Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: miten ottaa hukkatila hyötykäyttöön?

Mietitkö, miten ottaa kaappien hukkatila hyötykäyttöön? Minulta jos kysyt, niin ei mitenkään!

Tiedän, että mielipiteeni on valtavirtaa vastaan, joten selitys lienee paikallaan. Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin tässä:

hukkatila hyötykättöön
Hukkatila visusti hyötykäytössä.

Tämä hiukan tärähtänyt kuva ilmaantui kamerani syövereistä, kun etsin varoittavaa kuvitusta uudelle Paikka kaikelle -kurssille. Jos tietokonepeli Tetris on sinulle tuttu, niin tässä on se live-versio, jota kutsutaan tavara-Tetrikseksi.

Kauhea tunnustaa, mutta kuva on omasta kodistani. Se on otettu vaatehuoneen peräseinältä noin kymmenen vuotta sitten, muutamia vuosia ennen kuin ryhdyin ammattijärjestäjäksi. (Kuvassa näet myös osan massiivisesta sisustuslehtikokoelmastani, josta avaudun joskus toiste.)

Käytettävyys nolla

Kuvassa näet, mitä tapahtuu, kun hukkatilan ottaa hyötykäyttöön tosi tarkasti. Kaappiin mahtuu paaaaljon tavaraa ja samalla käytettävyys laskee lähelle nollaa tai hiukan sen alle.

Tavaroiden esille ottamisessa tarvitaan enemmän kuin kaksi kättä. Kun yrittää vetää jotain hyllystä, tulee viereinen tai päällä oleva esine mukana. 

Tavaroiden laittaminen takaisin paikoilleen on vielä vaikeampaa ja siksi se jääkin tekemättä. Vaihtoehtoisesti tavara tunkaistaan vain johonkin tyhjään koloon, ja kun sillä ei ole vakiopaikkaa, se on myöhemmin vaikea löytää.  

Varo takariviä!

Oma “tehokas” säilytystilani ei edes ole ”tehokkaimmasta” päästä. Jos hylly olisi ollut tavanomaiset 60 senttiä syvä, tavarat olisi asetettu hyllylle kahteen peräkkäiseen riviin.

Olen monissa kodeissa todistanut, miten takarivi on muuttunut turhan tavaran hautausmaaksi. Kukaan ei tiedä, mitä siellä on, eikä tavaroihin pääse eturivin takia käsiksi.

Takarivissä on pimeää eikä sinne näe. Harva jaksaa nostaa eturiviä pois tieltä ottaessaan tavaraa takarivistä. Se johtaa penkomissotkuun eli siihen, että takarivin pinot sortuvat. Ennen pitkää mellakka etenee myös eturiviin.

Takarivin kenties ainoa hyvä puoli on, että kun sen lopulta perkaa, sieltä voi tehdä kivoja löytöjä, joita ei muistanut edes omistavansa.

Varo myös kavalaa eturiviä!

Joskus kuulee ihmisten harmittelevan hukkatilaa, joka jää sellaiselle hyllylle, josta tavara peittää vain kaksi kolmasosaa. Esimerkiksi kirjahyllyissä on usein tämä tilanne.

Syystä, jota en osaa kuvitella, useimmat pitävät luonnollisena työntää tavarat hyllyn takareunaan, jolloin eteen muodostuu tyhjä kaistale. Kutsun sitä kavalaksi eturiviksi. Harva pystyy vastustamaan kiusausta laskea siihen jotain ihan vain hetkeksi – tai pariksi seuraavaksi vuodeksi.

Nyt meillä on taas kaksi riviä, joista taaimmaiseen on vaikea ulottua.

Entä ylikorkea hyllyväli?

Monen kodin kaapeissa on miltei naurettavan korkeat hyllyvälit. Luulen, että sillä ei ole mitään tekemistä toiminnallisuuden kanssa vaan asia johtuu yksinomaan säästösyistä. Kaappi on ollut pari euroa halvempi valmistaa viidellä kuin kuudella hyllylevyllä kannattimineen.

Korkeat hyllyvälit johdattavat ajattelemaan hukkatilaa, joka hyllyjen väliin korkeussuunnassa jää. Saisiko sen hyötykäyttöön lisäämällä hyllyjä?

Älä! Jos sinulla on tavaraa kahdessa rivissä, korkea hyllyväli tuo kipeästi kaivattua käytettävyyttä. Kun hyllyjen välissä on tyhjää, kätesi ulottuu edes jotenkin takariviin. Jos lisäät hyllyjä, voit lopullisesti hyvästellä takarivin tavarat.

Unohda hukkatila, satsaa penkomisvaraan

Miten sitten tehostaa kaappejaan, jos hukkatilan hyötykäyttöön ottaminen pitää unohtaa?

Tehosta satsaamalla penkomisvaraan

Ammattijärjestäjien vanhan nyrkkisäännön mukaan hyllyillä pitäisi olla neljännes tyhjää. Se tuo penkomisvaraa: tavaroihin pääsee helposti käsiksi eikä synny penkomissotkua. 

Lisätilaa saat karsimalla tavaroita. Se on kestävä ratkaisu, joka säästää vaivaasi. Jos hukkatila on “tarkasti käytössä”, kaappejaan saa olla jatkuvasti järjestämässä uudelleen. Kun tavaraa on sopivasti, ylläpito on helppoa.

