Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Järjestäminen jatkuu loputtomiin ellet rysäytä kaikkea kerralla

Tunnistatko seuraavan tilanteen…

Olet viikkojen suunnittelun jälkeen vihdoin ryhtynyt järjestämään vaatehuonetta, autotallia tai keittiön kaappeja. Olet juuri saanut vaivalla kaikki kamat levitettyä ulos hyllyiltä. Tavaran määrä yllättää: Ai onko mulla tämäkin täällä vielä! Kasoja siellä, pinoja täällä, …

Pyörittelet esineitä käsissäsi, nostelet pinosta toiseen. Tämä pieneksi käynyt, ostaessa kallis jakku tai tuo laatikko, jossa on häälahjaksi saatu ruma astiasto…

Tavaraa on tuhottomasti ja yhtäkkiä ei ollenkaan huvittaisi miettiä, mitä niille kaikille tekee… Lattia lainehtii röykkiöitä…

Ja juuri silloin alkaa tympiä aivan tavattomasti. Niin paljon, että koko homma on jäädä siihen – tai ehkä jopa jääkin.

Kutsun tätä järjestämistapaa rysäyttämiseksi.

Moni uskoo, ettei kannata järjestää ollenkaan, ellei koko kaappia tai varastoa rysäytä kerralla. Tai että järjestämisprojekti jatkuu loputtomiin, jos tekee vain vähän kerrallaan.

Se on väärä uskomus.

(Ja kirjoitin sen tuohon otsikkoon vain saadakseni huomiosi.)

Kuva Unsplash, Jonathan Hoxmark

Rysäyttäminen on nimittäin takuuvarma motivaation tuhoaja. Se etenee innostuksesta kaaoksen kautta uuvahtamiseen.

Lopulta tavarat vain survotaan takaisin. Mikä puolestaan johtaa siihen, ettei järjestys yhtään kohene. Ehkä jopa päinvastoin.

Pian olet takaisin nollapisteessä, koska et ole saanut aikaiseksi todellisia muutoksia raivattavaan tilaan. Saat aloittaa homman alusta. Jos enää viitsit.

Rysäytyksestä jää tunne, että järjestäminen vain lisää sotkua.

Mikä pahinta, se johtaa raivausuupumukseen ja kerta kaikkiaan vie halut järjestää kotia.

Selvä siis, että rysäyttämistä pitää välttää. Mutta mikä sitten olisi toimivampi tapa?

Annan sinulle viisi vinkkiä, joiden avulla järjestäminen sujuu ilman uupumista. Näillä neuvoilla järjestäminen pikemminkin buustaa motivaatiotasi kuin tärvelee sen. Jos nämä menetelmät kiinnostavat syvemmin ja tarvitset tukea järjestämisprojektiisi, löydät tästä lisätietoa Paikka kaikelle -verkkokurssista.


1. Pienet onnistumiset kantavat eteenpäin

Malttamattomuus on kodin järjestäjän pahimpia vihollisia! Otamme (liian) ison urakan, koska ajattelemme, että se tuottaa nopeita tuloksia.

Väärin! Sen sijaan työn paloittelu hallittaviin palasiin on tehokasta. Nämä pienet onnistumisen kokemukset myös vahvistavat motivaatiotasi ja uskoasi omiin kykyihisi.

 

2. Pilko, pilko, pilko

Vastenmielisyys järjestämistä kohtaan syntyy, kun uuvahdat liian isoksi mitoitettuun raivausurakkaan.

Kun pilkot urakkasi pienemmäksi, mielialasi säilyy hyvänä eikä motivaatiosi romahda. Pala kerrallaan etenevä urakka on tarvittaessa myös helppo keskeyttää ja siivota pois.

 

3. Ehkäise raivausuupumus

Tarkkaile vireystilaasi ja ota tauko ennen kuin tympiintyminen iskee. Sitä usein edeltää nälkäkiukku. Älä siis raivaa nälkäisenä tai janoisena!

Asiakkaiden kanssa työskennellessä laitan aina kellon soimaan 1,5 tunnin välein, jotta muistamme huoltaa jaksamista.

 

4. Panosta päätösten tekemiseen

Liitämme tavaraan helposti sellaista arvoa, jota siinä ei tosiasiassa ole. Veivaamme ja vatvomme, koska jokin oli ostaessa kallis tai se on saatu lahjaksi tai se on ainutlaatuinen kirpparilöytö. Vatvominen johtaa päätöksenteon välttelemiseen.

Tavaran raivaamisen pitäisi kuitenkin olla 90-prosenttisesti päätösten tekemistä ja vain 10-prosenttisesti tavaran siirtelyä. Päätöksenteon välttely tarkoittaa, että järjestät roinaa, josta voisit yhtä hyvin hankkiutua eroon. Tila jää liian täyteen ja sitä on jatkossakin vaikea pitää siistinä ja toimivana.

 

5. Lopeta tavoitteidesi sabotoimimen

Pään sisäisellä raidalla pyörii levy, joka sanoo: ”Jos vielä tarvitsen sitä”, ”siitä voisi tehdä jotakin” tai ”tämä on ollut minulla niin pitkään”. Jumitamme uskomuksissa, jotka estävät meitä pääsemästä tavoitteeseemme: järjestyksessä olevaan kotiin.

Homma alkaa sujua, kun kysyt itseltäsi, mitä saat siitä, että uskot näin, ja mitä se taas estää. Alat huomata, miten itse heittelet esteitä tiellesi. Tavoitteesi kirkastuu ja tavaroiden siirtely pinosta toiseen loppuu.

 

Kiinnostaako lukea lisää ammattijärjestäjän vinkkejä? Lataa avaimet ammattijärjestäjän maksuttomaan vinkkipankkiin. Saat samalla pari kertaa kuussa ilmestyvän Paikka kaikelle -uutiskirjeen ja paljon hyödyllistä tietoa kodin järjestämisestä.

Picture of Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

2 kommenttia artikkeliin ”Järjestäminen jatkuu loputtomiin ellet rysäytä kaikkea kerralla”

  1. Hei!
    Ystävän kanssa järjestellään aina rysäyttämällä, joskus jopa räjäyttämällä ja on kyllä meille sopiva, toimiva tyyli. Ja tulosta syntyy.
    Samaa taktiikkaa käytän myös töissä. Meillä on vuoden päästä muutto uusiin toimitiloihin ja nyt olen saanut jo muutkin innostumaan raivaamisesta. Ei tule sitten kiire vuoden päästä 🙂
    Hyvää joulun odotusta <3

    T. Marita

    Vastaa

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Paikka kaikelle