäköidä rullapusseihin.

Vakioi jäljelle jääneet

Samalla kun minimoit kassit, voit vakioida jäljelle jääneet. Nimeä tietty kassi tiettyyn tehtävään, kuten pysyväksi jumppakassiksi, jossa säilytät jatkuvasti tietyt tarvikkeet. Lasten harrastuskasseissa voi olla värikoodit.

Pura säilytysnyssäkät fiksusti

Nyt olemme lopettaneet uusien nyssäköiden luomisen, mutta vielä pitäisi päästä eroon kalusteiksi muuttuneista pitkäaikaisnyssyköistä.

Nimikoi mysteerinyssäkät

Ensimmäiseksi kurkkaa jokaiseen löytämääsi nyssäkkään ja anna sille nimi kuten “työpaperit”, “lastenvaatteet 120–140 cm”, “Konttiin”, “käsityöt” tai “keittiön tason tavarat”. Kirjoita nimi ISOIN kirjaimin paksulla tussilla maalarinteippiin tai vastaavaan, jonka kiinnität nyssäkkään.

Jos olet uuvuksissa tai kiireinen, nimikoi nyssäköitä sitä myöten, kun niitä tulee vastaan.

Nyt tiedät mitä nyssäköissä on, joten sinun ei tarvitse yhä uudelleen penkoa pussin sisältöä.

Kerää yhteen

Samalla kerää kaikki toimenpiteitä odottavat nyssäkät yhteen tai enintään muutamaan paikkaan, jos suinkin mahdollista. Paikka voi olla huoneen nurkka tai tyhjä kaappi, jos sellaista löytyy. Vältä vaikeasti saavutettavia paikkoja.

Nyssäköiden kokoaminen kannattaa tehdä ainakin asunnon puolella pyöriville nyssäköille. Näin vältyt siltä masentavalta ilmiöltä, että yhä uusia nyssäköitä paljastuu sieltä täältä. Ja jos paljastuukin, anna löytyneelle nyssäkälle nimi ja vie se muiden kaltaistensa luo. 

Nyt olet rajannut nyssäkät yhteen paikkaan eivätkä ne enää estä sinua toimittamasta tavallisia arkitoimiasi.

Paloittele purkutyö

Olet jo voiton puolella! Seuraava tehtäväsi on ottaa joka päivä käsittelyyn yksi nyssäkkä ja purkaa sen tavarat paikoilleen tai poistoon. Jos tavaralla ei ole paikkaa, mieti vielä toisenkin kerran tarvitsetko sitä. Jos ihan oikeasti tarvitset, niin luo sille paikka.

Nyssäköiden purkaminen palkitsee, mutta ei välttämättä ole itsessään kivaa puhaa. Joudut tekemään paljon päätöksiä, joita olet tähän asti lykännyt työntämällä tavarat kassiin. Jos voimavarasi tai aikasi ovat kortilla, tyhjennä nyssäköitä vain 15 minuuttia päivässä. Käytä ajastinta ja lopeta kun se soi.

Työn paloittelu estää sinua lamaantumasta liian isoksi kokemasi urakan äärellä. Se luo nopeita, pieniä onnistumisen tunteita, jotka motivoivat sinua jatkamaa. Kokeile edes!

Hankkiudu heti eroon vapautuvista kasseista, jotta et voi nyssäköidä niitä uudelleen.

Vie pois

Tyhjentäessäsi nyssyköitä, sinulle syntyy poistoista uusia kierrätysnyssyköitä. Laita niihin heti osoite päälle. Vältä “nämä myydään” -nyssäköitä, satsaa lahjoitusnyssäköihin. 

Jos olet autoilija, vie kierrätysnyssäkät suoraan autoon. 

Varaa yksi tai kaksi päivää kuusta sille, että kuljetat kierrätysnyssäköitä pois.

Lopuksi: nauti nyssäkättömmästä kodista!

Bonusvinkki: näin nyssäköit hallitummin

Jos ikinä vielä joudut tilanteeseen, jossa et voi kuin nyssäköidä, tee se hallitusti: yhteen pussiin vain yhden sorttista tavaraa ja aina nimi päälle. Tee kalenteriin, jääkaapin oveen kiinnitettävään lappuun tai puhelimeen muistiinpano siitä, mitä olet jemmannut ja minne. Näin purkamisesta ei muodostu painajaista. 

*Kiitos Paikka kaikelle -kurssin alumneille avusta eri nyssäkkätyyppien tunnistamisessa!


Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

17 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: Näin pääset eroon nyssäköistä”

 1. Kaikki sinun kirjoituksesi ovat tosi hyviä, mutta tämä on ihan huippu!

  Nyssäkättömin terkuin
  ex-nyssäköijä Päivi

  Vastaa
 2. Kiitos tästä! Naurettiin miehen kanssa ääneen :D. Listalle voisi lisätä vielä lahjakassinyssäkän, joita kertyy purkamattomana nurkkiin varsinkin joulun ja lasten syntymäpäivien tienoilla sisältäen lahjoja, jotka eivät ehkä olleetkaan niin mieluisia tai tarpeellisia että olisivat päätyneet heti käyttöön.

  Vastaa
 3. Meiltä taitaa löytyä näitä kaikkia nyssäköitä. Ehkä vielä joskus olen niin tehokas, että lopetan nyssäköiden luomisen.

  Vastaa
 4. Minulla on kaapissa puolitärkeiden paperien nyssäkkä. Postissa minulle lähetettyjä papereita, joista olen lähes varma, että en niitä ikinä tarvitse. Mutta sinne nyssäkkään ne on kaiken varalta helppo sujauttaa. Ilman, että sen suurempaa ajatusta asian päättämiseen käyttäisin. Kun tuo kapeahko kangaskassi täyttyy, käyn paperit massana läpi. Kun paperit ovat vanhentuneet muutaman viikon tai kuukauden, on helpompi päättää, että tuotakaan yksittäistä paperia en tullut tarvitsemaan. Aika tuo perspektiiviä.

  Vastaa
  • Tämähän on itse asiassa ”arkistointia odottavat”, joka voi olla lehtikotelo, asiakirjalaatikko, pino sivupöydällä tai – nyssäkkä 😀

   Vastaa
 5. ohis: Esimerkki paperista, joka itselleni on usein tarpeeton: autonvakuutuksen ehdot. Olen laiska kilpailuttamaan ja olen jo vuosia sitten saanut maksimibonukset. Vahinkoja minulle ei juuri ole sattunut. Jos ehtoja joskus tarvitsisin, luulen, voisin saada ne vakuutusyhtiöltä sähköisessä muodossa halutessani. Heti en tuota paperia pysty (ilman tunnistetietoja) kierrätykseen laittamaan. Mutta aikaviiveen päästä se onnistuu, kun mukana on muutakin vastaavan tasoista ’säläpaperia’.

  Vastaa
 6. Jatkuvasti ajankohtainen ja ihan loistava analyysi erilaisista nyssyköistä! Olen myös huomannut, että vaikka kuinka yrittää perata vuosittain esim. tärkeitä papereita, aina tuntuu kotiin jäävän ns. ”ikinyssyköitä” nurkkiin pyörimään – ihan kuten ”ikipyykkiä”. Toiveikkaana kuitenkin odotan, että jossakin vaiheessa ne ”ikinyssykätkin” loppuvat…onneksi tärkeän ja säilytettävän paperipostin määrä on vähentynyt ihan olennaisesti.

  Vastaa

Jätä kommentti