Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kuka teillä järjestää kaapit?

Jättävätkö perheenjäsenet mielestäsi tavaroita vääriin paikkoihin? Joudutko vastamaan sellaisiin muiden kotitaloutesi jäsenten esittämiin kysymyksiin kuin ”minne tämä vuoka taas kuuluikaan” tai ”missä meillä on jätesäkkejä”? Tiedätkö katsomatta, mitä keittiön yläkaapeissa on?

Jos vastasit edellä oleviin kysymyksiin myöntävästi, olet luultavasti kotitaloutesi järjestysvastaava. Kotien ja kaappien järjestys on vanhastaan kuulunut naisille. Kaappien käyttämiseen on liittynyt ja liittyy paljon näkymätöntä tietotaitoa, kirjoittaa historiantutkija Judith A. McGaw.

pantry-416596_1280
Tavaroita avohylly- ja tynnyrisäilytyksessä.

Tavaroiden säilyttäminen kaapeissa ei kuitenkaan ole kovin vanha ilmiö. Amerikkalaisissa ja englantilaisissa kodeissa kaapit olivat harvinaisia ennen teollistumisen alkua. Vain erityisen varakkailla ihmisillä oli niin paljon astiastoja, puvustoja tai koruja, että he tarvitsivat niille erityisiä säilytyspaikkoja. Palvelusväki huolehti näistä varastoista. Muiden asunnoissa tavarat säilytettiin avoimilla hyllyillä ja pöydillä.

Kun elintaso nousi ja teollistuminen toi tarjolle uusia edullisia tuotteita, esineiden määrä kodeissa alkoi kasvaa. 1800-luvun mittaan asuntoihin ryhdyttiin rakentamaan kiinteitä kaapistoja. Kun kaapit yleistyivät, niihin alettiin asentaa myös ovet.

Tämä liittyi perheenäitien työnkuvaan: lapset oli helpompi pitää poissa tavaroiden kimpusta, kun kaapit voi sulkea. Ovet myös suojasivat tavaroita noelta, jota syntyi tulisijojen lämmittämisestä ja valaisimista. Näin perheenäidin työmäärä väheni.

Myös nykyinen tapamme säilyttää tavarat lähellä niiden käyttöpaikkaa juontaa juurensa 1800-luvun perheenäitien työtehtäviin. Työ tehostui, kun ruuat ja ruuanvalmistusvälineet olivat keittiössä ja petivaatteet kamarissa, sen sijaan että ne olisi säilytetty erillisissä varastoissa. Ajan mittaan syntyi kirjoittamattomia sääntöjä siitä, missä ja miten kutakin tavararyhmää tuli säilyttää (ajatelkaa vaikkapa perinteisten liinavaatekaappien mankeloituja ja vedettyjä lakanarullia!). Silti jokainen koti oli omanlaisensa ja vain perheenäiti tiesi tarkasti, mikä kuului minnekin.

Kun kaappien oli alun perin ollut tarkoitus vähentää työmäärää, oli tilanne nyt kääntymässä nurin. Tavaroiden keräämisestä ja paikoilleen laittamisesta muodostui oma varsin työläs tehtävänsä. Samalla siisteysstandardit nousivat. Itse asiassa nykyaikainen käsitys siisteydestä tuli mahdolliseksi vasta, kun tavaroita alettiin säilyttää kaapeissa. Kun tavarat vielä olivat pöydillä ja tasoilla, ei ruuantähteiden ja pölyn puhdistaminen niiltä ollut mahdollista.

Judith A. McGaw toteaa, että kuka tahansa kotitaloutta pyörittänyt tietää, miten vaikeaa on delegoida ruuanlaittotyötä sellaiselle, joka ei tiedä, missä tavarat keittiössä säilytetään, tai pyykinpesua sellaiselle, joka ei tiedä, minne pyykit laitetaan. Kodin tavaroiden järjestämiseen liittyvien taitojen määrä ja näkymättömyys selittävät, miksi naisten ja miesten työnjako kodeissa on niin sitkeä säilymään jopa silloin, kun puolisot pyrkivät työn tasapuolisempaan jakamiseen.

Amerikkalainen kaappien historia ei ole suoraan ole sovellettavissa agraarisen Suomen tupiin ja torppiin, mutta lopputuloksen tunnistaa nykysuomalaisista kodeista. Niiden puhtaanapitotyö ja järjestäminen kuuluvat tilastojenkin mukaan edelleen pääsääntöisesti naisille. Tutkiva ammattijärjestäjä neuvoo järjestämään tavarat yhteistyönä puolison tai lasten kanssa, niin järjestämisen tietotaito ja vastuu tulevat jaetuiksi.

Kuka teillä sanoo, missä mitäkin tavaraa säilytetään ja millä tavoin?

Kirjallisuus

Judith A. McGaw: Why Feminine Technologies Matter. In Nina. E. Lerman, Ruth Oldenziel & Arwen P. Mohun: Gender and Technology: A Reader. 2003.


Kiinnostaako lukea lisää ammattijärjestäjän vinkkejä? Lataa avaimet ammattijärjestäjän maksuttomaan vinkkipankkiin. Saat samalla pari kertaa kuussa ilmestyvän Paikka kaikelle -uutiskirjeen ja paljon hyödyllistä tietoa kodin järjestämisestä.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

2 kommenttia artikkeliin ”Kuka teillä järjestää kaapit?”

  1. Kiva juttu kotivinkissä! Täällä yksi kaappivastaava kaipaa järjestelyvinkkejä ja pientä vaatteista luopumisinspiraatiota… Tuo lehti tuli hyvään saumaan!

    Vastaa

Jätä kommentti