Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kotipositiivisuus – näin opit erottamaan oman arvosi kotisi siisteydestä

Kotipositiivisuus
Kotipositiivisuus on hyvää oloa kotona.

Jokin aika sitten Paikka kaikelle -ryhmässä syntyi keskustelua siitä, miksi kotona ei saisi olla sotkua ja miksi kodin järjestäminen näyttää olevan naisten hommaa. Keskustelun aloittaja Marjo Mattila peräänkuulutti siivouskapinaa ja kotipositiivisuutta, eräänlaista sisartermiä kehopositiivisuudelle. Hän itse päätti siivoamisen sijaan lähteä nauttimaan kesäsäästä.

Mutta tarkoittaako kotipositiivisuus samaa kuin siivouskapina tai jopa siivouslakko? Pitäisikö pitkin poikin pyörivät pikkuhousut ja pesemättömien astioiden röykkiöt  nähdä suorastaan vapauttavana asiana?

Mitä kehopositiivisuus on?

Kehopositiivisuus tarkoittaa oman ja muiden kehojen hyväksymistä kehon koosta, muodosta ja kyvyistä riippumatta. Jokainen keho on yhtä arvokas.

Ennen kaikkea se tarkoittaa ihmisen arvon erottamista hänen kroppansa ulkomuodosta. Laiha ei ole lihavaa parempi ihmisenä, ei myöskään toisin päin. Tämän eron tekeminen lisää hyvinvointia: tutkimusten mukaan itsensä arvostamisen kiinnittäminen ulkonäköön liittyy ahdistuneisuuteen ja huonoon itsetuntoon.

Kehopositiivisuus on myös kriittisyyttä kapeita kehoihanteita ja “vääränlaisten” kehojen arvostelua kohtaan. Se on häpeää ja syyllisyyttä aiheuttavien viestien, kuvien ja neuvojen tunnistamista ja niiden purkamista.

Kehopositiivisuus ei tarkoita lihavuuden tai epäterveellisten elintapojen ihannointia. Se tarkoittaa itseinhosta irtautumista, sillä itseinho ei koskaan ole auttanut ketään voimaan paremmin. Jokainen keho on huolenpidon arvoinen. Kun tykkäät olla kropassasi, haluat myös pitää siitä huolta. Ja huolenpito on helpompaa, kun uskallat lähteä vaikka salille pelkäämättä silmätikuksi joutumista.

Mitä kotipositiivisuus on?

Kotipositiivisuus voisi olla sitä, että hyväksymme ilman arvostelua erilaiset kodit ja tavat elää niissä: suurperheet kaksioissa, ökykodit, keräilijän kokoelmilla täytetyn kodin, tiptop puhtauttaan kiiltelevän kodin ja kodin, jossa kaapit eivät mene kiinni, koska tavaraa on niin paljon.

Se tarkoittaa sotkusheimaamisen lopettamista. Ja myös sitä, että siistejä ei leimata neurootikoiksi.

Minusta on tärkeää erottaa oma kelpaavuuden tunne oman kodin kunnosta ja siisteydestä. Luulemme helposti, että kodin sotkuisuus tai siisteys kertoo asukkaan luonteesta ja hänen “kunnollisuudestaan” tai sen puutteesta.

Koti on meille lähes yhtä henkilökohtainen asia kuin keho. Siihen kohdistetut moitteet satuttavat ja kehut koskettavat. Kotihäpeä on sukua omasta kehosta koetulle häpeälle.

Kotipositiivisuus on myös sitä, että katsomme sisustuskuvia kriittisellä silmällä ja luemme järjestämisneuvoja arvioiden. Näin opimme tunnistamaan niiden normittavat piiloviestit.

Mutta tarkoittaako kotipositiivisuus sitä, että ihannoimme sotkua? Tarkoittaako se sitä, että järjestyksellä ei ole väliä?

Minusta ei. Kotipositiivisuus tarkoittaa, että pidämme huolta omasta viihtyisyydestämme aivan kuin pidämme huolta siitä, että kehomme voi hyvin.

Kaikkien kotien ei tarvitse olla Avotakasta, mutta jotkut kodit saavat olla. Pikkuhousuja ei tarvitse viikata värijärjestykseen, paitsi jos se tuottaa iloa. Vieraita varten ei ole pakko siivota ja jos vaikka siivoaisikin, ei tarvitse silti pyytää anteeksi sotkuja.

Kotipositiivisuus on huomion kiinnittämistä siihen, miltä kotona tuntuu, ei siihen miltä siellä näyttää. Jos tavarat löytyvät eikä pinoihin kompastu, kaikki on hyvin. Jos ei, teemme asialle jotain.

 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

2 kommenttia artikkeliin ”Kotipositiivisuus – näin opit erottamaan oman arvosi kotisi siisteydestä”

  1. Olen laittanut lehdestäleikkaamani otsikon jääkaapin oveen ”Minulla on oikeus elää omaa elämää” minusta se kertoo paljon ja luo minuun uskoa epätoivon hetkilläkin, olen sellainen kuin olen ja haluan elää sitä hyvää elämää riippumatta siitä mitä muut ajattelevat, en toki halua elää sotkun keskellä, mutta haluan pyrkiä siitä eroon, mutta omin ehdoin ja omaan tahtiin. Otan toki vinkkejä sivustoilta kuinka voisin tehdä asiat toisin ja muokkaan niitä omaan maailmankuvaani sopivaksi, ei pidä orjallisesti noudattaa jotain tiettyä oppia, vaan luoda se oma toimiva ratkaisu. Ja ai että se on kiva huomata kun on keksinyt sen oman tavan hoitaa asian. Se palkitsee ja siitä nauttii

    Vastaa

Jätä kommentti