Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kapselikaappi ei ole pika-apu vaatekriisiin

Kun ammattijärjestäjänä pääsen kurkistamaan vaatekaappiin, näky on yleensä, noh, runsas.

Hyllyillä on tekstiilisurvos, johon kätensä tarpeeksi syvälle työntämällä voi saada otteen 90-luvun lopulla kadonneesta neuletakista. Joka henkarilla notkuu kolmesta kuuteen vaatetta. Vaatepuut ovat niin piukassa, että henkarin esille vetäminen vaatii rautaista otetta ja vuosien voimaharjoittelutaustaa.

Vaatteista ovat arkisin käytössä vain ne kymmenen, jotka pyörivät makuuhuoneessa kuntopyörän päällä. Kaapin omistaja on epätoivoinen, sillä hän on nähnyt sen huomenna teatteri-iltaan tarvittavan sinisen mekon viimeksi toissavuoden jouluna.

Miten teatteri-illan käy?

Kapselikaappi
”Hei, voit ilmoittaa löytöeläintalolle, että Mirri löytyi kaapista!”

Kysyin neuvoa kaappien kipukohtien asiantuntijalta Iina Lappalaiselta, joka tunnetaan Caps Look® kapselipukeutumisen metodin kehittäjänä: Iina, miten tämän kaapin omistaja löytää mekkonsa?

Iina: Suoraan sanoen tämän kyseisen kaapin omistaja tuskin löytää mekkoaan huomiseen mennessä. On parempi, että hän turvautuu siihen vaihtoehtoon, jonka löytää ja käyttää iltansa mukavampien asioiden kuin kaapin penkomisen parissa. Kapselipukeutuminen ei tarjoa pika-apuja akuuttiin vaatekriisiin.

Ilana: Hmm. Eli mitä sitten pitäisi tehdä?

Iina: Koko kaappi otetaan haltuun kapselien avulla. Vaatteet jaotellaan omien tarpeiden mukaisiin puvustoihin. Jos teatterikäynnit ja vastaavat iltamenot kuuluvat säännöllisesti omaan vapaa-aikaan, kokoaisin hänelle oman ”iltamenokapselin”. Siihen sisältyisi tämä muuten hukassa oleva sininen mekko, siihen sopivat asusteet ja muutama muu ilta-asuvaihtoehto. Sijoittaisin kaikki iltamenokapselin vaatteet samaan henkarikaappiin, jossa ne säilyvät siistinä ja rypyttöminä. Kun teatteri-ilta koittaa, tarvitsee vain avata yhden henkarikaapin ovi ja kaikki tarvittava on valmiina silmien edessä.

Ilana: No niin, ainakin seuraavat teatteri-illat on näin pelastettu! Mutta entä sitten se vaatteiden määrä. Miten se otetaan järkevästi haltuun? Ylen Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan keskimääräisessä kaapissa on hiukan vajaa 300 vaatetta, runsaimmillaan tuhat. Vaikka tästä määrästä vaatteita saa miljoonia asuyhdistelmiä, tilanne on aamuisin usein se, ettei kaapista löydy mitään päälle pantavaa. Iina, sinä varmasti osaat selittää, miksi näin käy?

Iina: Yksi suurimmista syistä ”ei mitään päälle pantavaa” -tilanteisiin on, että vaatepaljoudesta vain pieni osa on asukokonaisuutta valitessa todellisia, aitoja vaihtoehtoja. Otetaan esimerkkinä aiempi tilanne teatteriin lähtemisestä. Vaatteita on satoja, joten asuvaihtoehtojakin on vähintäänkin tuhansia? Väärin.

Ilana: Mitä! Minulla on hyvä matikkapää! Miten niin ei saa miljoonia asuyhdistelmiä?

Iina: Osa kaapissa olevista vaatteista on väärän kokoisia, osa odottaa parsimista, osa on liian arkisia, osa on väärän tyylisiä, osa sopii vain mökin remontointiin, osa on kesävaatteita… Suurin osa kaapin sisällöstä on siis käytännössä pois pelistä. Todellisia vaihtoehtoja on kuhunkin tilanteeseen paljon vähemmän kuin satoja. Todellisuudessa niitä ei välttämättä ole edes kymmeniä. Näiden todellisten vaihtoehtojen erottaminen vaatemassasta vie aikaa ja hermoja.

Ilana: Totta. Myönnetään, että asuyhdistelmiä on miljoonia vain laskennallisesti. Kun täydestä vaatekaapista ei löydykään tilanteeseen sopivaa yhdistelmää, vedämme monesti sen johtopäätöksen, että pitää mennä ostamaan lisää. Metsästetään viime tingassa tai alennusmyynneistä niitä puuttuvia palasia, joilla asukokonaisuudet saisi pelaamaan yhteen. Lopputuloksena henkarivaatteiden alta löytyy sitten purkamattomia ostoskasseja. Ja kun nettikaupasta tulee maksumuistutus, alamme tutkia tiliotetta ja huomaamme, että vaatteisiin on viime kuussa holahtanut saman verran rahaa kuin suomalainen yleensä laittaa niihin puolessa vuodessa (435 euroa) – miten vaatemenoja leikataan tinkimättä siitä, että pukeudutaan kivasti, Iina Lappalainen?

