Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Tunnista järjestäjätyyppisi

Facebookin järjestämisryhmissä jaettiin vastikään kuvalinkkiä, jonka takaa löytyi toista sataa ideaa erilaisten tavaroiden järjestämiseen. Hienoja, monimutkaisia kaappeihin sisäänrakennettuja piiloja veitsille, mausteille, sipuleille ja pesuainepulloille, jopa huoneesta ylös kattoon päiväksi nouseva parivuode. Monet kuvista olivat ilmeisesti keittiöfirmojen ja muiden kaapinvalmistajien kuvastoista peräisin.

Huivit kauniissa järjestyksessä.

Osa ratkaisuista oli suoranaisia tavarajemmoja, kuten jalkarahin sisään kätketty korkokenkäsäilytys tai kaakeliseinästä ulos työntyvä laatta, jonka takaa löytyy laatikko. Tuli mieleen 80-luvun japanilaiset järjestysintoilijat, jotka löysivät säilytystilaa jopa taulujen takaa ja lattian alta.

Erilaisten jemmojen lisäksi kuvakokoelmassa oli myös luovia, pienemmän budjetin ratkaisuja: taiteellisia avohyllyjä lenkkarikokoelmalle, koristeellisia taulukehyssysteemejä kaulakoruille ja hauska juomapulloteline rannekoruille. Topit ja rintaliivit oli laitettu ripustimiinsa värijärjestykseen. Kuvien katselun mielihyvä perustuu niiden esteettisyyteen. Harmoninen järjestys on kaunista.

Yhdestä kuvasta laskin 20 paria sandaaleja siististi henkareihin ripustettuna, seuraavassa niitä oli ainakin kolminkertainen määrä laatikoihin pystyyn aseteltuina. Näppärä vinkki – jos omistaa 60 paria sandaaleja. Melkein kaikkia kuvia yhdistävä tekijä olikin melkoinen tavarapaljous. Jos haluaa säilyttää isoa tavaramäärää käytännöllisesti ja kauniisti, tarvitaan paljon tilaa ja monimutkaisia järjestelmiä.

Tykkään katsella tällaisia nättien ja nokkelien järjestämisniksien kuvia, mutta ammattijärjestäjänä tiedän myös, että ratkaisut eivät ole kovin realistisia useimmille kodinraivaajille. Listasin neljä erilaista kodin järjestämisen suuntausta, joista pitäisi löytyä ratkaisuja myös niille, jotka eivät välitä ripustella 20 paria sandaaleja värijärjestykseen.

Hallittu paljous
Mainitun linkin takaa löytyneet kuvat pääosin edustavat suuntausta, jossa keskitytään paljouden hallintaan ja säilyttämisen esteettisyyteen. Toisin sanoen järjestäminen lähtee järjestelmän luomisesta, ei tavaran karsimisesta. Kaappien pitää näyttää kauniilta myös sisäpuolelta. Kun tavaraa on paljon, kauneus ja kätevyys voidaan tavoittaa yhtä aikaa vain erilaisten systeemien ja erikoismekanismien avulla. Paljouden hallintaa harjoitetaan usein hankkimalla lisää säilytyslaatikoita, kaapistoja tai muuttamalla isompaan asuntoon. Paljouden hallintaa näkee erityisesti amerikkalaisissa järjestämisblogeissa.

Plussat: Esteettinen mielihyvä ja hienot järjestelmät
Miinukset: Kallista perustaa, vaivalloista ylläpitää tavaran paljouden takia
Kenelle sopii? Maksukykyiselle

Karsittu järjestys
Vastasuuntaus paljouden hallinnalle on yksinkertaistaminen, jossa keskitytään ennen kaikkea tavaran vähentämiseen. Järjestyksellä ei tavaran vähetessä minimiin ei ole suurtakaan merkitystä. Niukkuuttaa ei tarvitse hallita kuten paljoutta eikä siihen tarvita systeemejä. Vähäinen määrä tavaraa pysyy järjestyksessä miltei itsestään.

Plussat: Aikaa vapautuu tavaranhallinnasta muuhun puuhaan
Miinukset: Harva pystyy karsimaan tavaransa niin vähiin, ettei mitään systeemejä ja ylläpitoa tarvittaisi
Kenelle sopii? Minimalistille

Kaunis järjestys
Tavaran vähentäminen ja säilyttämisen esteettisyys lyövät kättä muun muassa japanilaisessa KonMari-menetelmässä. Menetelmän mukaan saa pitää kaikki ne esineet, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Silti marittajat tekevät radikaalejakin tavaravähennyksiä. Raivaamisen jälkeen tavarat järjestellään KonMari-tyyliin kauniisti riveihin ja laatikoihin. Kaappien sisäpuolten koristeluun kiinnitetään paljon huomiota. Pesuainepulloista poistetaan etiketit ja kirjat laitetaan värijärjestykseen. Kauniiseen järjestykseen pyrkivän ei tarvitse hävetä, jos joku sattuu vetäisemään auki hänen kaappinsa oven.

