Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Paikka kaikelle mökillä

Vieraskirjoitus: Sari Hyvärinen

Suomalaiset ovat mökkihullua kansaa. Suomen laskentatavasta riippuen jopa 700 000 mökkiä on suurella osalla meistä määränpäänä niin kesälomalla kuin monena viikonloppunakin, ympärivuotiseen käyttöön sopivilla mökeillä myös talvisin. Mökkeilyä on perusteltu luontoyhteyden ylläpitämisellä ja omien juurien arvostamisella. Ainakin se tarjoaa jonkinlaisen irtioton arjesta. Mutta millaisen?

Siistiin mökkiin on mukava tulla. Kuvaaja: Karoliina Jokinen, Valoomo Oy.

Mökki tavaroiden väliasemana

Monelle mökki on paikka, jonne viedään kotiin kelpaamattomat astiat, huonekalut ja vaatteet, kun niitä ei raaski antaa, myydä tai heittää pois. Mökeillä onkin usein valtavasti tavaraa, ehkä monen aikakauden sedimenttejä. Ja jos mökki on yhteiskäytössä, tavaraa ja mielipiteitä sen olemuksesta kertyy monesta perheestä ja kodista.

Sotku tai tavarapaljous ei välttämättä haittaa, vaan se koetaan luonnollisena mökkiolomuotona. Monille kuitenkin visuaalinen rönsyily ja toimimaton tavaramaailma aiheuttavat epämukavuutta. Eikä ihme: sotkulla ja roinalla on tutkitusti alentava vaikutus henkiseen ja jopa fyysiseen hyvinvointiimme. Arjen irtiotto ja lomailu mökillä ei välttämättä tuokaan toivottua rentouttavaa vaikutusta kaaoksen keskellä.

Tavaroiden etsiskely, uusien hankkiminen löytymättömien tai huonosta säilytyksestä rikki menneiden tilalle ja vaivalloinen siivous (ja riitely näistä kaikista) ovat monelle tuttuja kokemuksia mökkielämästä. Mökin epäjärjestys voi olla myös turvallisuusriski. Vuotava katto tai hormin halkeama ei välttämättä näy tavaroiden ja sotkun takaa. Olisiko aika tehdä asialle jotain?

Palauta ilo mökkeilyyn

Olen perehtynyt mökinomistajien huoliin pyörittäessäni useita vuosia Mökkivuokraajan käsikirja -palvelua. Monilla mökin vuokrauksen esteeksi muodostuu se, että mökki ei ole riittävän hyvässä kunnossa. Tämä vähentää myös omaa mökkeilyn iloa, kun repsahtaneista nurkista ja tavarakasoista koituu stressiä. Seuraavassa käyn läpi kuusi neuvoa, jotka annan mökkivuokrausta harkitseville. Niiden avulla kohennat myös omaa viihtyvyyttäsi mökillä. Nämä vinkit on mukailtu maksuttomasta Mökkivuokraajan Minioppaasta.

1. Mökki kuntoon.

Jos mökkisi on aivan rempallaan, on ehkä syytä tehdäkin asialle jotakin. Usein hoitamatta jättäminen ei paranna vaan pahentaa asioita.

Listaa kaikki mökkisi korjattavat tai muutosta vaativat asiat. Varaudu – listasta voi tulla piiiitkä. Valitse sitten listalta kriittisimmät: ne, joiden hoitamatta jättäminen joko olennaisesti heikentää nopeasti mökin kuntoa ja ne, jotka häiritsevät sinua kaikkein eniten.

Ensimmäisenä korjattavien listalla kannattaa olla seikat, jotka vaarantavat turvallisuuden tai tuhoavat (nopeasti) mökkisi kunnon. Haljenneesta hormista lentävä kipinä sytyttää koko mökin ja polttaa vieraat elävältä. Portaikon laho lauta pettää alta ja kulkija taittaa jalkansa tai niskansa. Vuotava katto mädättää rakenteet yllättävän nopeasti. Hevosmuurahaiset syövät rakenteet ontoiksi parissa kuukaudessa. Uhkakuvia, joihin kannattaa puuttua HETI.

Toiseksi korjattavien listalla ovat ne asiat, jotka häiritsevät sinua eniten. Ne asiat, joiden vuoksi et viihdy, joihin silmä ja mieli tarttuvat aina osuessaan. Jotka ärsyttävät tai tekevät olemisesta epämukavaa. Johon vieraat luovat toisenkin katseen kummastellen, suorimmat ääneen sanoen. Väärän värinen penkki, vinossa oleva kaide, anopin kukallinen kannu, räjähtänyt kasvillisuus.

Kolmanneksi kannattaa listata ne asiat, jotka ovat suhteellisen pienitöisiä, mutta muuttavat kokonaisilmettä huomattavasti. Pintojen maalaus tai tapetointi, puuttuvan oven paikalleenasennus, palaneen lampun vaihtaminen. Tiedäthän; niitä pikku juttuja jotka vain ovat jääneet hoitamatta.

Kirjoittele listaa sitä mukaa, kun huomaat asioita. Voit olla niin tottunut mökkiisi, sen kalustukseen ja irtaimistoon, että vaaditaan ulkopuolinen silmäpari havainnoimaan kaikkea objektiivisesti.

2. Suunnittele tärkeimpien asioiden kuntoonlaitto.

 • Vaaditaanko ulkopuolista työtä?
 • Tarvitaanko uusia hankintoja?
 • Budjetoi ja aikatauluta. Varaa realistisesti aikaa ja rahaa.
 • Toteuta. Hoida puhelut, rautakauppakäynnit, työmaavalvonta ja ahkerointi.
 • Nauti ja iloitse hoidetuista asioista!
 • Lopuksi tee sopimus itsesi kanssa muiden listalla asioiden hoidosta.
 • Pidä sopimuksestasi kiinni.

Mökin, kuten minkä tahansa omalle vastuulleen valitsemansa asian, hoitaminen ja kunnossapitäminen kannattaa. Sen lisäksi, että itse asia voi hyvin, tunnet itse tyytyväisyyttä vastuullisuudestasi ja aikaansaavuudestasi. Itsetuntosi ja itsevarmuutesi nousee. Osaathan kantaa vastuusi niistä, mitkä vallassasi ovat.

3. Raivaa vanhat roinat.

Usein mökkiin kertyy itselle tärkeitä tai muuten merkityksellisiä tavaroita. Ilman tarkempaa harkintaa liiankin kanssa. Mieti, olisiko itsellesikin helpottavaa ja vapauttavaa, jos vihdoinkin luopuisit vanhoista koulukirjoistasi? Tai osaisiko joku sukulainen arvostaa mummon laajaa postikorttikokoelmaa enemmän? Sitten ne muutamat jäljelle jäävät, arvokkaimmat historiasi helmet voisivat saada arvoisensa aseman. Kehyksissä, hyllyssä paraatipaikalla tai käytössä.

Mökki itsessään voi olla hyvin henkilökohtainen paikka. Siihen liittyvä historia, kokemukset ja siihen liitetyt merkitykset voivat tehdä paikasta ainutlaatuisen ja henkilökohtaisen. Hyvässä tai pahassa.

Usein mökkiin sekoittuu ristiriitaisia tunteita. Vaikka jotkut ulkopuoliset voivatkin ehkä aistia voimakkaan tunnelatauksen, muista, että suurin osa mökkiisi liittämistäsi merkityksistä on olemassa vain sinun pääsi sisällä. Ne eivät ole osa mökkiä vaan osa sinua.

4. Panosta sisustukseen, mökkisi on sen arvoinen.

Usein mökille kertyy huonekaluja, astioita ja vaatteita, jotka eivät enää muualle kelpaa. On kuitenkin mökin aliarvioimista pitää sitä kierrätyskeskuksena tai välietappina kaatopaikalle. Mieti, minkälainen toivoisit mökkisi olevan. Siistimpi? Ilmavampi? Valoisampi? Jonkin tietyn tyylin mukainen (merihenkinen, rustiikkinen, moderni..)?

Käy läpi kriittisesti mökille kertyneet tavarat pohtimalla jokaisen kohdalla seuraavia kysymyksiä:

Onko se rikki? Voitko korjata sen? Aiotko korjata sen? Tuletko käyttämään sitä korjauksen jälkeen? Näyttääkö se kauniilta korjaamisen jälkeen? Jos vastaus mihin tahansa näistä kysymyksistä on ei, vie se roskiin.

Onko se tarpeellinen? Oletko käyttänyt sitä viimeisen vuoden aikana? Voitko käyttää jotain muuta sen sijasta? Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos sitä ei olisi? Jos viimeinen uhkakuvakaan ei aiheuta sinulle painajaisia, voit todennäköisesti luopua siitä.

Sopiiko se toivomaasi tyyliin? Saisiko siitä tehtyä sopivan? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on ei, voisi olla syytä miettiä sen uudelleensijoitusta eri paikkaan.

Tuottaako se sinulle iloa? Klassinen Konmari -kysymys. Ideana on valita ne asiat, jotka jäävät, ei keskittyä pois heitettäviin. Voi olla, että jokin on rikki/tarpeeton/arvoton, mutta sinulle niin rakas, että tunnet lämpimän ailahduksen rinnassasi aina kun vain ajatteletkin sitä. Säilytä se silloin ja vaali tätä arvokasta aarrettasi.

Usein jo tavaraa karsimalla ja järjestelemällä mökistäsi tulee vallan eho. Tämän jälkeen pelkkä pieni pintaremontti tekee ihmeitä: maalaus, tapetointi. Joissain tapauksissa jo huolellinen pesu auttaa. Puhtaus, ehjyys ja toimivuus ovat tärkeintä.

Kun panostat erityisesti niihin asioihin, miksi itsekin pidät mökistäsi, korostat ja entisestään parannat niitä, huomaat pian mökkisi olevan vallan mainio.

5. Helppoutta kohti.

Linjauksena jo pelkästään mökkivarkauksienkin varalle voidaan pitää kolmea Aata. Mökillä ei kannata säilyttää alkoholia, aseita tai arvokasta. Kaksi ensimmäistä ovat melko yksiselitteisiä, kolmas ei. Varkaalle saattaa kelvata mikä tahansa, mutta erityisen selvästi rahanarvoinen tavara. Sinun sydämesi taas saattaa särkyä, jos jokin tietty esine särkyy. Älä riskeeraa sydäntäsi vaan varmista, että tuo arvoesine on turvassa.

Siivous, ylläpito ja mökin hoitaminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän irtaimistoa on. Minimalistiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta esimerkiksi pölynkerääjien, kuten kuivakukkien tai täytettyjen eläinten säilyttämistä kannattaa harkita pariinkin otteeseen. Pääset helpommalla, kun hörsylää on vähemmän. Tosin, jos juuri ne ovat mökkisi A ja O, muista paloturvallisuus ja sitten vain nauti.

Samalla muista: lopultakin, se on vain tavaraa. Käärinliinoissa ei ole taskuja. Olosi voi olla paljon vapaampi, kun et ole niin sidottu kaikkeen siihen irtaimeen, mitä näet ympärilläsi. Ole valmis päästämään irti.

Mökille on helpompi tulla, kun tietää, mitä siellä on ja mitä tarvitsee pakata mukaan. Kun tietää, mitä tarvitsee tehdä, mikä on jo hoidettu ja että perillä odottaa kaunis, helppohoitoinen mökki.

Kun keittiössä on paikka kaikelle ja kaikki paikalleen, kokkailuun ja leipomiseen on mukava ryhtyä. Kuvaaja: Karoliina Jokinen, Valoomo Oy.

6. Suunnittele ja toteuta.

Tee toimintasuunnitelma: mitkä asiat toteutat nyt heti tai seuraavan kerran mökillä käydessäsi? Mitkä voit korjata saman tien, minkä huoneen tai tavararyhmän käyt läpi kriittisellä silmällä? Mitä toteutat seuraavan vuoden aikana? Mitkä ovat kriittisimmät, mitkä häiritsevimmät? Mitkä ovat ne pienet muutokset, jotka tuovat suurimmat vaikutukset?

Muista pareto-periaate: 20% toteutettavista asioista tuo 80% tuloksista. Mitkä ovat sinun mökkisi viidennes juuri tällä hetkellä? Mieti, päätä ja toteuta.

Yhteistyö muiden kanssa

Sukumökillä saattaa olla hyvin erilaisia käsityksiä siitä, mikä on kohtuullinen tavaramäärä.

”Yhteiskäytössä olevia tavaroita ei voi alkaa raivata yksin. Siitä on seurannut järisyttäviä riitoja. Oikea tapa on järjestää karsimista käsittelevä mökkikokous. Ja eniten päätösvaltaa annetaan sille, joka näkee eniten vaivaa mökin eteen”, on Ilanakin ohjeistanut yhteismökkielon tavararaivausta.

Makuja on monia. Yksi haluaa säästää kaiken ja pitää mökin pyhänä arkistona kaikesta eletystä historiasta. Toinen pitää mökkiä tavaroiden välietappina kaatopaikalle. Kolmas haluaisi uusia kaiken Ikea-malliseksi. Toimivien kompromissien löytäminen voi olla haastavaa mutta tavoite mielessä pitäen kannattavaa.

Yhteisen sävelen löytäminen niin tavoitteissa kuin tekemisissäkin on tärkeää, jotta mökki on jatkossa(kin) kaikille mieluisa paikka. Mitä kukin haluaa mökkeilyltä? Onko se tekemistä (minkälaista) vai löhölomailua? Miten löytää yhteisille ja omille tavaroille sujuvat säilytyspaikat? Tuoko jokainen omat liinavaatteensa vai ovatko ne yhteiskäytössä? Tulisiko tavaroiden paikat merkitä, jotta kaikki osaavat palauttaa ne paikoilleen? Missä kunnossa mökin tulisi olla, että kaikki viihtyisivät siellä aidosti?

Mökillä on mukava olla, kun kaikki tarvittavat tavarat löytyvät, niitä on sopivasti ja niille kaikille on oma paikkansa. Kun sitten kaikki on paikallaan, siivous ja oleminenkin on helppoa. Säilytysratkaisujenkin tulee tukea perhe- ja sukusopua. Omat naulakot seinällä eivät välttämättä enää riitä, toisin kuin vähätavaraisemmalla 60-luvulla.

Kertakäyttöiset vai Arabian retroastiat? Vain sinä tiedät, mikä teille sopii. Mistä olet valmis joustamaan, mistä et? Yhteiskäytössä täytyy löytää sopusointu. Karsimisesta voi luoda parhaimmillaan yhteishenkeä nostattavan talkoorutistuksen. Hoitaa homma tavara, kategoria tai huone kerrallaan.

Mökkiarjen rutiineihin voi löytyä helpotusta vaikka jaettavista sovelluksista. Kaikkien mökinkäyttäjien nähtävillä olevalle ostoslistalle kirjataan, kun sokeri tai suodatinpussit alkavat olla lopussa. Isommista hankinnoista kannattaa sopia yhdessä. Kevätsiivous ja talvivalmistelutkin voivat olla yhteinen talkoo- ja ajanviettotapahtuma, johon kutsutaan kaikki koolle. Sähköiseen kalenteriin merkitään omat ja yhteiset mökkiviikot etukäteen sovituilla jaoilla.

Pelisääntöjen sopiminen on tärkeää, mielellään jo ennen kuin tilanne on käsillä. Yhteisymmärryksessä sovittujen sääntöjen tulee olla kaikille selvät, perheen ja kaikkien muiden kesken, varsinkin jos samaa mökkiä käyttää monta perhekuntaa.

Mitkä teidän mökkisääntönne ovat? Ruohonleikkurin puhdistus aina käytön jälkeen, saunan lakaisu puhtaaksi, työkalujen ja muiden tavaroiden palauttaminen niiden omille paikoilleen käytön jälkeen? Hymyile vaikka aurinko ei paistaisi?

Kakkoskodiksi, vuokralle vai mökistä luopuminen?

Jos mökki on vain vaiva ja kohtuuton korsi kamelin selässä, voi olla vapauttavaa luopua siitä. Myydä tai laittaa vuokralle.

Yhä useampi haluaa mökistä kakkoskodin tai etä- ja eläkepäivien pysyvän kodin. Mökkien varustelutasoa kehitetään ja mökkeilystä halutaan tehdä entistä mukavampaa. Järjestys, puhtaus ja hyvin organisoitu elo tuo viihtyisyyttä.

Mökkiin upotetut rahasummat saatetaan haluta myös saada tuottamaan. Mökin muuttaminen pohjattomasta rahakuilusta tuottavaksi kohteeksi on myös täysin mahdollista. Hyvin järjestetty mökki on myös helpompi laittaa vuokralle ilman suurempia alkuponnisteluja. Mökki itsessään on harvoin kovin kannattava sijoitus. Siitä saatavat muut arvot ovat usein tärkeämpiä. Silti mökkipäiviin lopulta vuoden aikana käytetty rahasumma voi hirvittää. Mökki voi olla kuitenkin myös fiksu investointi pelkän kuluerän sijaan.

Jos mökki on vain yksi ”tavara” lisää elämässäsi ja sen ”palveleminen” tuottaa vain ahdistusta, voi olla viisasta ja vapauttavaa luopua siitä. Myydä tai laittaa vuokralle. Huoleton on hevoseton mies.

Sitten vain nauttimaan! Kuvaaja: Sari Hyvärinen.

Muista nauttia!

Vaan onhan se ihanaa mökkeillä <3 Mökki voi olla myös kaupunkiasunto tai sitten se perinteinen lauta- tai pyöröhirsimökki korven keskellä. Muista keskittyä mökkisi hyviin puoliin ja tee mahdolliseksi nauttia olostasi. Jos haluat raataa työleirillä, kaikin mokomin. Jos haluat rentoutua, tee se mahdolliseksi.

Mikä on ihaninta mökissäsi? Hehkuta sitä. Korosta sitä. Fiilistele sillä. Valokuvaa, videoi. Kerro siitä muillekin. Maailman kaunein auringonlasku, kirkkain vesi, parhaat mustikkamättäät, pehmeimmät löylyt, upein puuleikkauskoristelu, muhkeimmat peitot? Korosta ja nauti siitä, mikä on hyvää sen sijaan että kiinnittäisit kaikkien huomion niihin vähemmän ihaniin ominaisuuksiin.

Kirjoittaja Sari Hyvärinen on mökkivuokrauksen asiantuntija, joka on auttanut jo tuhansia aloittamaan ja kehittämään mökkivuokraustaan. Kaikki alkoi omasta mökistä, jonka hän ensin järjesti ja alkoi pian sen jälkeen vuokrata lyhytaikaiseen vapaa-ajan majoitukseen. Lisätietoja saat vaikkapa maksuttomasta Mökkivuokraajan minioppaasta, jonka voit tilata täältä. 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

3 kommenttia artikkeliin ”Paikka kaikelle mökillä”

 1. Sisäilmasairaille kesän lähestyminen on välillä ylimääräinen stressin aihe. Monet mökit ovat jo niin huonokuntoisia. Haju on vahva epäilys kosteusvauriosta. Mummolan hajuksi moni kuvaa tuota. Haju tarttuu vaatteisiin ja hiuksiinkin. Erittäin vaikea puhdistaa. Ohjeistus kosteusvaurio huonekaluillekkin on hävittäminen. Lapset altistuvat kouluissa ja kesä jatkuu mökillä kesäflunssana. Tila on kuitenkin myrkytystila ja kova päänsärky, väsymys ja huonovointisuus ei johdu uimisesta ja auringosta vaan oleskelusta mökillä. Miksi kuljetaan kesällä aina telttaa mukana. Koska en voi sairastuttaa itseä ja lapsia enempää. Haluan että he ovat vielä työkykyisiä näin 4kymppisenä. Toisin kuin itse olen. Hyvää kesää!

  Vastaa
  • Mainiota, että olet löytänyt ratkaisun, joka omalla kohdalla toimii 🙂 Hyvää kesää sinullekin!

   Vastaa
 2. Kiitos hyvästä tarkistuslistasta mökin rempan suunnitteluun. Meidän mökki on tällä hetkellä ihan tavallinen mummonmökki, mutta tarkoitus olisi aloittaa muutostyöt, jotta saataisiin mökki ympärivuotiseen käyttöön. Rakennnusten muutostyöt voi mökillä olla kyllä vähän hankalia, mutta hyvällä suunnittelulla tästä varmaan selviää. Hyvä, että kiinnitit huomiota ensimmäisenä korjattaviin asioihin. Mökillä saattaa vikoihin tottua niin, ettei niitä oikein tajua ottaa ajoissa vakavasti.

  Vastaa

Jätä kommentti