Miksi tuliaisista on saajalleen vain vaivaa?

Luin eräältä järjestämispalstalta keskustelun, jossa pohdittiin, mitä voisi viedä tuliaisena. Keskustelu kulki jotakuinkin näin (nämä eivät ole lainauksia vaan omaa mukaelmaani keskustelun ideasta):

– Kaikkihan tarvitsevat villasukkia!
– En käytä lainkaan.
– Minulla on jo kaksikymmentä paria, eivät mahdu mihinkään.

– Aina voi viedä kukkia!
– Allergikkona toivon, ettei minulle tuotaisi edes tulppaaneja.

– Parasta, että vie jotain pois kuluvaa, vaikka kynttilöitä!
– Annoin juuri kaksi laatikollista lahjaksi saatuja kynttilöitä hyväntekeväisyyskirpparille.
– En polta kynttilöitä ollenkaan, koska ne pilaavat sisäilman yhtä tehokkaasti kuin tupakointi.

– No vessapaperia sitten, kaikki käyttävät sitä!
– Meillä kyllä pyyhitään pestäviin kestoliinoihin.

Onko tässä tuliaisviemisiksi sopivaa vessapaperia?

 

Aina kun joku keksi jotakin, mikä hänen mielestään sopii kaikille, joku toinen toi esiin, miksi näin ei olekaan. Keskustelu toi pistämättömällä tavalla esille, miksi lahjoista, etenkin yllättäen ja pyytämättä tulleista, on tässä ajassa tullut ongelma.

Jokaisella on kokemus siitä, miten ihanalta tuntuu saada lahja – silloin kun se on itselle mieluinen. Sen sijaan epämieluisan lahjan saaminen on moninkertainen taakka. Koet itsesi huijariksi jo kiittäessä, kun yrität keksiä jotakin ystävällistä saamastasi lahjasta. Sitten mietit, mistä löydät tilaa piilottaa lahjaesine, kun kaappisi ovat jo valmiiksi tupaten täynnä.

Lahjamaljakko särkee silmiäsi aina kun näet sen, tuoksukynttilä pistää nenään etkä ensikään tiedä, mitä tekisit pakurikäävällä, mutta koet velvollisuudeksi säilyttää lahjat, onhan lahjan antaja halunnut ilahduttaa sinua.

Tavaratulvan ajassa ei ole sijaa yllätyslahjoille, sillä kaikilla on jo kaikkea.

Sitä paitsi tämä yksilöllisyyden aika on tehnyt meistä valikoivia – ja se on vain hyvä. Kun olemme alkaneet kysellä, mitkä esineet meitä erityisesti ilahduttavat, moni ei enää tahdokaan kuin aivan tietyn värisiä, sisustukseen istuvia kruunukynttilöitä tai juuri sitä tiettyä turkoosia vessapaperia.

Valikoivuus on hyödyllistä, sillä tavaratulvassa meidän pitää oppia erottamaan olennainen epäolennaisesta. Muuten kaikki aikamme kuluu tavaran palveluksessa sen sijaan, että tavara palvelisi meitä.

Onkin aika tulkita lahjan antamisen ja saamisen säännöt uusiksi. Jos itselle epämieluisia lahjaesineitä säästellään omissa nurkissa lahjanantajan miellyttämiseksi, ollaan hakoteillä. Lahjan antajan halusi ilahduttaa, ei aiheuttaa mielipahaa ja harmia. On oikein itseäsi kohtaan, että tunnistat omat tarpeesi – kuten tarpeen roinattomaan kotiin – etkä säilytä itsellesi turhia lahjoja. On myös reilua lahjan antajaa kohtaan kiittää muistamisesta ja antaa sitten lahjan mennä niille, jotka sitä tarvitsevat. Kyse ei siis ole kiittämättömyydestä vaan reiluudesta!

Jos kaiken tämän sanotun jälkeen haluat edelleen antaa läheiselle lahjan, ota selvää, mitä toinen tahtoo. Tutkitusti ihmiset arvostavat enemmän lahjaa, jota ovat toivoneet, kuin yllätyslahjaa.

Mikä on paras lahja, jonka olet saanut? Tuliko se yllätyksenä?

 

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi tuliaisista on saajalleen vain vaivaa?”

  1. Parhaita lahjoja ovat mielestäni erilaiset aineettomat lahjat ja sitten poiskuluvista lahjoista ruoka. Etenkin ruoan kanssa pitää tietää, mistä lahjan saaja tykkää, mutta jos tietää että lahjan saaja tykkää esimerkiksi viinistä tai juustoista tai suklaasta, on pullo/paketti jotain vähän kalliimpaa ruokaa tai juomaa hyvä lahja. Aineettomien lahjojen osalta lahjakortit lippupalveluihin tai kauppoihin on sinällään tylsiä, kun se euroarvo näkyy kortissa, mutta voi hyvin olla ettei lahjan saaja ole raaskinut ostaa vaikkapa teatterilippuja. Myös lahjoitus lahjan saajalle läheiseen hyväntekeväisyyteen on hyvä minimalistille sopiva lahja.

    Vastaa

Jätä kommentti