Paikka kaikelle lastenhuoneessa on  verkkokurssi, jonka aikana lastenhuoneen tavaroille järjestetään ammattijärjestäjän ohjeilla toimivat paikat – sellaiset, joihin lapsikin saa tavarat ihan heittämällä.

Paikka kaikelle lastenhuoneessa

Tervetuloa helposti siivottava lastenhuone!

Kuvittele sadepäivän ilta – lapset ovat koko päivän olleet sisällä. Lastenhuoneen lattia tulvii legoja ja pikkusälää. Askartelupöydälle on levinnyt glitterjauhoa ja liimaa, paperisilppua on kiitettävästi. Petivaatteista ja tuoleista on rakennettu maja, jonne on raahattu kaikki pehmot. Yhteen nurkkaan on perustettu kahvila ja kauppa, toiseen kaadettu kaikki roolivaatteet.

Sanot: ”On iltasiivouksen aika.”

Lapsesi alkavat mukinoitta korjata jälkiään. Kymmenen minuutin päästä tavarat ovat paikoillaan. Vain yksi lego on jäänyt lastenhuoneen lattialle ja hiukan glitteriä on liimautunut pöytään.

 – Ei ole todellista! Mikä näitä lapsia vaivaa?

Ei mikään! Mutta heidän vanhempansa ovat käyneet Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssin.

Haluatko lastenhuoneen, joka on helppo pitää järjestyksessä?

– Todellakin!

No sitten jatka eteenpäin, niin kerron sinulle lisää.

Paikka kaikelle lastenhuoneessa on  verkkokurssi, jonka aikana lastenhuoneen tavaroille järjestetään ammattijärjestäjän ohjeilla toimivat paikat – sellaiset, joihin lapsikin saa tavarat ihan heittämällä.

Oletko kyllästynyt jankuttamaan lapsille omien jälkien siivoamisesta?

– Arvaa olenko!

Hyvä, sillä Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssilla saat käyttöösi vuorovaikutusohjaajan laatimat menetelmät, joilla saat lapset kuuntelemaan ja toimimaan yhteistyössä kanssasi. Lastenhuoneen hyvä järjestys ei perustu komentamiseen tai kyttäämiseen vaan siihen, että tavaroilla on helpot paikat ja osaat lempeästi ja rennosti ohjata lasta omatoimisuuteen.

Tahdotko, että lastenhuone pysyy järjestyksessä pidempään kuin 15 minuuttia siivouksen jälkeen?

– Kunpa vaan pysyisikin!

Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa. Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssilla opit ammattijärjestäjien käyttämät valmennusmenetelmät, joiden avulla lastenhuoneen ylimääräiset tavarat on helppo karsia – ilman porua ja pahaa mieltä.

Jos tunnistat seuraavat lastenhuoneen harminaiheuttajat, tämä on sinun juttusi:

✔️ Lastenhuoneen lattiat ja tasot ovat jatkuvasti lelujen ja askartelutarvikkeiden peitossa.
✔️ Tavaroita on liikaa. Et oikeastaan edes tiedä, mitä lelulaarien pohjalta löytyy. Kukaan ei löydä mitään.
✔️ Lasten vaatekaapit näyttävät siltä kuin hurrikaani olisi iskenyt, puolet sukista on sängyn alla ja lopuilla ei ole pareja.
✔️ Lastenhuoneen viikkosiivous on ponnistus, jonka jälkeen tarvitsisit hermoloman.
✔️ Menetät helposti hermosi, kun et saa lapsia siivoamaan huonettaan, tai olet väsynyt jankkaamaan ja siksi siivoat lastesi puolesta.

Moikka!

Olen Ilana Aalto, Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssin kehittäjä ja ammattijärjestäjä. Olen auttanut jo yli 300 perhettä samaan lastenhuoneen järjestykseen.

Monissa lapsiperhekodeissa työskenneltyäni olen tarkalleen paikallistanut lastenhuoneiden kaaoksen juurisyyt ja tiedän, miten kaikkein pahimmatkin säläkerrostumat raivataan. Kurssilla saat käyttöösi kaiken tietotaitoni lapsiperheiden kotien järjestämisestä.

Taustaltani olen perhetutkija. Olen perehtynyt siihen, mikä rooli lastentarvikkeille ja leluilla on nykyvanhemmuudessa. Minulle tärkeää on, että lapset otetaan järjestämisprojektiin mukaan ja opetellaan ne keinot, joilla lapset aktivoidaan yhteistyöhön myönteisellä viestinnällä. 

Olen lisensoitu Toimiva vuorovaikutus ja Toimiva perhe -ohjaaja ja olen sitä mieltä, että ainakin 70 prosenttia lastenhuoneen siisteydestä liittyy siihen, miten perheessä puhumme ja kuuntelemme toisiamme.

Minulla itselläni on kolme tavaratyyliltään erilaista lasta, kolme lastenhuonetta ja ruuhkavuosihässäkkä pahimmillaan. Tiedän, mitä tarkoittaa kun viisi minuuttia sen jälkeen, kun olisi pitänyt lähteä kouluun, etsitään juuri sitä tiettyä vesipulloa tai millaista jälkeä syntyy, kun nelivuotiaalle antaa sakset ja kartonkia. 

Uskon leppoisaan järjestykseen: leikit saavat rauhassa levittäytyä ja siivousstressin voi unohtaa, sillä lastenhuoneen tavarat saa tarpeen tullen paikoilleen kymmenessä minuutissa.

Mitä kurssille osallistuneet äidit sanovat?

“Nyt pysyy huone aiempaa siistimpänä, kun tavaraa on huomattavasti vähemmän ja siivous ei ole niin työlästä. Aiemmin meni hirveästi aikaa pelkkään tavaroiden paikalleen laitossa eikä jaksanut sen jälkeen enää imuroidakaan, joten siivous jäi aina kesken.”

”Lapset ovat hyvinkin helposti nyt siivonneet huoneensa ja jopa imuroivat sen itse… Ikää 5 ja 6…”

“Vanhemman lapsen huoneessa tavarat kirjaimellisesti lainehtivat ennen kurssia ja sieltä poistuikin kurssin aikana arviolta 15-20 roskapussillista tavaraa(!), josta arviolta 3/4 roskiin ja loput kiertoon. Erityisen ison ryhmän muodostivat vanhat piirrokset ja askartelut (lapsemme on erittäin tuottelias ja halusi säästää kaiken), ja niitä varten jemmatut tarvikkeet vessapaperirullista keppeihin ja langanpätkiin. Nyt tavarat mahtuvat kaappeihin ja hyllyihin, vaikka ylimääräistä tilaa ei edelleenkään hirveästi ole.”

“Seuraavaksi katson videon, joka lupaa opettaa, ‘miten ratkaistaan järjestämistä koskevat ristiriidat’. …Pääsen testaamaan menetelmää heti seuraavana päivänä, kun olemme lähdössä ulos ja lapsen leikki tukkii kulkuni olohuoneesta eteiseen.

‘Nyt nämä lelut ovat täällä lattialla’, totean neutraalisti.

‘En pääse kulkemaan tästä. Saatan potkaista vahingossa jotain lelua. Äidille tulisi siitä vähän paha mieli’, jatkan rauhallisesti.

Ja lopuksi: ‘Voisitko korjata nämä tästä pois?’

Lapsi ymmärtää ja tulee siivoamaan. Tämä toimii!”

Kurssille osallistunut toimittaja Taru Taipale HS Koti 24.9.2018

“Olen aiemmin yrittänyt käydä vanhemman lapsen kanssa hänen tavaroitaan läpi koska mielestäni on ollut ihan selvää että niitä on ollut liikaa. En kuitenkaan osannut oikeanlaista lähestymistapaa, ilmeisesti olin liian saneleva ja ehdottava, ja apu ei kelvannut. Tämän kurssin opeilla homma sujui huomattavasti paremmin, ja lapseni suhtautui karsimiseen alun ennakkoluulon jälkeen varsin positiivisesti, ja järjestäminenkin meni melko hyvin.”

“Nyt siivoaminen ei enää stressaa, kun tiedän, että huone saadaan kaooksesta siistiksi noin vartissa.”

”Meillä ainakin on ollu tiedossa mitä pitäis tehdä mut työhön ryhtyminen on jäänyt toteuttamatta, ja tämä kurssi on motivoinut siihen. Arjen kiireistä huolimatta ollaan saatu viikossa aikaan enemmän kuin moneen kuukauteen. Äiti on tyytyväinen, tyttö on tyytyväinen ja molemmat on innoissaan <3”

”Kurssimateriaaleista sai paljon hyviä ideoita ja ajatuksia todella paljon laajemmin kuin vain ”mikä olisi hyvä tapa säilyttää värikynät” -tyyppisiin asioihin. Kurssi toimi myös hyvänä välineenä keskusteluihin lapsen kanssa ja herätti lapsissa paljon omia pohdintoja liittyen viihtyvyyteen, toiminnallisuuteen, järjestykseen ja rutiineihin.”

Kurssin ”ideologian” taustalla oli vahvasti lasta ja hänen päätösvaltaansa arvostava asenne, mistä suuri kiitos.”

”Parasta oli vinkit kuinka lapsi saadaan mukaan toimintaan, ja kuinka tätä lasten näkökulmasta tehdään. Selkeitä ohjeita vaihe vaiheelta kuinka hommassa on parasta edetä.”

Lastenhuone helposti järjestykseen

8-vuotias siistii Paikka kaikelle -menetelmällä järjestetyn huoneensa alle seitsemässä minuutissa.

Kaikelle tälle voit kurssin myötä heittää heipat:

✔ Heipat lastenhuoneen sälälle! Et enää koskaan ihmettele, minne mikäkin pikkuotus tai mysteerihärpäke kuuluu. Kaikella on paikkansa, jonne lapsenkin on helppo tavarat palauttaa.

✔ Hyvästi neuvottomuus! Tiedät tarkalleen, miten toimia, kun lapsesi ei halua luopua vanhoista leluistaan, edes karkkipapereista – ja lapsesikin on ratkaisuun tyytyväinen.

✔ Ei enää turhautumista, kun lapset kieltäytyvät siivoamasta. Opit oikeat vuorosanat lasten saamiseksi kuuntelemaan ja yhteistyöhön.

✔ Loppu legoille jalan alla! Helpot ylläpito- ja siivousohjeet – myös lapsille – takaavat sen, että et enää kompastele leluihin lastenhuoneessa tai muuallakaan.

✔ Piste syyllisyydentunteelle, kun et ole saanut lastenhuonetta siistiksi ja tavaroita hallintaan. Viisastut vanhempana, koska ymmärrät, miksi tavarat vyöryvät lastenhuoneeseen. Opit myös panemaan vyörylle stopin jämäkästi mutta ystävällisesti.

”En olisi ikinä uskonut itseni ja perheeni tuntien, mutta järjestys on tosiaan pysynyt yllä lastenhuoneissa, tavarat on niin helppo nakata takaisin paikoilleen! Huoneisiin on selvästi kiva mennä ja aloittaa leikit, kun on väljää ja lapset voivat keskittyä vain siihen mitä milloinkin on menossa.”

”Mulla tuli mieleen, että tämä kurssi pitäisi kuulua neuvolan pakolliseen ohjelmistoon. Olis tosi hyvä saada edes joku ajatus tästä hommasta ennen kuin lapsen myötä tuleva tavaratulva ryöstäytyy käsistä.”

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssi on sinulle, jos:

 • lapsesi on 5–10-vuotias
 • haluat käyttää enemmän aikaa perheesi parissa ja vähemmän aikaa tavaran pyörittämiseen
 • tahdot, että kotisi on paikka, jossa sinäkin voit rentoutua
 • tahdot, että lapset siivoavat jälkensä ilman uhkailua tai lahjontaa
 • haluat, että lastenhuone on helposti siistittävissä myös siivouspäivien välillä

Mitä kurssiin sisältyy?

Kurssiin kuuluu 10 videota, joilla opetan sinulle koko Paikka kaikelle lastenhuoneessa -menetelmän:

 • Opit organisoimaan järjestämisen niin, että se etenee lapsiperheen kiireistä huolimatta
 • Opit ottamaan lapsen mukaan raivausprojektiin ja
 • Opit tukemaan hänen päätöksentekoaan
  ohjaamaan lastasi lempeästi, jos lapsesi ei tahdo luopua mistään
 • Opit järjestämään tavaroille toimivat paikat (kuvalliset ohjeet!)
  vahvistamaan lapsen omatoimisuutta omien jälkien korjaamisessa
 • Opit niksit, joilla lastenhuone säilyy siistinä jatkossakin

Lisäksi saat:

 • Valmiit, tulostettavat tiivistelmät videoista
 • Työkirjan, jossa on projektia eteenpäin vieviä tehtäviä sinulle ja lapsellesi
 • 4 tulostettavaa huoneentaulua, joiden avulla sinä ja perheesi saatte kurssin opit pysymään mielessä ja seuraatte edistymistänne
 • Kätevät kierrätysohjeet lastenhuoneen tavaroille
 • Kirjallisen mallin lapsen ohjaamiseen tavaroita karsittaessa

UUDET KURSSIBONUKSET:

 • Live-tallenne Kuuntelemisen taidot lastenhuoneen järjestämisessä. 20 minuutin tallenne, jossa esimerkin avulla näytän, miten lasta kuuntelemalla aikuisen oma viesti menee perille.
 • Lastenhuoneen toimiva järjestys -webinaarin tallenne, jossa helppokäyttöisten säilytyspaikkojen periaatteet käydään läpi oikeiden lastenhuone-esimerkkien avulla.
 • Lastenhuone siistiksi vartissa -pidennetyt ohjeet

Saat myös pysyvän* pääsyn kurssimateriaaleihin sekä tietysti siistin lastenhuoneen ja paremman ilmapiirin perheeseesi! 

*Kurssimateriaalit ovat saatavilla toistaiseksi ja aina vähintään 6 kuukauden ajan kurssin alkamisesta.

Mitä siisti lastenhuone maksaa? 

Kurssin hinta on 98 euroa.

Yhden ison legopaketin hinnalla saat pysyvän järjestyksen lastenhuoneeseen ja paremman ilmapiirin kotiin. Ammattijärjestäjän kotikäyntinä lastenhuoneen järjestäminen maksaisi sinulle 4–8 kertaa enemmän.

Sitä paitsi parempi järjestys säästää rahaa! Tiedän perheitä, joissa on vahingossa hankittu useat kalliit talvihaalarit samaa kokoa, koska on unohtunut, mitä siellä vaatehuoneen perällä olevassa kestokassissa lymyää. Kun lasten tarvikkeet ja tavarat ovat järjestyksessä, et tee turhia hankintoja.

 • Pääset alla olevasta painikkeesta maksusivulle, jossa voit maksaa kurssin verkkopankissa, luottokortilla, MobilePaylla tai OP Osta laskulla, jolla saat maksuaikaa tai voit maksaa erissä (osamaksun kulujen seloste).
 • Maksamisen jälkeen saat ohjeet kurssialueelle kirjautumisesta
 • Verkkokaupassa luomasi tunnus toimii myös kurssin käyttäjätunnuksena.
 • Kurssilla on 14 päivän tyytyväisyystakuu

Kysymyksiä, joihin tahdot vastauksen ennen ilmoittautumista

Minulla on jatkuva kiire työn, perheen ja lasten harrastusten kanssa. Saanko kurssista mitään irti, jos ehdin käydä kotona vain kääntymässä?

Kolmen lapsen yrittäjä-äitinä tiedän, mitä aikapula tarkoittaa! Juuri sen tähden olen satsannut toimivaan järjestykseen, sillä minulla ei ole aikaa etsiskellä tavaroita tai järjestellä niitä paikoilleen siivouksen tieltä.
Olen ottanut kiireesi huomioon kurssia laatiessani. Kurssimateriaalit ovat videoina, joita voit kuunnella samalla kun tiskaat, viikkaat pyykkiä tai käyt lenkillä. Varsinainen lastenhuoneen järjestäminen on suunniteltu niin, että voit tarvittaessa tehdä sitäkin lyhyinäkin pyrähdyksinä. Olen tehnyt kurssin niin helposti toteutettavaksi, että sinun tarvitsee vain noudattaa valmista suunnitelmaa.

Kuinka paljon aikaa kurssin käymiseen olisi varattava?

Kurssin ohjeellinen suoritusaika on neljä viikkoa, mutta se ei tarkoita, että koko aika pitäisi viettää lastenhuoneessa! Kurssimateriaalien läpikäymiseen menee muutamia tunteja, jotka voit jakaa niin monelle päivälle kuin tarvitsee. Itse lastenhuoneen järjestämiseen suosittelen varaamaan esimerkiksi vartin päivässä useana päivänä, sillä lapsesi jaksaa paremmin innostua järjestämistyöstä, kun sitä ei tehdä tuntikausia kerralla.

Voit mukauttaa kurssin aikataulun täysin omiin tarpeisiisi, sillä kurssimateriaalit ovat kokonaan auki heti ilmoittautumisen jälkeen ja ne ovat käytössäsi toistaiseksi, kuitenkin vähintään 6 kuukauden ajan aloituksesta.

Minulla on tiukka budjetti, voinko maksaa osissa?

Kyllä voit! Valitse kassalla OP Osta laskulla, jolla saat maksuaikaa tai voit maksaa erissä. Tutustu tästä Osta laskulla -palvelun ehtoihin ja kuluihin.

Tiedän, ettei lapseni ei suostu luopumaan edes pihalta raahaamistaan kepeistä, onko kurssista minulle mitään hyötyä?

Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssilla on autettu monia vanhempia pääsemään tästä uskosta. Kun lapsella on perusluottamus siihen, että hän saa pitää itselleen tärkeät esineet, ja häntä ohjataan lempeästi erottamaan aarteet romuista, pahinkin leluluola saadaan selvitettyä. Jo pelkästään se, että kaikilla tavaroilla on omat, toimivat paikat, auttaa huoneen järjestyksen ylläpidossa.

Minulle itselleni on vaikeaa luopua lapsen pieneksi jääneistä vaatteista ja leluista. Tuleekohan kurssin käymisestä mitään?

Käsittelelemme kurssilla myös aikuisen luopumisvaikeuksia. Kun ymmärrät oman toimintasi syyt, pystyt vaikuttamaan niihin.

Lastenvaatekaapit ovat täyskaaoksessa! Saanko kurssilla ohjeita myös lastenvaatteiden järjestämiseen?

Kyllä! Käymme läpi myös vaatteet ja sen miten pidät kasvavan lapsen vaatteet ja tarvikkeet liikkeessä niin, että kaapista löytyy aina sopivaa päällepantavaa.

Lapseni ovat 3- ja 8-vuotiaat, voinko osallistua?

Suosittelen kurssia ennen kaikkea 5–10-vuotiaiden lasten huoneiden järjestämiseen. Tämänikäisillä on usein eniten tavaraa (ja epäjärjestystä!) ja he osaavat ottaa ohjausta vastaan. Kurssin opeilla on kuitenkin järjestetty lastenhuoneita yhteistyössä jopa kaksivuotiaiden kanssa. Tunnet itse lapsesi tässä suhteessa parhaiten.

Onko kurssilla pakko järjestää lastenhuone yhdessä lapsen kanssa? Olisi nopeampaa tehdä yksin.

Voit tottakai järjestää myös yksin, mutta en suosittele tekemään poistoja lapselta salaa. Kurssilla opetetaan järjestämään yhdessä lapsen kanssa, koska näin tuloksesta tulee pysyvämpi, lapsi saa itse ottaa vastuuta ja oppia pitämään huolta ympäristöstään.

Täytyykö lastenhuoneeseen ostaa uusia kalusteita järjestämistä varten?

Ei suinkaan! Kun tavaroita aletaan järjestää, alkaa yleensä myös vapautua erilaisia laatikoita ja koreja. Tarvittaessa voit käyttää kaupoista saatavia ilmaisia karkkirasioita tai kenkälaatikoita.

Käsitelläänkö kurssilla sitä, miten järjestetään eri-ikäisten sisarusten jakama huone?

Tästä ei ole omaa kurssiosiota. Kurssin vuorovaikutusopit kuitenkin auttavat sovittamaan eri-ikäisten tarpeita yhteen.

Lapseni on erityislapsi, sopiiko kurssi myös meille?

Hyvä järjestys, toimiva vuorovaikutus ja järjestystä ylläpitävät rutiinit hyödyttävät myös useimpia erityislapsia. Kurssia ei kuitenkaan ole erikseen suunniteltu heitä silmällä pitäen.

En oikein ymmärrä tämän kurssin ideaa. Miksei lasten anneta rauhassa olla lapsia ja leikkiä? Eihän lastenhuone voi pysyä järjestyksessä, jos siellä leikitään?

Hyvä kysymys! Monet lastenhuoneet ovat niin tukossa tavarasta, että niihin ei mahdu kunnolla leikkimään. Tutkimustenkin mukaan lapset keskittyvät leikkiin kauemmin, kun leluja on ympärillä vähemmän. Kurssin tarkoituksena on nimenomaan tehdä lastenhuoneisiin tilaa leikeille. Lastenhuoneen ei tarvitse olla jatkuvasti tiptop, mutta helpottaa kovasti lapsiperheen arkea, jos huone on sellainen, että sen saa tarvittaessa alle vartissa järjestykseen esimerkiksi siivousta varten.

Millainen tuki kurssiin sisältyy?

Saat kurssin neljän ensimmäisen viikon ajan kurssin ”viikkokirjeet” sähköpostiisi, jotta projektisi pysyy mielen päällä. Mikäli sinulla on hankaluuksia kirjautua kurssialueelle tai muuta teknistä kysyttävää vastaamme arkipäivisin kysymyksiin osoitteessa tuki@paikkakaikelle.fi.

Olen ammattijärjestäjä, siivousyrittäjä tai vastaava tai sellaiseksi aikova. Voinko tulla kurssille oppimaan lastenhuoneen järjestämistä?

Kurssi on tarkoitettu vain oman kodin lastenhuoneen järjestämiseen yksityishenkilöille eikä sen menetelmiä, materiaaleja tai rakennetta saa käyttää yritystoiminnassa. Jos olet kiinnostunut kehittymään ammattijärjestäjänä Paikka kaikelle -konseptin alla, ota yhteyttä info@paikkakaikelle.fi.

Mitä jos kurssi ei sovikaan minulle?

Olen laittanut tämän kurssin luomiseen kaiken tietoni ja taitoni ammattijärjestäjänä, perhetutkijana, vuorovaikutusohjaajana ja äitinä. Jos et siitä huolimatta koe saavasi kurssista mitään irti, kurssilla on 100 % tyytyväisyystakuu. Ota yhteyttä 14 päivän sisällä ja kerro syy, miksi kurssi ei sovi sinulle, niin saat rahasi takaisin.

En löytänyt vastausta minua askarruttavaan asiaan, mistä voin kysyä?

Heitä meilillä info@paikkakaikelle.fi. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin!

Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssi tiivistettynä

Rullasitko suoraan tänne sivun pohjalla saadaksesi yhdellä vilaisulla tietää, mistä on kyse? Tässä faktat:

 • Verkkokurssi, jolla laitetaan lastenhuoneet järjestykseen yhteistyössä lasten kanssa
 • Alkaa heti kun ilmoittaudut
 • Voit käydä kurssin omaan tahtiisi, kaikki materiaalit ovat heti auki (ohjeellinen kurssin kesto on 4 viikkoa)
 • Käytettävissäsi niin pitkään kuin tarvitset, mutta vähintään 6 kuukauden ajan
 • Kurssi maksaa 98 €
 • Kurssilla on 14 päivän tyytyväisyystakuu
 • Tästä linkistä pääset ilmoittautumaan