Uskotko olevasi parantumattomasti sotkuinen?

Psykologit, elämäntaidon valmentajat ja onnellisuusfilosofit opettavat meille, että omat uskomukset ovat pahin este halutullekin elämänmuutokselle, kuten kodin raivaamiselle turhasta tavarasta.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Usein juuri vääristyneet ajatusmallit estävät luopumasta turhista esineistä. Ihminen voi pitää itseään kätevänä käsityöihmisenä, joka saattaa hetkenä minä hyvänsä tarvita sata munakennoa luovaan projektiinsa. Käsitys, jonka mukaan sivistyneellä ihmisellä täytyy olla kaikki seinät vuorattu kirjoilla, estää luopumasta lukemattomista pölynkerääjistä. Liioiteltu vastuuntunto poistettavasta tavarasta johtaa siihen, että tavaralle pitäisi löytää juuri oikealla tavalla tarvitseva vastaanottaja. Väärinkäytösten pelosta lamaantunut ei voi lahjoittaa sen enempää UFFille, SPR:lle kuin Fidaan.

Raivausprojektia sabotoivat uskomukset eivät kuitenkaan rajoitu vain yksittäisten esineryhmien luonteeseen tai ihmisen minäkuvaan. Ne koskevat myös laajemmin sitä, mitä ylipäätään ajattelemme siisteydestä, epäjärjestyksestä tai järjestyksen ylläpitämisestä. Uskomukset limittyvät aiempiin kokemuksiimme ja tunteisiimme, mikä antaa niille voimaa. Omalla toiminnallamme usein vahvistamme uskomuksiamme. Pieni ääni pään sisällä kertoo, että eteisen pitäminen järjestyksessä ei ole ennenkään toiminut, joten ei se toimi nytkään. Eikä noita lapsiakaan millään saa pistämään tavaroitaan paikoilleen. Ei varmaan kannata edes yrittää.

Omia uskomuksiasi voit tutkiskella vaikka täydentämällä seuraavat lauseet:

 • Tavaroiden raivaaminen on…
 • Järjestyksen ylläpitäminen on…
 • Siistit ihmiset ovat…

Kenties huomaat liittäväsi raivaamiseen, järjestyksenpitoon ja siisteyteen kielteisiä uskomuksia. Ehkä päähäsi on pinttynyt ajatus, että siisteyden ylläpito on järjettömän vaivalloista ja vaatisi sinua jatkuvasti kontrolloimaan omaa ja muiden käytöstä. Tai ehkä ajattelet, että vain tuhlailevat ja epäekologiset ihmiset poistavat kodistaan tavaroita – etkä sinä tahdo olla sellainen. On vaikea lähteä tavoittelemaan jotakin sellaista, mitä pitää hankalana tai ikävänä.

Uskomus ei kuitenkaan ole fakta, vaikka moni niin luulee. Uskomuksen voi kyseenalaistaa. Onko uskomus hyödyllinen ja auttaako se eteenpäin? Avain uskomusten muuttamiseen on omien jäykkien ajatuskuvioiden haastamisessa, minkä jälkeen pitäisi vielä uskaltaa toimia toisin kuin aiemmin.

Nips naps, näinkö helposti se sitten käy? Ei varmaankaan. Uskomukset ovat nimittäin juurtuneet syvälle ihmismieleen, ja jotkut käyvät vuosien terapiassa muuttaakseen uskomuksiaan. Uskomukset eivät myöskään ole vain yksilökohtaisia vaan muodostavat kokonaisia kulttuurisia uskomusjärjestelmiä, joiden erittelyyn historioitsijat, kulttuurintutkijat ja antropologit voivat käyttää koko elämäntyönsä.

Jos uskomusten muuttaminen olisi helppoa, olisi pikkujuttu raivata koti, laihtua tai saavuttaa maailmanrauha. Jokainen voi kuitenkin kokeilla ravistella omia uskomuksiaan altistamalla itseään ajatuksille ja kysymyksille, jotka haastavat ajattelemaan ja toimimaan toisin.

Ensimmäiseksi askeleeksi riittää se, että ylipäätään tunnistaa uskomuksensa uskomuksiksi.

 

*

Turussa tapahtuu:

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kodin järjestämisestä

Lauantaina 11.6. kello 12–16 on kodin järjestämisen teemapäivä Siivouspalvelu Kodan tiloissa Turussa (Puutarhakatu 19 a 6). Ohjelmassa on aiheeseen liittyviä tietoiskuja ja lisäksi voit tuoda oman kysymyksesi pulmaklinikalle ratkottavaksi. Toivottavasti nähdään!

Tietoiskut
12.00–12.10 Miten pääsen alkuun kodin järjestämisessä?
13.00–13.10 Apua! Vieraita tulossa! Miten siivotaan koti kuntoon 20 minuutissa?
14.00–14.10 Viisi vinkkiä luopumisen tuskan helpottamiseksi
15.00­–15.10 Konmaritus, tavara päivässä pois, minimalismipeli – miten valitsen itselleni sopivan järjestämismenetelmän?

Tietoiskujen välillä pidämme järjestämis- ja siivousklinikat, joissa vastaamme yleisön kysymyksiin. Mitä teen mummon perintökaluille? Miten lastenhuoneen saa pysymään järjestyksessä? Mitä tehdä kodin paperipinoille? Parhaat niksit ikkunan pesuun? Miten saa kalkkitahrat kylppärin kaakeleista? Tule kysymään, mitä olet aina halunnut tietää kodin järjestämisestä.

Lämpimästi tervetuloa! Tilaisuus on maksuton. Katso lisää täältä.

4 vastausta artikkeliin ”Uskotko olevasi parantumattomasti sotkuinen?

 1. Emmi

  Hyvä kirjoitus! Olin yhdellä pienellä NLP-kurssilla, jossa käsiteltiin uskomuksia, ja yhdellä harjoituksella myös poistimme valitun uskomuksen. Ja itse asiassa se ihan toimi itseeni, tosin nyt varmaan vaatisi vain vahvistamista :). Ei ollut mitään hokkuspokkusta, vaan uuden näkökulman löytämistä johonkin negatiiviseen uskomukseen, omia ajatuksia ohjatusti johdattelemalla. Suosittelen tutustumaan jos mahdollista!

  Vastaa
  1. Paikka kaikelle Artikkelin kirjoittaja

   Juu, NLP on tässä hyvä. En itsekään tunne sitä kuin pintapuolisesti, mutta olisi kiinnostavaa perehtyä lisää.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *