Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Onko kotisi sotkussa? Saatat olla perfektionisti

Moni yllättyy, kun kuulee, että perfektionismi on yksi tavallisimpia syitä kodin epäjärjestykselle. Niin minäkin. Olin ajatellut, että perfektionistilla on mattojen hapsutkin kammattuna – kaikki vimpan päälle kontrollissa ja koti kuin Avotakasta.

Mielikuvissani perfektionismi oli jotakin myönteistä. Ajattelin itsekin olevani pikkuisen perfektionisti, sillä olen aina puskenut eteenpäin ajatuksella “miksi tehdä huonosti, jos voi samalla vaivalla tehdä kunnolla”.

Olin erehtynyt.

Itse asiassa olenkin vain ihan tavallinen suorittajatyyppi. Todellisen perfektionistin motto nimittäin on “miksi tehdä ollenkaan, jos ei voi tehdä kunnolla”. Tällaisessa perfektionismissa ei yleensä ole paljoakaan myönteistä.

Haitallisen perfektionismin muotoja ammattijärjestäjäkollegoiden Maria Laitisen ja Elina Alasentien mukaan. Kuva on otettu ammattijärjestäjien jatkokoulutustilaisuudessa.

 

Haitallinen perfektionismi

Koska perfektionismi ymmärretään usein väärin, puhun mieluummin haitallisesta perfektionismista. Kodin järjestämisessä haitallinen perfektionismi tarkoittaa ryhtymisen lykkimistä, pikkuasioihin takertumista, vaativuutta ja vaikeuksia päätöksenteossa. Se näkyy kodin tasoilla, kaapeissa ja nurkissa tavarakasoina ja se tuntuu kotiin liittyvänä häpeänä ja riittämättömyydentunteena.

Saatat kärsiä haitallisesta perfektionismista, jos tunnistat itsesi seuraavista:

Lykkäät asioita, koska tiedossasi ei ole täydellistä ratkaisua
Askartelutarvikkeesi (vaatteesi, paperisi, pyykkisi, työkalusi, lastesi lelut…) ovat kasoina vaatehuoneen (olohuoneen, keittiön, kodinhoitohuoneen, varaston, lastenhuoneen…) hyllyillä ja lattialla. Ovesta tuskin pääse sisään. Haluaisit järjestellä ne toimivasti ja sievästi, mutta et ole varma, mikä säilytyssysteemi sinne kannattaisi laittaa, joten et ryhdy toimeen ollenkaan. Järjestät tavarat kyllä heti kun olet löytänyt kunnollisen systeemin! Sitä päivää ei vain kuulu.

Koska ryhtymättömyys ahdistaa, käytät nysväämistä sijaistoimintona
Sen sijaan että keskittyisit tekemään vaatehuoneeseen tilaa poistamalla tarpeettomia esineitä ja roskaa, käytät aikasi järjestelemällä silkkinaruja värijärjestykseen tai leimasimia kokojärjestykseen.

Haluat kaiken tai ei mitään
Jos et voi saada kerralla koko vaatehuonetta järjestykseen, ei kannata myöskään viedä lattiaa tukkivia lehtipinoja roskikseen.

Sotkusi paisuu, koska pelkäät tekeväsi virheen
Näet kyllä, että tarvikkeita on aivan liikaa yhden askartelijan tarpeisiin, mutta pelkäät, että jos lahjoitat jotakin, tarvitset sitä heti ensi viikolla. Luopuminen on mahdotonta, koska et uskalla tehdä päätöksiä.

Kovat vaatimuksesi estävät tavaran lahjoittamisen tai kierrättämisen
Olisit valmis lahjoittamaan korttien tekemiseen tarkoitetut tarvikkeet, koska korttien tekeminen ei ole innostanut sinua enää vuosiin. Haluaisit kuitenkin aivan ehdottomasti antaa ne yhdistykselle, jonka tavoitteena on kortteja valmistamalla ja myymällä tukea Laitilassa syntyneiden lasten mahdollisuuksia nokkahuilun soittamiseen (tai muu vastaava, saat varmaan ideasta kiinni). Et onnistu löytämään tarkat vaatimuksesi täyttävää yhdistystä, joten korttitarvikkeet makaavat vaatehuoneessa.

Koska lykkäät asioita, lamaannut
Odottaessasi projektisi saa mielessäsi jättimäiset mittasuhteet. Et enää tiedä, mistä aloittaisit. Olet varma, ettei vaatehuoneen järjestelyä kannata aloittaa ollenkaan, ellei tiedossa ole kuukauden vuosilomaa.

Riittämättömyyden ja häpeän tunteet rajoittavat sosiaalista elämääsi
Et kehtaa kutsua ketään kotiisi, koska uskot ettei kenelläkään muulla ole yhtä kamalaa sotkua. Pahin painajaisesi on, että joku tuttavasi eksyy vaatehuoneeseen etsiessään vessan ovea.

Sinulla on paha mieli, koska soimaat itseäsi jatkuvasti
Olet ankara itseäsi kohtaan. Soimaat, arvostelet ja piiskaat itseäsi vaikeissakin tilanteissa, koska et ole onnistunut täyttämään omia vaatimuksiasi.

Mikä perfektionistia auttaa kodin järjestämisessä?

Vaihda hokemaa
Aloita vaihtamalla sisäinen mantrasi (“miksi tehdä ollenkaan, jos ei voi tehdä kunnolla”) leppoisampaan: “Riittävän hyvä riittää” ja “parempi tehty kuin täydellinen”. Jankkaa sitä kuin Putous-hahmo hokemaansa.

Ryhdy parhaaksi ystäväksesi
Sitten pistä luu kurkkuun sisäiselle kriitikollesi. Aina kun se sanoo “oletpa ollut tyhmä, kun olet kerännyt näin paljon roinaa” tai “etkö ole tuotakaan saanut hoidettua, laiskimus”, vaienna se.  Mieti, mitä paras ystäväsi sanoisi sinulle samassa tilanteessa: “sinulla oli varmaan aikanaan hyvät syyt hankkia nuo esineet” tai “pitkän työpäivän jälkeen voi olla niin naatti, ettei jaksa heti alkaa siivota”. Ole oma paras ystäväsi ja anna itsellesi se tuki, lohdutus ja myötätunto, jonka tarvitset.

Kokeile epätäydellistä
Kun tunnet taipumuksesi, altista itsesi “riittävän hyville” ratkaisuille. Järjestele askartelutarvikkeesi edes jotenkin, jotta pääset vaatehuoneeseen sisälle. Käytä apuna sitä, mitä sattuu olemaan käsillä. Anna korttitarvikkeet eläkeläiskerhon askartelutuokioon. Päästä joku kotiisi ilman, että siivoat. Parempi tehty kuin täydellinen!

Baby step, baby steps…
Älä jää odottamaan vuosilomaa tai edes viikonloppua. Parempi pieni askel nyt heti kuin ei askelta ollenkaan! Tavoittele täydellisyyden sijaan sitä, että asiat hiljalleen etenevät.

Kyseenalaista katastrofiajatuksesi
Rohkaise itseäsi toimimaan kysymällä, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos poistat esineen tai järjestät vähän sinnepäin. Se on harvoin mitään oikeasti kovin vakavaa tai kamalaa.

*

Tunnistitko itsesi jutusta?

Kaikki voisi olla toisin…
… Jos  saisit tukea ja apua projektiisi…
… Jos sinulla olisi valmis suunnitelma, jota noudattaa…
… Jos vain tietäisit, mitä ylimääräisille tavaroille teet…
… Jos vain joku auttaisi tekemään päätökset tavaroista…
… Voisit rentoutua kotonasi…
… Siellä olisi tilaa hengittää…
… Kaikelle olisi paikkansa…
… Ja löytäisit tavarat paikoiltaan…
… Tavarajumpan sijaan ehtisit tehdä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa…

Paikka kaikelle on puolen vuoden mittainen verkkovalmennus ja kokonaisvaltainen kodin järjestämisen ohjelma, jonka aikana kaikki kodin tavararyhmät käydään läpi ja jokaiselle tavaralle järjestetään oma, helppokäyttöinen paikka ammattijärjestäjän ohjauksessa. Kurssit alkavat lokakuussa ja huhtikuussa. Tilaa tästä lisätietoa kurssista ja liity odotuslistalle. Se ei sido mihinkään.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

4 kommenttia artikkeliin ”Onko kotisi sotkussa? Saatat olla perfektionisti”

 1. Kyllä vaan, tunnistan tuon haitallisen perfektionismin. Onneksi kuitenkin JOTKUT yksittäiset kohdat ja ryhmät pysyvät järjestyksessä ja olen niistä onnellinen. Minulle jatkuvasti kaiken liian keskellä tuottaa vaikeutta tietää ”missä ihmeessä on tämän tavaran paikka?”. Jostain luin juuri äskettäin tuon jonkun keksimän huippuoivalluksen: tavaran paikka on siellä, mistä sitä ensimmäiseksi lähden etsimään! … Olen jo vienyt aika monta tavaraa paikalleen tällä periaatteella. Ja samalla ehkä heittänyt pois joitakin väärässä paikassa olevia turhia tavaroitakin (vaikkapa vain pois tärkeämmän tieltä). Nyt kun vielä oppisi kysymään: tarvitseeko tämä tavara omaa paikkaa ollenkaan, vai voinko heittää sen suosiolla pois? – Vaikein osa raivaamisessa on tarpeettomaksi tuomitun tavaran etäännyttäminen pois omasta asunnosta. Eli vaikeus kuljettaa ja heittää käyttökelpoista mutta itselle tarpeetonta tavaraa roskatankkiin (eikä kaikkea saakaan heittää sinne). Siis nuo hankalat ja vaivalloiset jälkioperaatiot! Missä on turhan tavaran paikka?

  Vastaa
 2. Voi kiitos tästä blogista! Tiedän olevani on-off ihminen, mutta kirjoituksesi sai miettimään tätä riittävän hyvä -periaatetta. Jo alakoulussa 50-luvulta on mieleeni painunut opettajani muistokirjaani kirjoittama ĺause ” Jos työ kannattaa tulla tehdyksi, se kannattaa tulla hyvin tehdyksi.” Jostain syystä se onkin nähtävästi kääntynyt estämään tekemistä, kun aina ei ole ollut riittävästi aikaa hoitaa asioita viimeisen päälle, niin aloittamista on vain siirtänyt epämääräiseen tulevaisuuteen. Mielenkiinnolla odotan 20.9. Illan webinaaria. Kiitos Ilana!

  Vastaa
  • Niin, onhan sekin totta, että joissakin asioissa pitää tehdä hyvin. Viisautta on sitten erottaa ne asiat, joissa huippusuoritus on tarpeen, niistä, joissa keskikertainen riittää mainiosti. Tervetuloa webinaariin!

   Vastaa

Jätä kommentti