Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kädet peiton päälle

Oletko koskaan unohtunut selaamaan Instagramia tai Twitteriä pidemmäksi aikaa kuin suunnittelit? Lueskellut keskustelupalstoja? Klikkaillut auki kaverien postaamia linkkejä? Oletko julkaissut profiilissasi omakuvan? Olet sortunut digitaaliseen masturbaatioon, hyi hyi.

Kirjailija ja tv-kasvo Jari Tervo nuhtelee meitä itsesaastuttajia kovin sanoin Seura-lehden puheenvuorossaan Digitaalinen masturbaatio tekee ihmisestä kävelevän selfiekepin. Hänen mukaansa ”suomalaisen” aika kuluu netissä kissavideoita katsellen ja siksi ”suomalainen” ei ehdi lukea kirjoja. Kirjojen lukeminen olisi tärkeää, koska lukematon ihminen ”ei pelaa täydellä pakalla”. Jos lukutaito jää kehnoksi, jää kehnoksi myös ymmärrys. Toki kirjailija on huolissaan myös siitä, että kirjojen ostaminen vähentyy.

Tervon puheenvuoro liittyy Suomen kirjasäätiön julistamaan lukurauhan päivään, joka kannustaa suomalaisia lukemaan enemmän. Kirjailija on tietysti oikeassa siinä, että hyvä lukutaito ja lukemisen avulla saavutettava lähdekriittisyys ovat tärkeimpiä kansalaistaitoja. Tästä olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä.

Kiinnittäisin kuitenkin huomiotanne siihen, miten Tervo puhuu sosiaalisesta mediasta ja ”suomalaisesta”. Suomalaisen aika kuluu somessa selatessa ”välkkyvää sälää” tai jakaessa kuvia ”unohtumattomasta perseestään”. Suomalainen ei siis osallistu sosiaalisessa mediassa poliittiseen keskusteluun, etsi ruokareseptejä illalliselle tai perehdy ammattiyhdistysten toimintaan kouluesitelmää varten. Ehei, hän selailee pahaa nettiä eli saastuttaa itseään. Alatyylinen puhe takapuolista ja itsetyydytyksestä alleviivaa asian paheksuttavuutta.

Ideaalisuomalainen sen sijaan pitää kädet peiton päällä: hän ostaa kirjan, syventyy romaanitaiteeseen ja sivistyy. Sen myötä tulee kaikki, mitä inhimillisessä kulttuurissa voi pitää tärkeänä.

Tervon puheenvuoro toistaa eliitin pitkäaikaista tapaa ylenkatsoa rahvaan kulttuuria: milloin on ollut pahasta kepeä viihdekirjallisuus, rockmusiikki, sarjakuvat, milloin taas Salatut elämät tai videopelit. Ja nyt sitten sosiaalinen media. Jokaisella vuosikymmenellä löytyy syy uuteen kansalaisten – varsinkin nuorten kansalaisten – rappiota koskevaan moraalipaniikkiin.

Tervon kirjoitus noudattaa myös suomalaisuuden kuvaamisen vakiintunutta käsikirjoitusta, jota mediatutkija Hannu Nieminen on analysoinut. Siinä suomalaisuus ensinnäkin määritellään ongelmana (suomalainen ei lue), toiseksi suomalainen on joku toinen, jonka ulkopuoliseksi kirjoittaja asemoi sekä itsensä että lukijansa (Tervo ei kirjoita ”meistä”), ja kolmanneksi suomalaisuus rakennetaan vertailulla julkilausumattomiin normatiivisiin ihanteisiin, joita kirjoittaja itse edustaa (kirjailijana, ei ehkä niinkään tv-kasvona tai Seura-lehden kolumnistina).

No niin. Nyt kun on tullut selväksi, että tutkiva ammattijärjestäjä pitää kirjailijan ja tv-kasvon puheenvuoroa moralisoivana, voimme siirtyä asian käytännönläheiseen puoleen. On toki niin, että ihminen voi kehittää itselleen someriippuvuuden tai ihan muuten vain toivoa muutosta ajankäyttöönsä, niin että ehtisi enemmän lukea, liikkua, katsoa televisiota tai viettää aikaa muiden ihmisten kanssa IRL. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat pitämään kädet kurissa.

Keskitä. Älä klikkaa kiinnostavia linkkejä auki vaan siirrä ne avaamatta selaimen lukulistalle (toimii ainakin Safarissa). Päätä, että luet listalla olevat linkit päivän päätteeksi tai kahdesti viikossa. Tulet huomaamaan, ettet muista suurimmasta osasta, miksi olet pitänyt niihin perehtymistä niin tärkeänä. Voit hyvillä mielin deletoida suurimman osan listastasi.

Rajaa. Valitse itsellesi mieluisimmat some-kanavat. Joka tuutissa ei tarvitse olla mukana. Seuraa vain niitä, joista on eniten iloa tai hyötyä.

Ajasta. Ennen vanhaan televisio-ohjelmat katsottiin niiden lähetysaikaan. Päätä, että some-lähetys alkaa kello 21 ja päättyy kello 22. Sulje kone ja vie älylaite kaappiin. Tarvittaessa käytä ajastinta tai munakelloa.

Ulkoista. Lipeätkö lähetysajastasi? Ei hätää, itsekuria saa nykyään sovelluskaupasta maksutta ja pikkurahalla. MinutesPlease, SelfControl (Macille), Freedom (Macille) tai Cold Turkey (PC:lle) sulkevat haluamasi sivun valitsemakseni ajaksi. Rescue Time seuraa konettasi ja selvittää, mihin käytät aikasi. Checky taas laskee montako kertaa päivässä avaat älypuhelimesi. (Disclaimer: En ole itse kokeillut mitään näistä ohjelmista – enkä saa mitään linkkien jakamisesta – joten kokeile omalla vastuulla.)

Vieroita. Jos riippuvuutesi alkaa olla korkealla tasolla, laita some kokonaan tauolle.

Korvaa. Ala lukea niin vetävää kirjaa, että unohdat mennä nettiin.

Lopuksi haluan huomauttaa, että luet tätä kirjoitusta sosiaalisesta mediasta.

*

Kirjallisuus
Hannu Nieminen: Millaista suomalaisuutta media rakentaa ja miten se sen tekee. Tiedotustutkimus 2001:2.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

5 kommenttia artikkeliin ”Kädet peiton päälle”

 1. Mahtavia vinkkejä, kiitos! Tuota ykköstä olen itsekin miettinyt mutten ole vielä opetellut kuinka se tehtäisiin omilla laitteilla. Pakko selvittää 🙂

  Vastaa
 2. Voisin kuvitella, että kaikissa selaimissa on joku vastaava mahdollisuus. Safarissa se käy viemällä hiiri linkin päälle ja klikkaamalla kahdella sormella eli ns. oikeasta korvasta. Sitten vaan aukeavasta valikosta ”lisää linkki lukulistalle”. Lukulista puolestaan ainakin minulla on yläpalkin vasemmassa nurkassa oleva avoimen kirjan kuva. Aika monta vuotta käytin tätä konetta ennen kuin tajusin mikä se on 🙂 Facebookissa on myös mahdollista tallettaa linkkejä klikkaamalla linkin sisältävän julkaisun oikeassa ylänurkassa olevaa alaspäin osoittavaa nuolta, jonka alta tallentamismahdollisuus löytyy. Vaikea selittää, mutta kokeilemalla löytyy.

  Vastaa
  • Chromessa käytän Pocket-lisäosaa tallentaakseni välilehtiä, joita ”ehkä tarvitsen myöhemmin” (kuulostaako tutulta?). Lähinnä ajattelin tuota älypuhelinta. Joskus käytin Twitterissä tähteä tallentaakseni juttuja ”luen tän myöhemmin” -listalle.

   Vastaa
 3. Instagramissa on mahdollista laittaa ajastimen päälle ja se varoittaa, kun olet käyttänyt määritellyt someajan

  Vastaa

Jätä kommentti