Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Tarvitsetko lomaa arjestasi?

Loman tarpeessa? Kodin järjestäminen lisää arjen viihtyisyyttä.

Liian usein luullaan, että ammattijärjestäjä on jonkinlainen järjestyspoliisi, joka käy kodeissa määräämässä, mitkä rojut heitetään pois, tai jota kiinnostaa, onko ihmisillä kaapeissaaan pikkuhousut värijärjestykseen viikattuna.

Väärin molemmat. Asiakas tekee päätökset tavaroistaan enkä minä arvioi sinua sen mukaan, miltä alusvaatelaatikkosi näyttää.

Sen sijaan olen intohimoinen sen suhteen, että arki kotona sujuu.

Oman arkesi sujuvuutta voit luodata kysymällä, pitääkö jonkin näistä kohdallasi paikkansa:

  • Sinulla menee jatkuvasti paljon aikaa tavaroiden löytämiseen
  • Ostat uusia sellaisten tavaroiden tilalle, jotka tiedät omistavasi, mutta joita et pysty löytämään
  • Ajatuskin siivoamisesta tuntuu äärimmäisen vaivalloiselta
  • … tai viikkosiivoukseen menee koko päivä, ehkä puolet seuraavastakin
  • Teillä riidellään siivoamisesta tai tavaroiden määrästä
  • Koet, että et voi rentoutua kotona

Tavarapaljous on yksi keskeinen syy sille, että arki ei kotona rullaa. Puhelin, avaimet ja lompakko ovat jatkuvasti hukassa. Kadonneiden tilalle hankitaan uusia.

Siivoamiseen menee tuntitolkulla, koska ensin on raivattava pinot tasoilta ja nurkista. Pölyä kertyy epäterveellisen paljon, jopa vesivahinko voi jäädä huomaamatta.

Tavarapaljous vaikuttaa myös ihmissuhteisiin. Tutkitusti yleisimpiä riidanaiheita naisten ja miesten parisuhteissa ovat kotityöt. Ja mitäpä kotityö muuta on kuin tavaran siirtelyä paikasta toiseen.

Ja entä sitten se stressi. Ihmisten herkkyys ympäristön visuaalisille ärsykkeille vaihtelee. Toinen on niin tarkka, että suoristelee matonhapsut naapurissakin. Tätä ihmistä epäjärjestys estää rentoutumasta kotona – jokainen rempallaan oleva paikka on kuin tekemätön tehtävä to do -listalla.

Toisia taas sotku ei haittaa tippaakaan. He eivät näe lattioille levinneitä leluja, paperipinoja keittiön pöydän päässä tai sitä, että kahvinkeitin on viisi senttiä sivussa tavanomaisesta kohdastaan. Eräs kirjailija kuvasi haastattelussa, että hän saattaa kävellä viisi kertaa päivässä lattialla makaavan vaatekasan yli edes huomaamatta sitä.

Voitte kuvitella, mitä tapahtuu, kun nämä kaksi ihmistyyppiä laitetaan asumaan samaan asuntoon.

Helsingin Sanomissa epäjärjestyksen haitat vietiin vielä pidemmälle: ”Sotkuinen koti vaikuttaa hyvinvointiisi. Se saa sinut syömään epäterveellisesti, työskentelemään tehottomasti ja heikentää havainnointikykyä.” Lehti uutisoi Psychology Today -lehden artikkelia, jossa oli tarkasteltu roinaisen kodin vaikutuksia hyvinvointiin.

Huhhuh! Eipä ihme, että iso osa suomalaisista kokee olevansa loman tarpeessa. Piiiiiitkän loman.

Kun Aurinkomatkat kyseli ihmisiltä, haaveilevatko nämä pidemmästä irtiotosta matkaillen, kolmannes vastaajista sanoi haluavansa useamman kuukauden tauon arkeensa. Puolet halusi parin viikon lomalle. Vain 4 prosenttia ei kokenut irtioton tarvetta.

Ilmeisesti nämä neljä prosenttia viihtyivät arjessaan. Tämä ei ole mikään pikkujuttu. Suurin osa elämästä on arkea.

En siis ammattijärjestänä ole intohimoinen itse järjestyksen suhteen vaan sen, että sopivalla tavaramäärällä ja toimivalla järjestyksellä arkensa saa sellaiseksi, että siinä viihtyy.

Onko sinun arkesi sellaista, että viihdyt siinä? Vai elätkö viikonlopun ja loman odotuksessa? Ja mitä voisit tehdä nyt heti, jotta kodista tulisi sinulle sellainen hyvän mielen paikka, jossa saat olla kaikessa rauhassa ja rentoutua itseksesi tai läheisten seurassa?


Tilaa maksuton vinkkipankki!

Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti