Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kesytä kaaos ja vapaudu velvollisuuksille elämisestä

Kaaoksen kesyttäjä

”Monet ihmiset kuluttavat valtavasti aikaa asioihin, joiden ovat oppineet kuuluvan elämään: on luettava lehti, on kuunneltava uutiset, on seurattava tiettyjä televisio-ohjelmia, on mentävä yhtiökokoukseen, on tehtävä ulkomaanmatkoja ja käytävä kylässä tuttavien luona, joita ei oikeasti kaipaakaan.

Nämä velvollisuudet nielaisevat työn ohella kaiken ajan, ja elämä valuu käsistä yhä nopeampaa tahtia. Ajatellaan, että omia haaveita ehtii toteuttaa sitten joskus, kun ensin saadaan muut velvollisuudet alta pois.”

– Anne Te Velde Luoma, Kaaoksen kesyttäjä (Avain 2010)

Paikka kaikelle -ryhmässä alkoi lukupiiri, joka kestää vuoden 2018. Luemme yhdessä kodin järjestämisen kirjoja ja keskustelemme niistä joka kuun viimeinen perjantai. Aloitusvuorossa oli lajityypin suomalainen klassikko, ammattijärjestäjä Anne Te Velde-Luoman teos Kaaoksen kesyttäjä – Tavarat, paperi ja aika haltuun.

Kirja on ensimmäinen suomalainen kodin järjestämisen kirja. Itse asiassa Velde-Luoma toi koko alan Suomeen. Hän on toiminut ammattijärjestäjänä Hollannissa 2000-luvun alusta ja alkoi kouluttaa suomalaisia ammattijärjestäjiä vuonna 2010. Minäkin olen ollut Annen opissa.

Kaaoksen kesyttäjä on pieni, mutta syvällinen kirja, sillä sisältö on painavaa. Kirja julistaa vapautuksen sanomaa: vapaudu kohtuuttomista vaatimuksista, häpeästä ja epäluulosta. Montako (laskennallista) elinvuotta sinulla on jäljellä ja mitä aiot niillä tehdä? Pyöritellä paikasta toiseen tavaroita, jotka ovat sinulle turhia?

Kuten vahvan sanoman omaavat kirjat, myös Kaaoksen kesyttäjä lipsuu välillä moralisoinnin puolelle. Esimerkiksi kohdassa, jossa puhutaan päätöksenteon vaikeuksista, mainitaan, että lasten annetaan päättää lomamatkojen kohteet, koska aikuiset eivät jaksa. Itse kutsuisin tätä mieluummin perhedemokratiaksi, mutta se koira tietysti älähtää, johon kalikka kolahtaa.

Kirjassa annetaan selkeät ohjeet tavaroiden, paperien ja ajankäytön raivaamiseen. Erityistä alan kirjojen joukossa on ajankäytön, päätöksenteon ja muistin vaikeuksien käsittely. Nämäkin kärsivät siitä, että kaikkea on niin paljon. Työmuistiin mahtuu keskimäärin seitsemän asiaa. Jos ympärilläsi on tavaran, paperin, kiireen ja velvoitteiden kaaos, muisti ylikuormittuu.

Velde-Luoma kehottaa aloittamaan kodin raivaamisen tavarainventaarilla, joka kattaa koko kodin vintiltä kellariin. Hän käskee avaamaan kaappien ovet ja tekemään muistiinpanoja siitä, mitä löytyy. Näin ymmärrys siitä, miksi olet joutunut tavarapaljouteen kasvaa. Muutos alkaa tiedostamisesta. Tein itse tämän tehtävän ammattijärjestäjäkoulutuksessa sellaisella lisäyksellä, että tavarat piti myös laskea. Olihan niitä… hätkähdyttävän paljon.

Kirja antaa hyvät neuvot siihen, miten olennainen erotetaan epäolennaisesta, koti raivataan turhasta ja jäljelle jääneet järjestetään paikoilleen. Itse järjestämisohjeet eivät ole kovinkaan yksityiskohtaiset, sillä painopiste on karsimisessa ja tavarapaljoudesta vapautumisessa. Viikkausohjeiden kaltaiset detaljit jätetään kokonaan muiden kirjojen huoleksi.

Lopuksi vielä minua puhutellut poiminta:

”Ihanteellisin tilanne olisi se, että voisit tyhjentää asuntosi kaikki tavarat isolle pressulle ja valita niistä mukaasi vain ne, jotka todella tarvitset tai jotka inspiroivat sinua.”

Toivotaan poutapäivää tälle projektille!

Oletko lukenut Kaaoksen kesyttäjän? Mitä tuumit?


Pssst. Vinkki lukutoukille: kirjaani Paikka kaikelle. Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan saa kustantajan kaupasta 7 euron alennuksella, kun syötää kassalla koodin paikkakaikelle. Klikkaa tänne ja lue samalla näyteluku.

Tavarakaaoksen kesyttämiseen saat neuvoja Paikka kaikelle -blogin vinkkipankista.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti