Olet ihana!

Vieraskirjoitus: Sohvi Nyman

Onko vaatekaappi taas jotenkin ihmeellisesti täyttynyt itsekseen? Ehkä alennusmyynneistä tarttui jotain mukaan, kun halvalla sai? Tavoitevaatteita löytyy kaapin uumenista ja niitä vaatteita, mistä ei millään raaski luopua? Vaatekaappikaaos tuntuu olevan vähintään joka toisen naisen päänsärky. Juurihan olen kaapin raivannut ja miten se voi taas näyttää tältä?! Syitä on monia, usein päällimmäisiä ovat luopumisen tuska, tavoitevaatteet, huono itsetunto ja hutiostokset.

Luopumisen tuska

“Siis nää oli mun suosikkifarkut sillon kun Abba lauloi Dancing Queen ja me kohdattiin miehen kanssa! Eihän näistä nyt voi luopua! Kyllä mä näihin vielä mahdun! Ja muotihan kiertää ympyrää eli nää on taas kohta muodissa!”

No niin, on ihan ok säästää joitakin helmiä, kuten mummon aito 60-luvun mekko, se huivi, joka oli kaulassasi, kun suutelitte ekan kerran, tai Marimekon vaate ensimmäisestä tuotannosta. Mutta näitä ei tarvitse säilyttää jokapäiväisten vaatteiden joukossa, koska et käytä niitä. Ne vievät turhaa tilaa kaapissa ja sekoittavat järjestystä. Pakkaa ne laatikkoon ja vie varastoon. Huom! Poimi laatikkoon vain ne todelliset helmet.

Vaatekaappiin on parasta valita vain ne vaatteet, joita juuri nyt tähän vuodenaikaan käytät. Kun pakkaat talvi- ja kesävaatteet säännöllisesti varastoon ne tuntuvat suorastaan uusilta, kun haet ne puolen vuoden kuluttua takaisin.

Nytku vai sitku? (Kuva: Valoon Photography)

Päästä irti tavoitevaatteista

Tavoitevaatteita on täysin turhaa säilöä kaapissa. Ne ovat surullisia vaatteita, jotka saavat sinut joka kerta suuttumaan tai itkemään. Montako vuotta olet näitä tavoitevaatteita säilönyt? Vuoden, kaksi vai enemmän? Älä kiusaa enää itseäsi, vaan hävitä tavoitevaatteet välittömästi! Sinun ei tarvitse mahtua farkkuihin, joita käytit ennen raskautta. Sinä olet muuttunut, niin myös vartalosi. On aika päästää irti menneestä ja elää tätä hetkeä.

Me naiset elämme usein sitku- ja mutku-elämää: sitku mä laihdun, mutku tää dieetti ei nyt onnistu, no kyllä sitku se seuraava rahkakaalisoijalesitiinisuolihuuhteludieetti sitten onnistuu ja mä mahdun näihin! Höpöhöpö! Ensinnäkään kidutusdieetti ei ole kenellekään hyväksi ja toiseksi, mitä oikein saavutat sillä? Huonon mielen ja epäonnistumisen tunteen. Lisäksi pahoinpitelet kehoasi sisäisesti. Suomalaisilla on huono itsetunto. Olemme tyytymättömiä ulkonäköömme, kun vertailemme itseämme mainoskuvien photoshoppattuihin malleihin. He eivät ole aitoja. Sinä olet aito.

Olet ihana juuri tuollaisena

Miten sitten voi yhtäkkiä tuosta vain alkaa rakastaa itseään, kun media suoltaa meille joka tuutista laihdutusvinkkejä?

Aloita pienin askelin: puhu itsellesi kauniisti ja keskity siihen mitä hyvää sinussa on. Jokaisessa on jotain kaunista. Kun keskityt siihen, mitä hyvää sinussa on, mieliala nousee välittömästi ja itsetunto paranee. Korosta parhaita puoliasi oikein valituilla vaatteilla. Sellaisilla, jotka saavat sinut säteilemään. Mieti, mitä kaikkea hyvää elämässä on ja mistä olet kiitollinen.

Suuntaa uimahalliin ja katso siellä naisvartaloita, niin näet, miltä me naiset oikeasti näytämme. Raskaudet, imetys ja vaihdevuodet muokkaavat naisen vartaloa. Se on ihan normaalia, että eletty elämä näkyy kehossa. Ei sitä tarvitse piilotella tai kantaa siitä häpeää. Me suomalaiset olemme kurvikkaita vartaloltamme. Tyypillinen suomalainen vartalotyyppi on omppu-päärynä eli kurvikkuutta on lantiolla, pyöreyttä pyllyssä sekä vatsanseudulla. Ja se on mahtavaa! Naisvartalo on kaunis.

Kun valitset vartalollesi oikeanlaiset vaatteet näytät upealta, eikä sinun tarvitse laihduttaa.

Keskity elämään tätä hetkeä – tämä minä, se on nytkun.

Kun alat raivata vaatekaappia mieti millaisia vaatteita tarvitset juuri nyt. Täytä vaatekaappisi vain sellaisilla vaatteilla, joissa on ihana olo. Kaikki mikä ahdistaa, ei tunnu tai näytä hyvältä: laita pois.

Tyylikkäällä pukeutumisella ja vaatekoolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

Vinkit itsensä rakastamiseen:

  • tunnista vartalotyyppisi ja tiedä parhaat puolesi
  • puhu itsellesi kauniisti
  • mene peilin eteen ja katso itseäsi uusin silmin
  • keskity siihen, mitä hyvää sinussa on ja korosta sitä vaatteilla
  • tee itsellesi hyvää sisäisesti ja ulkoisesti: tee joka viikko kasvohoito, käy kävelyllä yksin, käytä ihanaa tuoksua, syö sellaista ruokaa, josta tulee hyvä olo
  • herkkuhetket voi sallia hyvällä omallatunnolla
  • kun tiedät vartalotyyppisi, tiedät millaiset vaatteet sinulle sopivat, joten vältyt hutiostoksilta etkä menetä hermojasi vaatekaupassa.

Ja lopuksi: muista, että olet ihana juuri tuollaisena!

Kirjoittanut: Sohvi Nyman

Stylisti-tietokirjailija Sohvi Nyman ylläpitää Olet ihana! -yhteisöä yhdessä kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalaisen kanssa. Olet ihana! -yhteisö on Suomen suurin pukeutumisen ja tyylin verkkoyhteisö, jolla on yksi missio: saada sinut näkemään, että olet ihana.

Jätä kommentti