Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kolme askelta leppoisaan jouluun

Kuulin arvion, jonka mukaan perinteisen joulun valmisteluihin menee parin kuukauden täysipäiväinen työ. Siinä ohessa pitää tietysti hoitaa kaikki muukin arkinen elämä: työssäkäynti, lapset, lemmikit ja harrastukset. Melkoiset panokset muutaman päivän juhlan takia!

Jos sinulle tuppaa käymään niin, että paketoit lasten lahjoja aatonaattoyönä kello kolme samalla kun muussaat lanttua laatikkoa varten ja peset saunaa, ehdotan, että sovellat jouluvalmisteluihin kolmiosaista toimivan järjestyksen reseptiä, joka on yleislääkkeni kaikkeen hässäkkään.

Kuva Pixabay

1. Sopiva määrä valmisteluja

Järjestäminen alkaa aina karsimisesta. Mitkä asiat joulussa todella tuottavat sinulle iloa? Mitkä läheisillesi? Onko joitakin sellaisia, joita teet vain velvollisuudesta? Ehkä koko joulu on muuttunut yhdeksi isoksi velvollisuudeksi?

Voin vakuuttaa, että Saarioisten äitien paistama lanttulaatikko maistuu ihan samalle kuin oman äidin paistama. Meillä ei tehdä myöskään joulusiivousta, vaikka vietämmekin joulun kotona ja vieraitakin tulee. Kun kaikelle on paikka, suursiivoukset eivät ole tarpeen. Olen myös huomannut, että joulu tulee vaikka jouluverhot ovat ripustamatta. 

Voi olla, että itse tehty ruoka, vastapesty sauna ja jouluisat tekstiilit ovat juuri se, joka sinulle tuo joulutunnelman, joten älä takerru esimerkkeihini. Mieti, mistä voisit omalla kohdallasi yksinkertaistaa.

2. Paikka kaikelle

Jos sinulle ei ole hajuakaan, mistä kuusenjalka löytyy, joulukoristeet on hajasijoitettu kuuteen eri paikkaan ja lahjapaperia löytyy niin keittiön kaapista kuin sängyn alta, käytä tänä vuonna hiukan aikaa siihen, että luot paikat jouluun liittyville tavaroille.

Ensin tietysti karsitaan ja se on tehtävä TÄNÄÄN, sillä joulun jälkeen kukaan ei tahdo ylimääräisiä tonttujasi. Kasaa siis joulutavarasi yhteen ja poista ne, jotka eivät sykähdytä.

Kun sinulla on sopiva määrä koristeita, niille on helpompi keksiä oma paikka, josta löydät kaiken myös ensi vuonna.

3. Kaikki paikoilleen eli systematisoinnilla hommat sujumaan

Meillä on jo monta vuotta ollut valmis ostoslista joulun ruuille. Hiukan ennen aattoa kaivan sen koneelta, katson läpi ja teen muutoksia, jos joku sellaisia haluaa. Alussa tein siihen merkintöjä sen mukaan, mitkä ruuat maistuvat ja mikä on sopiva määrä sille joukolle, joka meillä syö.

Tätä on systematisointi. Luo toistuvalle toiminnalle malli, niin et enää koskaan joudu miettimään sitä.

Joulukuu on usein vuoden kiireisin kuukausi. Tänä vuonna laitoin koko joulun tehtävänhallintaohjelma Asanaan. Siellä lukee esimerkiksi, mihin mennessä joulukorttikuvat pitää ottaa, tilata ja lähettää sekä kuka vastaa mistäkin tehtävästä. Lista muistaa asiat puolestamme ja muistuttaa sopivaan aikaan. Ensi vuonna voin vain kopioida tämän vuoden listan ja tarkistaa päivämäärät.

Jos et ole digi-ihmisiä, jouluvalmisteluista voi tehdä myös “joulukalenterin”, jossa on pieniä valmistelutehtäviä joka päivälle. Mukaan voi laittaa niin lauteiden kuuraamisen kuin osallistumisen joululaulutapahtumaan. Kun työn pilkkoo pieniin osiin, jouluhässäkkä ei pääse yllättämään.

Paikka kaikelle -kurssin opiskelijaryhmässä pohdittiin viime viikolla, miten kodin saaminen järjestykseen on helpottanut jouluvalmisteluja. Koristeet löytyvät paikoiltaan ja valmistelut ehtii aloittaa aiemmin, koska järjestäminen on vapauttanut aikaa. Moni tähtäsi siihen, että aattoa edeltävänä viikonloppuna voisi ottaa rennosti, koska kaikki on jo valmista. Tällaisia leppoisia joulukuun päiviä toivon myös sinulle!

Jaa kommenteissa paras niksisi jouluvalmistelujen yksinkertaistamiseen.


Tilaa maksuton vinkkipankki!

Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

3 kommenttia artikkeliin ”Kolme askelta leppoisaan jouluun”

 1. Oi noista jouluverhoista tulee mieleen… Vuosia sitten asuin ystäväni kanssa kimppakämpässä Helsingissä. Ystäväni soitti äidilleen ja kertoi ostaneensa jouluvalot. Äiti sitten kysyi, joko meillä on jouluverhot ikkunassa. Naurun seasta ystäväni sai juuri ja juuri sanottua, että ei aio ostaa jouluverhoja – varsinkaan kun on menossa jouluna maalle äitinsä luo! Äiti-parka vaikeroi puhelimessa ja tarjoutui lähettämään postipakettina meille jouluverhoja. Jaksamme nauraa tälle asialle vielä kymmenen vuotta myöhemminkin. :’D
  Oma jouluniksini taitaakin kuulua: Joulu ei ole vakava asia!

  Vastaa
 2. Tärkeää muistaa ettei ”emännän” tarvitse itse tehdä kaikkea. Myös lapset, sisarukset, puolisot voivat tehdä asioita. Niitä asioita, joita ei huvita tehdä kenenkään, ei tarvitse tehdä ollenkaan. Eli se joka haluaa jotain erityistä, voi itse sen hoitaa.
  Ruuat voi sopia: joku tuo alkuruuat, joku pääruuan yms.

  Vastaa
 3. Jouluverhot, kaappien siivoamiset, pakkoahdistuslaatikot, joista oikein kukaan ei tykkää edes…
  Joulukoristeet yleensä, punainen sisustus( joka tiettävästi lisää agressioita) hyasintit aiheuttavat silmien kirvelyä ja kurkun karheutta ja päänsärkyä …. jne.. ei ole pakko ollenkaan.
  Tytär kysyi, voitasko tehdä yhdessä aattona susheja? Tottakai voidaan. Jos ei osteta edes kuusta, tulee paha mieli, kun sillä on ikävä niitä metsään jääneitä kavereita
  Todellakin muutenkin voi joulua viettää, kuin stressaamalla. Jokainen tavallaan, mutta sitten ei kannata valittaa, kun väsyttää!
  Rakkautta joulunaikaan ja hyvää mieltä❣️

  Vastaa

Jätä kommentti