Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: kahdeksan tapaa ottaa 60 senttiä syvä kaappi tehokäyttöön

Monissa kodeissa kaapit ovat aivan liian syviä ollakseen käteviä.

Vaatekaappien standardisyvyys on 60 senttiä. Sen määrittelee henkarivaatteiden vaatima tila. Keittiöissä alakaappien mitoitus taas johtuu siitä, että jonkun mielestä juuri 60-senttinen työtaso on ollut optimaalisin.

Syvä vaatekaappi on ammattijärjestäjän painajainen. Koska useimmat karttavat jättämästä hyllyille niin sanottua hukkatilaa, vaatteita laitetaan hyllylle kaksi riviä peräkkäin. Takarivistä on kuitenkin tavattoman hankala ottaa sitä toiseksi alimmaisena olevaa punaista t-paitaa. Pinot sortuilevat ja kohta koko hylly on yksi suuri mylläkkä.

Keittiön syvää alakaappia epäkäytännöllisempää säilytystilaa ei olekaan! Tiedätte sen fondue-padan tai popkornikoneen, jota ei ole nähty naismuistiin, koska se on hautautunut alimman hyllyn takimmaiseen nurkkaan. Huonompiselkäiset eivät saa alakaapeista otettua kuin aivan eturiviin jätettyjä esineitä.

Miten tällaisen kaapin käytettävyyttä voi parantaa? Tässä kahdeksan koeteltua keinoa.

Vaatekaappi
Kuva Annie Spratt, Unsplash.

1. Vähennä tavaraa

Ammattijärjestäjien nyrkkisääntö on, että hyllyllä pitää aina olla neljännes tyhjää. Sääntö koskee ennen kaikkea 60 senttiä syviä kaappeja, joiden käytettävyyttä tyhjä tila parantaa. Tavarat on helpompi ottaa esiin ja laittaa paikoilleen, kun ne on aseteltu hyllyille väljästi.

+ Tavaroiden vähentäminen ei maksa mitään.
– Tavaroiden vähentäminen on helpommin sanottu kuin tehty.

2. Unohda takarivi

Laita tavaroita vain hyllyjen etureunaan. Takarivin tavaroiden tavoitettavuusongelma hoidettu!

+/– Samat plussat ja miinukset kuin edellä.

3. Kavenna hyllyjä

Ota hyllyt kaapista, kavenna niitä puolella (tai hanki uudet, puolta kapeammat hyllylevyt) ja kiinnitä kaapin seiniin uudet kannattimet. Vaikka sinulla nyt on puolet vähemmän hyllytilaa, olet tuplannut säilytystilan käytettävyyden. 30 senttiä syvä hylly on ihanteellinen useimpiin säilytystarpeisiin.

+ Saat unohtaa ammattijärjestäjien neljännessäännön ja laittaa koko hyllyn täyteen tavaraa.
+ Kapealla hyllyllä tavaroita ei pysty jemmaamaan toisten taakse.
– Onnistuu vain nikkarointitaitoiselta.
– Ei välttämättä mahdollista vuokra-asunnossa.

4. Laita tavarat laatikkoon

Pystyviikkaa (katso täältä ohjevideo) vaatteet matalareunaiseen, kannettomaan laatikkoon tai taiteltuun kestokassiin (ohje täällä), ja takarivin ongelma poistuu. Keittiössä muovikippojen tai leivontatarvikkeiden kerääminen sopivan kokoiseen tukevaan muovilaatikkoon tekee mahdolliseksi päästä käsiksi takarivin riisikeittimeen.

+ Pahvi- ja kenkälaatikoita saa ilmaiseksi kaupoista
+ Kestokassit ovat edullisia ja kivannäköisiä
– Ulos vetäessä laatikkoa joutuu kannattelemaan kädellä, joten tavaroita voi ottaa ja laittaa paikoilleen vain toisella kädellä.

5. Lisää hyllyjä

Kun olet pystyviikannut vaatteet laatikoihin, voit lisätä kaappiin hyllyjä. Vaikka hyllyväli pienenee, pääset tavaroihin silti käsiksi vetämällä hyllyllä olevan laatikon esille.

+ Edullinen tapa lisätä säilytystilaa.
– Mitä matalampi hyllyväli, sitä hankalampi on nähdä, mitä hyllyillä on.

6. Poista hyllyt kokonaan

Ota hyllyt pois ja asenna tilalle vaatetanko. Normaalikorkuiseen kaappiin mahtuu kaksi tankoa päällekkäin, mikäli säilytettävänä ei ole mekkoja tai pitkiä takkeja.

+ Vaatteita ei tarvitse viikata.
+ Vaatteita ei tarvitse ripustaa pyykkinarulle, ne voi kuivattaa suoraan henkareihin.
– Tällä ratkaisulla ei ole miinuksia!

7. Vaihda hyllyjen tilalle vetokorit

Poista kaapista hyllyt ja asenna tilalle koritorni. Metallilankakoreissa voi säilyttää niin (pystyviikattuja) vaatteita kuin astioita (poislukien posliini ja lasi). Korit voi kiinnittää myös kaapin seiniin asennettaviin kiskoihin. Vetokorit ovat käteviä rinnan korkeuteen asti. Siitä ylöspäin kannattaa suosia hyllyjä. Huomioi ennen korien hankkimista tila, jonka saranat vievät kaapin oven leveydestä.

+ Koritornit voi ottaa muutossa mukaan.
+ Koreja ei tarvitse kannatella kädellä, kun ne vetää auki.
+ Kaikki tavarat näkee yhdellä silmäyksellä.
– Kaapin ovi pitää avata aivan selälleen, jotta vetokorin mahtuu avaamaan.

8. Vaihda hyllyjen tilalle vetolaatikot

Keittiö- tai vaatekaapin kaapin runkoihin voi asentaa tai asennuttaa modernit, kevyesti liukuvat vetolaatikot.

+ Laatikot lisäävät alakaappien käytettävyyttä huimasti.
– Mittatilaustyö maksaa.

+ Bonusvinkki

Paikka kaikelle -kurssin osallituja teetätti kaappiinsa U:n malliset hyllyt, jotka kiertävät kaapin sivuja ja takaseinää. Tämä maksimoi samanaikaisesti sekä käyettävyyden että käytössä olevan hyllypinta-alan.

*

Onko sinulla täräyttävä niksi syvien kaappien toimivuuden lisäämiseksi? Jaa se alla kommenteissa.


Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

28 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: kahdeksan tapaa ottaa 60 senttiä syvä kaappi tehokäyttöön”

 1. Itse pidän syvissä vaatekaapeissa takana sukkia, joita saa kätevästi otettua sieltä tai sitten muuta vähemmän käytössä olevaa vaatetta. Pääasiassa takaosat ovat tyhjillään vaatekaapeissa. Samoin kun mies on pidempi, hänen päivittäiset vaatteensa ovat ylemmällä hyllyllä kuin minun 🙂
  Keittiössämme on remontin jäljiltä vain yksi alhaalla oleva syvä ovellinen kaappi, jossa pidän takana alhaalla yhtä paistinpannua, jonka saa napattua kahvasta helposti kattilan takaa. Ylemmällä alakaapin hyllyllä on keittiökone ja sen kulho, jotka on helppo nostaa päällä olevalle pöytätasolle tarvittaessa. Pieni ongelma on keittiön korkean ovellisen pystykaapin ylemmät syvät hyllyt, joissa takana olevia tarjoiluastioita tai piirakkavuokia pitää kaivella hankalasti, vaikka pyrin pitämään edessä kevyitä leivontakulhoja tai matalia astioita.

  Vastaa
  • Hyviä käytäntöjä! Takarivin tosiaan saa käyttöön myös tarkalleen miettimällä, mitä siellä pitää ja miten sen saa helposti esille. Moni laittaa sinne myös niitä tavaroita, joita käytetään harvoin. Sekin on hyvä menetelmä, kunhan ei sitten unohda, mitä ne ovat 😀

   Vastaa
   • Hyllyn reunaan voi kirjoittaa mitä takana on säilössä. Jos lyijykynä ei tartu hyllyn materiaaliin,voi apuna käyttää esim taikateippiä.

    Vastaa
 2. Olen eri mieltä siitä, etteikö vaatetankoihin vaihtamisella olisi miinuspuolia. Vaatteita ei mahdu sen jälkeen kaappiin edes sen vertaa kuin mitä mahtui kun jos käytto vain kaapin etuosaa. Lisäksi vaatteet tuppaavat olemaan aina tosi eri pituisia, etenkin naistenvaatteet, joten tilaa menee hukkaan, kun tankojen välit pitää määrittää matalimmalle roikkuvan tunikan tai minkä lie mukaan. Osa vaatteista liukuu henkareista pois tai vaatii erikoishenkareita. Lisäksi sukat ja alusvaatteet tarvitsevat kuitenkin jonkin muun systeemin.

  Ideaali tapa käyttää kaappi on omasta mielestäni juurikin kiskoilla toimiva korisysteemi. Sellaisen viereen jos saa vielä samaan kaappiin viritettyä lyhyen pätkän vaatetankoa niille parille hassulle vaatteelle, joita ei voi viikata, niin täydellistä!

  Jos omistaa paljon henkaria vaativia vaatteita, kuten kauluspaitoja, niin kenties yksi vaatetanko ja matala ritiläkoristo on hyvä.

  Vastaa
  • On totta, että nämä mainitsemasi haasteet ovat olemassa, vaikka näenkin että ne ovat myös ratkaistavissa. Vaatteita voi järjestellä pituuden mukaan ja noita erikoishenkareita tosiaan on saatavilla 🙂 Korisysteemi on kyllä ehdottomasti tosi hyvä!

   Vastaa
   • Mulla varmaankin vääränlaisia henkareita. Välttelen vaatteiden säilytystä henkareilla, koska moniin neuletakkeihin henkarit jättävät jäljet olkapäille/hartioille. Muuten pitäisin kyllä henkarisäilytyksestä.

    Vastaa
    • Kannattaa googlata videoita neuleiden säilyytämisestä henkarilla. Olen nähnyt englanninkielisen videon, jossa näytettiin, miten neuleen voi kietoa henkarille kuin huivin hartioille, eikä jälkiä jää 🙂

     Vastaa
  • Lisäksi henkarivaatteiden pituusjärjestyksen jälkeen alas jäävän tyhjän tilan voi hyödyntää esim. sopivilla laatikoilla kausivaatteille tmv.

   Vastaa
 3. Moikka! Oletko löytänyt jostain lazy susan tyyppisiä pyöriviä järjestämisvälineitä? Tuntuu että ainoat jotka suomen markkinoilla on saatavilla, on ikean puinen tarjotin ja lazy susan mekanismit joista voisi sitten itse askarrella kääntyvän tarjottimen, ei kiitos. Mun kaapit on täynnä tilaa, jonka saisi järjestettyä jotenkin fiksummin, jos vain löytäisin jostain paikan, mistä voisin ostaa fiksuja järjestelyvälineitä. Ideoita riittää vaikka kuinka paljon, mutta välineitä ei Suomesta tunnu löytyvän…iso kiitos jo etukäteen!

  Vastaa
 4. Kaventamalla hyllyjä saa käyttökelpoista lisätilaa kaapinoveen kiinnitettävillä koreilla ja kangaslokerikoilla.

  Vastaa
 5. Asia josta olen ollut onnellinen: Jo 1990-luvulla taloyhtiössä oli putkiremontti, jonka yhteydessä myös keittiöni kalusteet ja järjestys muutettiin (Puustelli). Ja se onnellinen keittiöasia: Työtason alle kaappinurkkaukseen laitettiin 90×90 cm2 karusellikaappi, jossa on kahdella tasolla on toisistaan riippumatta täysin ympäri pyörivät teräsritilähyllyt. Hyllyissä on noin 1/4 lohkon kulmaus poissa, että sen kohdan eteen saa suljettua 30+30cm taiteoven. Tämä ratkaisu on hoitanut tehtävänsä täydellisesti ja toimii edelleenkin moitteetta (Psst! Koputa puuta!). Karusellihyllyillä ovat kaikki painavat padat, kattilat, vuoat, kulhot, pannut ym ruoanlaittoastiat. Karusellia pyöräyttämällä halutun astian saa sopivasti oviaukon kohdalle ja otettua esiin. Tämä on ollut tosi hyvä ratkaisu. – Kokemusta on kyllä myös siitä, että syvä 60cm alakaappi on viheliäisen hankala, ja että vetolaatikostot ovat moninverroin mukavammat käytössä syvissä alakaapeissa ja myös komeroissa.

  Vastaa
 6. Kun kaventaa vain joka toisen hyllyn syvyydestä puolet pois ja jättää joka toisen hyllyn täyssyväksi, hyllykaapin tilan saa optimoitua todella hyvin. Täyssyviin hyllyihin voi hyvillä mielin sijoittaa myös takarivin, koska puolisyvien hyllyjen ansiosta takariviin näkee ja tavaroiden ottaminen käy helposti kun ylemmän hyllyn etureuna ei ole tiellä. Hyllyvälejä voi myös vähän tiivistää ilman että kaapin käyttö kärsii. Puolisyvät hyllyt toimivat parhaiten kaapin keskiosassa. Ainakin 60-luvulla tällaisia kaappeja löytyi pienistä kerrostalokodeista.

  Vastaa
 7. Hei,
  Itse ratkaisin syvän vaatekaapin ongelman laittamalla jo olemassa olevan Ikean Malm – lipaston 80 cm leveän metriseen kaappiin. Ei tullut ylimääräisiä kuluja ja pelittää todella hyvin

  Vastaa
 8. Hyllyn takaosa on kausivaatteiden säilytyspaikka. Kesällä siellä on pitkähihaiset puserot ja villapaidat, talvella siellä on teepaidat ja vajaamittaiset housut. Kätevää myös koska ei koskaan tiedä tarvitseeko kesälläkin joskus sitä villatakkia, tai jos talvella tulee lähtö jonnekin lämpimämpään. Sieltä hyllyn takaosasta on helpompi poimia ne satunnaiset tarpeet kuin lähteä ullakolle tai kellariin hakemaan sinne säilöttyä kausivaatelaatikkoa.

  Vastaa
 9. Täytän kaapin hyllyjen takaosan laatikoilla, joissa on harvemmin tarvittavaa, esim. kausitavaraa. Laatikoissa on nimikyltti yläreunassa.

  Ahtaassa tankokaapissa henkarien kannattaa olla mahdollisimman ohuita. Litteä samettihenkari tai pesulan rautalankahenkari (muotoiltavissa!). Itsellä taas on käyttövaatteissa paksut henkarit, sillä kuivatan niissä, ja paksussa kuivuu nopeammin.

  Vaihtoverhot ja pöytäliinat säilytän housuhenkareissa, ei tule poikittaistaitoksia.

  Järjestäminen helpottaa arkea valtavasti!

  Vastaa
 10. Käytän elfa-koritelineitä vaatekaappien sisällä. Uudessa keittiössä laitoin 60 cm syvään korkeaan alakaappiin mikron alle vetolaatikot sisälle. Mahtuu hurjasti tavaraa! Koiranruokasäkki ja kaikki jos on laadukkaat laatikot. Ei mitään jauhopusseja ym enää yläkaappien hyllyille. Myös 60 cm yläkaappiin kulmassa vetolaatikot pään korkeudelle asti. Ylähyllyille maljakoita ja korkeita pakkauksia, koska hyllyn pohjalle ei tietenkään näe.

  Vastaa
  • Olen tehnyt niin, että joillekin ylimmille hyllyille olen laittanut (tukevat) ritilähyllyt. Näkee vähän helpommin mitä siellä on.

   Vastaa
 11. Jossain remonttivaiheessa tyttären huoneen sivuseinälle rakennettiin koko seinän levyinen liukuovisysteemi ja sen taakse korkeat elfa-tornit ja vetolaatikot ja vaatetanko. Liukuovisysteemi on toiminut erinomaisesti, ja avautuu joka kohdaltaan riittävän leveälti. Ovisysteemin avain on se, että on kaksi liukukiskoa ja kummallakin kiskolla kaksi korkeaa ja verrattain kapeaa ovilevyä. Näitä saa siirreltyä niin, että kaapin jokaisen paikan saa avattua kahden oven leveydeltä, vetolaatikot vaivatta käyttöön jne.

  Keittiöremontissa olen onnellinen siitä, että korkeita 60cm syviä kaappeja on vain yksi. Muualla mahdolliset syvät kaapinpaikat on katkaistu: alhaalla syvät vetolaatikot, (vain 1 ovikaappi ja nurkassa karusellikaappi), alakaapistojen päällä pöytätasot (2kunnollisen pitkää pöytätasoa) ja niiden yläpuolella ei-syvät (30 cm) yläkaapit. Tässä on voitettu sekä pöytätilaa että helppokäyttöiset yläkaapit joissa pussien ja purnukoiden käsittely on paljon helpompaa kuin syvissä kaapeissa. – Minun oma ongelmani taas on se, että työtasoille tuppaa kerääntymään turhaa irtotavaraa (luonnekysymys).

  Vastaa
 12. Jos vanhat vaatekaapin rungot ovat yhtään vinot, niihin on vaikea asentaa vetokiskoja. Myös oikeanlevyisiä ”60cm hyllylevyjä” (eivätpä ole) on yllättävän vaikea löytää; se on millimetripuuhaa. Esim. Ikean eivät käy. Ylijäämä.fi- nettikaupasta löytyi.
  Kaikkein pahimmin naisen jo täysi vaatekaappi kuitenkin menee sekaisin, kun syntyy lapsi. Siinä on lajittelemista raskauden eri vaiheissa ja synnytyksen jälkeen mahtuviin ja imetysvaatteisiin. Kun vielä lapseen liittyy tosi paljon hankintoja ja selvittämistä, niin ajankäyttö on todella tiukilla!

  Vastaa
 13. Asun 80-luvulla rakennetussa rivitalossa. Vaatekaapissa on yhdellä seinällä tanko ja peräseinällä puolet komeron leveyden vievät kiinteät, syvät hyllyt. Löysin pari vuotta sitten netistä myynnissä olevat isot yöpöydät, joissa on kolme laatikkoa kummassakin. Toinen niistä sopi mitoiltaan alimman kiinteän hyllyn alle jäävään koloon ja toinen sopi tangon alle komeron sivustalle. Sivussa olevan lipaston päälle jäi hyvin tilaa kahdelle kannelleiselle sukkalokerikolle, Lyhyet vaatteet sopivat vielä hyvin riippumaan lipaston yläpuolelle. Näiden kuuden vetolaatikon avulla sain järjesteltyä tosi hyvin alusvaatteet, t-paidat, trikoomekot ja pitkät housut (rullaan ne). Lipastot maksoivat 30 € ja olivat melkoinen onnenkantamoinen. Tyhjentyneillä hyllyillä säilytän pöytäliinoja ja kaikkea pahvilaatikoissa olevaa tavaraa kuten valokuvia, kynttilöitä, koristeita ym. Kaiken lisäksi ne ovat ihan kivan näköisetkin. Komeron toiselle seinustalle mahtui vielä hyvin kaksikerroksinen kenkähylly.

  Vastaa
 14. Kaappiin voi asentaa korit myös kaapin runkoon kiinnitettävillä kiskoilla. Näitä on erilaisia mm. Lanka&Muovilla.
  Tai liukuhyllyt kiskoineen. Paljon halvempaa kuin laatikot. Näppärä tekee tällaiset itsekin – tarvitaan vain levyä ja kiskoja.

  Vastaa
 15. Itse ratkaisin ongelman vaatekaapissa lasisilla hyllylevyillä, niin hyllyjen näkyvyys ja valoisuus vähän paranee, suosittelen etenkin kohtiin joihin ei saa näppärästi Elfaa. Ikean Pax-kaappeihin on ainakin saatavilla sellaisia.

  Vastaa

Jätä kommentti