Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

9 tapaa päästä eroon suklaamunien yllätysleluista

Pääsiäisen jälkeisen viikon erityisongelma kaikissa lastenhuoneissa ovat suklaamunista paljastuneet pikkuyllätykset ja niiden muovikuoret. Paikka kaikelle -ryhmässä keskusteltiin vastikään siitä, mitä yllätysleluille ja niiden kuorille voisi tehdä sen jälkeen, kun leikkijät ovat ne hylänneet (mikä useimmissa perheissä tapahtuu vartin kuluessa yllätyksen paljastumisesta). Tässä kokoelma parhaimpia ehdotuksiamme.

Kuva: Unsplash

1. Ala keräillä yllätyksiä

Eräässä vanhojen tavaroiden pelastamiseen keskittyvässä Facebook-ryhmässä oli  esillä hienoja pikkuhahmojen kokoelmia takavuosilta. Keräilijät kertoivat punninneensa suklaamunia kauppojen hedelmävaaoilla selvittääkseen, missä munassa oli heidän haluamiaan figuureja. Erityisesti kovamuoviset yllätykset ovat keräilijöiden suosiossa, ja vanhempien lelujen arvo voi kuulemma olla tuhansia euroja.

2. Muuta yllätykset rahaksi

Jos yllätyslelujen keräily ei innosta, voit tarjota omiasi myyntiin esimerkiksi Facebookin Kinder Yllätykset-ryhmässä tai Figuurikirppiksellä.

3. Anna oma paikka

Yllätyslelut pyörivät ympäriinsä, jos niille ei ole osoitettu omaa paikkaa. Niille voi määrätä purkin, kulhon tai laatikon, jossa ne säilytetään. Samaan paikkaan sopivat kaikki muutkin pienet ”aarteet” ja niin sanottu lastenhuoneen mikrokrääsä.

4. Liitä leikkiin

Yllätykset voi yhdistää myös johonkin olemassa olevaan leluryhmään. Barbiet tai petsit ehkä tarvitsevat pientä rekvisiittaa tai kenties yllätykset sopivat nukkekodin tarpeistoksi. Osana isompaa kokonaisuutta yllätyslelut lunastavat paikkansa.

5. Askartele uusiksi

Mahdollisuudet tuunata yllätyksistä ja niiden muovikuorista jotakin ihan muuta ovat loputtomat. Figuureista voi tehdä vaikka korvakoruja tai pääsiäiskranssin. Halutessaan askarrukset voi maalata spraymaalilla yksivärisiksi. Yllätyksiä voi myös käyttää erilaisten minimaailmojen rakentelussa. Muovikuoret voi muuttaa pääsiäiskoristeiksi tai isommista kuorista voi tehdä helistimiä (täytetään riisillä ja liimataan kiinni myrkyttömällä liimalla). Kuorista voi myös virkata kissalle virikelelun.

6. Lahjoita pois

Jos et ole askartelevaa tyyppiä, lahjoita yllätykset eteenpäin. Niitä voi käyttää vaihtotavaroina geokätköissä, kouluissa pelinappuloina tai terveyskeskuksessa ns. reippauspalkintoina. Tarjoa kuoria ja yllätyksiä askartelutarvikkeiksi esimerkiksi kierrättäjän materiaalitorille.

7. Ota uuskäyttöön

Yllätysten muovikuoret ovat näppäriä säilyttimiä monille pienille asioille. Niistä saa matkakotelon koruille tai lääkkeille. Niihin voi säilöä pieniä asioita leluista kasvien siemeniin. Ne sopivat myös auton purkkaroskikseksi tai matkatuhkakupiksi tupakoitsijalle.

8. Hävitä

Muovilelut ja kuoret voi laittaa polttokelpoisiin jätteisiin. Otaksuttavasti ainakin kuoret voi viedä myös muovikeräykseen, lajitteluohje on täällä. Jos pois heittäminen ei tule kuuloonkaan yllätysmunan kuorineelle, voi lelut myöhemmin vahingossa imuroida.

9. Jätä hankkimatta

Suklaamunan pieni yllätys kuorineen on täällä vielä satoja vuosia meidän jälkeemme, jollei sitä ole poltettu polttolaitoksessa energiaksi. Midway-saaren linnuista kertovassa  dokumentissa kuvataan lintuja, jotka ovat kuolleet syötyään meressä kelluvaa muoviroskaa. Joukossa näkyy rippeitä myös sellaisesta, joka voisi olla yllätyslelun palanen tai sen kuorta. Parasta kaikkien kannalta olisikin jättää yllätysmunat ensi vuonna ostamatta. Lapset ilahtuvat yhtälailla myös täyssuklaisista munista.

Onko sinulla hyvää vinkkiä, mitä tehdä suklaamunien yllätyksille ja niiden kuorille? Jätä se tähän alle.


Haluaisitko, että lapsesi siivoaisi huoneensa itse – ja että siihen menisi vain 15 minuuttia?

Maksuttomalla Lastenhuone siistiksi vartissa -minikurssilla opit paloittelemaan lastenhuoneen siivoustyön “lapsenkokoisiin” palasiin ja ohjaamaan lastasi lempeän jämäkästi niin, että tuet hänen omatoimisuuttaan.

Minikurssi on sinulle, jos

… lapsesi on 5–10-vuotias
… olet saanut tarpeeksesi lastehuoneen sotkuista
… tahdot tukea lapsesi omatoimisuutta myönteisesti 
… haluat käyttää enemmän aikaa kivoihin juttuihin perheen kanssa ja vähemmän aikaa siivoamisesta stressaamiseen

“Huone – JA vaatehuone! – on nyt siisti eikä homma jäänyt kesken siihen, että jommallakummalla olisi palanut hermot totaalisesti. Toimiva, käytännöllinen ohjeistus, joka huomioi myös emootiot.”
– 6-vuotiaan äiti

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

37 kommenttia artikkeliin ”9 tapaa päästä eroon suklaamunien yllätysleluista”

 1. Yllätyksen kuoreen laitetaan sisälle jotain kolisevaa ja kuori liimataan/teipataan kiinni. Ympärille virkataan tai neulotaan suojus. -> lemmikin lelu on valmis.

  Vastaa
 2. Meidän lapsille kelpaisi suklaamunat ilman yllätyksiä. Täyssuklaisista munista eivät pidä. Ja pääsiäisenä haluavat munia, muulloin kelpaa muunkinlainen suklaa. Onkohan olemassa yllätyksettömiä suklaamunia?

  Vastaa
  • Virkattu päällinen tekee siitä varmaan pikkulapsia ajatellen turvallisemman kuin pelkkä liimaus. Itse asiassa rytmimuna on tuolla jutussa jo, naamioituna ”helistimeksi”. Jokin tuossa sanassa ”rytmimuna” tökkii 😉

   Vastaa
 3. Käytän tyhjiä yllätyksen kuoria hiusvahan tai geelin mukaan ottamiseen laivamatkalle, salille, yökyläilyyn, ylipäänsä silloin kun en halua ottaa koko isoa purkkia mukaan.

  Vastaa
 4. Tyhjiä muovikuoria voi laittaa kukkaruukkujen pohjalle salaojitukseen. Isokin määrä menee esim. suuren ulkoruukun pohjalle, eikä lisää painoa.

  Vastaa
 5. Yllätykset ovat kivoja mm. itetehdyssä joulukalenterissa. Toki lapset muistavat omat pääsiäisyllärit, mutta vaihto vaikka kaverin kanssa tuo kahdelle perheelle iloa :).

  Vastaa
 6. Mä olen tehnyt muovikuoresta itselleni hammasharjakotelon. Siihen kun leikkaa saksilla sopivankokoisen reiän toiseenpäähän, niin siitä saa varren läpi. Pysyy hammasharja puhtaana matkustaessa.

  Vastaa
 7. Meillä säästetään kuoret vuodesta toiseen ja järjestetään pääsiäisenä ”munajahti”. Sisään esim. tarroja, nameja tai muuta pientä. Piilottaminen lasten ikätason mukaan enemmän ja vähemmän näkyvälle paikalle. Yleensä sovittu myös, montako aarretta kukin saa bongata. Hauskaa on!

  Vastaa
 8. Itse olin vuosia sitten säästänyt ison purkillisen Kinder -munien lelujen Geokätköilyä varten: geokätköpurkkiin pieni esine ylläriksi seuraavalle kävijälle. Vaan harrastus jäi sairastumisen vuoksi.

  Mutta nyt mummo pohti, mitä pientä voisi aamuisin löytyä mummon matkalaukusta, kun uteliaat pienet tulevat kyselemään, ”onko mummon laukussa vielä jotain”. Ja niin annoin purkin mummolle ja pussillinen leluja matkasi mummon laukussa pienten luo. Sitä riemua aamuisin, kun matkalaukusta löytyikin vielä yksi pieni leijona tai krokotiili… 🙂
  Ja niitä leluja jäi vielä monelle reissulle 😀

  Vastaa
 9. ”Jos pois heittäminen ei tule kuuloonkaan yllätysmunan kuorineelle, voi lelut myöhemmin vahingossa imuroida.”

  Tuo sattuu sydämeen! Kuulostaa lapsen huijaamuselta tai valehtelemiselta.. En tahdo toimia noin

  Vastaa
  • Juu, en vakavasti ottaen hyväksy sitä, että lasten tavaroita poistetaan ilman heidän hyväksyntäänsä. Huumoria 🙂 Ehkä huonoa sellaista 🙂

   Vastaa
 10. Ollaan käytetty figuureja pelinappuloina eri lautapeleissä. On mukava kun voi valita joka kerta vaikka eri hahmon, jolla pelaa! 🙂 Näistä munayllärileluista saa myös mainioita vieraslahjoja lastenjuhliin tai esim. pieniä palkintoja kemujen ongintaohjelmanumeroon.

  Vastaa
 11. Kuoria voi käyttää pommipalloina. Asiasta kiinnostuneet lapset tietävät parhaiten, pitäisi kysyä heiltä.

  Jotenkin se meni niin, että sisälle laitetaan etikkaa ja leivinjauhetta tms. Ravistetaan ja viskataan pallo kohti kalliota. Pommi ’posahtaa’.

  Vastaa
 12. ”Kuoria voi käyttää pommipalloina. Asiasta kiinnostuneet lapset tietävät parhaiten, pitäisi kysyä heiltä.

  Jotenkin se meni niin, että sisälle laitetaan etikkaa ja leivinjauhetta tms. Ravistetaan ja viskataan pallo kohti kalliota. Pommi ’posahtaa’.”

  Tuossa ratkaisussa vähän mietityttää ekologisuus, kuka kerää ne muoviroskan jämät mukanaan pois luonnosta?

  Vastaa

Jätä kommentti