Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Vietätkö loman kaapissa?

Käsi ylös, jos olet lomalla järjestänyt vaatehuonetta tai varastoa. Yleensä aika monta kättä nousee, kun kysyn tätä luennoilla.

Näin kesän keskellä on hetkeksi hyvä pysähtyä miettimään, onko kesä sinulle levon ja akkujen lataamisen aikaa. Kuluvatko lomapäivät (jos kuulut niihin onnekkaisiin, joilla sellaisia on) siinä, että hoidat pois alta projekteja, joita ei muulloin ehdi? Autotallin raivaus, lastenhuoneen kaseeraus, eteisen nurkassa helmikuusta asti odottaneiden tavaroiden roudaaminen kirpputorille… Kirjahyllykin pitäisi siivota.

Ehkä nämä ”kesälomaprojektit” ovat sinusta mukavaa vaihtelua arkeen – itsekin rentoudun kaappeja järjestämällä. Tai ehkä viettäisit kesäpäivät mieluummin loikoen riippumatossa hyvän kirjan kanssa. Aurinkopäiviä ei Suomen kesässä kuitenkaan ole liian monta.

Kesällä saa hengähtää.

Jos kesälomaprojekti ei nyt nappaa, voit kaikessa rauhassa jäädä riippumattoosi ja palata asiaan syyskuussa. Silloin nimittäin alkaa ensi kesän järjestämisprojektien ennaltaehkäisy.

Ala paloitella tavaranhallinta osaksi arkea niin, että tavarakasat ei pääse kasvamaan projektin mittoihin. Tiedän, että sinullakin on hektinen arki ja paljon muutakin tekemistä kuin tavaran pyörittely, mutta pystyt varmaan silti irrottamaan arkipäivästäsi viisi tai viisitoista tehominuuttia, jolloin keskityt vain kodin järjestämiseen ja turhien tavaroiden poistamiseen.

Voit ennaltaehkäistä järjestämisprojektien syntymistä myös liittämällä tavaranhallinnan muiden arkisten toimien oheen. Kun viet puhtaita vaatteita kaappiin, suorista rivit ja nappaa kierrätyskassiin farkut, jotka ovat kutistuneet kaapissa. Perusta kotiisi pysyvä poistopiste tavaroille, joita et enää tarvitse. Älä vie poistoja autotalliin odottamaan! Kun käyt seuraavan kerran asioilla, ota vaatekassi mukaan ja nakkaa se matkalla keräyslaatikkoon.

Jos kesälomaprojekti kuitenkin painaa päälle niin kovasti, että lomalukemisiin on vaikea keskittyä, ryhdy toki toimeen. Tarkista ensimmäiseksi sääennuste ja valitse puuhapäiväksi se päivä, jolloin sataa. Näin harmitus on vähäisempi.

Valmistaudu hankkimalla jääkaappiin helppoa ruokaa, lapsille hoitajat ja koiralle ulkoiluttaja. Ota raivauskaveriksi ystävä tai ammattijärjestäjä. Muista myös huoltaa jaksamistasi, jotta projektillesi ei käy huonosti. Tehokas tavaroiden raivaaminen on 90 prosenttia päätöksentekoa ja vain 10 prosenttia järjestämistä, ja jos väsähdät, et pysty tekemään hyviä päätöksiä.

Hyvät päätökset ovat niitä, jotka auttavat sinua erottamaan olennaiset tavarat epäolennaisista ja vähentämään tavaramäärä. Se on nimittäin pysyvän muutoksen avain. Jos säilytystilaan jää liikaa tavaraa, sitä ei ole kätevä käyttää ja se menee pian uudelleen sotkuun – saat viettää seuraavankin lomasi kaapissa.

Jos et enää ikinä halua uhrata lomapäiviäsi tavaroiden raivaamiseen, muistutan että syksyllä alkaa taas uusi kierros suositusta Paikka kaikelle -verkkokurssista (lue lisää tästä). Kurssilla otat haltuun järjestyksen kolmiosaisen reseptin ja teet sekasotkusta lopullisesti selvää, vartti päivässä, ei sen enempää.

 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

3 kommenttia artikkeliin ”Vietätkö loman kaapissa?”

 1. Minusta on jotenkin vähän hassua, kun kaappien siivousta pidetään aina asiana, joka vie aikaa joltain muulta, paremmalta. Miksi muka näin? Itse rakastan ihan hirmuisesti kaappien siivoamista ja järjestämistä, ja oikein odotan sormet syyhyten, että pääsee järkkäilemään, kun on kunnolla aikaa.

  Asun omakotitalossa, mutta en ole mitenkään kiinnostunut vaikkapa puutarhan hoitamisesta (eli meillä ei sellaista ole), enkä tosiaankaan jaksaisi makailla riippumatossa kaiket päivät – joskus vaan. Todella usein valitsen mieluummin tekemiseksi kaappien järjestämisen kuin minkä tahansa muun homman. Nautin älyttömästi siitä, että tiedän kaappien olevan siistit ja tyhjennetty kaikesta turhasta.

  Tänä kesänä olen alkukesän ollut työttömänä ja oikein hitaasti ja nautiskellen olen kaivautunut kaappeihin. Aloitin yläkerrasta ja siirryin koko ajan eteenpäin, kohti alakertaa. Nyt sain työpaikan ja melkein vähän harmitti, että ihana projektini jäi vaiheeseen… no, jatkan sitä kyllä sitten, kun taas aikaa ja inspiraatiota on. Järkkäily on ihan parasta!

  Aurinkoista kesää, kaapeissa tai niiden ulkopuolella! ♥

  Vastaa
  • Kuulostaa siltä, että olet ammattijärjestäjäainesta Lukijoissani on enimmäkseen sellaisia, jotka mieluummin söisivät mummunsa vanhan karvahatun kuin järjestelisivät tavaroita.

   Vastaa
   • Tarkoitin oikeastaan vähän niin kuin yleisesti. Kun on kaikki Marttojen ohjeet ja muutkin just sitä sorttia, että jouluksi ei tarvii kaappeja siivota yms. Jotenkin se kaappien siivous koetaan yleisesti kummallisen pahana asiana, tai rasitteena, tai turhuutena… ihan kuin se ei voisi olla hyvää ja kivaa elämää.

    Ja kyllä minä ymmärrän, että kaikille se kaappien siivous ei ole intohimo. =D Mutta joillekin kuitenkin on. Olen vuosikausia miettinyt, että miksi en tajunnut aikanaan ammattijärjestäjäksi itsekin alkaa… toisaalta mietin, että en ehkä olisi välttämättä niin innostunut asiasta, jos se ei koskisi nimenomaan niitä omia kaappejani, joiden kohdalla saan tehdä kaikki päätökset itse.

    (Tein muuten aikanaan yhden opiskelun yhteydessä liiketoimintasuunnitelman, jossa olisin ollut ammattijärjestäjä… ja arvaas mitä, sen mun yrityksen nimi olisi ollut Paikka kaikelle!! Enkä silloin ollut kyllä vielä sinusta kuullut mitään. =D)

    Vastaa

Jätä kommentti