Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin järjestät muovikassit

Olen viime aikoina tyytyväisenä pannut merkille, että yhä useammissa liikkeissä muovipussit ovat muuttuneet maksullisiksi. Hintalapun laittaminen muovipussille pakottaa harkitsemaan, kuinka tarpeellinen pussi juuri siinä tilanteessa lopulta on.

Harkintaa tarvitaan, sillä suomalaisten kotien kolme ongelmallisinta tavararyhmää ovat paperit, vaatteet ja muovikassit.

Kaikella rakkaudella asiakkaitani kohtaan näen siinä tavarakulttuuriimme liittyvää mustaa huumoria, että moni on maksanut minulle siitä, että laitan ojennukseen kotiin ilmaiseksi tai pikkurahalla tulleet muovipussit.

Miten oikein jouduimme näin outoon tilanteeseen? Ja mitä sille voi tehdä?

Muovikassit

Ruotsin lahja maailmalle

Ennen kuin muovipussit yleistyivät, ostokset pakattiin paperiin, paketti solmittiin narulla ja naurun päihin kiinnitettiin puiset pakettinappulat. Niistä paketti oli mukava kantaa kotiin ilman, että naru syöpyi kämmeneen.

Muovikassi on Ruotsin lahja maailmalle. Keksintö patentoitiin 60-luvun alussa ja heti sen jälkeen muovipussit alkoivat yleistyä ympäri maailmaa. Tavara on nopeampi pakata kassiin kuin paketoida. Kassiin sai painettua liikkeen mainoksen. Kassin kahva oli kätevä.

Suomessa käytetään tällä hetkellä noin 300 miljoonaa kassia ja 900 miljoonaa ohutta hedelmäpussia vuodessa.  Luontoon päätyvä muovi on suuri ongelma ympäri maailmaa. Jos syöt kalaa, syöt todennäköisesti muovia. Myös juomavedestä on löydetty mikromuovia.

Jäteongelman takia monissa maissa muovipussit on nykyään kielletty kokonaan. EU:ssakin halutaan vähentää pakkausjätettä ja juuri tähän liittyy se, että kassit ovat alkaneet maksaa. Jatkossa katukuvassa näkyvä muovikassi ei ehkä olekaan positiivista näkyvyyttä kaupalle vaan haitta sen ekologiselle imagolle.

Ilmaisen ja kätevän myrkyllinen liitto

Osa muovipusseista tulee koteihimme pyytämättä, kun tavara sujahtaa kassalla kassiin automaattiohjauksella. Ilmainen muovipussihan on hyvää palvelua! Kassi suojaa ostosta ja voi parhaimmillaan olla myös hauskannäköinen esine itsessään.

Ruokakaupan kassalla olemme toki itse valinneet muovipussin, koska siinä käytännöllistä kuljettaa tavarat kotiin ja se on halpa. Sitä paitsi sen voi käyttää roskapussina.

Kun ilmaisuus tai edullisuus yhdistyy kätevyyteen, ollaan pulassa.

Roskapussia pienemmät tai suuremmat kassit menettävät käytännöllisyytensä, kun niistä on otettu tavarat pois. Niitä on hankala käyttää roskapusseina. Mutta koska pussi on potentiaalisesti käytännöllinen – ”sitä voi vielä tarvita” – se säästetään.

Ennen pitkää roska- ja siivouskaapit pullistelevat jos jonkin kokoista pussukkaa. Sitten pengotaan sitä sopivan kokoista. Kaaos on valmis.

Näin saat kassihässäkän kuriin

Lopeta 

Nyt ihan oikeasti se kesto- tai puuvillakassi käsilaukkuun tai auton takakonttiin, niin se kerrankin on siellä kun sitä tarvitaan! Myös käytetty muovikassi käy. Jos olet esteettisesti vaativa, valitse asuihisi sointuva kassi. Odotan tässä, että käyt laittamassa ostoskassin valmiiksi. Jatketaan sitten.

No niin. Tuntuu heti paremmalta, eikö vain?

Vähennä

Nyt käydään kassikaapin kimppuun. Ota kaikki pussit ulos säilytyspaikoistaan. Kerää sitten kaikki rikkinäiset ja epäkäytännölliset kassit yhteen isompaan kassiin.

Epäkäytännöllisillä tarkoitan kaikkia niitä liian pieniä tai liian suuria, jotka tulevat käteesi, kun yrität kaivaa esille roskapussia. Tarkoitan juuri niitä, jotka ovat pyörineet kassijemmassasi jo ennen kuin Eka-marketeista tuli Euromarketteja. Tarkoita myös kasseja, jotka ovat niin rumia, ettet halua laittaa niihin edes märkiä uikkareita uimahallissa.

Nyt vie tämä kasseilla täytetty kassi eteiseen. Se on matkalla muovikeräyspisteeseen. Lähimmän löydät täältä. Kierrätyspisteellä tyhjennä pussit pois isommasta kassista. Optinen lukulaite erottelee eri muovilaadut toisistaan, joten pussien jättäminen sisäkkäin voi haitata kierrätystä.

Optimaalisin ratkaisu olisi tietysti käyttää pussit pois. Mutta ollaan rehellisiä: jos et ole käyttänyt niitä tähän mennessä, et tule käyttämään jatkossakaan.

Ole rohkea! Olen itse ollut ottamatta ja ostamatta kaupan kasseja jo useita vuosia, mutta ei meiltä kassit ole loppuneet. Niitä tulee kyläilijöiden ja sukulaisten mukana ja välillä käy niin, ettei se kestokassi sitten ollutkaan siellä käsilaukussa – jos tavara ei mahdu taskuun, on pakko ottaa muovikassi.

Lajittele

Nyt voit lajitella jäljelle jääneet pussit koon tai käyttötarkoituksen mukaan. Käypä lajitelu voi olla esimerkiksi roskapussit, pikkupussit, hienot pussit ja jättipussit.

Unohda viikkauksien kanssa näpertely

Koska sinulla on nyt muovipusseja kohtuullinen määrä, voit säilyttää ne rennosti neliöiksi taiteltuina tai vaikka solmulle kieputettuina, jos rypistyminen ei haittaa. Viikkauksilla ei ole niin väliä, koska lajin mukaan järjestetyt pussit löytyvät joka tapauksessa helposti.

Jos sinulla on aikaa, viikkaa pussit kaikin mokomin vaikka kolmioiksi. Sekin toimii. Ainakin jos jaksat ylläpitää systeemiä.

Määrää joka lajille oma paikka

Sitten määräämme joka kassille oman paikan. Itse tykkään säilyttää roskapussien kokoiset roskiskaapissa (pääasiassa käytämme kierrätysmuovista valmistettuja ohuita rullapusseja) ja muut kassit keittiön yleiskomerossa ”pystyviikattuna” lehtikoteloihin. Säilytän samalla tavalla myös kestokassit ja paperikassit.

Muovikassien säilytys
Aina löytyy sopiva!

Oletko taltuttanut muovipussikaaoksen? Jaa vinkkisi alla!


Lisää järjestämisvinkkejä löydät Paikka kaikelle -blogin ilmaisesta Vinkkipankista. Se on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

26 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjä vinkkaa: näin järjestät muovikassit”

 1. Mulla on roskiskaapissa sellainen muovinen hedelmälaatikko, siis niitä mitä tulee joskus esim. aprikoosien tai päärynöiden tms. kanssa. Se on sopivan kokoinen pikkupusseille ja biojätepusseille ja mahtuu tiskialtaan alla olevalle hyllylle. Pikkupussit vain kierrän kerälle, mutta isommat kassit viikkaan jollain tavalla. Jos ehdin niin kolmioksi, jos en, niin taittelen kuitenkin siististi. Viikkaamiseen menee oikeasti muutama sekunti, ja harvoin on niin kiire, ettei sitä oikeasti _ehtisi_ tehdä. Mutta tilansäästö on niin merkittävä, että siksi vaivaudun viikkaamaan. Eli siinä takana ensisijaisesti käytännöllinen, ei esteettinen syy. Kenkälaatikot ym. toimivat myös hyvin pussien pystyviikkaukseen, ja mahtuvat sinne tiskikaappiin.

  Vastaa
 2. Pussit on jo kurissa. Nyt ahdistaa kangasnarulliset pahvikassit ja kangaskassit. Firmat ja yhdistykset ja ja ja ja akaa tavaransa / esitteensä nyt näissä. Aina ei kehtaa kieltäytyä tai ottaa kassista vain tarvitsemansa ja joskus kiiinnostaa koko kassin sisältö. Silloin kehtaan kyllä jättää kassin antajalle, jos voin.
  Kangaskasseissa säilytän kesälippiksiä talvella ja vice versa per perheenjäsen. Parissa säilytän muovipusseja lajiteltuna… Ei hennois laittaa tekstiilikierrätykseen, joten pari kassia on täynnä kangaskasseja.
  Ihan toinen tarina on ostamalla hamstraamani kestokauppakassit matkoilta…

  Vastaa
  • Olen huomannut, että monissa kodeissa puuvilla- ja kestokasseja on myös ongelmaksi asti! Hankalimpia ovat paksut kestokassit, jotka ovat menettäneet muotonsa. Niitä ei saa kunnolla taiteltua ja ne vievät tolkuttomasti tilaa.

   Vastaa
 3. Muovisten ostoskassien sisääntuloa on aika hyvin saatu rajoitettua. Ostan vain äärimmäisessä hätätilanteessa, koska ovat tarpeettomia ja n. 4-5 kassin hinnalla saa jo esim. litran maitoa. Ostokset on mielestäni paljon kätevämpää pakata koreihin kuin muodottomiin kasseihin. Kaupoista löytyy aina myös tyhjiä pahvilaatikoita, jos ei ole mitään mukana. Ei onnistu tietenkään, jos on jalan tai julkisilla liikkeella, silloin pitää olla kahvat.
  Jotain pakkauspusseja (wc-paperipakkaus, perunapussit ym.) kertyy väkisinkin kotiin, ne ovat kyllä ihan irrallaan ja sekaisin eräällä keittiön avohyllyllä. Ihan karseen näköistä! Ovat sen verran nopeassa kierrossa menossa jätepusseiksi etten vaivaudu viikkaamaan. Ei liikaa kaappeja=ei niihin sullottuja ja unohtuneita tavaroita. Vois ne silti olla siistimmin…olen sekoitus boheemia ja perfektionistia.
  Tein joskus vanhasta valoverhokankaasta kestohedelmäpusseja, jotka olen nyt ottanut vihdoin aktiivikäyttöön. Sitä ennenkin käytin kaupan hedelmäpusseja useampaan kertaan, hintalapun olen laittanut esim. maitotölkin kylkeen ja näyttänyt kassalle.
  Jaksaisiko joskus kokeilla kaiken ostamista irtona ja omiin astioihin, edes viikon. Sillä vasta vähenisi muovin käyttö.

  Vastaa
  • Tämä omiin astioihin ostaminen on monilla ns. zero waste -ohjelmaa noudattavilla käytössä. He pyrkivät minimoimaan kaiken jätteen.

   Vastaa
 4. Täytyypäs sanoa, että harva asia suututtaa niin paljon kuin erikoisliikkeiden maksulliset muovikassit. Tuhatkertaisesti enemmän kuin niiden hinta. Pidän sitä surkkeana asiakaspalveluna .Moni pieni kivijalkakauppias on samaa mieltä ja siellä asioinkin jos vain mahdollista.

  Ruokakauppa on ihan eri asia, sinne mennessään voi päättää ottaako kestokassin, ja jos ei, muovikassit on kunnollisia tukevia jatkokäyttöön. Mutta kun ostan kaupungilla vaatteen tai kirjan, harvoin on mukana mitään kantokelpoista sääsuojaa. Tarjolla ei ole kunnon kasseja ja niistä mainosketkuttimista pitää maksaa. Yhtään turhaa kassia en ota, maksoi tai ei. Yhtään en päästä luontoon.

  Mutta usein myös jätän ihan tämän takia ostamatta. En halua maksaa huonosta pavelusta. Ja kaupoillehan tämä on vain hyvä business. Kate lienee 90%.

  Vastaa
  • Monissa maissa on nykyään muovikassien myynti kokonaan kielletty. Kaipa siellä sitten pitää ostaa kestokassi kassalla. Itse yritän ennakoida sateensuojaa tarvitsevat ostokset ottamalla kotoa muovipussin mukaan.

   Vastaa
 5. En ole varmaan koskaan ostanut muovikasseja, sillä olkalaukussani on aina omaan suojapussiinsa taitettuna kestokassi kevyestä sateenvarjokankaasta. Jostain kumman syystä tälläkin hetkellä kotona on kuitenkin parisenkymmentä muovipussia.
  Mulla on hedelmäpusseina valoverhokankaasta tehtyjä pusseja mutta välillä otan kaupasta myös hedelmäpusseja, sillä käytän niitä kaatopaikkaroskille (yksi viikossa). Hedelmäpussit säilytän tyhjässä Pringless-putkilossa, senkun vain työntää sinne.

  Vastaa
  • Kiitos vinkistä, ton Pringles-idean otan käyttöön. ( ”Mies, syö nyt noi viimeiset murut pois!” ) Siihen mahtuvat ne, mitkä täällä lojuvat. Päällystän purkin jollain kivalla kankaalla. Ai niin, onkohan täällä enää mitään kankaita? Aaltopahvi voisi olla cool!

   Vastaa
 6. Ikinä en ole muovikasseja ostanut, mutta silti niitä on mahtavasti kertynyt. Tiskialtaan alla on 5 ritiläkoria, joihin olen taitellut erikokoiset muovikassit ja muut muovipussit. ( leipäpusseja, sipuli-perunapakastepusseja jne. jne…jne…….) 🙂 Paljon kuluu puutarhassa taimien pakkaamiseen kun menen 4 x / vuosi vaihtopäiville…. ja vien noin 100 tainta / kerta…. myös viilikipot kiertää sekä kylvö- että koulimispurkeiksi…. puhumattakaan salaatti- , broilerinkoipi- yms. purkeista…. Muovikassithan kestävät kai vaikka vuosikymmeniä hajoamatta…. siis ne vanhat. Ikinä en enää semmoista vihreää biohajoavaa hedelmäpussia ota ! samat potut poimin peräti kolme kertaa ennen kuin kotiin pääsin !! oli se niiiin heikko…. Auton ovilokeroissa on aina ainakin tusinan verran normiostosmuovikasseja varoiksi. ja käsilaukun virkaa toimittavassa pärekopassa puolisen tusinaa…. harvoin niitä tosin tarvitsen, sillä ruokatavarat pakkaan neljään paperiseen taimikassiin, jotka seisovat tanakasti kahdessa banaanilaatikossa. Laatikot on helppo nostaa takaluukkuun ja kotona kassit kantaa sisälle. Käydään kerran viikossa kaupassa, nuo samat paperikassit on olleet käytössä jo yli ½ vuotta…..

  Vastaa
 7. Hei mahtavaa, piti heti käydä tyhjentämässä pringles-purkki ja tyrkkäämässä sinne hedelmäpussit. Kiitti vinkistä! Kestokassit menee kans pystyyn, kunhan keksin lokerikon. Enpä ollut sitäkään vielä hoksannut. Kylläpä piristi päivää nämä niksit! 🙂 Kiitos!

  Vastaa
 8. Miten ratkaisette roskapussidilemman? Meillä on monihenkinen perhe ja vaikka kuinka lajittelisi, sekajätettä syntyy huomattavasti.

  Vastaa
 9. Minua kiinnostaisi tietää mitä ihmisillä siihen sekajätepussiin oikein liikenee ?. Me lajitellaan kaikki jäte ja sekajätettä kertyy hedelmäpussillinen ehkä max 2 kertaa kuussa. Vaihtoehtoisesti käytämme joskus pähkinäpusseja tms sekajätteille.

  Yritin surffailla ja etsiä mistä saisi käytetyille muovipusseille tarkoitettuja ns kangastuubeja jotka ripustetaan naulaan, ylhäältä pussi sisään ja alhaalta ulos. Ehkä niitä saa vain myyjäisistä ? mulla on Luontoliiton vanhoja (ei ollut tarjolla enää) mutta tarvitsisin lisää. Pitäisi saada annettua sellaisille jotka syövät muovipussileipää, voisin käyttää niitä pusseja koirankakkapusseina. Yksi tuubi heille ja toinen tilalle kun eka täyttyy pusseista jne.

  Vastaa
 10. Lidl myy usein ns. pesupusseja 2-3 kpl n 1,99€. Pussit on tarkoitettu herkkien vaatteiden suojaamiseen, mutta toimivat myös kestopusseina hedelmille jne. Ongelma vain, miten esim. Lidlin kassalla, jossa tuotteet punnitaan, aina joutuisi maksamaan myös oman kestopussin painosta!?

  Vastaa
 11. Minulla on keittiössä yksi korkea ja syvä kaappi, jossa neljällä alimamalla tasolla on hyvin liukuvat isot korit. Alimmassa korissa on kausikenkävarasto (talvella kesäkenkiä, lenkkareita ym ja kesällä talvikengät, pitkävartiset talvisaappaat, liukuesteet yms. Kaksi seuraavaa koria on pyhitetty kaikenlaisille kaseille ja pusseille.

  Toisessa korissa alhaalta on taiteltuina kuitukasseja ja termokasseja (niitäkin on turhan paljon, kun olen ostanut usein uuden kun varastossa olleet unohtui ottaa mukaan). Nyt niitä kyllä on vakiosti kauppakärryn pohjalla.

  Kolmas kori alhaalta onkin sitten muovipussien ja kassien varasto. Ja kyllä vaan sitä laatikkoa koskee juuri se, että siellä on tosi paljon niitä ihan liian pikkuisia pussukoita ja ihan liian isoja myös. Ja ei vaan ole tullut mieleen, että ne takuuvarmasti käyttämättä jäävät voisi tosiaan viedä suoraan muovikeräykseen. Siinä onkin ehdokas yhden päivän urotyöksi. Sinne koriin saa siis jäädä ne tavalliset muoviset kauppakassit joista tulee jätekasseja, ja myös ohuita kassirullia, kun roskiskassit välillä kumminkin loppuu.

  Vielä siinä laatikossa on kauppakassillinen kaupasta tulevia muutaman litran muovisia sekä myös biohajoavia hedelmäkasseja. Niitä käytän bioroskien keräämiseen. Viritän ensin muovikassin noin 3 litran marjaämpärin sisään, seuraavaksi biohajoavan pussin sen sisälle ja vielä munakennon pohjan tai kannen puolikkaan kosteutta imemään, ja kansi päälle. Siinä on mun bioroskis ja toimii hyvin. Meidän talossa ohjeen mukaan ei saa heittää bioroskia suoraan keruutankkiin, paperipussikin kävisi. Kun biopussi täyttyy, suljen sen solmuun ja kannan paremmin kosteutta kestävän tulkikassin avulla roskakatoksseen. Biohajoava osuus bioroskiin ja muovinen pikkupussi sekajätteisiin. Hyvin toimii. Kun bioroskis on aika pieni, se ei ehdi pahemmin ruveta haisemaan ennenkuin jo tulee matka roskakatokselle.

  Vastaa
 12. Toivoisin mielipidettä siitä, mikä tapa olisi paras tai edes hyvä bioroskien keruuseen ja poisvientiin. Ovatko biohajoavat kaupan pikkupusisit oikea/sopiva tapa bioroskien keruuseen ja hävittämiseen. Minulla tuo 3 l marjaämpäri biopussin kanssa on juuri sopivan kokoinen ja toimiva, mutta onko se ekologisesti hyvä?

  Vastaa
  • Hei Liisa, en ole varma olenko oikea henkilö vastaamaan. Käsittääkseni asia riippuu aika paljon siitä, mihin alueesi jätehuolto biojätteen käyttää. Näissä on paljon eroja. Kannattaa siis kysyä heiltä!

   Vastaa
   • No löytyihän se tieto: biojätteille mieluiten paperipussi, mutta biohajoava pussikin kelpaa Helsingin kiinteistöjätehuollossa.

    Vastaa
 13. Yhteen tarkoitukseen täytyy ajoittain olla käytettävissä niitä vahvoja uusharmaita kauppakasseja, nimittäin kissankakkahiekan hävittämiseen. Ohuet kassit eivät kestä hiekklastin painoa. Eli silloin tällöin vartavasten ostan muutaman harmaan kauppakassin, muutoin kestäviä kuitukasseja ja kauppakärry käytössä. Taloyhtiön sekaroskan keruutankkeihin ei saa heittää roskasisältöä sellaisenaan.

  Vastaa
  • Meillä käytetään puupellettejä kissanhiekan sijaan. Ne eivät haise ja kun kissan hiekkalaatikon tyhjentää, koko laatikon sisällön voi polttaa takassa tai kompostoida. 😉

   Vastaa

Jätä kommentti