Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Milloin kirpputorimyynti kannattaa?

Nurkat tursuavat tavaraa ja nyt siitä pitäisi päästä eroon. Laittaisiko ylimääräiset myyntiin?

Tätä pohti myös Paikka kaikelle -ryhmän jäsen Mirja, joka kysyi ryhmässä, milloin kirpputorin pito kannattaa. Mirjan luvalla tutkitaan vähän tarkemmin hänen tapaustaan.

Mirjalla on 30 kilometrin matka lähimmälle itsepalvelukirppikselle. Pöytävuokra on noin 20 euroa viikossa ja oletan, että kuluja tulee myös hintalapuista ja hälyttimistä ainakin muutamia euroja. Tyypillisesti kirpputorinpitäjä ottaa myös 5 prosentin provision myynnistä.

Mirja arvioi, että viikon aikana hänen pitäisi käydä kirpputorilla neljä kertaa: pystyttämässä pöytä, hakemassa tavarat pois ja pari kertaa siinä välillä siivoamassa. Sotkuinen pöytä laskee heti pöydän kiinnostavuutta ja siten vähentää myyntiä.

Myytävien vaatteiden järjestäminen värijärjestykseen vetää ostajan huomion puoleensa vaikka kokojärjestys palvelisi häntä paremmin.

Mitä kirpparimyynnillä tienaa? Esimerkki 1

Todellista käteen jäävää tuntipalkkaa laskiessa on huomioitava kaikki kulut sekä työhön käytetty aika.

Kulut

 • Pöytävuokra 20 €
 • Hintalaput ja hälyttimet 5 €
 • Bensakulut 8 x 30 km, eri laskurien mukaan noin 20 €
 • Autoilusta on kuitenkin muitakin kuluja. Tarkan markan blogin laskelman mukaan todellinen kilometrikulu on 0,43 € / km (= 0,43 x 8 x 30 = 103,20 mistä pitää vähentää bensakulu 20 €) 83,20 €
 • Myyntiprovisio 5 %

Kulut yhteensä 128,20 € + myyntiprovisio

Työtunnit

Tavaroiden hinnoittelu on työlästä: päätöksenteko, kirjoittaminen, laputtaminen… Lisäksi vaatteita joutuu ehkä pesemään, tahroja poistamaan, leluja pyyhkimään ja niin edelleen. Mukaan pitää luonnollisesti laskea myös aika, joka menee tavaroiden etsiskelyyn, kasaamiseen ja pakkaamiseen. Sanotaan, että valmisteluihin kotona menee 5 tuntia.

Kirpputoripöydän pystyttämiseen kannattaa keskittyä, sillä pöytä kilpailee huomiosta kaikkien muiden pöytien kanssa. Pöydän pystytys: 1,5 tuntia.

Välisiivous ja purku käyvät nopeammin. Sanotaan, että niihin menee yhteensä 1,5 tuntia.

Matka-aika pitää luonnollisesti laskea mukaan. Jos matkalla on 60 km/h nopeusrajoitus, menee neljään edestakaiseen matkaan 4 tuntia.

Työtunnit yhteensä 12 h

Myyntitulo

Myytävänä Mirjalla olisi lastenvaatetta, kenkiä, kirjoja ja leluja. Mirjan kokemuksen mukaan lastenvaatteet liikkuvat huonosti, joten ne pitää hinnoitella hyvin edulliseksi. Toisin sanoen kovin isoja tuottoja ei ole luvassa.

Tilastokeskuksen julkaisun mukaan kirpputorimyynnin keskimääräinen myyntitulo oli kirpputorilla jotakin myyneiden noin 145 euroa kolmen kuukauden aikana vuonna 2007. Koska parempaakaan arviota myyntituloista ei tähän hätään löytynyt, käytetään tätä summaa myös arviona Mirjan mahdollisista myyntituloista. Siitä on vielä vähennettävä 5 prosentin myyntiprovisio.

Myyntitulo yhteensä 137,75 €

Lopullinen tuntipalkka:
137,75 € – 128,20 € : 12 h
= 0,80 € / h

Jos huomioimme autoilusta vain polttoainekulut, nousee kannattavuus kohisten:
137,75 € – 48,20 € : 12 h
= 7,46  € / h

Jos Mirja saisi myyntituloa 200 €, jäisi käteen tunnissa provision vähentämisen jälkeen jo 11,82 € / h.

Tai jos kirpputorilla olisi pöydän siivouspalvelu, joka monissa paikoissa maksaa vain 5 € / vko, Mirja säästäisi todellisissa autoilukuluissa 51,60 € ja työtunneissa 3 tuntia.
137,75 € – 76,60 € : 9 h
= 6,79 € / h

Mirjan tuntipalkka vaihtelee siis laskutavasta riippuen alle yhdestä eurosta melkein 12 euroon.

Mitä kirpparimyynnillä tienaa? Esimerkki 2

Otetaan vielä toinen esimerkki, jotta kirpputorimyynnin kannattavuuden tarkastelu olisi vähän laajemmalla pohjalla.
Käytetään esimerkkinä turkulaista kolmen lapsen äitiä Ilanaa, koska satun tietämään hänen ajankäyttönsä ja tulonsa varsin tarkkaan.

Ilana myy lastenvaatteita ja -tarvikkeita ja käyttää 3 kilometrin päässä kotoaan sijaitsevaa lastenvaatekirpputoria. Hän käy kirpputorilla täyttämässä pöytää ja siivoamassa päivittäin, mikä tekee kaikkiaan 6 edestakaista matkaa (sunnuntaisin kirpputori on suljettu).

Kulut

 • Pöytävuokra 28 € + 5 % provisio
 • 5 arkkia hintalappuja, yhteensä 2,50 €
 • Bensa (12 km) 1 €
 • Muut autoilukulut 4,16 €

Kulut yhteensä 35,66 € + myyntiprovisio

Työtunnit

Aikaa hinnoitteluun menee 5 tuntia, myyntipaikan pystytykseen 2 tuntia, siivouksiin yhteensä 1 tunti, purkuun 1 tunti ja matkoihin autolla edestakaisin yhteensä 2 x 15 minuuttia ja pyörällä 4 x 30 minuuttia, yhteensä 2,5 tuntia. Siisti pöytä nostaa myyntituloa.

Työtunnit yhteensä 11,5 h

Myyntitulo

Viimeksi kun Ilana myi lastenvaatteita viikkokirppiksellä, myyntituloa tuli noin 350 €. Provisiolla vähennettynä se tekee:
Myyntitulo yhteensä 332,50 €

Lopullinen tuntipalkka:
332,50 € – 35,66 € : 11,5 h
= 25,81 € / h

Lue täältä vinkkejä päiväkirpparin pitämiseen.

Milloin kirpputorin pito siis kannattaa?

Harva laskee kirpputorimyynnin todellisia kuluja näin tarkkaan, koska ne voivat kirpaista.

Kirpputorimyynnin kannattavuuteen vaikuttaa eniten käytettyjen työtuntien määrä. Tosin sillä voi myös vaikuttaa myynnin suuruuteen: ahkerasti siivottu ja kivasti aseteltu myyntipöytä vetää puoleensa.

Jos kirpputorille on matkaa, autoilukustannukset nousevat yllättävänkin suureen osaan. Kirpputorien edullisia siivouspalveluita käyttämällä voi säästää sekä kilometreissä että työtunneissa. Edullisinta on aina valita lähin kirpputori.

Tottakai myös tavaran laatu vaikuttaa. Merkkivaatteita myymällä tienaa enemmän, mutta ne ovat myös ostaessa maksaneet enemmän. Käytetystä ei koskaan saa omiaan pois, jos se on uutena hankittua.

Viime kädessä kannattavuuden ratkaisee oma taloudellinen tilanne. Pienillä tuloilla ollessa tavarat kannattaa myydä pienemmälläkin voitolla, varsinkin jos on aikaa käytössä. Toisaalta pitkän päälle voi olla taloudellisesti kannattavampaa käyttää tunnit jonkin uuden, rahaksi muutettavan taidon opiskeluun tai työnhakuun.

Jos matti ei kolkuta kukkarossa ja rahaa on enemmän kuin aikaa, voi laskelman tehdä myös toisin päin: Tavaroiden keräämiseen ja kuljettamiseen hyväntekeväisyyskirpputorille menee noin kaksi tuntia. Samalla tulee ostaneeksi itselleen koko summalla kymmenen tuntia vapaata.

Miten valitset mitä myyt ja miten sen myyt? Vai myytkö ollenkaan? Kerro kommenteissa parhaat niksisi panos–tuotos-suhteen parantamiseen.


Tilaa maksuton vinkkipankki!

Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

13 kommenttia artikkeliin ”Milloin kirpputorimyynti kannattaa?”

 1. Täällä Espoossa on yksi itsepalvelukirppis, joka ottaa provisiota 50%, joten tuo 5 % tuntuu melkein ilmaiselta.

  Kiitos laskelmistasi. Olen todella miettinyt samaa asiaa koskien myymistä/lahjoittamista. Ja tullut todella tullut tulokseen, että lahjoitan.

  Vastaa
 2. Meillä täällä on kirppari muutaman kilometrin päässä, viikkovuokra on 22 euroa viikko, ei muita kuluja (hälyttimet ilmaiset, ei provisiota, ei maksua järjestelystä vaikka sitäkin tekevät). Kirpparitavaroiden hinnoitteluun menee toki aikaa kotona, mutta tavaroiden ja vaatteiden esille laittoon en millään puolta tuntia saisi kulumaan, saati sitten kahta tuntia. Päivittäin käyn itse lisäilemässä myytävää, Tarkistamassa mitä on mennyt ja siivoilemassa. Samalla katson löytyykö jotakin tarpeellista. Joskus kun olen uutena jotakin ostanut alesta ja käyttänyt niin on myös mahdollista, että saan tuotteesta myydessäni enemmän kuin olen itse maksanut. Yleensä kirpparilta tulee tuottoa käteen noin 100 euroa viikolta viikkovuokra jälkeen.

  Vastaa
  • Jutun kuva on lastenvaatekirpparilta, jossa jopa koko myyntipaikan kalustuksen saa tuunattua mieleisekseen. Kyllä siinä äkkiä tunti poikineen hurahtaa 😀

   Vastaa
 3. Tai sitten voi mennä päiväksi (4 tunniksi) myymään kirpputorille, ja saada pari sataa ilman siivouksia, kalliita viikkovuokria tai yksittäisten tavaroiden hinnoittelu-urakkaa. Hinnoistakin voi keskustella ostajien kanssa ja lennosta mutta hintoja, jos siltä tuntuu. Uskon, että tämä tapa on kaikista tuottoisin ja nopein tapa myydä kirpputorilla tavaransa.

  Vastaa
  • Päiväkirppis on oma suosikkini juuri helppoutensa tähden. Siivouspäivänä ei tarvitse huolehtia edes paikkavuokrasta, joten voi lähteä pienemmälläkintavaramäärällä 🙂

   Vastaa
 4. Kiinnostavaa. Lasten vaatteet menevät parhaiten kaupaksi kirppiksellä, joka hinnoittelee ja myy tuotteet puolestani. Viikkovuokra on n50€, ei provisiota. Kassiin saa laittaa niin paljon tavaraa, kuin sinne mahtuu. Myymättömät voi lahjoittaa suoraan hyväntekeväisyyteen. Ostan lähes kaikki lastenvaatteet käytettyinä, joten niistä saa omansa takaisin. Minulla on muutenkin nyt takana melkein 3v raivausurakka ja olen myynyt kaiken, mitä myytävissä on ollut. Siitä on kertynyt todella hyvä saldo (vaikka en varsinaisesti tarvitse noita rahoja, mutta olen pitänyt niistä kirjaa) ja sen aiheuttama ”vaiva” on toiminut itselleni opetuksena, että en enää koskaan tule olemaan samanlaisessa tilanteessa. Onhan niiden ostamisessakin ollut oma vaivansa. Parhaiten on toiminut suoraan myynti FB. Välillä kun hermot ovat meinanneet mennä, olen pitänyt taukoa. Vähän kerrallaan hyllyt ovat tyhjenneet. Meillä lähettäminen on helppoa, kun posti on alakerrassa. Voisin kohta mennä postiin töihin, kun olen niin haka 😉 erilaisissa lähetysmuodoissa ja maksuissa. Minulla ei ole ollut ollenkaan ns. ”roskaa” (kaikkea ”vain” liikaa ) vaan esim raskauden myötä jalan koko muuttui niin, että mitkään kengät eivät mahtuneet. Juuri myin viimeiset vääränkokoiset kengät. Tuntihintaa tälle ei voi laskea, mutta tein tästä samanlaisen rutiinin kuin mistä tahansa muustakin asiasta, vaikkapa aamupalasta tai iltasuihkusta. Tavarat myyntiin, pakettiin ja postiin.

  Vastaa
  • Tämä on niin tärkeä opetus! Kun tavaratasapaino löytyy, myytävänä ei oikeastaan pitäisi olla kuin kasvavien lasten tarvikkeita…

   Vastaa
 5. Minulle kirpparilla myynti on aina kannattanut. Olen aina saanut 300-700e rahaa pöytävuokran jälkeen.

  Otan pöydän aina keskeisimmällä paikalla olevalta / suosituimmalta kirppikseltä, vaikka paikkavuokra olisi pari kymppiä kalliimpi. Olen asunut muutamassa eri kaupungissa ja toiminut jokaisessa. Kerran otin nuukuuksissani paikan kauempana keskustasta ja myynti oli surkea, toiste en samaa virhettä tee. Myyntiaikaa otan n. 10 päivää, koska tavaraa on sen verran ettei kaikki mahdu kerralla.

  Muutaman kerran olen käynyt myös torikirpoiksellä itse myymässä, useampi satanen kertynyt siitäkin sen muutaman tunnin aikana, ja hinnoittelua ei tarvitse tehdä.

  Hinnoittelen edullisesti mutta pyydän kuitenkin niin paljon kuin kehtaan (merkkivaatteet esim. Fred Perry 5e, kengät 3e, merkkitakki 20e, alle 6kk vanhat lehdet 1e, kirjat 1-5e…).

  Meillä on rottinkikori, johon nakkaan pieneksi jääneet lastenvaatteet, omat käyttämättömät vaatteet, ylimääräiseltä tuntuvat tavarat yms. ja tyhjennän sen tarvittaessa isoihin säilytyslaatikoihin varastossa. Kerran vuodessa sitten kirpparille kamat. Yleensä tavaraa on kertynyt 5-10 ikea-kassillista mikä on aina hienoinen järkytys… Tavoite on kyllä ylimääräisen tavaran väheneminen, kun koti alkaa olla karsittu ja uuden tavaran tulo torpattu.

  Pahin virhe on viedä myytävät jollekin hiljaiselle ja syrjäiselle kirpparille, ei siellä tavara mene halvallakaan kun asiakkaita ei yksinkertaisesti ole. Paikka kannattaa varata hyvissä ajoin, että saa paikan läheltä kassoja/sovituskoppeja. Sopivalle hiplauskorkeudelle kannattaa laittaa jotain kivoja koruja/jänniä koriste-esineitä tms. jotta ihmiset pysähtyvät paikan kohdalle. Tavarat on parasta laittaa kiertoon heti, esim. 5 vuotta varastossa säilötyt lastenvaatteet alkaa jo olla jotenkin ”vanhanaikaisia”.

  Tässä mun parhaat kirppisvinkit niille, joille muutama ylimääräinen satanen on muutaman tunnin vaivan väärti. Siitä olen Ilanan kanssa samaa mieltä, että jos rahaa on riittävästi, kannattaa tavarat lahjoittaa ja käyttää aika johonkin mistä todella pitää!

  Vastaa
  • Tässä on hyviä vinkkejä, kiitos jakamisesta! Oma vaivansahan tuossa on mutta silloin kun olen itse jaksautunut pitämään kirppispöytää, se on ollut myös hauskaa ”kauppaleikkiä” 🙂

   Vastaa
 6. Shoppailen auttamatta liikaa, mitäpä sitä kiertelee tai kaartelee. Joten kirppismyyminen on keinoni laittaa tavaraa kiertoon. En lahjoita heti, koska jossain sen liian shoppailun ”pitää tuntua”. Ja lisäksi tuntuu hassulta laittaa samantien omat hupailunsa muiden siivottavaksi (=UFFin laatikkoon tunkeminen).
  Tässä juuri hinnoittelen torstaina alkavaa kirppispöytää varten! Mukana on omia ja perheenjäsenten tavaroita: kirjoja, lehtiä, astioita, joitain vaatteita, enempi asusteita. Elo-syyskuussa oli viimeksi kirppismyynti, joten en usko saavani nyt hirveästi tuosta kaupaksi, mutta nyt oli hyvä hetki pistää taas kirppispöytä pystyyn. Yritän myydä tuotetta 2-3 kertaa, jos ei sitten ole mennyt niin etenkin omat vaatteet pistän kierrätykseen.

  Vastaa
  • Jos laitat lähes uudenveroista tavaraa kiertoon, niin sehän on hyväntekeväisyydessä sitä halutuinta. Samalla sinulta jäisi saamatta myynnistä tuleva uusi shoppailuraha, joten ehkä se voisi jopa tuntua vähän enemmän… Jos nyt haluaa tuohon kuvioon jotain muutosta.

   Vastaa

Jätä kommentti