Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa tietokirjailija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Ihanan äidin viikonloppu

Äitiys on naisen ahtain rooli. Kun kirjoitin siisteyden ja kunnollisuuden suhteesta lueskelin mammapalstojen loputtomia keskusteluja siitä, voivatko lapset paremmin siistissä vai sotkuisemmassa kodissa. Sotkuisuus yhdistyy keskusteluissa laajempiin elämänhallinnan ongelmiin, mutta ei siisteyskään hyvä ole. Siisti äiti on takakireä siivousnatsi, joka ei annan lasten olla lapsia. Teit niin tai näin, äitinä et voi tehdä oikein tässäkään asiassa.

Viikonlopun puuhalistalla verkkokauppaostosten pakkaaminen vaihtoon, kaverisynttärieden pakettien pyöräyttäminen, kesäleirivarausten tekeminen, tanssikoulun kevätjuhlaesitysasun ompeleminen, päivähoitopaikkailmoituksen täyttäminen ja sirkuskoulun esityksen aikatauluun perehtyminen. ”Voi ei! Pitää tiivota!” huoahti yksivuotiaani, kun näki tämän kuvan.

Pohjimmiltaan kyse on hyvää äitiyttä koskevasta kiistasta. Isiähän nämä sodat eivät koske. Isä saa kiitosta ja kunniaa varsin vähäiselläkin kodinhoitotaidolla, koska sitä pidetään tasa-arvoisen, modernin miehen merkkinä. Hyvä isyys sitä paitsi muodostuu vain suhteessa lapseen. Riittää että ”on läsnä”. Sillä ei ole niin väliä, mihin läsnäolonsa käyttää. Sen sijaan hyvä äitiys sisältää oikeaoppisen kiintymyssuhteen lisäksi myös sopivanlaisen huushollauksen.

Viikonloppuna myös leikittiin. Haisuli on kova sotkemaan.

 

 

Äitien keskinäinen nokittelu onkin hyvä keino pitää naiset aloillaan. Kun huomio ohjataan siihen, miten naiset suoriutuvat kodinhoidossa, unohtuu se tosiasia, että keskiarvomiehet käyttävät astianpesuun, siivoukseen ja pyykinpesuun vuorokaudessa yhteensä 23 minuuttia ja naiset 61 minuuttia. Väärin valittu taistelu?

Lauantaiaamuna oli mukavaa herätä viimeisenä ja tulla valmiiksi katettuun aamiaispöytään.

 

 

Minä olen kolmen lapsen äiti ja vanhemmuuskäsityksistä väitellyt kulttuurihistorioitsija. Tunnen ihanteellisen äitiyden ja isyyden (usein ristiriitaiset ja kilpailevat) teoriat perinpohjin. Arjen käytäntö voi sitten olla jotain ihan muuta. Olen myös ammattijärjestäjä. Amerikkalaisten kollegoiden keskustelupalstalla sivutaan toistuvasti sitä, että professional organizerit kokevat painetta pitää oman kotinsa mallikelpoisen siistinä. Uskottavuus menee, jos kaikki ei ole jatkuvasti tiptop.

Kotona minut löytää useimmiten sohvalta. Tämä kirjoitus osallistuu #ihanaäiti-kampanjaan.

 

 

 

Tällaista erään tutkivan ammattijärjestäjän kotona nyt kuitenkin oli viikonloppuna. Äidit tukekaa toisianne. Ja isät, ottakaa vastuu vanhemmuudestanne ja kodistanne.

*

 

 

 

Jos kaipaat tukea kodin järjestämisprojektiin tai haluat keskustella esimerkiksi tavaroiden karsimisesta, yksinkertaistamisesta tai siisteyden kulttuurisista merkityksistä liity seuraan Facebookin Paikka kaikelle -ryhmään.

Ilana | Paikka kaikelle

Ilana | Paikka kaikelle

Pintaa syvemmin tavaratulvasta ja sen patoamisesta. Blogia kirjoittaa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.
Jaa artikkeli

Jätä kommentti