Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: jätä kaappeihin penkomisvaraa

Tiedätkö, mitä tapahtuu, kun kaivelet esiin tavaraa kaapista, jossa ei ole penkomisvaraa? Tapahtuu sotku. 

Lanseerasin käsitteen penkomisvara pari vuotta sitten laatiessani lastenhuoneen järjestämiskurssia. Lapsen lelut eivät pysy laatikossaan, jos se on ylitäynnä tai liian iso ja syvä suhteessa tavaran kokoon. 

Muksu joutuu penkomaan laatikkoa löytääkseen sen nukenvaatteen, lego-palikan tai muun härpäkkeen, jota juuri tähän leikkiin tarvitaan. Penkomissotku leviää lattialle ja se siitä siististä lastenhuoneesta.

Ihan sama juttu meillä aikuisilla. Jos kaappi, vaatehuone, varasto, vetolaatikko tai hylly on tuupattu ääriään myöten täyteen, sitä joutuu ensin tyhjentämään saadakseen haluamansa.

Penkomisvara puuttuu! Kuva Unsplash.


Hylly on vielä helppo, lapat vain sylisi täyteen tavaraa ja sitten tunget sen yhdellä kädellä takaisin – tai hampailla, jos molemmat kädet pitelevät tavaraa. 

Tai siis helppo ja helppo. Mutta varastosta joudut kenties nostamaan kymmenen purkamatonta muuttolaatikkoa ensin pois tieltä, ennen kuin saat esille luistimet, joita lapsesi tarvitsevat koulussa huomenna.

Mitä iloa on kaapista tai varastosta, jos sen käyttäminen aiheuttaa vain sotkua?

Järjestämisguru Marie Kondo kehottaa KonMari-kirjassa järjestämään tavarat niin, että ne on helppo palauttaa paikoilleen. Yhtä tärkeää on järjestää ne niin, ettei synny penkomissotkua, kun tavaroita ottaa esille.

Tämä tarkoittaa, ettei tavaroita pinota päällekäin tai laiteta hankalasti toistensa eteen. Unohda takarivit!

Kaikki tiivistyy penkomisvaraan. Kun jätät säilytystiloihin noin neljänneksen tyhjää, tavarat on helppo sekä ottaa esille että palauttaa paikoilleen, vaikka käytössäsi ei olisi viimeisen muodin mukaisia äänettömästi ulos liukuvia laatikostoja ja niihin soinnuteltuja lokerikkoja. Saat tilaa ja käytettävyyttä ihan ilmaiseksi! 

(Jos et raaskisi luopua mistään, luepa tämä.)

Jos koko juttu kuulostaa sinusta liiankin itsestään selvältä, käypä avaamassa jokin kaapinovi kotonasi ja tarkista tilanne. Veikkaan, että löydät tavaroita, joihin on vaikea päästä käsiksi.

Vai löysitkö? Kerro kommenteissa.


Jos järjestämisen tekniikka – se miten tavarat laitetaan paikoilleen toimivasti – kiinnostaa, löydät lisää vinkkejä Onnistu kotisi järjestämisessä -luennoilta. Luentoihin on koottu kaksi superhyödyllistä Paikka kaikelle -webinaaria ja otos Paikka kaikelle -verkkokurssin videoista.

“Kaikki kohdat mitä kerkesin kuunteleen tässä OVAT TÄYTTÄ ASIAA ja niin helposti ymmärrettävää.”

Lue lisää luennoista tästä linkistä.

 

 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti