Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Murskavoitto turhista tavaroista

Tavaran raivaajat ovat huomanneet, että tavaran poistaminen asianmukaisesti kierrättäen on tuskaisan hankalaa. Esineitä pitää raahata moniin eri paikkoihin, edes lahjoituksille ei ehkä ole kysyntää, ja jos aikoo myydä, tavaroiden kuvaamisen, ostajien yhteydenottojen tai myyntipöydän kunnossapidon kanssa menee hermot.

Tuon epätoivoisille toivoa: tavarat voi murskata. Monet tietävät jo maailmanluokan hitiksi nousseen hydraulisen prässin eli YouTube-kanava Hydraulic Press Channelin, jolla murskataan esineitä. En nyt kuitenkaan tarkoita tällaista pienimuotoista puuhastelua. Suomalainen design-kalusteita myyvä huonekaluliike on nimittäin keksinyt jotain paljon, paljon tehokkaampaa.

Asia tuli tietooni, kun tutkin meneillään olevaa kirjoitustyötä varten, miten kyseisen huonekaluliikkeen ”Nolohuone”-kampanja päättyi. Kyseessähän oli mainostempaus, jossa häpeällisimmän kuvan olohuoneestaan postannut voitti huonekaluliikkeen tarjoaman uuden ”design-olkkarin” suunnitteluineen. Voittoon sisältyi lupaus: ”tuhoamme samalla vanhan nolohuoneesi maksutta”.

Tällä videolla on kuvattu kyseinen kodinmuutos ja se, miten vanhoista kalusteista päästiin eroon. Epäilen, että ratkaisulla ei ole jätehuoltoviranomaisten siunausta. Jätän videon tähän järkyttämään kesälomarauhaanne 🙂 Kiireiset voivat katsoa suoraan kohdasta 2:07. Videoon tästä.

Kuva videosta ”Nolohuone jyrättiin olohuoneeksi”.

Miten pitkälle itse olisit valmis menemään päästäksesi helposti eroon turhista tavaroista?

(Jos kommentoit, toivon, ettet arvostele kodin muutoksen kohteena olevaa pariskuntaa. Heillehän ratkaisu tulee ilmeisenä yllätyksenä. Sitä paitsi sohva on ilmiselvästi eri, kuin se joka näkyy videon alussa kilpailuun otetussa nolohuonekuvassa.)


Hukutko tavaratulvaan? Paikka kaikelle -blogin ilmainen Vinkkipankki on teemoihin jaettu kokoelma blogijulkaisuja ja lehtiartikkeleita, joista löydät nopeasti etsimäsi avun järjestyspulmiisi.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

7 kommenttia artikkeliin ”Murskavoitto turhista tavaroista”

 1. Luulin ensin, että joku design-yritys tekee uusia huonekaluja vanhoista huonekaluista tehdystä murskasta. Siinä olisi oikeasti vastaus tavaran asianmukaiselle kierättämiselle.

  Eihän tässä videossa selvinnyt, mitä huonekaluille rikkomisen jälkeen tapahtui. Varmaan menivät kaatopaikalle, eli mitään uutta vastausta tuohon kierrätysongelmaan ei tullut.

  Vastaa
 2. Olen radikalisoitunut tavaran poistaja, tästä on huumori kaukana.
  Ymmärsin vasta muutama päivä sitten, miksi tavaroiden myyminen on minulle vastenmielistä. Lähipiirissäni aikoinaan eräs henkilö muutti rahaksi tavaran kuin tavaran, eivät ne olleet aina edes hänen omia tavaroitaan. Saatu raha käytettiin A-marketin tuotteisiin. Siinä se. Olen myös kyllästynyt sanontoihin ”aina näistä omansa pois saa” ja ”kyllä noi kannattaa säästää, arvo senkuin nousee”. En ole koskaan myynyt mitään, tavarat poistuvat muilla keinoin. En myöskään halua, että tavarani päätyvät heti muiden kauppatavaroiksi. Tämän hetkinen ongelma on perintönä saadut Arabiat ja korut. Osa koruista on romuja, parittomia korviksia, katkenneita ketjuja, on itsehankittuja ja myös sellaisia ihan ehjiä, joiden antajat eivät ole enää elämässäni tärkeitä. En käytä nykyään koruja, joten sulatus ei myöskään tule kysymykseen. Arabian antajistakaan ei ole kovin lämpimiä ajatuksia. En käytä tai halua säilyttää sellaisia muutenkaan.
  Kuka muu paljastaa pimeät puolensa, nyt otan vissiin hullun leiman itselleni. Ei se mitään, suuret taitelijatkin ovat usein ”hulluja”. Näitä ratkaisuja on tarpeeksi työstetty, helppo raha on mukavaa, mutta likaisesta rahasta en pidä. Sekin pitää määrittää itse.
  Korut piti kerran heittää Helsingin kolera-altaaseen, mutta unodin ne sillä kerralla kotiin. Olen myös sitä mieltä, ettei merta saa käyttää kaatopaikkana. Niistä olen päättänyt nyt seuraavaa: Ripottelen ne luonnollisiin ja mahdollisimman syviin kallionhalkeamiin.Valitsen sellaisen paikan, joka todennäköisesti saa olla luonnontilaisena. Minusta on hauska ajatella, kuinka materiaali on palautettu takaisin luontoon. Kuinkakohan monta tonnia maa-aineksia pitikään louhia, että saadaan pieni määrä hopeata tai kultaa? Hih, siellä ne kohta ovat, eikä kukaan saa niitä muutettua rahaksi.
  Arabian kohtalo on vielä auki. Tyrkytänkö niitä siskolleni, jolla on jo mielestäni tarpeeksi ennestään. Entä hänen jälkikasvulleen? Miksi nuoriso ikäänkuin velvoitetaan säilömään niitä nurkkiinsa? Yksi vaihtoehdoistani on laittaa ne konkreettisesti vasaran alle.

  Vastaa
  • Irene, tämä on ehkä omaperäisin tavaranpoistosuunnitelma, jonka olen kohdannut 🙂 Kukin tyylillään, mutta periaatteessa olen sitä mieltä, että maapallon kannalta parasta olisi ottaa ainakin arvometallit talteen. Olisiko kuitenkin ajateltavissa, että löytäisit jonkin mielestäsi kannatettavan hankkeen tai tahon, jolle lahjoittaisit koruista saatavat varat?

   Vastaa
   • Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 17.4. Maailman ylikulutuspäivä oli 13.8.

    Osui silmiini uutisotsikko ”Jeremy Clarkson räjäytti liki 5 miljoonan euron maatalonsa – naapurit järkyttyivät syvästi. ”Tyypillistä Clarksonia” The Telegraph kommentoi ”Jeremy Clarkson blew up his old home because, well, he is Jeremy Clarkson”. Taisi olla jonkinsortin ahdistuksen poikasta sielläkin. Mies tossa hekotti ja kommentoi, ”hän ei sitten viitsinyt alkaa myydä ikkunapokia erikseen Tori.fi:ssä.”
    J.C. raivasi siis tilaa uudelle hulppeammalle talolleen, että ei ihan 100% mene yhteen meidän tavoitteiden kanssa..

    Vastaa
 3. Hei minä olen Pohjois-Helsingissä ja haluan arabian astioita. anna ne minulle. Onko parittomissa korvakoruissa hopeisia kalevala koruja?Minulla on parittomia itselläni ja voisin tarvita toisen

  Vastaa

Jätä kommentti