Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Miten verkkokurssi auttaa kodin järjestämisessä?

Eräs Paikka kaikelle -kurssille osallistumista pohtiva otti minuun yhteyttä ja kysyi: ”Mitä tarkoittaa, että pidät huolta, että kaikkien projektit etenevät? Pelkään juuri tuota, että jätän projektin kuitenkin jossain vaiheessa kesken.”

Erinomainen kysymys! Minäpä kerron.

Olen työskennellyt verkkokurssien parissa yliopistolla vuodesta 2002 eli voidaan puhua digiopetuksen esihistoriasta… Tiedän verkko-opetuksen pedagogiikasta yhtä ja toista.

Pari vuotta sitten aloin itse opiskella erilaisilla kaupallisilla verkkokursseilla. Olen osallistunut ainakin verkkokurssi-, bloggaamis-, bisnes,- tuotteistamis-, tehostamis-, vaatekaappi-, järjestämis-, stailaus-, vyötärönmetsästys-, laihdutus- ja naamajooga(!)kursseille.

Olen häpeäkseni myös tipahtanut joiltakin näistä kursseista. En ole saanut aikaan ja olen jättänyt kesken. Kerran kävi jopa niin, että pidin kurssisivua ainakin kuukauden auki selaimessa, mutta sain vain yhden kolmestakymmenestä kurssivideosta katsottua.

Verkkokurssilla on siis aivan mahdollista feilata.

Mutta onko se kurssin vai osallistujan syy?

Sekä että.

Opiskelijan motivaatio

Jos ajatellaan yliopistojen ja muiden oppilaitosten verkkokursseja, opiskelijat pääsääntöisesti suorittavat kurssinsa valmiiksi, sillä he saavat niistä opintopisteitä. Tämä on ulkoinen motivaattori. Lisäksi useimmilla on myös sisäinen motivaatio. He haluavat oppia lisää opiskelemastaan aiheesta.

Kun ilmoittaudumme harraste- tai itsensäkehittämiskurssille, opintopisteiden kaltainen ulkoinen motivaattori saattaa puuttua. Meillä pitää olla vahva sisäinen halu saada kurssin oppi ja sen tarjoama elämänmuutos aikaiseksi.

(Pieni sivupolku: Ota hetki ja arvioi asteikolla 1–10, kuinka sitoutunut olet saamaan kotisi kuntoon ja laittamaan siihen aikaasi seuraavan puolen vuoden aikana. Tämä on hyvä mittari sisäiselle motivaatiolle. Jos saat kahdeksan tai yli, niin tervetuloa Paikka kaikelle -kurssille!)

Toimivan kurssin osatekijät

Aina kyse ei ole vain sisäisen motivaation puutteesta. Itse kurssikin voi olla huonosti suunniteltu niin, ettei se tue aikaansaamistasi, sitoutumistasi ja motivaatiotasi.

Työskennetyäni pitkään verkko-kurssien parissa ja osallistuttuani itsekin useille, olen tunnistanut useita tekijöitä, jotka lisäävät onnistumismahdollisuuksia.

1. Ryhmän tuki

Olen osallistunut kursseille, joilla yhteisöllisyys on tarkoittanut kaksi vuotta aiemmin kurssivideon alle avattua kommenttiketjua, johon uusin kommentti on tullut puolitoista vuotta sitten. Olen myös ollut kursseilla, joissa keskustelupalsta on ollut piilotettuna kurssisivuston syövereihin niin, että siellä on tullut käytyä lähinnä kurssin alkaessa ja juuri ennen kuin kurssioikeus vanhenee ja on pakko alkaa ladata materiaaleja omalle koneelle.

Siksi Paikka kaikelle -kurssin yhteisö toimii Facebookissa. Sinne tullaan muutenkin, joten projekti pysyy mielen päällä. Myös keskustelut pysyvät ajankohtaisina eikä tule sellainen olo, että osallistuu kurssille, jonka parasta ennen oli puolitoista vuotta aiemmin.  

Kurssiyhteisö on tärkeä siksi, että samassa veneessä olevilta saa virtaa, tsemppiä ja inspiraatiota. Paikka kaikelle -kurssin ryhmä on myös minulle loputtoman kiitollisuuden aihe, sillä ryhmän jäsenet ovat fiksuja, ymmärtäväisiä ja ihanan kannustavia toisiaan kohtaan <3

Kurssiyhteisön jäsenet voivat muodostua toisilleen hyvinkin tärkeiksi. Omiin parhaisiin ja rakkaimpiin yrittäjäystäviini olen tutustunut verkkokurssien Facebook-ryhmissä!

2. Ohjaajan tuki

Liian usein kurssin laatija antaa kurssin markkinoinnille kasvonsa, mutta hänestä itsestään ei näy vilaustakaan kurssin ryhmässä. Vaikka kurssilla olisi apuopettajia, mahtavinta on, kun kurssin laatinut ohjaaja itse on paikalla tsemppaamassa ja neuvomassa. Arvostan suuresti omien kurssieni opettajia heidän panoksestaan omaan kehitykseeni!

Juuri näistä syistä rakensin Paikka kaikelle -kurssista sellaisen, että olen siellä itse vastaamassa kysymyksiin ja kannustamassa. Mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan.

3. Tilivelvollisuus

Tutkitusti elämäntapamuutos onnistuu parhaiten silloin, kun siitä joutuu pitämään tiliä jollekulle. Jumppaan tulee lähdettyä, kun sopii siitä kaverin kanssa. Tupakoinnin lopettaminen on todennäköisempää, jos tavoitteen paljastaa ystäville somessa. Kuntokuuri etenee, kun sitä vahtimaan palkkaa personal trainerin.

Tämän takia Paikka kaikelle -kurssin ryhmässä on viikoittaiset ”tilivelvollisuusketjut”, joissa opiskelija kertoo suunnitelmansa ja minä kysyn viikon lopulla, miten kävi. Pieni positiivinen tekemisen paine toimii tässä ulkoisena motivaattorina, samalla ääneen lausuttuun suunnitelmaan on helpompi sitoutua. Kurssin opiskelijat sanovatkin, että viikkosuunnitelmissa on taikaa, niin tehokkaita aikaansaamisen boostaajia ne ovat.

4. Kurssin kesto

Todellinen muutos ottaa aikaa. Olin tavattoman ilahtunut, kun luin “pöperöproffa” Patrik Borgin kirjoituksen, jossa hän piti elämäntapojen muutokseen tähtäävän verkkokurssin vähimmäiskestona puolta vuotta.

Olen niin samaa mieltä! Koko kotia ei voi saada kuntoon neljässä tai kahdeksassa viikossa. Siksi Paikka kaikelle -kurssin ohjelma kestää 6 kuukautta ja lähtökohtaisesti opiskelija saa vuoden opiskeluoikeuden. Pystyn pitkäjänteisesti kätilöimään kurssilaisten projekteja. Se on ihanaa, sillä lyhyillä luentokursseilla tai kotikäynneillä seuranta yleensä loppuu, kun ovi pamahtaa kiinni enkä koskaan saa kuulla, miten projektissa kävi.

5. Realistinen tahti

Joillakin kursseilla, joilla olen ollut, uutta materiaalia on tupsahdellut sähköpostiin päivittäin. Kun pari kiireistä päivää jättää viestit avaamatta, kurssihommat alkavat kasaantua. Ennen kuin huomaakaan, on tipahtanut kelkasta.

Toisaalta, jos kurssilla pitäisi esimerkiksi tehdä uusi harjoite joka päivä (kuten eräällä osallistumallani kurssilla piti) ja sähköpostiin tulee muistutus vain kerran viikossa, ei sekään ole hyvä.

Verkkokurssin opiskelija tarvitsee tiekartan, jolla suunnistaa kohti muutostaan, mutta se ei saa olla läkähdyttävän täyteen tuupattu. Uutta asiaa pitää tulla riittävästi mutta ei liikaa, jotta asia pysyy mielessä mutta siihen ehtii kiireisessä arjessa myös perehtyä. Eikä vain perehtyä, sillä koti ei järjesty kurssivideoita tuijottamalla vaan käärimällä hihat ja ryhtymällä hommiin.

Opiskelijoiden alkuinnostuksesta on hyvä ottaa vaari. Paikka kaikelle -kurssilla opiskelemme “teoriaa” pari ensimmäistä viikkoa. Sen jälkeen ohjelma toistuu samanlaisena koko loppukurssin ja siitä muistutetaan tasaisesti. Viikkosuunnitelmista tulee näin osa opiskelijan arkipäivän rutiineja, mutta ne myös joustavat jokaisen oman aikataulun mukaan.

6. Tavoitteiden paloittelu

Kodinraivaaja lamaantuu, jos urakka näyttää liian suurelta. Siksi Paikka kaikelle -kurssilla on valmis ohjelma, jossa kaikki kodin tärkeimmät tavararyhmät käydään läpi. Opiskelijan ei tarvitse pähkäillä, mistä aloittaa tai mitä seuraavaksi.

Vaikka tavoitteena olisi koko kodin järjestäminen, realistisen kokoiset välitavoitteet edistävät etenemistä. Paikka kaikelle -kurssin viikkosuunnitelmat toimivat osatavoitteina, joita voi säätää oman ajankäytön mukaan. Jokaisesta saavutuksesta iloitaan kurssin ryhmässä ja satunnaisiin takapakkeihin saa lohdutusta.

Seuraava Paikka kaikelle -kurssi alkaa keväällä. Jos et halua missata tietoa kurssin alkamisesta, odotuslistalla kuulet siitä varmasti.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti