Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin järjestät lelut toimivasti

Onko lastenhuoneen lattia taas peittynyt sekalaiseen pikkusälään, pehmoihin ja parittomiin sukkiin? Onko lapsesi pois tolaltaan, koska se barbinuken hopeanvärinen kenkä on kadoksissa? Ja kun pyydät siivoamaan, lapset siirtävät tavaraa pinosta toiseen, ikään kuin eivät tietäisi, minne tavarat kuuluvat?

Aivan.

Tässä sinulle kolme vinkkiä, joilla lievität hermokiristystäsi ja saat lastenhuoneesta helppohoitoisemman.

lelujen järjestäminen

1. Unohda säilytyslaatikoiden pinoaminen!

Sitä todennäköisemmin tavara jää paikkansa viereen, mitä useampia vaiheita sen paikoilleen laittamiseen sisältyy. Jos lelun siivoamiseksi pitää 1) avata kaapinovi, 2) nostaa kaksi laatikkoa alimmaisen laatikon päältä, 3) avata laatikon kansi, 4) laittaa tavara paikoilleen, 5) sulkea kansi, 6) nostaa laatikkopinoa, jotta 7) saa kyseisen laatikon takaisin pinon alle, 8) laittaa laatikko paikoilleen, 9) laittaa kaksi muuta laatikkoa sen päälle ja 10) sulkea kaapin ovi, harva aikuinenkaan vaivautuu.

Tavara jää laatikon viereen, laatikko lattialle tai pöydälle ja kansi kadoksiin.

2. Vain yksi sekalelulaatikko!

Järjestä jokaiselle leluryhmälle tai leikkityypille oma säilytyspaikka. Käytä lapsityövoimaa säilytyspaikkojen nimietikettien tekemiseen, niin kullanmurutkin oppivat tavaroiden paikat. Ne lelut, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään, laitetaan sekalelulaatikkoon. Koska sekalelulaatikosta muodostuu nanosekunnissa lelujen musta aukko, sekalaatikoita saa olla enintään yksi. Silloin ryhmättömät yksittäislelut on helppo sekä siivota että tarvittaessa löytää – onhan niille vain yksi mahdollinen paikka.

3. Parhaat paikat suosikeille!

Varaa paikat eniten leikityille lempparileluille lapsen käden ulottuville. Se on nimittäin sitä kaikkein helppokäyttöisintä säilytystilaa. Kuulostaa kenties arkijärkiseltä, mutta kun ajatuksella tsekkaat nämä parhaat paikat, saatat yllättyä. Seiskaveellä on hyllyssään helistimiä ja uimarenkaat nököttävät kaapin parhaalla paikalla keskellä talvea. Siirrä harvemmin käytetyt syrjään.

Tältä videolta näet, miten näitä vinkkejä on sovellettu ammattijärjestäjän kodin lastenhuoneessa ja mitä muita järjestämisideoita sieltä löytyy:

Ai mikä leppoisa lastenhuone? Leppoisassa lastenhuoneessa:

 1. on tilaa leikeille
 2. lelut löytyvät helposti
 3. kaikelle on paikkansa, jotka lapsikin tietää
 4. kaikki mahtuu vaivatta paikkoihinsa…
 5. … ja menee paikoilleen alle vartissa
 6. lapsia ei tarvitse uhkailla tai lahjoa siivoamaan
 7. aikuinen ei menetä hermojaan

Kuinka monta seitsemästä saat ”oikein”?

 

Haluaisitko, että lapsesi siivoaisi huoneensa itse – ja että siihen menisi vain 15 minuuttia?

Maksuttomalla Lastenhuone siistiksi vartissa -minikurssilla opit paloittelemaan lastenhuoneen siivoustyön “lapsenkokoisiin” palasiin ja ohjaamaan lastasi lempeän jämäkästi niin, että tuet hänen omatoimisuuttaan.

Minikurssi on sinulle, jos

… lapsesi on 5–10-vuotias
… olet saanut tarpeeksesi lastehuoneen sotkuista
… tahdot tukea lapsesi omatoimisuutta myönteisesti 
… haluat käyttää enemmän aikaa kivoihin juttuihin perheen kanssa ja vähemmän aikaa siivoamisesta stressaamiseen

“Huone – JA vaatehuone! – on nyt siisti eikä homma jäänyt kesken siihen, että jommallakummalla olisi palanut hermot totaalisesti. Toimiva, käytännöllinen ohjeistus, joka huomioi myös emootiot.”
– 6-vuotiaan äiti

 

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

2 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin järjestät lelut toimivasti”

 1. Hei, Meillä on lapsen lelulaatikkona vanha matala pitkä televisiopöytä, jossa on lapsen tasolla 2 vetolaatikkoa, jotka eivät kuitenkaan ole kauhean isoja (näin ollen tavara ei huku niihin pohjattomasti, mutta kuitenkin syvyytensä puolesta mahtuu) Nämä ovat. ns. sekalelulaatikoita, mutta niissä on pyritty siihen, että toiseen menisi suurin piirtein tietyn tyyppisiä leluja (esim. autoja) Näin ollen myös löytäminen on helpompaa. Näihin laatikoihin ei koskaan laiteta mitään rakenteluosia sellaisenaan (esim. junaratoja), vaan niille on oma säilytyspussi. (Jonka pystyy kiinnittämään vaikka seinään, meillä toimii ihan kaupasta ostosten mukana tullut muumi-kestokassi) Tietysti joskus joku radan pätkä eksyy sekalelulaatikkoon, mutta sen saa sitten kaivettua tarvittaessa sieltä. Jos kaikki radan pätkät olisivat ukkeleineen päivineen sekalelulaatikossa, niin silloin niitä saisikin aina kaivella). Sekalelulaatikon sisälle voi kuitenkin laittaa yhden suljettavan kangaspussin, johon kerätään esim. legot, jos mahtuu. Kirjat eivät myöskään eksy sekalelulaatikkoon vaan niille on oma hylly seinässä. Pehmolelut jakavat seinähyllyn kirjojen kanssa niin, että molemmilla on ”oma puoli”. Tv-Tason päällä voi piirtää ym. eli tavallaan piirustustaso ja vetolaatikot ovat samassa kompleksissa. Lattian lajitteluraivaus käy nopsasti, vaikka alkutilanne näyttäisi kuinka kaamealta xD

  Vastaa
  • Kuulostaa toimivalta! Kaikelle on paikkansa ja vaikuttaa siltä, että kaikki mahtuu paikkoihinsa. Peukku sille!

   Vastaa

Jätä kommentti