Iina: Toimivan vaatekaapin koostaminen aloitetaan omasta vaatekaapista. Todennäköisesti siellä on jo kaikki mitä tarvitset – et vain osaa hyödyntää vaatevarastosi koko potentiaalia. Shoppailuntarve helpottaa välittömästi, kun olemassa oleva vaatevalikoima saadaan valjastettua käyttöön oikealla tavalla järjestettynä. Näin on taltutettu pahojakin shoppailuhimoja.

Ilana: Mitä sitten pitäisi tehdä kaikille niille epäsopiville vaatteille? Eritoten ”kaapissa kutistunet” aiheuttavat monille pulmia. Moni kokee, että niistä luopumin on sama kuin lopullinen epäonnistuminen laihtumistavoitteissa ja periksi antaminen. Laihtuuko ihminen, jos säästää tavoitevaatteet?

Iina: Ihminen laihtuu saamalla ruokavalion ja liikunnan tasapainoon. Vaatteilla on hyvin vähän tekemistä laihtumisen kanssa!

Ilana: Tämä on tärkeä pointti! Toistan sen: vaatteet eivät liity laihtumiseen.

Iina: Tavoitevaatteista kysytään minulta usein. Vastaukseni on, että jos juuri tällä hetkellä teet aitoja tekoja laihtumisen eteen ja koet pienten vaatteiden kannustavan sinua projektissasi, niin säästä ne. Jos edellisestä laihtumisyrityksestä sen sijaan on vuosia aikaa, eikä kuntosalikortti ole varsinaisesti ostoslistalla, niin silloin liian pienet vaatteet voi huoletta lahjoittaa jollekin, jonka päälle ne mahtuvat tällä hetkellä. Katso tavoitevaatteitasi ja kuulostele, kannustavatko ne sinua elämäntapojen muutokseen vai syyllistävätkö ne sinua taas yhdestä projektista, jolle ei ole aikaa.

Ilana: Kenties tavallisin syy, jolla ihmiset perustelevat suuria vaatevarastojaan, on vaihtelunhalu ja tunnelmapukeutuminen. Kaappia ei voi karsia kapseloimisesta puhumattakaan, koska asut valitaan aamun fiiliksen mukaan. Suorastaan ilmaisuvapaus kärsisi supistetusta valikoimasta. Miten neuvoisit fiilispukeutujaa?

Iina: Asiakkaani kertovat jatkuvasti, että he heidän pukeutumisensa itse asiassa muuttuu monipuolisemmaksi kapselipukeutumisen myötä. Kun kerralla käytössä oleva vaatevalikoima on rajattu niihin todellisiin vaihtoehtoihin – sopivan kokoisiin, käyttötarkoitukseensa sopiviin ja omantyylisiin vaatteisiin – niin asuvalinnan voi tehdä vain ja ainoastaan fiiliksen mukaan. Vapauttaa valtavasti aivokapasiteettia, kun ei tarvitse ensin selata läpi satoja vaatekappaleita, joita ei käytännön syistä voisi kuitenkaan laittaa päälle!

Ilana: Tuntuu, että kapselipukeutujan on pakko olla myös minimalisti. Omassa siistien vaatteiden kapselissani on 17 vaatetta. Kuinka monta vaatetta ihminen täsmälleen ottaen tarvitsee?

Iina: Vaatteiden määrä riippuu elämäntyylistä: bisnesnainen tarvitsee erilaiset vaatteet ja eri määrän kapseleita kuin kotiäiti. Ratsastusharrastajan garderobi näyttää erilaiselta kuin sukeltajan. Vuodenaikakin vaikuttaa: talvella on käytössä ehkä useampi takki kuin kesällä tai toisin päin. Kapselissa on vaatteita sopivasti, kun et joudu nyrkkipyykille keskellä yötä, mutta ehdit kuitenkin käyttää jokaista vaatetta kauden aikana. Minimalismin voi unohtaa! Caps Lookin metodissa ei lähdetä karsiminen edellä. Jos haluat säilyttää olkatoppausjakkusi, niin sitten se säilytetään. Mutta ei käyttövaatekaapissa, jos se ei kuulu nykyiseen tyyliisi, vaan se siirretään reserviin.

Ilana: Moni ajattelee, että pukeutumisongelma ratkeaisi uuden kaapiston ostamisella tai unelmien walk-in-closetilla. Kerro Iina vielä lopuksi, millainen on toimivin vaatekaappi?

Iina: Toimiva vaatekaappi ei itse asiassa ole kiinni kaapin – tai vaatehuoneen, jos sellaisen sattuu omistamaan – puitteista lainkaan. Toimivin kaappi on sellainen, jossa on juuri sinulle oikea määrä sinun tyylisiäsi vaatteita, joiden valinnassa on otettu huomioon sinun elämäsi aktiviteetit.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti