Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: viisi periaatetta, joilla saat legot järjestykseen

Oletko nähnyt some-videon, jossa paljasjalkainen kaveri astelee juoksunauhalla, jolle toinen samalla ripottelee legoja? “Preparing for parenthood with the LEGOrun”, sanoo otsikko.

Legoista on tullut lastenhuoneen standardivaruste, joka tulee tutuksi viimeistään lapsen viisivuotispäivänä. Tuolloin paketeista paljastuu ainakin viisi settiä miniatyyrisen kokoisia, värikkäitä muovinkappaleita, jotka kohta sattuvat vanhemman jalanpohjassa.

Ohjekirjaa seuraten niistä rakennetaan satulinna, avaruusalus, eläinsairaala, hirmulisko ja paloasema. Viikon päästä rakennelmista aletaan irrottaa palasia toisiin rakennelmiin. Nyt meillä on alkuperäisen satulinnan, avaruusaluksen, eläinsairaalan, hirmuliskon ja paloaseman raadon lisäksi erilaisia itse väsättyjä mielikuvitushärpäkkeitä sekä koko joukko irtolegoja lattialla. Yhtäkään rakennelmaa ei tietenkään saa purkaa!

Sitten tulee joulupukki tai isovanhemmat tai mennään muuten vaan marketin leluosaston läpi. Legopaketit lisääntyvät. Rakennelmat ja rakennelmanraadot lisääntyvät. Lattialla vellovan legomeren pinta nousee.

Apua, lapseni hukkuu legoihin!

Eipä ihme, että minulta kysytään legoista aivan jatkuvasti: Miten legot olisi parasta järjestää? Miten legorakennelmat pitäisi säilyttää? Miten pitää pöly pois rakennelmista? Legojen järjestäminen on siis monen perheen pulma.

Vastaan: Riippuu tapauksesta!

Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon? Tässä viisi nyrkkisääntöä toimivaan legojen säilytykseen.

1. Hyväksy, että legojen säilytys tarvitsee oman systeemin

Kun legovaihe (kyllä, tämä voitaisiin psykologian oppikirjoihin lisätä omana kehitysvaiheenaan) alkaa 3–5-vuoden iässä, vanhemmat ovat usein valmistautumattomia pienten muovipalasten invaasioon. 

Legoja pidetään jollain hyllynperällä niiden myyntipakkauksissa (joiden säilyttäminen on oma kysymyksensä) ja paketeista jääviä varaosia alkuperäisisää, rapisevissa muovipusseissa. Systeemi puuttuu.

Usein legoja ehtii kertyä koko joukko, ennen kuin systeemin tarve havaitaan. Silloin lastenhuoneessa on jo ruuhkaa kaikesta muustakin luovasta materiaalista ja legoille joudutaan kaivertamaan säilytystilaa sinne tänne, minne mahtuu.

Optimaalisempaa olisi säilyttää kaikki yhdessä paikassa ja leikkijän käsien ulottuvilla.

Seuraavat 5–7 vuotta legot vain lisääntyvät. Systeemissä pitää olla kasvuvaraa. Myös valmiita rakennelmia varten tarvitaan tilaa. Korkeiden hyllyjen ylähyllyt tai irtonaiset seinähyllyt ovat hyviä rakennelmille, joilla ei aktiivisesti leikitä, mutta jotka pitää säilyttää.

Jos teillä siis on enemmän kuin kolme settiä legoja, valmistaudu hankkimaan niille omat kalusteet.

2. Älä ylijärjestä

Moni luulee, että lego-ongelma on ratkaistu, kun palat lajittelee purkkeihin koon, lajin ja/tai värin mukaan (niin minäkin, erheestäni voit lukea täältä).Tämä järjestelytapa sopii kuitenkin vain perheisiin, jossa lapset siivoavat irtolegot lattialta ja tasoilta itse.

Miksi? Koska monimutkaisen järjestelmän ylläpito vaatii paljon vaivannäköä.

Ajattele tilannetta, jossa lastenhuone pitää saada imuroiduksi ja sinun on järjestettävä irtopalat paikoilleen. Helpoiten se käy, jos voit vetää ne lattialta lastalla rikkalappioon tai pöydältä vaikka kämmenelle ja nakata säilytyspaikkaansa. Tähän menee noin minuutti.

Sen sijaan, jos alat lajitella kolmeasataa legoa värin, muodon ja käyttötarkoituksen mukaan kahteenkymmeneenneljään eri luokkaan, lajittelet niitä vielä huomennakin. Sitä paitsi lajittelet ne kuitenkin väärin.

Pikkutarkka järjestelmä palvelee kyllä rakentelua, mutta on siivoustilanteessa sietämättömän vaivalloinen.

Puolivälin ratkaisu on muodostaa yksi kaatoluokka, johon siivotessa saat heitellä kaikki ne osat, joita et jaksa tai osaa lajitella. Siitä sitten lapset itse jatkavat lajittelua. Itse siivoava lapsi on muuten todennäköisesti kouluikäinen, joten tarkka lajittelu ei ole pikkulapsiperheiden ratkaisu.

Jos et saa aktivoitua lapsia, 95 prosenttia irtolegoista päätyy muutamassa viikossa kaatoluokkaan.

Lue tästä, miten saat lapset siivoamaan itse.

3. Rento ratkaisu toimii

Perheissä, joissa on legoja syöviä pikkusisaruksia, rakentelupaikka on parasta perustaa tason tai pöydän päälle, ellei lastenhuoneessa ole vauvankestävää porttia.

Legopalikoiden paras paikka on heti rakentelutason alla. Hyvin toimii esimerkiksi ruotsalaisen huonekalukaupan lastenosastolta saatava hyllysarja, jossa on 10–12 senttiä korkeita ulosvedettäviä laatikoita palikoille.

Toinen vauvaperheisiin ja rennoille vanhemmille sopiva ratkaisu on kankainen alusta, joka levitetään lattialle rakentelua varten, ja jossa irtopalat myös säilytetään. Yksinkertaisimmillaan on kyse lakanasta. Leikin jälkeen lakanan päät solmitaan yhteen ja säkki nostetaan seinäkoukkuun. Nettikaupoista on saatavana myös lastenhuoneen sisustukseen soinnuteltuja pyöreitä alustoja, joista tulee säkki kiinnitysnarut kuromalla.

Alusta toimii vain, jos vauvan saa rakentelun ajan pidettyä toisessa huoneessa.

Niissä perheissä, joissa leikit voi levittää lattialle, voi hyvä ratkaisu olla myös sängyn tai lipaston alle rullattava, renkailla varustettu matala taso, jolla voi rakennella ja säilyttää matalia rakennelmia. Sängyn alta voi löytyä tilaa myös irtopalojen säilytykselle. Sängynaluslaatikkoa voi jakaa kaupoista ilmaiseksi saatavilla karkkirasioilla, jos on tarvetta lajitella osasia.

Rentoihin ratkaisuihin voi liittää osittaisen lajittelun, jossa esimerkiksi erikoisosat ja hahmot on kerätty omiin osastoihinsa, mutta peruspalaset säilytetään lajittelematta.

4. Matala ja kanneton on pop

Kiinnitä huomiota legolaatikoiden syvyyteen. Matala laatikko toimii syvää paremmin, koska ei tarvitse penkoa niin syvältä.

Jätä silti penkovaraa! Matalaakaan ei kannata täyttää piripintaa, koska se voi johtaa laatikon kaatamiseen.

Laatikoita ei kannata pinota, sillä pinottuihin laatikoihin on vaikea laittaa legoja siivotessa. Lisää mieluummin hyllyjä, jotta saat joka laatikon omalle hyllylleen.

Jos voit, jätä kansi kokonaan pois. Helpoin säilytin on sellainen, johon lapsikin saa tavarat heittämällä.

 5. Pöly ei ole terveellistä

Ikänäöstä kärsivä vanhempi ei tätä ehkä havaitse, mutta legot keräävät järjettömästi pölyä.

Pöly ei ole terveellistä. Etenkin kodin elektroniikasta, kuten televisioista ja tietokoneista irtoaa palonestoaineita, joita laitteiden tuulettimet levittävät huoneilmaan ja jotka sitoutuvat huonepölyyn.

Asuntojen pölystä on mitattu muuta ympäristöä korkeampia haitallisten polybromattujen palonestoaineiden pitoisuuksia, kertoo Anja Nystén kirjassaan Kemikaalikimara lapsiperheille. Eniten altistuvat lattialla leikkivät lapset ja kotieläimet. Pölynpoistossa kostealla pyyhkiminen on imurointia parempi vaihtoehto Nysténin mukaan.

Legoja ei voi kuitenkaan pyyhkiä rätillä. Rakennelmat eivät kestä edes varovaista imurointia sukan läpi.

Legosivustoilla siivoamiseen suositellaan paineilmasprayta, jolla pölyt lähtevätkin kätevästi – ja laskeutuvat muualle huoneeseen. Ostoskavavilla ja kiinakaupoissa myydään käsikokoisia mini-imureita, jotka voivat olla tätä parempi vaihtoehto. Jos nyt mikään kiinakauppahärpäke voi olla hyvä vaihtoehto.

Pölyhuiskuista tehokkain on strutsinsulkainen. Eläintenystävälle sopii sähköstaattinen huiska, johon saa tavarataloista vaihtopäitä. Kehnoin pölyhuiska on sateenkaarenvärinen muovihuisku, joka lähinnä levittää pölyä ympärilleen.

Turvallisinta on säilyttää ainakin valmiit rakennelmat ovien takana, esimerkiksi vitriinissä. Irtopalikat keräävät eniten pölyä sängynaluslaatikoissa. Kansi suojaa laatikkoa pölyltä mutta on leikkiessä ja legoja pois siivotessa epäkäytännöllinen.

Onko sinulla täräyttävä tapa säilyttää legot? Jaa kommenteissa.


Haluaisitko, että lapsesi siivoaisi huoneensa itse – ja että siihen menisi vain 15 minuuttia?

Maksuttomalla Lastenhuone siistiksi vartissa -minikurssilla opit paloittelemaan lastenhuoneen siivoustyön “lapsenkokoisiin” palasiin ja ohjaamaan lastasi lempeän jämäkästi niin, että tuet hänen omatoimisuuttaan.

Minikurssi on sinulle, jos

… lapsesi on 5–10-vuotias
… olet saanut tarpeeksesi lastehuoneen sotkuista
… tahdot tukea lapsesi omatoimisuutta myönteisesti 
… haluat käyttää enemmän aikaa kivoihin juttuihin perheen kanssa ja vähemmän aikaa siivoamisesta stressaamiseen

“Huone – JA vaatehuone! – on nyt siisti eikä homma jäänyt kesken siihen, että jommallakummalla olisi palanut hermot totaalisesti. Toimiva, käytännöllinen ohjeistus, joka huomioi myös emootiot.”
– 6-vuotiaan äiti

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

7 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: viisi periaatetta, joilla saat legot järjestykseen”

 1. Meillä Dublo-legot säilytetään olkkarin sohvan rahin sisällä. Sinne mahtuu myös rakennelmat, sillä lapsia on alusta saakka ohjattu, että ne pilkotaan isoiksi paloiksi, jotka saa helposti yhdistettyä kun kansi taas avataan. Joskus härveleitä on päivän parin verran näkyvillä, mutta niiden merkitys haihtuu ja ne mystisesti iltaisin pilkkoutuvat rahin sisälle. P.S. kukaan ei välitä seuraavassa leikissä pilkotuista vanhoista rakennelmista…

  Vastaa
 2. Tämä oli oikeestaan varsin hauska kirjoitus, kun omakin asunto tuntuu täyttyvän pikkuhiljaa legoista. Ei, meillä ei asu lapsia. Kyllä, minä olen aikuinen, ja kyllä vaan, keräilen ja rakentelen legoilla! Ihan parasta stressinpurkua, jos ei pääse metsään!

  Itse huomasin käteväksi pölyjenpyyhintäkeinoksi siveltimen. Esimerkiksi hirmuliskorakennelmat laitan reippaasti juoksevan veden alle (tietenkin tämä toimii vain tarrattomille rakennelmille), tai siveltimellä pölyt pois.
  Jos rakennelma on aikuisen kasaama, se kestää myös kevyen imuroinnin, mutta lapset nyt on eri asia.

  Vielä kun sais ne vitriinit hankittua, ettei legot vie kaikkia tasoja 😀

  Vastaa
  • Aikuisilla legoharrastajilla olen nähnyt myös kaikkein hienoimmat säilytyssysteemit. Ne saavatkin olla monimutkaisia, toisin sanoen sellaisia, jotka palvelevat rakentelua parhaiten, sillä harrastaja itse vastaa legojen siivoamisesta eikä hänen äitinsä 😀 Hyvä kuulla, että tukevat rakennelmat kestävät myös imurointia. Itse en ole uskaltanut kokeilla.

   Vastaa
 3. Tätä varten on kasa Lego -säilytyslaatikoita – joka lapselle omat sävyt.

  Lisäksi ohjeille on vuosien kokeilujen jälkeen parhaiten pärjännyt riippukansio & -laatikko!

  Vastaa
 4. Hei ja terveisiä legohelvetistä! Eksyin tähän vanhaan kirjoitukseen, kun etsin legoille sopivaa säilytyssysteemiä ja haluaisin kysyä tuosta ripustettavasta alustasta – mistä kaupasta sellaisen voisi löytää? Tai millä nimellä sitä voisi yrittää etsiä?

  Epätoivo iskee.

  🙂 Hannele

  Vastaa

Jätä kommentti