Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin säilytät lastenvaatteet sisarukselta toiselle menettämättä järkeäsi

Postasin somekanaviini kuvan lastenvaateräjähdyksestä, jollainen voi syntyä, kun käy vaatehuoneessa ihan vaan pikaisesti katsomaan, olisiko siellä isosisaruksilta säästettyjä sandaaleja kuopukselle.

Lastenvaateräjähdys vuosimallia 2013

Tunnustan nyt jotakin.

Tuo kuva on ajalta ennen kuin oli järjestänyt lastenvaateasiat nykyiselle tolalle. Se tuli aamulla Facebookin muistossa vastaan ja laitoin sen eteenpäin silloisilla saatteilla. Koska tiedän, että en ole tässä asiassa todellakaan ole ollut yksin.

Sandaaleja meillä on kyllä ihan oikeasti otettiin vaatehuoneesta esiin, mutta ei siitä mitään räjähdystä seurannut.

Eräs äiti kommentoi postaamaani kuvaa: “Ajatelkaa jos olis kaikki sellasessa järjestyksessä, että menis vaan ja ottais esiin helposti – kas tässä ne ovat!”

No, vaikka meidän kolmilapsisessa perheessä on usein vähintään kohtalainen kaaos, niin tämä meillä toimii. Vaatehuone on kuin pieni vaatekauppa, josta voi vain hakea tarvitsemansa seuraavan koon vaatteet.

Postaukseni sai niin monen huokailemaan lastenvaaterumban vaivalloisuutta, että päätin jakaa kanssanne systeemini.


Tunnista ja lajittele

Lapsiperheissä vaatteita virtaa jatkuvasti sisään ja (toivottavasti) myös ulos. Jos tätä ikiliikkujaa haluaa hallinnoida, pitää ensi tunnistaa, mitä osia siinä on. Meillä on tällaiset:

1. Käytössä olevat vaatteet

2. Asustereservit

– Talvireservi

– Kesäreservi

3. Odottavat vaatteet

– Sisävaatteet

– Kengät

– Ulkovaatteet

4. Poistuvien ja liian pienten pikapoistopiste

5. Kierrosta poistetut vaatteet ja kengät

– Odottaviin siirtyvät

– Lumput

– Lahjoitukset

– Myytävät

6. Muistovaatteet


Huh ja apua! Näin auki kirjoitettuna tämä näyttää ihan valtavalta työmaalta ja niinhän se onkin. Tämä jaottelu kuitenkin auttaa siinä, että me vanhemmat pysymme tilanteen päällä ja kausivaihdot sujuvat ilman hermoromahdusta – tai vahingossa ostettuja tuplakappaleita.


“Mä oon pienemmälle pojalle yrittänyt pari viikkoa metsästää kaupoista sopivan kokoisia ‘crocseja’. No, nyt löysin. Ja sen jälkeen löysin kotoa kolmet isoveljeltä jääneet samaa kokoa…” kommentoi eräs äiti jo mainittua Facebook-postaustani.

Tämä on niin tavallista ja näin meillekin kävi ennen! Sitten kuopuksen syntymän aikoihin järjestin meille “vaatekaupan” toiseen kotimme vaatehuoneista.

Katsotaanpa tarkemmin, miten perheeni lastenvaatesysteemi pyörii.

 

1. Käytössä olevat vaatteet

…ovat sitä miltä kuulostavatkin. Esikoisen ja keskimmäisen käytössä olevat sisävaatteet säilytetään heidän huoneissaan ja kuopuksen vaatteet ovat kodinhoitokomerossa. Ne siirtyvät jossain vaiheessa myös hänen omaan huoneeseensa.

Lasten käytössä oleville ulkovaatteille on oma heidän korkeudellaan oleva henkaritanko eteisen liukuovikaapissa (henkarien käyttö vaatii aika paljon kurinalaisuutta, koukut tai naulat ovat lapsille usein helpompi ratkaisu).

Jokaiselle on oma, matala vetokorilaatikko käytössä oleville kauden asusteille ja kengät säilytetään sikinsokin niiden alla olevissa syvemmissä vetokoreissa. Lapsilla on käytössä 2–4 kengät per nuppi, joten mitään järkyttävää kaaosta ei näistä synny.

 

2. Asustereservit

Tässä näkyy osa asustereservistä ja odottavien kenkien laatikoista.

Esikoisen huoneessa sijaitsevasta pienehköstä vaatehuoneesta löytyvät niin sanotut asustereservit. Ne ovat kaksi “kesä”- ja “talvi”-merkinnöillä varustettua laatikkoa, joiden sisällä on kolme osastoa, yksi kullekin lapselle. Nämä laatikot on sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle, koska niillä vieraillaan suht tiheään varsinkin syksyllä ja keväällä.

Niistä löytyvät kauden pipot, lippikset, sormikkaat, lapaset ja välihousut ja niistä saa nopeasti kaivettua täydennystä, jos jonain aamuna sormikas- tai lippiskeli yllättää.

Vaatekokojen sopivuus ja asusteiden riittävyys tarkistetaan syksyllä ja keväällä, kun on muutenkin tarkistettava, löytyykö kaikille vuodenajan mukaiset varusteet.

 

3. Odottavat vaatteet

Sisarukselta toiselle säästettävät vaatteet meillä valitaan “parhaiden parhaat” -periaatteella. Lastenvaatteita nimittäin siunaantuu aina jostain lisää, joten kulahtaneita tai hiukan reikäisiä on turha jättää kaapin tukkeeksi.

Esikoinen ja keskimmäinen ovat perättäistä kokoa, joten nämä vaatteet siirtyvät suoraan kaapista kaappiin, milloin pikkusisko vain kelpuuttaa isoveljen vanhoja vaatteita itselleen (yllättävänkin usein kelpuuttaa!) tai niitä ei ole käytetty aivan loppuun, mikä on se tavallisin tapaus.

Kuopus sen sijaan on viisi vuotta keskimmäistä nuorempi, joten väliin on pahimmillaan vauva-aikoina mahtunut lähemmäs kymmenen kokoa. Nyt heillä on neljän numeron ero vaatekoossa.

Odottavat sisävaatteet

Kuopusta odottavat sisävaatteet on järjestetty koon mukaan ruokakaupan identtisiin paperisiin ostoskasseihin, jotka on sijoitettu esikoisen huoneessa sijaitsevan vaatehuoneen ylimmälle hyllylle. (Tästä vaatehuoneesta kaikkiaan kaksi kolmasosaa on pyhitetty lastenvaatteille, lopun tilan vievät lähinnä liina- ja petivaatteet.)

Vaatteet ovat kasseissa siksi, että kassit ovat halpoja, ekologisia ja ennen kaikkea korkeita. Niitä ei tarvitse pinota, kuten vaikka laatikoita, joten minäkään en tarvitse niihin ylettyäkseni tikasta tai tuolia, vaan pystyn vetämään ne alas ja nostamaan takaisin helposti. Näin “lastenvaatevaatekaupassa” vierailu on vaivatonta eikä aiheuta sotkua. Vaatteet voisivat olla myös laatikoissa. Silloin suosittelen matalia laatikoita, joihin vaatteet voi pystyviikata.

Kassien päätyyn on kirjoitettu kassissa oleva koko. Vain yhtä kokoa yhdessä kassissa!

Kun kuopus tarvitsee uutta vaatetta, tsekkaan aina ensin seuraavan koon kassit. Hänestä itsestäänkin on riemuisaa tehdä löytöjä kasseista.

Odottavat kengät

Säästämme vain aivan priimakuntoiset kengät. Ne ovat Ikean luukullisissa kenkälaatikoissa (muistaakseni Skubb-sarjaa) heti sisävaatekassien alla olevalla hyllyllä.

Nämä laatikot ovat siitä käteviä, että ne voi pinota eikä niitä tarvitse nostaa alas, koska kenkiin pääsee käsiksi luukun avaamalla. Luukusta myös hiukan näkyy, mitä laatikossa on.

Kenkien koot on merkitty laatikoiden luukkuihin. Viitsivämpi erottelisi ne vielä kauden mukaan, mutta koska niitä ei ole mahdottomasti, tämä nykyinenkin systeemi toimii hyvin.

