Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Mitä Marie Kondo oppi järjestämisestä tultuaan äidiksi – ja 3 keinoa, joilla saat lapsiperheen kodin järjestykseen

Ammattijärjestäjä Marie Kondo, joka tunnetaan KonMari-raivaamismetodin kehittäjänä, kirjoitti vastikään uutiskirjeessään elämänmuutoksestaan kahden pienen lapsen äitinä.

KonMari on metodi, jolla pyritään erottamaan olennainen epäolennaisesta kysymällä kaikilta kodin esineiltä, tuottavatko ne iloa. Metodi on auttanut tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa saamaan kotinsa järjestykseen ja lisäämään iloa elämäänsä.

Menetelmä on kuitenkin myös varsin vaativa. Projektin pitäisi edetä yhtenä rysäyksenä, jonka aikana marittaja laittaa syrjään muun elämänsä ja pyrkii täydelliseen lopputulokseen. Metodissa on myös on pikkutarkkoja säilyttämissääntöjä, joihin liittyy esineiden asettelua väri- ja kokojärjestykseen.

Monissa elämäntilanteissa – esimerkiksi keskellä lapsiperheen ruuhkavuosia – tällaiset ohjeet voivat olla kerta kaikkiaan liikaa.

Paikka kaikelle lastenhuoneessa

Jos sinulla on lapsia, saat nauttia kotisi täydellisestä järjestyksestä parhaassa tapauksessa jopa viisi sekuntia viikkosiivouksen valmistumisen jälkeen. Marituksesi tyssää toistuvasti siihen, että heti kun leväytät vaatekaappisi sisällön sängylle, joku pyytää voileipää tai puhallusta kolhittuun polveen. Luultavasti oletkin pienten sukkien pareja etsiessäsi jupissut: ”Odottakaas, kun Marie saa lapsia, kyllä hänen mielensä vielä muuttuu.”

Olet oikeassa. Marie Kondo on muuttanut mielensä.

Hän kertoo kirjoituksessaan yllättyneensä siitä, kuinka vähän hänellä enää on omaa aikaa. Rauhalliset jooga- ja meditaatiohetket ovat jääneet. Muutoksia on tullut myös järjestämisrutiineihin: koska lapset kuljettavat tavaroitaan ympäri taloa, Kondo ei enää pysty pitämään kiinni aiemmasta säännöstään laittaa tavarat paikoilleen heti käytön jälkeen. Hän siivoa tavarat, kun lapset ovat nukahtaneet.

Mielenkiintoisinta on, että Kondo kertoo joutuneensa päästämään irti täydellisyyden tavoittelusta kodin järjestämisessä, eikä se ollut helppoa. Hänelle kuitenkin tuo lapsiperheen arkikaaoksen keskellä mielenrauhaa tieto, että tarvittaessa hän saa huoneen siistiksi puolessa tunnissa.

Tuntuuko sinusta, että Kondo on valaistunut? Niin minustakin.

Lapsiperheiden tavarahaasteet ovat nimittäin aivan omaa luokkaansa. Erään amerikkalaistutkimuksen mukaan jokainen lapsi lisää kodin tavaramäärää kolmanneksella. Se tarkoittaa, että myös tavaranhallintaan käytettävä aika kasvaa samassa suhteessa. Siihen päälle muut lisääntyvät koti- ja lastenhoitohommat, niin soppa on keitetty.

Lisähaastetta tuo se, että lapsiperheessä tavarat eivät pysy paikoillaan kuin liimamalla. Leluja seilaa joka huoneessa, sohvatyynyistä rakennetaan majoja ja eteisestä pääsee sisään vain hyppimällä kenkämeren yli. Ja vaikka leluja tursuaa joka nurkasta, lapset saattavat pontevasti vastustaa niiden vähentämistä.

Miten lapsiperheen koti sitten saadaan järjestykseen – ja pysymään järjestyksessä? Minulla on siihen kolmen osan resepti, ja voitte mielellään välittää terveiseni myös Kondolle 🙂

 1. Tavaraa on sopivasti. Kuten Kondokin sanoo, toisten tavaroita ei saa poistaa. Yön pimeydessä tapahtuvien salaraivausten sijaan aikuisten pitää saada lapset yhteistoimintaan tavaran vähentämisessä.
 2. Lasten joka nippelille ja nappelille on oma paikkansa, johon tavarat saa tarvittaessa, kuten ennen lasten nukkumaanmenoa tai anopin kyläilyä. Paikkojen pitää olla niin helpot, että lapset saavat tavarat niihin kirjaimellisesti heittämällä. Pikkutarkkuus ja täydellisyydentavoittelu ovat tässä kohtaa vain järjestyksen esteitä.
 3. Kaikkien perheenjäsenten täytyy osallistua tavaroiden paikoilleen palauttamiseen, muutoin paraskaan järjestys ei säily. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että aikuisten pitäisi ryhtyä naama punaisena käskyjä jakeleviksi siivousnatseiksi. Pakkokeinoilla saa aikaan vain vastarintaa. Ottamalla haltuun oikeat viestintäkeinot aikuinen saa lapset siivoamaan jälkensä komentamatta.

Sovellan näitä oppeja kodissani ja meillä lapset itse saavat huoneensa järjestyksen palautumaan alle seitsemässä minuutissa. (Katso kuvatodisteet!)

Lastenhuone sotkussa? Paikka kaikelle lastenhuoneessa -verkkokurssilla lastenhuoneen tavaroille järjestetään ammattijärjestäjän ohjeilla toimivat paikat, joihin lapsikin saa tavarat ”heittämällä”. Lue tästä lisää neljän viikon kurssista.

Lastenhuoneen järjestämiskurssi

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

7 kommenttia artikkeliin ”Mitä Marie Kondo oppi järjestämisestä tultuaan äidiksi – ja 3 keinoa, joilla saat lapsiperheen kodin järjestykseen”

 1. No onhan se aivan selviö, että lapset muuttaa elämän. Myös järjestelmällisen elämän. =D Onneksi Marie on relannut ja laittanut lapset elämässään ykkössijalle! Minusta jo siinä toisessa kirjassa oli selkeästi huomattavissa tämä rentous asioissa, eka kirja oli niin mahdottoman ehdoton jotenkin.

  Kiitos muuten tästä kirjoituksesta ja linkistä – juuri tänään mietin, että pitäisi etsiä tuo juttu jostain, kun sen vilaukselta jossain olen nähnyt, mutta en ole ehtinyt lukemaan.

  Vastaa
 2. Luin tuon saman uutiskirjeen enkä itse kokenut sitä niin että Marie olisi ”valaistunut” tai kokenut tarvetta Konmari metodin muokkaamiselle. Toki siinä mainitaan, ettei Marien ole ollut mahdollista ylläpitää täydellistä järjestystä 24/7 lapsien saamisen jälkeen, mutta eihän se ole aiemminkaan ollut metodin ydin? Itse olen nähnyt oleellisempana sen, että kaikki on käyty läpi ja kaikki pirskahtelee ja kaikelle on paikka. Kaiken saa takaisin paikoilleen hetkessä. Ihan alkuperäisessä teoksessa myös sanotaan, että mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän väliä niiden järjestyksellä on.

  Minusta tuntuu että tuo joidenkin perheellisten tapa kirota että Marie ei ymmärrä kun hänellä ei ole lapsia on ollut vain sellainen puolustuskeino kun oman kodin siistiminen on tuntunut vaikealta 🙂 Mutta onhan se kaikille ihan mahdollista!

  Vastaa
  • Niin, tokihan se on puolustuskeino, mutta se kertoo myös ihmisten tilanteista. Tavaraa on niin paljon, että aloittaminen tuntuu ylitsepääsemättämältä. On kiirettä, huonosti nukuttuja öitä, lapset kuljettavat tavaraa ympäri kämppää ja keräävät kiviä ja karkkipapereita, työpaineita, sairauksia, uupumusta, tavaraa tulee lahjoina ja lahjoituksina pyytämättä. Näissä tilnateissa KonMarin lähestymistapa tuntuu vain kerta kaikkiaan liikaa vaaditulta, vaikka jokainen tietysti järjellään tietää, että tavaran vähentäminen ja paikka kaikelle ratkaisisi monia ongelmia.

   Vastaa

Jätä kommentti