Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Onko kotisi sotkussa? Saatat olla perfektionisti

Moni yllättyy, kun kuulee, että perfektionismi on yksi tavallisimpia syitä kodin epäjärjestykselle. Niin minäkin. Olin ajatellut, että perfektionistilla on mattojen hapsutkin kammattuna – kaikki vimpan päälle kontrollissa ja koti kuin Avotakasta.

Mielikuvissani perfektionismi oli jotakin myönteistä. Ajattelin itsekin olevani pikkuisen perfektionisti, sillä olen aina puskenut eteenpäin ajatuksella “miksi tehdä huonosti, jos voi samalla vaivalla tehdä kunnolla”.

Olin erehtynyt.

Itse asiassa olenkin vain ihan tavallinen suorittajatyyppi. Todellisen perfektionistin motto nimittäin on “miksi tehdä ollenkaan, jos ei voi tehdä kunnolla”. Tällaisessa perfektionismissa ei yleensä ole paljoakaan myönteistä.

Haitallisen perfektionismin muotoja ammattijärjestäjäkollegoiden Maria Laitisen ja Elina Alasentien mukaan. Kuva on otettu ammattijärjestäjien jatkokoulutustilaisuudessa.

 

Haitallinen perfektionismi

Koska perfektionismi ymmärretään usein väärin, puhun mieluummin haitallisesta perfektionismista. Kodin järjestämisessä haitallinen perfektionismi tarkoittaa ryhtymisen lykkimistä, pikkuasioihin takertumista, vaativuutta ja vaikeuksia päätöksenteossa. Se näkyy kodin tasoilla, kaapeissa ja nurkissa tavarakasoina ja se tuntuu kotiin liittyvänä häpeänä ja riittämättömyydentunteena.

Saatat kärsiä haitallisesta perfektionismista, jos tunnistat itsesi seuraavista:

Lykkäät asioita, koska tiedossasi ei ole täydellistä ratkaisua
Askartelutarvikkeesi (vaatteesi, paperisi, pyykkisi, työkalusi, lastesi lelut…) ovat kasoina vaatehuoneen (olohuoneen, keittiön, kodinhoitohuoneen, varaston, lastenhuoneen…) hyllyillä ja lattialla. Ovesta tuskin pääse sisään. Haluaisit järjestellä ne toimivasti ja sievästi, mutta et ole varma, mikä säilytyssysteemi sinne kannattaisi laittaa, joten et ryhdy toimeen ollenkaan. Järjestät tavarat kyllä heti kun olet löytänyt kunnollisen systeemin! Sitä päivää ei vain kuulu.

Koska ryhtymättömyys ahdistaa, käytät nysväämistä sijaistoimintona
Sen sijaan että keskittyisit tekemään vaatehuoneeseen tilaa poistamalla tarpeettomia esineitä ja roskaa, käytät aikasi järjestelemällä silkkinaruja värijärjestykseen tai leimasimia kokojärjestykseen.

Haluat kaiken tai ei mitään
Jos et voi saada kerralla koko vaatehuonetta järjestykseen, ei kannata myöskään viedä lattiaa tukkivia lehtipinoja roskikseen.

Sotkusi paisuu, koska pelkäät tekeväsi virheen
Näet kyllä, että tarvikkeita on aivan liikaa yhden askartelijan tarpeisiin, mutta pelkäät, että jos lahjoitat jotakin, tarvitset sitä heti ensi viikolla. Luopuminen on mahdotonta, koska et uskalla tehdä päätöksiä.

Kovat vaatimuksesi estävät tavaran lahjoittamisen tai kierrättämisen
Olisit valmis lahjoittamaan korttien tekemiseen tarkoitetut tarvikkeet, koska korttien tekeminen ei ole innostanut sinua enää vuosiin. Haluaisit kuitenkin aivan ehdottomasti antaa ne yhdistykselle, jonka tavoitteena on kortteja valmistamalla ja myymällä tukea Laitilassa syntyneiden lasten mahdollisuuksia nokkahuilun soittamiseen (tai muu vastaava, saat varmaan ideasta kiinni). Et onnistu löytämään tarkat vaatimuksesi täyttävää yhdistystä, joten korttitarvikkeet makaavat vaatehuoneessa.

Koska lykkäät asioita, lamaannut
Odottaessasi projektisi saa mielessäsi jättimäiset mittasuhteet. Et enää tiedä, mistä aloittaisit. Olet varma, ettei vaatehuoneen järjestelyä kannata aloittaa ollenkaan, ellei tiedossa ole kuukauden vuosilomaa.