Odottavat ulkovaatteet

Kenkälaatikkohyllyn alla on pitkä vaatetanko, jonka toisessa päässä riippuvat odottavat ulkovaatteet (toisessa päässä, helpoimmalla sijainnilla ovat esikoisen käyttövaatteet).

Olen päätynyt pitämään ne erillään odottavista sisävaatteista, sillä yksi toppa-asu täyttää helposti yhden paperikassin. Henkareissa ulkovaatteet on nopea nähdä ja hahmottaa, mitä hankintoja on tehtävä kauden vaihtuessa.

Meillä ei osteta liian isoja ulkovaatteita alennusmyynneistä varastoon odottamaan, mutta jos ostettaisiin, tässä tangolla olisi niille paikka, josta ne pomminvarmasti löytyisivät. Kun samanlaiset säilyttää yhdessä, ei tule ylläreitä.

 

4. Poistuvien ja liian pienten pikapoistopiste

Lapsiperheessä muodostuu jatkuvalla syötöllä poistotekstiiliä. Vaatteita jää pieneksi ja hajoaa. Tärkeintä tilanteen päällä pysymisessä on, että kunkin lapsen vaatekaapissa on vain sellaisia vaatteita, joita he oikeasti myös käyttävät.

Jotta näin voi olla, pienet, rikkinäiset ja epäsuosioon joutuneet (esimerkiksi epämukavat) vaatteet pitää voida poistaa nopeasti ilman, että joutuu siinä tilanteessa vielä miettimään, mikä vaatteet lopullinen kohtalo on.

Tätä varten meillä on pikapoistopiste.

Se on kodinhoitokomerossa pesukoneen vieressä sijaitseva paperikassi, johon tunkaistaan kaikki kierrosta poistuvat välittömästi, kun ne huomataan. Pikapoistoja koskee vain yksi sääntö: niiden pitää olla pestyjä.

Kun pikapoistopiste täyttyy, sen sisältö lajitellaan eteenpäin.

 

5. Kierrosta poistetut vaatteet ja kengät

Pikapoistopisteeltä vaatteet lajitellaan odottaviin, lumppuihin, lahjoituksiin ja myytäviin.

Odottaviin siirtyvät

…menevät luonnollisesti odottavien vaatteiden osastolle lajinsa ja koon mukaan järjestettynä. Katso edellä.

Lumput

…ovat tekstiiliä, joita kukaan ei enää pue päälleen. Ja tätä meillä syntyy hämmästyttävän paljon.

Rikkinäiset sukat ja vastaavat käytän kertakäyttöisinä siivousliinoina ennen roskiin heittämistä. Myös alusvaatteet menevät roskiin, koska ei niillä kukaan mitään tee edes lumppukeräyksessä. Viemme lumppua Texvexin keräykseen, joten lumpuille on esikoisen huoneen vaatekaapissa myös oma kassi.

Usein ohitan pikapoistopisteen etenkin selvien lumppujen osalta ja vien ne suoraan lumppukeräyskassiin, koska niihin ei sisälly päätösten tekemistä, kuten lahjoitusten ja myytävien erotteluun toisistaan.

Lahjoitukset ja myytävät

…menevät pikapoistopisteestä omiin kasseihinsa vaatehuoneen perähyllylle.

Siivouspäivänä kaivan ne esiin. Kirpparille valmistautuessa lajittelen vaatteet myyntikelpoisiin ja käyttökelpoisiin. Otan Siivouspäivän kirppikselle mukaan vain vaatteita, joista uskon saavani vähintään 3–4 euroa. Ylijäävät vaatteet lahjoitamme.

Olisi tehokkaampaa ja järkevämpää tehdä päätökset lahjoitettavista ja myytävistä saman tien, kun tyhjentää pikapoistopisteen ja se onkin se tapa, jota järjestämisen ammattilaisena suosittelen.

Minulle on kuitenkin muodostunut rutiini tästä Siivouspäivän lajittelusta ja meillä on tilaa säilyttää poistoja. Lisäksi kun niillä on määrätty paikka vaatehuoneessa, löydän ne helposti ja kirpparivalmistelut käyvät sutjakasti.