Plussat: Kaunis järjestys tuo järjestäjälleen iloa ja tavaramäärän vähentäminen vapauttaa resursseja muuhun
Miinukset: Hyvin yksityiskohtaiseksi hiotun järjestelmän ylläpito voi osoittautua vaivalloiseksi
Kenelle sopii? Sisustajalle

Rento järjestys
Rento järjestys perustuu siihen, että tavaramäärä karsitaan säilytystiloihin nähden sopivaksi ja että kaikelle on oma, toimiva paikka. Sen sijaan järjestyksen esteettisyys on toisarvoinen kysymys. Toimivan järjestyksen ei nimittäin tarvitse olla kaunis. Kaapinoven takana ei siis välttämättä odota suurta silmäniloa, mutta siellä on jokaiselle esineelle tai esineryhmälle määrätty paikkansa. Ajatellaan vaikka kaulahuiveja, jotka on nopea heittää huivilaatikkoon rennosti pötköttämään, sen sijaan, että ne viikkaisi ja soinnuttelisi värijärjestykseen. Toimii hyvin, kunhan huivien määrä pysyy sopivana säilytyslaatikkoon nähden.

Plussat: Rento summittaisuus tekee järjestelmän ylläpidosta helppoa ja nopeaa
Miinukset: Rentokaan järjestys ei säily, jos tavaroita ei palauteta paikoilleen
Kenelle sopii? Suurpiirteiselle

Tunnistatko oman järjestäjätyyppisi näiden joukosta?

 


Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

10 kommenttia artikkeliin ”Tunnista järjestäjätyyppisi”

 1. Kaunis järjestys <3 Rento järjestys kävisi muuten, mutta asun mielelläni kauniissa kodissa. Uskon myös, että usein kätevä järjestys = kaunis järjestys, koska silmää miellyttää harmoniset ratkaisut.

  Vastaa
 2. Mä olen ehdottomasti rento järjestäjä, joskin nimeäisin sen käytännölliseksi järjestäjäksi. Funktionaalisuus ennen kaikkea! En esimerkiksi tajua kirjojen värijärjestystä. Kirjahan on käyttöesine eikä sisustuselementti! Miten ihmeessä löytää kirjan hyllystä, jos ei satu muistamaan minkä värinen se on? Minun logiikallani ne siis luokitellaan ilman muuta genren/kirjailijan/muun käytännöllisen logiikan mukaan. Mulla on esimerkiksi ”historialliset kodihoito-oppaat” -hylly 🙂 Tosin luulen, että epävisuaaliset tyypit ovat useammin näitä rentoja kuin kauniita järjestäjiä.

  Vastaa
  • Pitäisiköhän testata kirjoja keräävän ja vielä lukevankin puolison huumorintajua.”Voisitko jo pikkuhiljaa saada noi kirjasi värijärjestykseen, todella ahdistaa tollanen epäjärjestys! Nyt täällä laitetaan paikat kuntoon!”
   ( Yksi huone siis kirjastona)

   Vastaa
 3. Karsittu rento järjestys on ilmeisesti minulle sopivin ratkaisu.
  Eihän se sulje pois esteettisyyttäkään. Kaunis torkkuhuopa on kaunis ollessaan epämääräisenä myttynäkin. Vaikka haluankin aika minimalistisen kodin, niin haluan myös värejä. Värikäs matto, verhot tai tauluja roinattomassa huoneessa. (Ja jos huoneessa on enää se värikäs matto, niin voisikohan muuttaa pienempään?)
  Kun googlaa ”minimalistinen koti”, niin suurin osa kuvista esittää lähes valkoista kotia!?

  Vastaa
  • Varmasti kaikki erilaiset yhdistelmät eri järjestämistyypeistä ovat mahdollisia 🙂 Minimalismilla tarkoitan tässä nyt tavaramäärää, en niinkään sisustustyyliä. Sisustamisessa tosiaan linjakkuus, geometrisyys ja valkoisuus liitetään minimalismiin.

   Vastaa
 4. Sain just kirjasi postissa ja se vaikuttaa herkulliselle! Putosin jo alkumetreillä. Esimerkki upposi! Meidän perheessä ovat muut perinteisesti käyneet uimahallissa, kun minä olen jäänyt kotiin yksin siivoamaan. Näin siis pian parinkymmenen vuoden ajan… ONHAN SE NYT IHAN VÄÄRIN!

  Vastaa
  • Kiitos 🙂 Ja tuo tosiaan ON VÄÄRIN. Tekisi mieli määrätä sinulle nyt heti parinkymmenen vuoden edestä uimavuoroja, joiden ajaksi perhe jää kotiin siivoamaan 🙂

   Vastaa
 5. Olen minimalisti, mutta käytännön pakosta sanoisin että todellisuus kotonamme on parhaimmillaankin lähempänä suurpiirteistä. Minimalismi auttaa sietämään suurpiirteisyyttä.. Jos tavaraa olisi yhtään enemmän, ei rento järjestys toimisi meillä vaan tulos olisi helposti totaalikaaos.

  Vastaa

Jätä kommentti