Ps. Kaapin voi saada toimimaan paremmin myös muokkaamalla sen sisuksia. Lue tästä 8+ vinkkiä 60 senttiä syvän kaapin fiksumpaan käyttöön.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

8 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: miten ottaa hukkatila hyötykäyttöön?”

 1. Hei, itsellä on juurikin kuvailemasi tilanne, ollut jo useita vuosia.
  Yhden lapsen psyykksiet ongelmat, yhden terveys.. miehen terveys, kahden muun lapsen jaksaminen tässä ja oma työ.. olen tajunnut olevani uupunut, en kykene enää siivoamaan ”oikeasti” -siirrännvain tavarakasoja paikasta toiseen. En kykene käymään tavaroita läpi, jotta saisin kaiken tarpeettoman pois. Joten koti on kaaos, siis todellakin kaaos -kun kaappeja ym säilytystilaa ei muutoinkaan ole juurikaan.
  Tämä mitä kerroit tuntui niin tutulta.
  Osaisitko sanoa jotain aivan pientä – millä voisi aloittaa, niin että tuloksen näkisi – jos sillä saisi senverran voimaa että kykenisi taas jaksamaan?

  Vastaa
  • Pirita, kannustan sinua lämpimästi hoitamaan ensin uupumusta. Kun se on hoidettu, järjestys kyllä seuraa. Mistä voisit saada apua perheen tilanteeseen? Voisitko ottaa tauon (vaikka pienenkin) ja ladata akut? Tehdä jotain sellaista, mistä tulisi hyvä mieli? Väsyneenä voi olla mahdotonta priorisoida kodin järjestyksenpitoa.

   Samaan aikaan olet oikeassa siinä, että pienikin järjestys parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja tuo hallinnantunnetta. Mitä jos siivoaisit sukkalaatikkosi (olettaen että sukkia ei ole kymmeniä), yhden hyllyn kylpyhuoneen kaapista tai yöpöytäsi? Lopputuloksen ihailu säteilisi hyvää mieltä arkeen ja innostaisi tekemään jonkin muun pikkuhomman. Ennen pitkää pienistä puroista muodostuu isompi virta.

   Jos mahdollista, ammattijärjestäjän tilaaminen kotiin toisi heti apua. Suomen ammattijärjestäjien sivuilta löydät alueesi koulutetut ammattijärjestäjät.

   Vastaa
 2. Hei, odotan todella lupaamaasi juttua sisustuslehdistä! Minulle kaikkein vaikeinta on luopua lehdistä ja kirjoista. Eikä pelkästään sisustuslehdistä, vaan kaikenlaisista lehdistä…. pahaksi onneksi asun vanhassa talossa jossa on iso vintti…olisiko tähän ”hulluuteen” mitään apua?

  Vastaa
  • Tiina, on siihen apua! Pidän loppuvuodesta paperityöpajan, pysy kuulolla ja tule mukaan 🙂 Täytyypä viimein laittaa sisustuslehtijuttu kirjoituslistalle.

   Vastaa
 3. Kiitos s-postikirjeestä josta löysin tieni tänne siun blogisivulle. Kuvaamasi aiempi elämäntilanne oli minulle vahvaa arkitodellisuutta 90-luvulla, jolloin kuopus oli vakavasti sairas ja elämäpyörikaaosmaisesti työn, sairaalan ja kodin väliä. Nyt elän jo eläkeläisenä ja rivitalokotiimme kulkeutui muuton mukana paljon turhaa ja edesmenneen äitini asunnon tyhjentämisen myötä vielä lisää tavaroita joita ei jaksanut enää selvitellä kun asunto piti saada pikavauhtia tyhjäksi.
  Vuosia on olen suunnitellut kunnollista ja perusteellista tavaroiden perkaamista ja poistamista. Silloin tällöin olen päässyt vähän alkuun, mutta en alkua pitemmälle.
  Osallistuin nettikurssillesi muutama viikko sitten ja muutaman päivän jälkeen se tapahtui === Alkoi ”puuska” joka on jatkunut nyt jo kolmatta viikkoa. Miulle tärkein viesti oli tämä: ”Ei sillä ole väliä mistä aloitat, pääasia että aloitat” !! Aloitin… en enää muista mistä, mutta lähes joka päivä olen aloittanut uudestaan/ jatkanut 🙂 !! Kahdeksan vuoden asumisen jälkeen on nyt rivitalokotimme saanut uutta ilmettä: liian suuret huonekalut lähteneet kierrätykseen ja nettikirppikseltä löytynyt tilalle pienemmät ja meille sopivammat huonekalut, taulut löytäneet paikkansa kotimme seinillä (niistä suurin osa isännän luomaa taidetta), monta lehtipinoa lajiteltu ja suurin osa lähtenyt lehtikeräykseen, tuhottavien papereiden säkki pursuaa, pikkuvieraille varatut lelut ja pelit järjestyksessä kaapissa jne. jne. Paljon on tapahtunut ja vielä on suurin osa epämääräisistä laatikoista ja pussukoista läpikäymättä, mutta riemuitsen siitä, että pääsin alkuun. Ja uskon, että tämä ”flow” jatkuu vielä …. Toivottavasti tarpeeksi kauan 🙂 ! Kiitos sinulle tuosta tärkeästä lauseesta – se oli minulle se lohdullinen viesti jota tarvitsin :):):) !!

  Vastaa
  • Onpa ilo kuulla, että webinaari sysäsi liikkeelle tällaisen ketjun! Jatka samaan malliin vaan aloittamista joka päivä, hyvä tulee varmasti.

   Vastaa

Jätä kommentti