Kaikkein tehokkainta olisi jättää myyntihommat väliin ja suoraan lahjoittaa kaikki poistuvat lastenvaatteet (lue täältä, milloin kipputorimyynti kannattaa). Mutta tykkään käydä Siivouspäivänä myymässä eikä omista poistoistani mitenkään riittäisi kirppariksi, joten tällainen pieni lastenvaateharrastelu sallittakoon (lue täältä ohjeeni Siivouspäivään).

 

6. Muistovaatteet

Jotkut lastenvaatteet tai etenkin vauvojen vaatteet ovat meillä menneet muistolaatikkoon. Niitä on ihan muutamia, sillä nykyvaatteet eivät säily hyvinä kovin pitkään.

Erään asiakkaan luona havaitsimme, että jo kymmenessä vuodessa säilössä olleiden lastenvaatteiden kuminauhat olivat menettäneet joustonsa; venyttäessä kuului vain kuidun katkeamisesta tulevaa rapinaa. Vaaleissa vauvanvaatteissa puklutahrat olivat nousseet esiin, vaikka vaatteet oli laitettu säilöön puhtaina.

Kannattaa siis valita muistolaatikkoon vain sellaisia vaatteita, jotka ovat puhdasta luonnonkuitua ja jotka voi helposti käyttöönottaessa valkaista.   


Tee siitä vielä helpompaa

Pelkkä edellä kuvattu lastenvaatteiden lajittelu ei vielä yksinään riitä sujuvaan lastenvaaterumbaan. Mutta kun siihen yhdistää kaksi muuta tekijää, vaatteiden sopivan määrän ja riittävän esteettömät säilytyspaikat, alkaa rumba sujua kuin valssi.

Lapsi tarvitsee paljon vähemmän vaatteita kuin luulet. Tämän tavaramatikka-artikkelin avulla voit laskea teidän perheenne elämäntapaan optimaalisen määrän. Sopiva määrä vaatteita helpottaa niin pyykinpesua, säilyttämistä kuin kierrätystä.

Toinen tärkeä asia on, missä odottavia vaatteita säilytetään. Olen mukavuudenhalun kuningatar, joten olen tarkkaan miettinyt, missä mitkäkin odottavat tai poistuvat vaatteet meillä sijaitsevat.

Minulle on tärkeää, että useimmin käytettyihin osastoihin pääsee helposti käsiksi. muutoin en jaksa laittaa vaatteita sinne, minne ne kuuluvat tai ”shoppailla kaupassani”. Jos meillä ei vaatehuoneessa olisi tilaa, lastenvaatteet pitäisi ehkä viedä vintille. Kausivaihdoista tulisi tavattoman vaivalloisia.


Oletko keksinyt täräyttävän keinon sujuvoittaa lastenvaatehässäkkää? Jaa se kommenteissa kanssamme.

***

Haluaisitko, että lapsesi siivoaisi huoneensa itse – ja että siihen menisi vain 15 minuuttia?

Maksuttomalla Lastenhuone siistiksi vartissa -minikurssilla opit paloittelemaan lastenhuoneen siivoustyön “lapsenkokoisiin” palasiin ja ohjaamaan lastasi lempeän jämäkästi niin, että tuet hänen omatoimisuuttaan.

Minikurssi on sinulle, jos

… lapsesi on 5–10-vuotias
… olet saanut tarpeeksesi lastehuoneen sotkuista
… tahdot tukea lapsesi omatoimisuutta myönteisesti 
… haluat käyttää enemmän aikaa kivoihin juttuihin perheen kanssa ja vähemmän aikaa siivoamisesta stressaamiseen

“Huone – JA vaatehuone! – on nyt siisti eikä homma jäänyt kesken siihen, että jommallakummalla olisi palanut hermot totaalisesti. Toimiva, käytännöllinen ohjeistus, joka huomioi myös emootiot.”
– 6-vuotiaan äiti

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

8 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin säilytät lastenvaatteet sisarukselta toiselle menettämättä järkeäsi”

 1. Suurinpiirtein tällaiseen systeemiin meilläkin on päädytty – mutta olen rehellisesti kateellinen vaatehuonekaupastasi! Meillä ei ole vaatehuonetta, joten odottavat koot, reservikengät ja topat varastoidaan kellarissa neljä kerrosta alempana. Sisävaatteiden lähikoko- ja kausireservit sekä asusteet jemmaan kunkin lapsen vaatekaapin ylähyllyllä Reisenthalin vetskarillisessa kangaslaatikossa. Kellarin systeemi pyörii Lundian hyllyillä, kengät ja luistimet sellaisinaan hyllyillä koon mukaan, vaatteet läpinäkyvissä muovilaatikoissa ja topat tangolle ripustettuna. Poistot menee kuten teillä, pyykkihuollosta suoraan tekstiilikiertoon, muuhun kiertoon tai odottamaan.

  Vastaa
  • Nuo Lundiat kuulostaa hyvältä! Vaatehuone on kyllä siunaus, meillä on aika ankeat huoneistovarastot ja välttelen niissä käymistä 🙂

   Vastaa
 2. Silloin kun poika syntyi, oli siskon kenkiä jemmassa kolmen vuoden tarpeeksi ja lisäksi tyttöä oli odottamassa kavereilta saatuja kenkiä. Tein excelin johon listasin omiin sarakkeisiinsa kumisaappaat, talvikumisaappaat, sandaalit, lenkkarit, kesäkengät vk-kengät, talvikengät, luistimet ja monot. Merkkasin sarakkeeseen tunnisteen, esim Viking musta 28 ja seuraavaan sarakkeeseen sisämitta. Kenkiä oli säilössä kuudessa eri laatikossa, joten numeroin laatikot ja merkkasin myös laatikkotiedon exceliin. Tämä helpotti huomattavasti hahmottamaan minkä kokoista jalkinetta on jemmassa. Nyt kun jalkojen koossa on vain kahden numeron ero, ja kaikki tyttömäiset kengät menee suoraan kiertoon, en ole enää ylläpitänyt taulukkoa.

  Vastaa
  • Iso työ, mutta kyllä helpottaa! Olen kuullut, että jotkut laittavat myös ulkovaatteet exceliin 🙂

   Vastaa
 3. Kuulostaa toimivalta. Mutta se mihin itse kiinnitin huomiota tässä on se, että kaikki sijaitsee vaatehuoneessa. Kuinka usein pyyhit pölyt kaikkien laatikoiden päältä ja vaatetangolta? Oma ongelmani vaatehuoneita kohtaan on juuri se, että sinne kertyy pölyä. Ja tämä aiheuttaa harmaita hiuksia minulle.

  Vastaa
  • Hei Aino! Tähän vaatehuoneeseen kertyy hämmästyttävän vähän pölyä, ehkä koska se on umpiperä, jossa ei ole mitään ilmanvaihtoa eikä siellä muutenkaan pöllytellä tavaroita kovin tiuhaan. Siellä on metalliset ritilähyllyt, jotka itsessään keräävät tosi vähän pölyä. Vain lattiaa siivotaan säännöllisesti.

   Vastaa
 4. Kuulostaa maagisen toimivalta ja tehokkaalta – kuka vanhempi kaipaa enää omaa walk in closetia!
  Meillä lastenvaatteet on varastossa koon mukaan kannellisissa laatikoissa, mutta eihän sitä ikinä muista, mitä kaikkea sieltä löytyy. Aikaisemmin excelöin ulkovaatteet ja kengät, mutta nyt naksuttelen ne virtuaalivaatekaappiin.
  Helppo myös tarkistaa esim. kirppiksellä / aleissa onko jemmassa seuraavan kauden takki jne.

  Vastaa
 5. Ainakin olen huomannut, että sisävarastossa johon kuitenkin kuljetaan ulkokautta, tulee käytettyä pusseja; kestokasseja, paperipusseja ja lahjakasseja (joita kertyy aika paljon ja joilla on helppo kuljetella ja erottaa toisistaan ainakin jotkin kausikoristeet). Pussit myös mukautuvat parhaiten sisällön mukaan, eikä tarvitsisi tunkea montaa lajia samaan kuten isoissa laatikoissa. Nyt vain pitäisi uskaltaa hankkia hyllyjä varastoon entisten laatikkopinojen tilalle. Hyllyn pitäisi helposti ottaa vastaan isokin kestokassi myös syvyytensä puolesta, joten koko mietityttää.

  Vastaa

Jätä kommentti