Riittämättömyyden ja häpeän tunteet rajoittavat sosiaalista elämääsi
Et kehtaa kutsua ketään kotiisi, koska uskot ettei kenelläkään muulla ole yhtä kamalaa sotkua. Pahin painajaisesi on, että joku tuttavasi eksyy vaatehuoneeseen etsiessään vessan ovea.

Sinulla on paha mieli, koska soimaat itseäsi jatkuvasti
Olet ankara itseäsi kohtaan. Soimaat, arvostelet ja piiskaat itseäsi vaikeissakin tilanteissa, koska et ole onnistunut täyttämään omia vaatimuksiasi.

Mikä perfektionistia auttaa kodin järjestämisessä?

Vaihda hokemaa
Aloita vaihtamalla sisäinen mantrasi (“miksi tehdä ollenkaan, jos ei voi tehdä kunnolla”) leppoisampaan: “Riittävän hyvä riittää” ja “parempi tehty kuin täydellinen”. Jankkaa sitä kuin Putous-hahmo hokemaansa.

Ryhdy parhaaksi ystäväksesi
Sitten pistä luu kurkkuun sisäiselle kriitikollesi. Aina kun se sanoo “oletpa ollut tyhmä, kun olet kerännyt näin paljon roinaa” tai “etkö ole tuotakaan saanut hoidettua, laiskimus”, vaienna se.  Mieti, mitä paras ystäväsi sanoisi sinulle samassa tilanteessa: “sinulla oli varmaan aikanaan hyvät syyt hankkia nuo esineet” tai “pitkän työpäivän jälkeen voi olla niin naatti, ettei jaksa heti alkaa siivota”. Ole oma paras ystäväsi ja anna itsellesi se tuki, lohdutus ja myötätunto, jonka tarvitset.

Kokeile epätäydellistä
Kun tunnet taipumuksesi, altista itsesi “riittävän hyville” ratkaisuille. Järjestele askartelutarvikkeesi edes jotenkin, jotta pääset vaatehuoneeseen sisälle. Käytä apuna sitä, mitä sattuu olemaan käsillä. Anna korttitarvikkeet eläkeläiskerhon askartelutuokioon. Päästä joku kotiisi ilman, että siivoat. Parempi tehty kuin täydellinen!

Baby step, baby steps…
Älä jää odottamaan vuosilomaa tai edes viikonloppua. Parempi pieni askel nyt heti kuin ei askelta ollenkaan! Tavoittele täydellisyyden sijaan sitä, että asiat hiljalleen etenevät.

Kyseenalaista katastrofiajatuksesi
Rohkaise itseäsi toimimaan kysymällä, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos poistat esineen tai järjestät vähän sinnepäin. Se on harvoin mitään oikeasti kovin vakavaa tai kamalaa.

Tunnistitko itsesi jutusta?

Kaikki voisi olla toisin…
… Jos  saisit tukea ja apua projektiisi…
… Jos sinulla olisi valmis suunnitelma, jota noudattaa…
… Jos vain tietäisit, mitä ylimääräisille tavaroille teet…
… Jos vain joku auttaisi tekemään päätökset tavaroista…
… Voisit rentoutua kotonasi…
… Siellä olisi tilaa hengittää…
… Kaikelle olisi paikkansa…
… Ja löytäisit tavarat paikoiltaan…
… Tavarajumpan sijaan ehtisit tehdä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa…

Kokosin kodin järjestämisen inspiraatioksi ja avuksi  2,5 tunnin luentopaketin. Se sisältää kaksi supersuosittua webinaaritallennetta ja kolme lyhyempää videota Paikka kaikelle -verkkokurssilta hintaan 24 euroa. Tutustu tarkemmin tästä.

Luennoista sanottua:

“Kiitos sinun webinaarisi olen nyt viikon ajan kesyttänyt kaaosta hylly ja laatikko kerrallaan. Vartti illassa. Ulospäin muutosta ei näy mutta käyn päivittäin lapsellisen ihastuneena tuijottamassa uuden elämän saanutta sukkalaatikkoani, johon askartelin ‘väliseinät’ vanhasta pahvilaatikosta.”

“Kaikki kohdat mitä kerkesin kuunteleen tässä OVAT TÄYTTÄ ASIAA ja niin helposti ymmärrettävää.”

“Katsoin ja nyt on ennen joulua vaatekomeroon piiloon tungettu pestyjen lakanoiden kori viikattu. Ja vaatehuoneen lattia raivattu. Ja sitten piti vielä siivota se elfa-hyllykkö siellä. Tuli kaksi kassillista kierrätettävää. Kiitos.”

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Jätä kommentti