Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Teitkö sinäkin nämä virheet sisustuksessa?

Makuuhuoneen sisustuksen 9 syntiä”, otsikoi iltapäivälehti käännösjutussaan. Alkuperäisen jutun otsikko oli kenties vielä raflaavampi: “9 Things That Make a Bedroom Unsophisticated”.  Ei tarvitse klikata! Kerron sinulle tässä, miten monella tavalla voit tehdä syntiä ja olla sivistymätön.

Synti nro 1: Sänkysi on petaamatta. Jutun mukaan vuoteen pitää olla pedattu huoneen “yleisilmeen” tähden.

Paikka kaikelle -kirjaa varten tongin ohjeita, joiden mukaan sängyn petaaminen on suurin yksittäinen teko, jolla onnellisuuttaan, menestystään ja hyvinvointiaan voi parantaa. Koko joukko elämäntapa-asiantuntijoita neuvoo aloittamaan päivän sängyn petaamisesta (ei mennä nyt siihen iänikuiseen patjan tuulettamisteemaan tässä, eihän?). Heidän mukaansa sängyn petaaminen pelastaa myös yllätysvieraiden aiheuttamalta häpeältä. Miksi näin hirmuinen hälinä yhdestä sängystä? No tietysti siksi, että historiallisesti siisteys on liitetty kunnollisuuteen ja kunniallisuuteen. Onhan siis selvää, että petaamatta jättäminen on
syntiä.

Petaamaton vuode. Mikä moka! Kuva Pixabay.

Synti nro 2: Jätät vaatteita makuuhuoneessa tuolien ja lipastojen päälle. Ne pitäisi laittaa kaappeihin, jotta vältetään “sotkuinen vaikutelma”.

No, näinhän se on, että ympäriinsä lojuvat tavarat tuottavat synnillistä kaaostunnelmaa. Mutta mitä väliä sillä sillä on, jos vaatteensa silti noista kasoista aamulla löytää? No, ilmeisesti se väli, että et ole kunnon ihminen, jos makuuhuoneesi ei näytä kivalta. Vaikka pääasiassa pidät makuuhuoneessa silmiä kiinni.

Synti nro 3: Väärän korkuiset yöpöydät. Sillä väärä korkeus “särähtää silmään”.

En uskalla edes ajatella, millainen synti olisi jättää yöpöydälle kasa lehtiä, niistettyjä nenäliinoja ja mukeja. Siksi yleensä itse jätänkin ne lattialle yöpöydän virkaa toimittavan lastenjakkaran viereen. Sitten suljen silmäni, niin ei särähtele niin pahasti.

Synti nro 4: Yleinen epäjärjestys. Koska makuuhuone, jossa on ylimääräistä roinaa, ei ole “viihtyisä”.

Vain luoja yksin tietää, milloin epäviihtyisyydestä tuli syntiä! Itse luulin, että syntejä ovat sellaiset kuin ahneus, kateus ja ylensyönti.

Synti nro 5: Tekstiilit puuttuvat. Taidokkaasti aseteltu päiväpeite, torkkupeitto ja koristetyynyt lisäävät “eleganssia” ja “kutsuvat nukkumaan”.

…Paitsi jos olet liian väsynyt ottaaksesi ne sängystä pois ja sammut niiden päälle. Tai huitaiset ne lattialle. Ammattijärjestäjänä satun tietämään, että päiväpeitteen yöllisen säilytyspaikan järjestäminen on kiperä pulma monissa kodeissa. En uskalla edes ajatella, mille kiirastulen piirille päätyy, jos säilyttää päiväpeittoa mytyssä sängyn alla.

Synti nro 6: Kaikki mätsää. Liian hyvin yhteensopivista verhoista, peitteistä ja tyynyistä puuttuu “persoonallisuus”.

Olemmehan tällä planeetalla, jotta voisimme toteuttaa itseämme makuuhuoneen tekstiilivalinnoilla! Halleluja!

Synti nro 7: Verhot puuttuvat. Koska verhot “koristavat” huoneen.

Varo kuitenkin liiallista yhteensopivuutta vuodevaatteiden kanssa! Muista yhdistää tyylillä ja persoonallisesti uutta vanhaan! Vain näin pysyt sisustamisen kaidalla tiellä.

Synti nro 8: Huoneessa ei ole värejä. Valkoinen tai harmaa eivät käy, mutta “useampi kiinnostava väri” pitäisi löytyä. Ei kuitenkaan mitään “räikeää” tai “huomiota herättävää”.

Sopiiko vaikka sateenkaari? Bordellinpunainen?

Synti nro 9: Tyhjät seinät. Ripusta taidetta, koska “persoonallisuus” ja “eleganssi”.

Voit sitten unissasi ihailla tyylikästä tauluvalikoimaasi.

Kerrataanpa vielä.

Makuuhuoneen 9 perisyntiä

 1. Yleisilmeen laiminlyöminen
 2. Sotkuinen vaikutelma
 3. Silmään särähtäminen
 4. Epäviihtyisyys
 5. Eleganssin puute
 6. Persoonallisuuden puute
 7. Koristeellisuuden puute
 8. Väärä väritys
 9. Yleinen mauttomuus

Tunnustatko tehneesi näitä syntejä? Muista katua!


Kiinnostaako lukea lisää ammattijärjestäjän vinkkejä? Lataa avaimet ammattijärjestäjän maksuttomaan vinkkipankkiin. Saat samalla pari kertaa kuussa ilmestyvän Paikka kaikelle -uutiskirjeen ja paljon hyödyllistä tietoa kodin järjestämisestä.

 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

10 kommenttia artikkeliin ”Teitkö sinäkin nämä virheet sisustuksessa?”

 1. Kyllä nyt on myönnettävä että suurimpaan osaan näitä syntejä syyllistyn. Sänky on yleensä petaamatta, yöpöytänä on jakkara (jaa jaa, mutta onko oikean korkuinen…?) ja sen päällä sitä sun tätä muka tarpeellista, verhot ja matto puuttuu kokonaan (paitsi kaihtimet ja pimennysverho) ja väreinä ovat valkoinen ja petsattu puu plus mikä väri niissä petaamattomissa petivaatteissa sattuu olemaan. Yksi taulu löytyy mutta sekin taitaa olla väärässä kohdassa. Vaatteita ei sentään ole tuolilla (koska makuuhuoneessa ei ole tuolia) vaan sohvan päällä olohuoneessa. Huh, yksi synti vältetty!

  Vastaa
 2. Meillä tehdään kaikki synnit. Mutta tulin vain kertomaan, että päiväpeiton säilytykseen on meillä vihdoin ratkaisu: säilytystila sängyn alla. Jos ei ole erityistä syytä pitää sängyn alla tyhjää tilaa, niin suosittelen säilytystilallista sänkyä. Meillä patja nousee jousella pystyyn, joten sängyn alla on vieraspatjat, peitot ja se yöllä se päiväpeitto.

  Vastaa
 3. En ole itse sisäistänyt tuota päiväpeitteen säilytysongelmaa. Itse taittelen sen sängynpäätyyn, jolloin se toimii samalla lisälämmikkeenä jaloille – ja myös turvana mörköjen ahnailta käsiltä, hih! Toki pahimmilla helteillä peitteen nostaa kokonaan pois ja silloin se voikin yönsä kölliä vaikka sängyn vieressä lattialla näin halutessaan. Vielä se ei siitä ole mieltänsä osoittanut, jollei sitä nyt siihen päiväkausiksi unohda, jolloin se alkaa aivastelemaan pölystyksissään.

  Toki tuolla taittelumetodilla päiväpeite saattaa yöllä valua lähemmäs lattiaa kuin pysyä paikoillaan (tavallinen runkopatjasänky ilman päätyjä), mutta sen saa vedettyä sieltäkin helpommin aamuisin paikoilleen kuin että asettelisi sen kokonaan uudelleen.

  Mietinkin, voiko oma pituus (lyhyys) vaikuttaa päiväpeitteen käyttötapaan. Olisikin mielenkiintoista kuulla, millaisissa tilanteissa tuo jalkopäähän taittelu ei toimi, erilaiset käytännöt kiinnostavat aina kovasti!

  Vastaa
  • Möröiltä suojautuminen on kyllä aina paikoillaan! Luulen, että aika moni potkii lattialle jalkopäässä olevan peitteen…

   Vastaa
 4. Tunnustan kaikki nämä synnit, mutta teen ne salaa … jos tulee vieraita, suljen makuuhuoneen oven

  Vastaa
 5. Luin tämän sunnuntaiaamuna ja väkisin tuli mieleen vanha virsi

  ”Ihminen, synnissänsä kauan maannut,
  jo äänen ylhäältä on kuulla saanut.
  Nyt herää, nouse, katso päivä koittaa.
  Se lohduttaa ja kaikki varjot voittaa.”

  🙂 Paistaa se päivä makuuhuoneenkin pölyihin.

  Vastaa

Jätä kommentti