Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Miten järjestää kierrätys kotona niin, ettei keittiö näytä kaatopaikalta?

Kaupallinen yhteistyö Everyday Design

Tiskipöydällä kuivuvat tölkit, nurkassa tursuavat muovit sekä roskiskaappi, josta tipahtaa jotain lattialle joka avauksella. Kierrätys on tärkeää – ja siksi keittiö näyttää kaatopaikalta.

Kodeissa lajitellaan ainakin yhdeksää eri jäte- ja kierrätyslajia: sekajäte, muovi, biojäte, kartonki, lasi, metalli, paperi, panttipullot ja paristot. Näiden lisäksi satunnaisemmin kertyy poistotekstiiliä, SER-jätettä eli rikkinäisiä sähkölaitteita, kemikaaleja ja muita vaarallisia jätteitä sekä lääkkeitä. Se tekee yhteensä jo 13 eri sorttia.

Tavallisen keittiön allaskaapissa sen sijaan on pari kolme sankoa tai luksustapauksessa viisilokeroinen roskisvetolaatikko.

Miten järjestää kierrätys kotona fiksusti, kun tilaa on vähän.

Jokin tässä matikassa ei nyt täsmää.

Eipä ihme, että kierrätettäviä tungetaan roskakaapin välihyllylle, eteisen kenkätelineeseen ja ruttuiseen kestokassiin muutenkin ruuhkaisessa siivouskomerossa.

Riittämättömät, ylitäydet järjestelmät sakkauttavat helposti koko prosessin. Roskat jäävät tiskipöydälle eivätkä jätteet liiku pihalle. Pahimmassa tapauksessa koko kierrättäminen tuntuu liian vaivalloiselta ja jää tekemättä.

Kun kysyin lukijoilta, mikä kierrätyksessä pahiten tökkii, isoimmaksi ongelmaksi koettiin tilan riittävyys keittiössä. Lisäksi mainittiin keittiön jäteratkaisujen puutteellisuus ja saamattomat käyttäjät.

Erään lukijan sanoin: “Kiinnostaisi saada vinkkejä siihen, miten pienessä ja kapeassa keittiössä saisi fiksusti kierrätysastiat jotenkin niin, ettei keittiö näytä kaatopaikalta.”

Niinpä, juuri niin! Katsotaan tarkemmin, miten järjestää kierrätys kotona fiksusti.

Miten järjestää kierrätys kotona: unohda 80-luvun jäteratkaisut

Monet kodit on rakennettu takavuosina eivätkä ne siksi taivu nykyajan kierrätystarpeisiin. Harmiksi uudisrakennuttajatkaan eivät aina tee kierrätykselle tarpeeksi tilaa. Onneksi paljon on tehtävissä jo pienillä uudelleenjärjestelyillä tiskipöydän tienoilla.  

1. Aika ajoi allaskaapin ohi

Takavuosina riitti, että keittiön allaskaapista löytyi yksi roskasanko. Jos nyt haluaa mennä samalla ratkaisulla, allaskaappiin pitäisi mahtua 9–13 sankoa. Edes kokonainen korkea komero ei välttämättä vedä sisäänsä näin monta osastoa.

Unohdetaan siis 80-luvun ratkaisut. Allaskaappi on kierrättämisen osaratkaisu, ei kokonaisratkaisu. Sen lisäksi kierrätettävälle pitää raivata tilaa myös muualta. Palaan kohta siihen, mistä tilaa voi taikoa.

2. Roskakaappi ei ole yleiskaappi

Entisvanhaan, kun roskakaapissa oli vain se yksi sanko, kaapissa voi säilyttää myös vanhat sanomalehdet, kukkamullat, ruukut, kukkaravinteen, panttipullot, muovipussit ja tiskinpesuaineen. (Ainakin nämä kaikki löytyivät lapsuudenkotini allaskaapista.)

Nykyään, kun keittiö on muuttunut kierrätyskeskukseksi, tätäkin tapaa pitää päivittää. Ota roskiskaapista pois kaikki, mikä ei ole menossa kierrätykseen, ja etsi niille paikat muualta.

3. Jätä heittotilaa

Jos sinulla on lajitteluastiat tavallisessa alakaapissa eikä vetolaatikossa, katso, että sankojen päällä on riittävästi vapaata tilaa. Tyhjä tila astioiden päällä tuo kaappiin valoa, lisää osumatarkkuutta ja tekee roskakaapin käyttämisestä vaivattomampaa.

Tämä voi tarkoittaa välihyllyn poistamista kokonaan. Välihyllyn sijaan voit ottaa käyttää kaapin oven sisäpuolen ja kiinnittää oveen biojäteastian, koukkuja tai telineen tiskipesuvälineille.

4. The Roskis jäi kasarille

Kolmas muinaishistoriallinen tapa on mieltää sekajäte “The Roskikseksi”, jolle annetaan suurin ja kaunein paikka. Sekajäte, eli se jakojäännös, joka menee polttolaitokselle, on menettänyt paikkansa jätekukkulan kuninkaana.

Jos ja kun kierrätät kaikki roskat huolellisesti, eniten syntyy muovi- ja kartonkijätettä. Anna niille isoin astia, niin homma pyörii heti pykälän paremmin.

5. Miksaa jätelajit samaan astiaan

Kun allaskaappi on riisuttu turhasta roinasta, sen voi virittää riittämään paremmin. Metallia ja lasia kertyy vähemmän kuin muita jakeita – miksi et keräisi niitä samaan laariin ja lajittelisi vasta jäteastialla tai kierrätyspisteellä?

6. Törpöt pois tiskipöydältä

Miten järjestää kierrätys kotona, niin ettei tiskipöytä näytä kaatopaikalta.

Yksi kierrätyspulma vaivasi kyselyyni vastanneita erityisen paljon: tiskipöydälle kertyvät tölkit, purkit ja pakkaukset, jotka odottavat huuhtelua tai ovat kuivumassa. Enää ei riitä, että pesemme astiat, pyykit ja ikkunat, nykyään roskatkin täytyy pestä.

Tai pestä ja pestä, lämmintä vettä saati tiskiainetta ei suositella, koska veden lämmittämiseen menevä energia kumoaa kierrättämisestä syntyvän säästön. Oikein rasvaiset muovipurkit voi siis suosiolla laittaa sekajätteeseen.

Tölkkiongelman ratkaisussa auttaa 1940-luvun innovaatio, tiskinkuivauskaappi. Monissa kodeissa on nykyään astianpesukone, joten tiskikaappi käy tyhjällä. Valuta huuhtaistut purkit alimmalla ritilällä. Jos ritilälle valuva soosi huolettaa, laita purkkien alle keittiöliina tai pala talouspaperia. 

Kuivauskaapiton voi ravistaa huuhtaistua purkkia pari kertaa lujasti ja laittaa sen jätesankoon kuivumaan loppuun.

Näin taiot tilaa lajittelulle

Ok, tiskialtaan tienoo on nyt järjestelty uusiksi, mutta silti sinne mahtui vain murto-osa kaikista kierrätysjakeista. Lähdetään siis etsimään lisätilaa muualta.

Mitkä jakeet ylipäätään kannattaa säilyttää roskakaapissa ja mitkä muualla?

Tätä voi ajatella toimintojen mukaan. Perunat kuoritaan tiskialtaan äärellä, joten tiskikaappi on looginen paikka biojätteelle. Lasi, metalli ja osa muovista huuhdellaan, joten niitä ei kannata viedä ainakaan kovin kauas vesipisteestä. Sekajäte voi haiskahtaa, jos sinne päätyy kosteita roskia, joten sillekin allaskaappi on hyvä paikka. 

Paperi, kartonki, panttipullot ja maun mukaan metalli ja lasi ovat sellaisia, joille on helpointa järjestää paikka muualle – mieluiten kuitenkin keittiöön, sillä jos jakeet pitää viedä parvekkeelle tai autotalliin, se jää helposti tekemättä. 

Näin taiot lisätilaa fiksusti:

1. Tyhjennä roskille kaappi tai laatikko

Keittiön kaapit ja laatikot ovat luontevaa lisätilaa kierrätettäville. Komeron alahyllylle aseteltu kestokassi vetää sisäänsä esimerkiksi panttipullot tai kierrätyspaperit. Isot vetolaatikot ovat mitä käyttökelpoisinta kierrätystilaa, ja ideaalitilanteessa niitä voisi varata kierrätettäville useampiakin. 

Käytännössä keittiön kaapit on kuitenkin jo varattu astioille, ruuanlaittovälineille ja ruoka-aineille. Vain harvoin saamme kierrätettävät mahtumaan kaappeihin, ellei keittiötä ole alunperinkin suunniteltu kierrätyksen ehdoilla. Jatketaan siis etsintää muualta keittiöstä. 

2. Nosta katse ylös

Löytyykö keittiöstä vapaata seinätilaa? Kiinnitä siihen koukku ja koukkuun kaunis rantakassityyppinen kassi, niin saat katseenkestävän panttipullo- tai kartonkikeräyspisteen.

Saako seiniin porata? Silloin ratkaisu voi löytyä kippikantisesta kenkäkaapista, joka kiinnitetään seinälle.

2. Säilytä roskat lattialla

Usein lisätilaa löytyy helpoiten lattialta – siis lisäämällä keittiöön erillinen lajitteluastia. Kuvassa oma ratkaisuni:

Miten järjestää kierrätys kotona.

Miten järjestää kierrätys kotona fiksusti? Ammattijärjestäjä vinkkaa: tee siitä katseen kestävää. Minulla on työhuoneen pikkuriikkisessä keittiötilassa Everyday Design Suomessa valmistetut kierrätystelineet, jotka ovat niin nättejä, että esteetikkokin voi säilyttää niitä keskellä kämppää.

Kun valitset lattialle asetettavaa lajitteluastiaa, ota huomioon nämä:

 • Helppokäyttöisyys: Onko roskat helppo heittää astiaan yhdellä kädellä? Kansi on monille käyttäjille liikaa ja roskat tuppaavatkin jäämään kannen päälle.
 • Ilmavuus: Jos heität astiaan vielä hiukan kostean purkin, onko sillä ilmatilaa kuivua? Kanneton on tässäkin parempi.
 • Siivottavuus: Saako astian yhdellä kädellä siirrettyä siivouksen tieltä? Kahvat ja kevyt rakenne auttavat siirtämisessä. Päällekkäin pinottuja astioita voi olla vaikea siirtää. Itselleni tämä on yksi tärkeimpiä kriteerejä, koska saan helposti imuriraivokohtauksen, mikäli tavaran siirtely on hankalaa.
 • Koko: Mahtuuko astia pieneenkin rakoon? Kulmikas vie vähemmän tilaa kuin pyöreä.
 • Tyhjennys: Jos joudut siirtämään roskat astiasta kassiin roskia viedessä, tämä voi nostaa kynnystä tyhjentää kierrätysastioita.  
 • Katseenkestävyys: Onko se ilo katsoa? Keittiön ei todellakaan tarvitse näyttää kaatopaikalta.
 • Motivaatio: Innostaako se kierrättämään? Ihana astia tekee lajittelusta nautinnon.
 • Kestävyys: Onko astia itsessään esineenä kestävä, eettinen ja ympäristön huomioiva? 

Everyday Designin kierrätystelineet täyttävät kaikki kriteerit toimivalle lajitteluastialle: Kannettomina ne ovat ilmavia ja helppoja käyttää vaikka lapsille. Ne ovat kevyitä siirrellä siivouksen tieltä, kahvasta plussaa! Kapea teline ei vie keittiössä liikaa tilaa. Tyhjennys on sujuvaa, koska kierrätettävät voi kerätä suoraan paperikassiin tai halutessaan kassin voi sujauttaa juuttikassin sisälle. Eleettömän tyylikkäinä telineet sopivat vaikka keittiön paraatipaikalle. Metallisina ne ovat käytännössä ikuisia ja erityisesti arvostan sitä, että ne on paitsi suunniteltu myös valmistettu Suomessa. Bonus: eri värisillä telineillä voi koodata eri kierrätysjakeet.

Tutustu tästä Everyday Designin kierrätysratkaisuihin.

Miten roskat saa menemään ulos?

Vaikka keittiössä olisi ruhtinaalliset tilat ja kuninkaalliset systeemit kierrättämistä varten, roskat eivät kävele itsekseen ulos saati huuhtele itse itseään.

Kyselyyni vastanneet lukijat raportoivatkin monia käyttäjäperäisiä kierrätysongelmia, kuten asuinkumppanien innostuksen puute, naapurien välinpitämättömyys ja oma tapa hillota pienen kaatopaikan verran roskaa kotiin tai auton peräkonttiin ennen niiden viemistä pihanperän jäteastiaan tai kierrätyspisteelle.

Ongelmien korjaaminen on helpointa aloittaa itsestä. Tässä siihen muutama näkökulma:

1. Älä kanna kaupasta roskaa

Roskat eivät kävele itsekseen sisälle, vaan tuomme ihan itse jokaisen niistä kynnyksen yli. Sen sijaan, että yrität löytää yhä uusia tapoja lajitella ja säilöä jätteitä näppärämmin, jätä ylipakatut tuotteet kauppaan ja vaadi verkkokaupoilta uudelleenkäytettäviä lähetyspakkauksia. 

Mitä vähemmän tuotat jätettä, sitä simppelimmät systeemit riittävät.

2. Vähennä jätteiden hilloamista hoitamalla juurisyy

Roskien vieminen kotoa jäteastiaan tiheämmin vähentää roskien kotona tarvitsemaa tilaa, se on selvä.

Se ei kuitenkaan aina ole helppoa edes silloin, kun asutaan taloyhtiössä ja pihalta löytyy sen seitsemän sorttia jäteastioita.

Saamattomuus ei ole laiskuutta, vaan liittyy tilannetekijöihin. Liikakuormitus, kiire, toiminnanohjauksen haasteet, sairaudet, vastoinkäymiset tai uupuminen vähentävät toimintakykyä. Silloin kodin kierrätysongelma ratkaistaan hoitamalla juurisyytä, ei piiskaamalla itseä useammin jätepisteelle.

3. Poista toiminnan esteitä

Kun juurisyy on hoidossa, voi alkaa tutkia toiminnan esteitä omassa arjessaan. 

 • Hankalakäyttöisen kierrätysastian tyhjentämistä lykkää herkästi – vaihda se helpompaan. 
 • Roskien vieminen töihin lähtiessä voi tyssätä siihen, että haluaa heti päästä käsipesulle – laita pieni pullo käsidesiä takintaskuun. 
 • Ei huvita viedä roskia, koska taloyhtiön jäteastiat ovat aina täynnä – lähetä sähköpostia isännöitsijälle ja ehdota tiheämpää tyhjennysväliä. 
 • Oma pää on niin hatara, että pussi unohtuu toistuvasti – ripusta pussi ovenkahvaan roikkumaan. 

Onko sinulla mahtava roskainnovaatio tai pieni kierrätysarkea helpottava niksi? Jaa se kanssamme kommenteissa alla.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

26 kommenttia artikkeliin ”Miten järjestää kierrätys kotona niin, ettei keittiö näytä kaatopaikalta?”

 1. Lapsuudenkodissani ei roskapusseja osteltu, kaikki tyhjät leipäpussit ym. Hyödynnettiin roskien keräykseen esim. Sekäjätepussiksi, näin roskasta tuli vielä kerran hyödyllinen asia. Tuolloin vain pussi ei istu jäteastiaan kun on yleensä liian pieni. Nyt kun taapero talossa, olen tuota tapaa hyödyntänyt kuitenkin haisevien vaippojen pakkaukseen erillisen vaipparoskiksen sijasta. Nämä vaippapussit sijaitsevat hieman epäkätevästi tungettuna johonkin jäteastioiden väliin kunnes ne ovat täynnä 2-3 vaipan jälkeen tai sujautan ne sekajätteeseen kun vien sen tyhjennykseen. Meillä koira nuolee purkit joten niitä ei tarvitse pestä! Paitsi joskus hieman, edellinen koira oli nykyistä vielä tarkempi nuolija. Asumme uudiskohteessa, jossa 1 h+s+p ja vaatehuone. Astiakaapissa on sekajäte, biojäte, muovit ja ohuet laatikot biojätteen pohjalle tuleville lehdille sekä jätepusseille. Altaan alla tasolla on metallijäte, sekä muovilaatikko, joka on kanneton ja helppo vetää pois, siellä on astianpesutabletit, buojätepussit ja minigrippussit. Viereisessä eteisen kaapissa on lasi, pahvi js paperi sekä pullot ja smart store laatikoissa ja pienessälukkokaapissa paristot. Jätteiden tiiviiseen pakkaamiseen kannusti kun vaihdoimme pahviastian pienempään. Joskus verkkokauppaostosten jäljiltä jää isoja pahvilaatikoita, jotka täytyämme kuitenkin pahveilla ennen niiden hajottamista ja kasaan laittoa jätepisteellä.

  Vastaa
 2. Asun yhden hengen taloudessa 80-luvun puolivälissä rakennetussa rivitalossa. Allaskaapin alla on bio- ja sekajäteroska-astiat ja niiden päälle sivuun mahtuu leveäsuinen kuitukangaskassi, johon kerään pahvijätteet. Muovi- ja metalliroskat kerään vanhan, mutta siistin vetoketjullisen kylmäkassin sisällä oleviin muovipusseihin. Se on huomaamattomassa paikassa keittiön lattialla. Lasijätettä tulee niin vähän, että vien saman tien koiralenkillä roskikseen. Lehdille ym. on iso paperikassi vaatehuoneessa. Paristot, rikkinäiset lamput ja vanhat lääkkeet kerään siivouskaapissa oleviin pieniin muovikasseihin.

  Vastaa
  • Lasia tosiaan tulee sen verran vähän, että se ei välttämättä tarvitse omaa osastoaan.

   Vastaa
 3. Meillä kierrätettäville varattuna 2 ulosvedettävää laatikoston laatikkoa. Ylemmässä sekajäte ja metalli/lasi sangoissa ja alemmassa muovi muovisessa kestokassissa. Lisäksi yksi Urthexin iso muovisäiliö, jossa palautuspullot ja pahvit muovisissa kestokasseissa sekä 1 juuttikestokassi papereille. Nämä jälkimmäiset sijoitettu keittiön baaripöydän alle.
  Omakotitalossa suurin ongelma on se että pussit pitää muistaa ottaa kauppareissulla mukaan ja viedä ne kierrätyspaikalle, tätä helpottaa se, että pussit voi vaan tempaista noista säikytyspaikoista mukaan. Aika hyvin tuo nykyisin toimii, kerran vko isommat kauppaostokset niin silloin viedään myös kierrätyskamat.

  Vastaa
  • Jep. Kun kysyin kierrätysonhelmista, tämä tuntui olevan omakotitaloasujien suurin pulma. Hyvässä lykyssä roskia sitten ajelutetaan pitkin ja poikin

   Vastaa
 4. Todistan Everyday Designin telineiden ja juuttikassien puolesta: toimivat meillä lehtien ja muun paperin säilytyksessä ja kierrätyksessä ja seisovat olohuoneen sohvan ja avokeittiön välissä silmänilona. Lasin, metallin, muovin ja tyhjien pullojen kierrätyskeskus sijaitsee keittiön viereisen vaatehuoneen nurkassa ja koostuu Sini-tuotteen päällekkäin(kin) pinottavista laatikoista (https://sinituote.fi/tuote/sini-siivousvalineet/jatesakit/kierratysastia/). Päällekkäin mahtuvat pieneenkin rakoon. Bio- ja sekajäte sekä kartongit mahtuvat ulosvedettävään altaanaluskaappiin, vieläpä säilytyshyllyn alle 🙂

  Vastaa
  • Moneen paikkaan saa tosiaan keräyspisteitä laittaa, että kaikki tulee huomioiduksi.

   Vastaa
 5. Keittiössä on roskiskaapissa 4 ämpäriä, 1 kaatopaikka, 1 biojäte, 1 lasi ja metalli yhdessä ja 1 muovikasseille. Ovensuussa on 1 muovinen rantakassi ja siinä muovit ja pahvit yhdessä sekä pienessä pussissa patterit. Lehdet on erillisessä laatikossa keittiön nurkassa. Pulloja tulee todella vähän kun on hiilihapotuslaite.
  Suurin syy hiilihapotuslaitteen hankintaan oli tyhjät pullot ja niiden säilytys. Isoja ja hankalia säilytettäviä. Kierrätettävä tekstiilijäte vaatehuoneessa kassissa, tätä tulee melko vähän.
  Nämä telineet sopisivat aivan täydellisesti sen rantakassin tilalle. Harkintaan

  Vastaa
 6. Katsoin Ilanan postauksen roskien lajittelusta keittiössä. Pohdiskelen oman tiskipöydän aluskaappini sisältöä kerrostaloasunnossa. Tiskipöydän alla on kolme roskaämpäriä liukukiskolla. Takana pienemmät ämpärit muoviroskalle ja kartongille, edessä sekaroskille. Vuoraan ämpärit muovisilla rullapusseilla tai kauppakasseilla. Maito- ja mehutölkit huuhtasen heti kylmällä vedellä, (jugurtit vaativat kyllä lämmintä vettä ja pidempää liotusta) ja jätän huuhdotut tölkit hetkeksi ylösalaisin altaaseen valumaan. Sitten aika pian ruttaan tölkit littaiseksi pötköksi ja tungen kartonkiämpäriin. ja kun täyttyy, vien kassin ensin eteisen ovinurkkaan odottamaan ulos vientiä. Parin-muutaman päivän välein tulee kuljetuksia roskakatokseen. – Tiskikaappiin ei mahdu kahta rinnakkaista esiin vedettävää ämpäsisysteemiä vasemmalla on takana putket. Vasemmalla on pohjalla iso kantikas vati, jossa pesuaineita ja isompia välineitä. Tiskikaapin ylähyllyllä on pikkukoreja mm. patterien ja lamppujen keräilyyn ja varastot myös roskapussirullille ja pesuvälineille ja pesuliinoille ym, oven sisäpolella koukut käsipyyhkeelle ja astiapyyheelle. Tiskipöydän päällä on bioroskis, pikkuinen (3 litran) ämpäri vuorattuna kahdella suojapussilla, ulompana ohut muovinen ja sisempiänä biohajoava hedelmäpussi. Suljen sisäpussin kun astia täyttyy, ulkopussi auttaa siinä että pehmeä biopussi ei hajoa ennen roskista. Vain sisäpussi bioroskiin ja ulkopussi sekajätteisiin. Keittiön sivupöydällä on muovikassilla sisustetut ämpärit erikseen palautuspulloille ja lasille+metallille. Kun kassit täyttyvät, vien pullot kauppaan ja lasin ja metallin roskikseen, lajittelen erikseen vasta katoksella. Kissan hiekkalaatikkoroskis ja vessaroskis ja työpöytien pienet roskapisteet tyhjenevät sekaroskien mukana tarvittaessa. Tämä roskasouvi toimii kohtalaisella virtauksella 1-2 hengen taloudessa.

  Ilanan postauksessa olevat kaupalliset jätekassisysteemit ovat kyllä ihania, mutta omassa keittiössä ei ole yhtään tyhjää lattiatilaa. Olisikohan tuollaisia telineitä olemassa sopivaa kokoa tavallisia kaupan kuitukasseja varten, pitämään auki kassin suuta esim. paperien, lehtien ja pyykkien keruuseen?

  Vastaa
  • Tarkoitatko kuitukassilla kestokassia? Sehän olisi hyvä jos niillekin löytyisi vastaavia telineitä. Ne kun tuppaavat ajan mittaa lysähtämään. En kyllä ole tällaisia nähnyt.

   Vastaa
   • Tarkoitin… kuitukasseja/kestokasseja. Ja ehkä jostain kyselemällä löytyisi myös noiden jo valmistettavien kassitelineiden mittoja, mikä on niiden ”ripustuskorkeus” ja pohjan leveys. Noita kestokasseja on ainakin minulle kertynyt ihan liian monta – ja eri kokoisia ja mallisia. Tosin nekin ovat iältään rajallisia. Vanhimmat kassit ovat jo murentuneet hitusiksi.

    Vastaa
    • Kyllä uskon, että näihin Everyday Designin telineisiin saa peruskokoisen kestokassin ripustettua, mutta kantokahva täytyy ehkä solmia tai kiinnittää vaikka pyykkipojalla, riippuen kahvan mitasta. Minulla on kestokasseja pyykkikasseina siten, että ne roikkuvat seinään kiinnitetyssä tangossa S-koukuista. Näin kassi voi olla joko auki tai kiinni.

     Vastaa
 7. Allaskaapissa on 3 roskista, kaksi kiskoilla, missä on muovit edessä ja metallit takana, sekajäte toisen kaapin ovessa (80-luvun talo, putkien vuoksi ei mahdu toista kiskollista roskisvaunua).
  Vanhoissa asunnoissa on yleensä taso, minkä alla on tyhjää tilaa (säilytetään keittiöjakkaraa ym), sinne olen laittanut Elfan lankakorit, joihin olen laittanut kestokassit: paperit, kartongit, pullot/lasit sekä rikkonaiset pienet sähkölaitteet ovat näin omissa koreissaan helposti käytettävissä. Pattereille/lampuille on omat kierrätysoisteensä siellä, missä varastoin myös uusia vastaavia. Lääkkeet ovat oven takana kaapissa.

  Vastaa
 8. Meillä on tuulikaapissa vetokassi pyörillä. Siihen laitetaan suoraan kaikki tyhjät pullot ja tölkit jotka viedään kaupan pullokoneeseen.

  Vastaa
 9. Ihastuin Everyday Designin kasseihin ja telineisiin viime keväänä. Meillä on kaksi settiä, toisessa on kartonkikeräys ja toisessa lehdet. Muu kierrätys on allaskaapissa, paitsi pullot entisessä kylmiössä, joka toimii ruokakomerona. Siellä on myös pullokeräys ja lääkejäte. Serkeräys on ulkovarastossa.

  Vastaa
 10. Every Day Designin ratkaisu on kyllä toimiva. Meillä on kolme jaetta allaskaapissa, ED:n telineissä paperi, kartonki ja keräyspullot, lasit, paristo, hiilihappopatruunat sekä käyttöä odottavat paperipussit Smart Storen lajittelijassa. Siinä jakeet ovat kannen alla, mutta näitä jakeita tulee harvemmin, joten on ok ratkaisu. Lisäksi sekajätteellä o oma poljinroskis, se on kauimpana keittiöstä.

  Pyykkiin menevät vaatteet lajitellaan kuuteen(!) ED:n säilyttimeen. Sekin toimiva ratkaisu. (Näiden lisäksi eteisestä löytyy kaksi korkeaa pahviastiaa tekstiilijätteelle ja kierrätykseen meneville).

  Kuten sanoit, aikamoiset systeemit tarvitaan kierrätykselle nykyään!

  Vastaa
  • Tosiaan! Kun lukee ihmisten kuvauksia systeemeistään, niin monimuotoista on ja myös paljon luovuutta on tarvittu niiden kehittelyyn.

   Vastaa
 11. Keittiössä ei ole tilaa lattialla millekään kasseille, on ainoastaan kulkukäytävät. Keittiön tiskikaapissa on ainoastaan sekajätteelle ja kompostiin meneville jätteille ne perussangot. Alakaappiin mahtuu vielä pienet sangot, joihin muovit ja lasipurkit sekä metalliset säilyketölkit jne. Vanhassa omakotitalossa on onneksi kylmä ulkokuisti, jossa etenkin lämpimään vuodenaikaan pyörii järeasema. Isot törpöt muoville, kartongille, (jotka kuljetetaan heti sinne) sekä lasille ja metallille. Törppöjen sisällä sininen Ikean kassi, joka siirretään auton takakonttiin sitten kun jätteet kuljetetaan muualle. Talvella tämä ei toimi, kuistilla on vain liian kylmä…

  Vastaa
 12. Minulla on allaskaapissa kolmen astian teline. Keskimmäinen on kapeampi, kuin toiset. Siihen kerään lasit ja metallijätteen ja astiassa olevaan kannelliseen purkkiin käytetyt patterit(navat teipattuna). Etummainen astia on sekajätteille, takimmainen pahville. Taloyhtiön pihalla on paperille, kartongille, lasille, metallille, biojätteille sekä polttokelpoiselle jätteelle omat astiat. Aivan loistavaa!
  Muoviroskille on keittiössä oma seinällä roikkuva pussukkansa. Se viedään aina yhdessä koirani kanssa vähän matkan päässä olevaan muovinkeräysastiaan. Olen opettanut koirani kantamaan muoviroskapussin, ja se on hänelle tosi tärkeä tehtävä! Bioastiana toimii pikkuinen kannellinen muoviämpäri tiskialtaan reunalla, mutta sain idean tuosta ensimmäisestä kuvasta, ja hankin oveen sopivan astian niitä varten.

  Vastaa

Jätä kommentti