Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

”Siivoa se sikolätti tai…!” Näin lapsen saa siivoamaan huoneensa

Lastenhuoneessa on leikitty oikein leikkien leikki ja kaikki kamat ovat lattialla. Nyt pitäisi kuitenkin päästä imurilla sisään, sillä vieraita on tulossa kolmen vartin päästä. ”Menkää siivoamaan huoneenne”, kehotat lapsia.

Vartin päästä löydät toisen kuulokkeet korvilla lukemasta Aku Ankkaa. Toinen on ryhtynyt askarteluhommaan, jossa on syntynyt hirveästi pientä paperisilppua.

Suustasi pääsee: ”Ei *piip*, täällähän on kuin sikolätissä! Olette vain sotkeneet lisää! Nyt siivoatte täällä IHAN VÄLITTÖMÄSTI, että ehdin imuroida! Tai muuten haen roskapussin ja kerään siihen kaiken, mitä täällä on levällään.”

Lapset katsovat sinua säikähtäneesti ja alkavat siirrellä tavaroita.

Vartin päästä käyt tarkastamassa, joko pääset imuroimaan. Askartelupöydän sälää on työnnetty kasaan kohti pöydän reunaa. Pehmolelulaatikkoon on lapettu monopoli-pelin osaset ja pokemon-kortteja. Pehmoleluja on tungettu kirjahyllyyn. Kirjoja on sängyn alla. Pikkulegot ovat edelleen lattialla, joukossa on likaisia sukkia.

Menetät hermosi täysin: ”Ei tästä teidän hommasta tule YHTÄÄN mitään! Nyt minä haen sen pussin. Tavarat saatte takaisin sitten kun osaatte pitää huoneen siistinä!”

Pienemmän alahuuli alkaa väpättää, isompi potkaisee legorakennelmaa ja laittaa kuulokkeet takaisin päähänsä.

Kiukun keskellä tunnet itsesi maailman huonoimmaksi vanhemmaksi, mutta et tiedä, mitä muutakaan voisit tehdä.

Älä sure, asia ei itsesyytöksillä parane! Katsotaan tarkemmin, mitä tapahtui ja mitä asialle voisi tehdä.

Sinä sanoit: ”Menkää siivoamaan huoneenne.”

Mitä lapset kuulivat: ”Mene huoneeseesi … tekemään jotain mitä äiti käskee.” Lapset menivät, silmiin osui jotain kiinnostavaa ja annettu tehtävä unohtui.

Mitä olisit voinut tehdä toisin? Ensinnäkin olisit voinut varata enemmän aikaa, jotta olisitte voineet tehdä homman yhdessä. Asiat etenevät, kun työnjohto on paikalla.

Lasten on sitä paitsi vaikeaa ymmärtää sinun aikataulupainettasi, ellet selitä sitä heille. Heille se näyttäytyy vain vanhemman kiukkuisuutena. Kerro lapsille neutraaliin sävyyn, miksi sinulle on tarpeen, että tavarat ovat paikoillaan ja pääset imuroimaan lattiat.

Kuuntele, mitä lapsilla on sanottavaa. Anna heidän keksiä ongelmaan omat ratkaisunsa, jos sinun ratkaisusi ei miellytä.

Sitten sinä sanoit: ”Ei *piip*, täällähän on kuin sikolätissä! Olette vain sotkeneet lisää! Nyt siivoatte täällä IHAN VÄLITTÖMÄSTI, että ehdin imuroida! Tai muuten haen roskapussin ja kerään siihen kaiken, mitä täällä on levällään.”

Mitä lapset kuulivat: ”Äiti on vihainen. Minä en osaa mitään.” Lapset alkoivat hätäisesti siirrellä tavaroita.

Mitä olisit voinut tehdä toisin? Kokeile ensi kerralla siivoustehtävän pilkkomista pienempiin, helpommin hahmotettaviin osiin.

Siivoaminen koostuu eri ryhmiin kuuluvien tavaroiden laittamisesta paikoilleen ja pintojen puhdistamisesta. Lapsesi ei ehkä ilman apua hahmota, mitä kaikkia vaiheita huoneen siivoamiseen kuuluu ja mistä kannattaa aloittaa.

Jos et pysty olemaan mukana, pyydä lasta ilmoittamaan aina kun on saanut yhden osasen valmiiksi ja anna sitten uusi pieni tehtävä.

Lopuksi sinä sanoit: ”Ei tästä teidän hommasta tule YHTÄÄN mitään! Nyt minä haen sen pussin. Tavarat saatte takaisin sitten kun osaatte pitää huoneen siistinä!”

Mitä lapset kuulivat: ”Äiti on tyhmä ja ottaa tavarani pois. Minusta ei ole mihinkään.”

Mitä olisit voinut tehdä toisin? Lapset eivät tahallaan tai kiusallaan siivoa huonosti. He siivoavat niin hyvin kuin osaavat ja yksin pystyvät.

Huolehdi, että tavaroiden paikat ovat lapsilla tiedossa. Paikkojen pitää myös olla niin helppoja, että tavarat saa paikoilleen vaikka heittämällä. Tavara jää aikuiseltakin laittamatta paikoilleen, jos paikka on hankala ja pitää nostella kansia tai tarvitaan kolmatta kättä pitelemään ovea auki.

Kunnioita toisen ihmisen omaisuutta. Et itsekään haluaisi, että puoliso, pomo tai kaveri tulisi pakkaamaan jätesäkkiin tavarat, jotka olet jättänyt keittiön sivutasolle lojumaan. Sen sijaan kysy lapsilta, miten he ratkaisisivat pulman. Lapset ovat viisaita ❤️

Paikka kaikelle lastehuoneessa -kurssilla voit heittää heipat turhautumiselle, kun lapset kieltäytyvät siivoamasta – opit ”taikasanat” lasten saamiseksi yhteistyöhön. Lue lisää neljän viikon kurssista, jolla lastenhuoneen tavaroille järjestetään paikat yhteistyössä lasten kanssa.

Lastenhuoneen järjestämiskurssi

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

2 kommenttia artikkeliin ””Siivoa se sikolätti tai…!” Näin lapsen saa siivoamaan huoneensa”

 1. Mä olen aina tykännyt siivota ja koti on yleisesti ottaen aina siisti. Meillä on ollut aina tapana, että lauantaina aamusta koko perhe siivoaa hieman isommin (jos ei ole mies töissä, itselläni aina viikonloput vapaata) ja kun on saatu siivottua niin mennään uimaan, Heselle tai sisäleikkipaikkaan tmv. Ensin hommat ja sitten huvit, kun reippaasti siivotaan niin aikaa ei mene kahta tuntia. Yhdessä tehdään, jokainen jotain ja pitkin viikkoa toki siivottu myös. Mutta tosiaan petivaatteiden vaihto jne. on lauantaisin.
  Aina toisinaan kuitenkin käy niin, että kaaos alkaa meidänkin neljän hengen perheessä kasautua, vaikka koitetaankin mahdollisimman paljon siivoilla pikkuhiljaa pitkin viikkoa; roskakaapin sisus pursuaa metallia, lasia, panttipulloja ja kartonkia joita ei ole muistettu viedä. Alakerran makuuhuoneen nurkkaan on muodostunut sinne kulkeutuneista tavaroista kasa – sellaisista sekalaisista tavaroista, joiden paikka olisi oikeasti ihan muualla. Kiireessä ovat kulkeutuneet sinne läjään ja noilla läjillä on outo tapa alkaa elää omaa elämää. Jääkaapin muumio-ruuat pitäisi käydä läpi, kaikenlaisia roiskeita pyyhkiä ja muutenkin alkaa hermo äiti-ihmisellä kiristämään. Sotkun sietokykyni on perheemme alhaisin, joka varmaan monelle äidille tyypillistä.
  Silloin minä ilmoitan miehelle, että ottaa ja lähtee lasten kanssa jonnekin tunniksi-kahdeksi. Kylään kavereille tai ulos. Vaihtoehtona olisi tuo totaalinen nalkuttaminen ja juurikin tuollainen kirjoituksen kaltainen vuodatus siitä, kun kaaos kaatuu päälle.
  Tämä sopii kaikille; mies ja lapset tykkää kun on kivaa tekemistä, minä tykkään kun saan rauhassa pyörremyrskyn tehokkuudella palauttaa kotiin järjestyksen ilman keskeytyksiä ja kuunnella samalla musiikkia, josta loppuperhe ei tykkää.
  Sotkun sietokykyä olen koittanut kasvattaa lastensaannin jälkeen, mutta eipä tuo ole juurikaan kasvanut.

  Vastaa
  • Hyviä käytäntöjä teillä! Yhteinen siivous ja palkinnot päälle 🙂 Ja erinomaista, että tuo yksinsiivoaminen on oma ja mieluinen valinta. Tiedän, että joissain perheissä se on pahan mielen asia, että muut lähtevät tekemään jotain kivaa ja äiti aina jää vain siivoamaan.

   Vastaa

Jätä kommentti