Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Järjestä elämistä varten

Tiedättekö sen, kun asunto on menossa myyntiin ja aletaan kiireesti raivata ylimääräistä tavaraa. Kenties vuokrataan pienvarasto tai säilötään roinat kestokasseissa autoon. Eteisen kolhiintuneet seinät maalataan, vuotava vessanpönttö fiksataan. Lopuksi palkataan välitystoimiston suosittelema stailaaja, joka viimeistelee ilmavan esillepanon myyntikuvia varten.

Tuttu tilanne? Minulle ainakin, sillä viime muutossa ne kuuluisat viimeiset listat todella napautettiin paikoilleen juuri ennen välittäjän saapumista.

Sitten kaikki on valmista asuntonäyttöä varten. Kaapeissa ja varastoissa on yhtäkkiä valtavasti tilaa. Pinnat on putsattu roinasta, jopa lastenhuoneessa on siistiä. Koti on laitettu kerta kaikkiaan niin houkuttelevaksi, että alkaa ihmetellä, miksi ylipäätään on myymässä sen.

Miksi kaikki tämä tehdään seuraavaa asukasta varten eikä itselle?

kuolinsiivous
Meillä on pienen pieni parveke, joka on ollut vajaakäytöllä koko sen ajan – yhdeksän vuotta – jonka olemme tässä kodissa asuneet. Parveke on kuuma ja puolittain kadun suuntaan, mutta eniten käyttöä on estänyt mukavien istuimien puute ja itseäni esteetikkona ruma kaiteen sisäpuoli. Keväällä sisuunnuin. Raikkaista aamuista ja lämpimistä illoista olisi helposti voinut nauttia, jos parveke vetäisi puoleensa. Harmiksi en tullut ottaneeksi kunnon ennen-kuvaa, mutta tässä parveketuolimme: homeesta mustat ja niin istuimesta kuin selkänojasta romahtaneet lastutuolit neljänkymmenen vuoden takaa. Ne tosin olivat jo maanneet hangessa pari talvea, kun meille tulivat.

Pitkäaikaisessa mielikirjoituksessani How to stage your home for living minimalistibloggaaja Joshua Becker kertoo omista muutoistaan:

“Joka kerta ällistyin tilanteen ironiasta. Käytimme lukemattomia tunteja, jotta saimme kotimme parhaaseen mahdolliseen kuntoon vain siksi, että jättäisimme sen. Kun järjestin kotiamme, ajattelin suurimman aikaa, miksemme koskaan ponnistelleet, jotta järjestäisimme kotimme elämistä varten. Tiedäthän, niin että olisimme voineet tosissaan nauttia siitä niin kauan kuin kutsuimme sitä kodiksi.”

Beckerin kirjoitus puhuttelee minua.

Kannustan sillä itseäni hoitamaan ne pienet asiat, jotka kotona jäävät roikkumaan. Palaneen lampun vaihto, keittiön sivupöydälle kasaantuvan pinon taltuttaminen (myös vaikka vieraita ei olisi tulossa), keittiön epämukavien tuolien vaihtaminen (ok, myönnän, siinä meni kahdeksan vuotta), repsottavan tapetinreunan liimaaminen.

Miksi lavastaisin kotini vain vieraita varten tai kunnostaisin uudelle asukkaalle, kun minähän siinä kodissani asun seitsemän päivää viikossa, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Minua ne sotkut ja puutteet kiusaavat, eivät toisia.

kuolinsiivous
Päätin viimeinkin laittaa parvekkeen kuntoon. Visioin rimat, joihin voi myös ripustaa kukkalaatikot, joita kaiteeseen ei saa. Ylitin itseni maalaamalla pienen kirpparista löytyneen jakkaran. Penkki odottaa vielä vuoroaan.

Becker jatkaa kirjoitustaan neuvomalla, miten kodin järjestäminen elämistä varten käy. Hän mukailee ohjeita, joita kiinteistövälittäjät asiakkailleen antavat myyntiä varten, myös Suomessa.

Aloita vähentämällä kolmannes tavaroistasi. Järjestä paikka kaikelle, myös kaapeissa. Tyhjennä tasot, tee tilaa. Siivoa perusteellisesti, myös ne hankalat kohteet. Tyhjennä varastot tavaroista, joita et muuttaisi mukanasi uuteen asuntoon. Korjaa kaikki pikkujutut, jotka laittaisit kuntoon, jos asunto menisi myyntiin. Siisti myös piha. Tee kodista viihtyisä – itseäsi varten.

kuolinsiivous
kuolinsiivous

Nyt kelpaa maistella mansikoita ja kahvitella. Monet iltasadut on luettu sohvalla. Asumistyytyväisyyteni nousi ainakin puolella.

Kiinnostaako lukea lisää ammattijärjestäjän vinkkejä? Lataa avaimet ammattijärjestäjän maksuttomaan vinkkipankkiin. Saat samalla pari kertaa kuussa ilmestyvän Paikka kaikelle -uutiskirjeen ja paljon hyödyllistä tietoa kodin järjestämisestä.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti