Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Miltä kotisi näyttää kesän jäljiltä?

Miltä teillä näyttää kesän jäljiltä?

Meillä näyttää, noh, suoraan sanoen sotkuiselta. Istuin eilen olohuoneessa, otin kuvan viereltäni ja postasin sen Instagramiin näillä saatteilla:

”Mitä juuri nyt näen ympärilläni olohuoneessa: mökkipyykit ovat sedimentoitumassa nojatuolille, ikkunanpesuvälineet (ikkunoita on kuitenkin pesty!), postit ja lainassa olevat leffat ovat oudosti ajautuneet lattioille, pöydälle on kasaantunut teinien kaapeistaan poistamia vaatteita, synttärijuhlista yli jääneitä koristeita ja työntekijöiden (siipan) kotitoimistolla (sohvalla) juomia kahvikuppeja.

Kaaos turskahtaa nopeasti, jos ote herpaantuu. Meille on kesän aika syntynyt järjestämisvelkaa, kun on menty ja tultu, siippa päätti priorisoida ikkunanpesun (oli kyllä aikakin) enkä itse ole mökiltä palattua päässyt tarttumaan sotkuihin, koska kesälenssu määräsi petiin. Kaikki tuntuu olevan pois paikoiltaan ja minä senkun katselen.”

Epäjärjestys kotona

Samalla huomasin, että olin viime vuonna juuri ennen koulujen alkua kirjoittanut blogiin hyvin samansisältöisen avautumisen, jossa valittelin kesän aikana kertynyttä kaaosta.

Sotkun takana on poikkeama arjessa

Tässähän alkaa muodostua kaava, jota en ole näin selvästi ennen huomannut. Kesäloma mökkeilyineen ja muine menoineen muodostaa meillä poikkeusajan, jonka aikana niin tavanomaiset kotityöt kuin tavarankierto sakkaavat.

Ei tämä sinänsä mikään yllätys ole, että näin käy. Paikka kaikelle -verkkokurssilla olen kierros toisensa perään katsellut, miten kodinjärjestäjät kamppailevat projektinsa ääreen palaamisen kanssa, kun välissä on ollut loma, sairastuminen tai vaikka kova työkiire.

Itse asiassa kodin koko epäjärjestys voi saada alkunsa ja ikään kuin vakiintua pidemmän poikkeusjakson aikana. Eikä sen tarvitse olla sen kummempaa kuin pikkulapsivuodet, jolloin nukutaan huonosti.

Jatkoin somepostaustani näin: ”Tässä on kuitenkin hyvä kerätä voimauttavaa raivauskiukkua. Joten heti kun tokenen, alan kaksin käsin lappaa roinaa ulos tästä talosta.”

Tavaran vähentäminen: oikotie järjestykseen

Toimivan järjestyksen reseptissä on nimittäin kolme osaa:

1. Sopivasti tavaraa
2. Paikka kaikelle
3. Kaikki paikoilleen

Näistä nopein ja helpoin toteuttaa on ykköskohta eli tavaran vähentäminen. Se tukee myös kakkos- ja kolmoskohdan toteutumista. Poistojen tekemisessä auttaa, että niille asettaa numeraalisen tavoitteen, oli se sitten yksi tavara tai useampi päivässä.

10 x 10 eli tavaran raivaamisen kymppihaaste

Niinpä tästä alkaakin kymmenen päivää kestävä #kymppihaaste, jonka aikana poistetaan kotoa (vähintään) kymmenen tavaraa päivässä asiallisesti kierrättäen.

Oletko mukana?

Pelaamme elokuun alusta Facebookin Paikka kaikelle -ryhmässä tunnisteella #kymppihaaste. Osallistu haasteeseen kommentoimalla postauksissa, mitä itse poistit, tai postaamalla oma kuva poistoistasi aihesanalla #kymppihaaste.

Kohta lähtee!

*

Jos ja kun kodin epäjärjestyksen juuret ovat syvemmällä, kymmenen päivän haasteella raapaistaan vasta pintaa. Sekin on tärkeää, nimittäin ryhtyminen ruokkii motivaatiota ja aloittaa hyvän kierteen. Kun tarvitset enemmän tukea järjestämisprojektillesi, Paikka kaikelle -verkkokurssi auttaa. Kurssit alkavat aina loka- ja huhtikuussa.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti