Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Apua, hukun tavaraan!

Kirjoituskutsu kodin raivaajille 25.2.–31.3.2016

Oletko raivannut kotoasi ylimääräistä tavaraa tai suunnitteletko sitä? Kerro tarinasi!

Viime aikoina moni on havahtunut liiallisen tavaran arkisiin haittapuoliin: tärkeätkin esineet katoavat epäjärjestykseen, siivoaminen on hankalaa ja tavaran hallinnointi ja varastointi vie aikaa ja rahaa. Tavaraa vähentämällä ja järjestelemällä tavoitellaan sujuvampaa arkea ja mahdollisuutta vapauttaa aikaa muuhun kuin kodin ylläpitoon.

Kerään tarinoita ihmisten tavarasuhteista yltäkylläisyyden yhteiskunnassa tutkimus- ja tietokirjahanketta varten. Tarkoitus on kartoittaa tavaran kertymisen mekanismeja, raivaamisen kokemuksia ja niihin liittyviä tunteita.

Kerro kokemuksistasi vapaamuotoisella kirjoituksella. Voit otsikoida kirjoituksesi itse. Käytä halutessasi seuraavia kysymyksiä tai osaa niistä kirjoittamisen tukena:

 • Miten tavaraa kertyi liikaa? Miten ja miksi hankit tai sait tavarat? Mitä tavaroita sinulla on tai oli liikaa? Millaisia ongelmia liika tavara sinulle aiheutti tai aiheuttaa? Voit myös pohtia, mikä on liikaa tavaraa ja mitä tavarat sinulle merkitsivät ja merkitsevät.
 • Miten pääsit eroon ylimääräisistä tavaroista? Kuvaile, miten toteutit tavaroiden raivaamisen. Mitä iloja, suruja tai muita tunteita raivaamisprosessiin liittyi? Miksi ryhdyit siihen? Millaisin perustein valikoit säästettäviä tavaroita tai luovuit toisista tavaroista? Oliko jonkin tavara tai tavararyhmä erityinen matkan varrella ja miksi?
 • Tavarat ihmissuhteissa: Miten sinulle läheiset ihmiset ovat suhtautuneet raivaamisprojektiisi? Millaista tukea, vastustusta tai välinpitämättömyyttä olet kohdannut?
 • Kerro elämästäsi raivaamisen jälkeen. Onnistuiko raivausprojektisi? Toteutuivatko tavoitteet, joita muutokselle asetit? Tai jos et ole vielä valmis, kerro, millaisia unelmia sinulla liittyy siihen tilanteeseen, kun tavarat on raivattu. Onko asenteesi tavaraa tai sen hankkimista kohtaan muuttunut?

Valokuvat

Voit halutessasi liittää kirjoituksesi oheen 1–10 kappaletta valokuvia, jotka kuvaavat kotisi tavaramaailmaa, epäjärjestystä tai järjestystä. Kerro kirjoituksessasi kuvista.

Lähetä vain sellaisia kuvia, jotka haluat lahjoittaa tutkimus- ja tietokirjahankkeissa käytettäviksi ja jotka saa hankkeen jälkeen arkistoida Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon muiden tutkijoiden käyttöön.

Kirjoitusten ja valokuvien käyttö ja arkistointi

Kirjoituksia ja valokuvia käytetään aineistona tavarasuhteita koskevassa tutkimuksessa sekä samaa aihetta käsittelevässä yleistajuisessa tietokirjahankkeessa.

Julkaisujen yhteydessä kirjoituksista julkaistaan lainauksia. Lainauksista poistetaan tai muutetaan kaikki sellaiset tiedot, jotka voisivat johtaa kirjoittajan tunnistamiseen. Myös tutkimukseen lähetettyjä valokuvia saatetaan julkaista nimettöminä tutkimusjulkaisuissa tai hankkeeseen liittyvässä tietokirjassa.

Julkaisujen valmistuttua tutkimusaineisto arkistoidaan Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon myöhempää tutkimuskäyttöä varten. Arkistoitavista kirjoituksista poistetaan tunnistamisen mahdollistavat tiedot. Jos et halua luovuttamiasi aineistoja arkistoitavaksi, ne hävitetään tutkimuksen valmistumisen jälkeen. Tutkimuksen rekisteriseloste on täällä.

Vastausohjeet

Lähetä kirjoituksesi ja mahdolliset valokuvat 31.3.2016 mennessä:

Tästä linkistä avautuvalla lomakkeella (voit liittää lomakkeeseen liitteitä esim. pdf-, docx-, rtf- ja kuvat jpg-muodossa)
tai
Tutkija Ilana Aallon sähköpostiin (mieluiten liitetiedostoina) ilana.aalto@utu.fiHUOM! Jos vastaat sähköpostitse:

 • Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi kirjoitus ja valokuvat arkistoidaan tämän hankkeen jälkeen nimettömänä Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Muussa tapauksessa luovuttamasi aineistot hävitetään tutkimuksen valmistumisen jälkeen.
 • Liitä kirjoituksesi alkuun seuraavat taustatiedot:
 1. Nimimerkki, jos haluat että kirjoitukseesi viitataan nimimerkillä
 2. Ikä
 3. Sukupuoli
 4. Koulutus
 5. Tämänhetkinen toimi (esimerkiksi ammatti, opiskelu, lasten hoitaminen kotona, työttömyys, eläke)
 6. Perhetilanne ja lasten iät
 7. Asumismuoto (kerrostalo, rivitalo, omakotitalo jne.)
 8. Asutko maaseudulla vai kaupungissa; kaupungin keskustassa vai lähiössä

Lisätietoja tutkimuksesta antaa FT, tutkija Ilana Aalto (ilana.aalto@utu.fi) Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselta Turun yliopistosta. Julkaisujen etenemisestä tiedotetaan Paikka kaikelle -blogissa www.paikkakaikelle.fi (katso aihetunniste ”tavaratutkimus”).

*

Lämmin kiitos osallistumisestasi!

Kaikkien sähköpostiosoitteensa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan Anne Te Velde-Luoman kirja Kaaoksen kesyttäjä.

*

7

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest