Onko niin kiire, ettet ehdi järjestää?

Omassa arjessani kolmen lapsen yrittäjä-äitinä olen huomannut, että kun kiire lisääntyy, myös kaaos lisääntyy.

Läpystä vaihto ja vanhemmat työmatkalle vuoropäivinä. Wilmasta puskee keskimäärin kahdeksan viestiä päivässä (yhdelle luistimet, toiselle eväät, kolmannelle jotain, jonka unohdan ennen kuin ehdin kirjoittaa sen kalenteriin). Tehtävälistallani on koko ajan 27 tekemätöntä työtä. Ehdin viisi päivässä sekä kirjata ylös seitsemän uutta.

Autenttinen kuva ammattijärjestäjän kotoa! Luistimia on etsitty vintiltä, lakanahommat ovat jääneet odottamaan vuoroaan pöydän takana pilkottavaan ikeakassiin, etäpäivää sohvalla pitävän puolison duunit ovat pitkin poikin pöytää, samoin lapsen.

Kotona tämä näkyy siinä, että tavaroita alkaa holtittomasti kasaantua vääriin paikkoihin kuin hiekkadyynit kovalla tuulella. Kiireessä tulee laskeneeksi tärkeitä esineitä mihin sattuu, sitten niiden etsiskelystä tulee lisää kiirettä. Unohduksia sattuu. Kiire voi olla suorastaan elämänvaihe, puhutaan lapsiperheiden ”ruuhkavuosista”. Olen kyllä huomannut, että sekin pitää paikkansa, että ”eläke on ihmisen kiireisintä aikaa”.

Kun kiire lisääntyy, myös kaaos lisääntyy.

Jos tunnistat, että oma sekamelskasi syntyy sen seurauksena, että olet jatkuvasti ryntäämässä asiasta ja tekemisestä toiseen etkä sitten pienen tauon koittaessa enää jaksa tarttua sotkujen siivoamiseen, peli ei ole menetetty.

Ota käyttöön toimivan järjestyksen resepti, jota sovellan kaikessa kodin järjestämisessä.

1. Sopiva määrä tavaroita – tai tässä tapauksessa siis tekemistä. Vilkaise kalenteriisi: onko siellä jotain sellaista, minkä voisi raivata pois ja mikä ei tuota iloa? Karsi!

2. Paikka kaikelle, myös järjestämistyölle. Tee kaaoksenhallinnalle paikka kalenteriisi. Aloita viidestä minuutista päivässä ja käytä se pahimpaan ongelmakohtaan, oli se sitten tiskipöytä tai eteinen. (Tästä pääset Paikka kaikelle -ryhmään, jossa tänä vuonna teemme viiden minuttin järjestämishaasteita.) Jos alkaa sujua, lisää päivittäisen raivaustuokion mittaa kymmeneen tai viiteentoista minuuttiin. Ajoita työ sellaiseen hetkeen, jolloin et ole vielä rättipoikki.

3. Kaikki paikoilleen – järjestys ei pysy ilman sitä tukevia tapoja ja rutiineja. Saat päivittäisen järjestämishetken muuttumaan tavaksi, kun muistutat itseäsi siitä vähintään kuukauden ajan, ehkä pidempäänkin. Tee päivittäin samaan aikaan toistuva muistutus puhelimeen tai kiinnitä jääkaapin oveen tsekkauslista, johon saat ruksia aina kun viisiminuuttisesi on tehty. Näin tapa hiljalleen automatisoituu.

Oletko liian kiireinen järjestämään? Vai oletko selättänyt kiireen? Jaa kommenteissa vinkkisi aikapulan taltuttamiseen!


Oletko miettinyt, miksi toisella koti pysyy järjestyksessä kuin itsestään, kun taas toinen ei pääse kodin järjestämisessä suunnittelua pidemmälle?

Jos kodin järjestäminen tuntuu vaivalloiselta ja epämotivoivalta, voi olla, että olet tietämättäsi jäänyt jumiin.

Olen tunnistanut kodin järjestämisessä kaikkiaan yhdeksän kompastuskiveä. Jokaista kodin järjestämisen kompastuskiveä vastaa onnistumistekijä. Niiden avulla järjestäminen alkaa sujua – se saattaa tuntua jopa hauskalta! Alat saada haluamiasi tuloksia ja onnistut.

Tästä pääset katsomaan Onnistu kotisi järjestämisessä -webinaarin tallenteen.

4 kommenttia artikkeliin ”Onko niin kiire, ettet ehdi järjestää?”

  1. Hieno kuva 😀
    Toissayönä näin unta, että kokosin kaikki silitettävät vaatteet ja silitin niitä. Pettymys herätessä. Taaskaan kukaan ei ollut oikeasti silittänyt!

  2. Kiitos Ilana, että jaat myös epäjärjestyksen kanssamme! Se antaa meille kaaoksen keskellä kamppaileville luvan pyrkiä vähempään kuin täydellisyyteen…! Kun koti olisi useammin siisti kuin sotkuinen, sekin olisi jo riittävän hyvä lopputulos

    • Juu, sitä samaa tavara-arkea meillä eletään kuin muillakin! Itse pidän mittapuuna järjestykselle sitä, että _tarvittaessa_ saa tavarat paikoilleen suht vikkelästi.

Jätä kommentti

%d bloggaajaa tykkää tästä: