Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Hyvästit muuttostressille! Neljä opetusta onnistuneesta muutosta

Yhteistyössä YIT ja Paikka kaikelle.

Sanovat, että muutto aiheuttaa avioeroon tai läheiseen kuolemaan verrattavissa olevan stressin. Muutto on tosiaan iso projekti hallittavaksi. Se alkaa uuden kodin etsimisestä. Omistusasunnossa asuvan on saatava vanha asuntonsa myytyä. On neuvoteltava pankin kanssa. On pohdittava uuden kodin ratkaisuja ja kalustusta. Pitää muistaa osoitteenmuutokset, sähkösopimus, kotivakuutus, nettiyhteys…

Ja sitten ovat ne kodin tuhannet tavarat, jotka pitäisi siirtää. On tavallista, että muuton loppumetreillä iskee kiirepaniikki ja loput roinat isketään lajittelematta laatikoihin. Yhtä tavallista on, että vielä vuosia muuton jälkeen osa muuttolaatikoista on purkamatta. Hyvässä lykyssä ne siirretään avaamatta seuraavaan kotiin.

Miten tätä kaikkea voisi helpottaa? Lähdimme YIT:n kanssa suunnittelemaan ihan uudenlaista muuttamisen filosofiaa, muutonmuutosta. Se tekee muuttamisesta stressitöntä ja mahdollistaa raikkaan alun uudessa kodissa. Kumppaniksi kokeiluun lähti nelihenkinen turkulainen Vehviläisen perhe, joka oli muuttamassa kolmen kuukauden kuluttua YIT:n uudiskohteeseen Turun Silkkiin.

Stressittömän muuton salaisuudet

1. Aloita ajoissa

Vehviläiset, opettajapariskunta Esa ja Alisa ja 11- ja 14-vuotiaat tytöt Ooa ja Iia, olivat asuneet kodissaan 12 vuoden ajan. Siinä ajassa kertyy nurkkiin yhtä ja toista. Perheellä olikin kaikkiaan kaksi ja puoli varastoa taloyhtiössä käytössään. Tytöt jakoivat keskenään pienehkön huoneen, jonka kaapinpäällykset oli pakattu kattoon asti leluja. Perheen tavaroiden varaventtiilinä toimi eteisen vaatehuone, jossa säilytettiin kaikkea kuivamuonasta kenkiin ja paketointivälineisiin.

Vehviläisillä oli ennen muuttoa tavaroita monissa varastoissa.

Usein muutto on tiedossa jo hyvissä ajoin, joten miksi lykkäämme aloittamista viimeiselle viikolle?

Tavallisin syy, joka ajaa välttelemään aloittamista, on kokemus siitä, että urakka on liian suuri. Kun miettii kaikkea yläkaappeihin, vaatehuoneen takaosaan ja kellariin jemmattua sälää, alkaa huimata. Tuntuukin äkkiä mukavammalta palata sohvalle pohdiskelemaan.

Vehviläisten kanssa lähdimme ensimmäiseksi paloittelemaan muuttoraivausta ja pakkaamista laatimani Pakkausapurin avulla. Pakkausapurilla saat kartoitettua kodin tavarat, pilkottua ne tehtäviksi, jotka siirtyvät kalenteriin. Lataa Pakkausapuri tästä. Sitten vaan pieni urakka kerrallaan – elefanttihan syödään osissa.

Katso tästä video ensimmäisestä tapaamisesta Vehviläisten kodissa:

2. Kevennä muuttokuormaa

Vehviläiset tarttuivat toimeen heti ensimmäisen käyntini jälkeen. Olin ihan yllättynyt, miten reippaasti he olivat lähteneet karsimaan kotoaan tavaroita, joille eivät enää nähneet sijaa uudessa kodissa.

Ja miksi mukaan pakkaisi roinaa, jota ei ole tarvittu vanhassakaan kodissa? Mitä enemmän ennen muuttoa ehtii karsia, sitä kevyemmän kuorman saa.

Katso tästä video toisesta tapaamisestamme, kun muuttoon on kuukausi aikaa:

Vehviläisten muutossa karsiminen ja pakkaaminen aloitettiin varastoista, sillä niissä on useimmiten passiivista tavaraa, jota ei jokapäiväisessä arjessa tarvita. Moni viivyttelee pakkaamisen aloittamisen kanssa myös siksi, että pelkää tarvitsevansa tavaroita ennen muuttoa. Kun noudattaa oikeaa pakkaamisjärjestystä – passiivisista kohti aktiivisia, käytössä olevia tavararyhmiä – tämäkin syy olla ryhtymättä poistuu.

3. Raivaa tehokkaasti

Ohjasin Vehviläisiä käsittelemään tavarat yhden päätöksen periaattella. Se tekee tavaroiden käsittelemisestä tehokasta. Päätät ensin, onko tavara muuttamassa kanssasi vai ei. Sitten lajittelet poistot sen mukaan, mikä on niiden osoite: roskiin, lahjoitukseen vai kenties myyntiin.

Älä tee sekapinoja poistoista, sillä joudut vain uudelleen käymään ne läpi ja päättämään, minne ne toimitat.

Mallioppilaina Vehviläiset ottivat ohjeeni vakavasti. Viikkoa ennen muuttopäivää he asuivat jo aivan leiriolosuhteissa, sillä sängytkin oli laitettu kiertoon. Varsin täydet kaapit ja varastot oli kevennetty siihen malliin, että muuttolaatikoita oli selvästi vähemmän kuin saman kokoisella perheellä yleensä.

Kolmannella tapaamiskerralla perustimme lajitteluaseman ja annoin pakkausvinkkejä:

4. Nopeuta purkamista

Vehviläisten muutto oli ohi kolmessa päivässä! Kun kävin heidän luonaan viikko muuton jälkeen, uusi koti oli viimeistä piirtoa vaille valmis – vain lenkkarit etsivät vielä paikkaansa. Tästä videoon, jos se ei näy alla.

Pakatessa laita vain yhden tyyppisiä tavaroita yhteen laatikkoon. Kirjoita päälle, mitä laatikossa on ja mihin huoneeseen se kuuluu. Purkaminen helpottuu ja löydät tarvitsemasi tavarat heti. Pura ensimmäiseksi ne tavarat, joita käytetään eniten. Voit merkata nämä kiireellisesti purettavat laatikot erikseen.

Tätä on muutonmuutos: sen sijaan, että kamppailet sekalaisten nyssäköiden ja mysteerilaatikoiden kanssa viikkotolkulla, pääset heti nauttimaan uudesta kodistasi.

Lue lisää: Modernin muuttajan opas

Uudessa, raikkaassa kodissa on helppo hymyillä!

Kaipaatko lisää vinkkejä kodin järjestämiseen? Tilaa maksuton vinkkipankki!

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti